Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Premieră mondială! China se pregătește să înființeze prima sa bază militară în Atlantic

Oficialii americani se agită în urma demersului Chinei de a construi o bază militară în Oceanul Atlantic, mișcare care va amplifica capacitatea Chinei de a-și proiecta puterea militară peste ocean. Din punct de vedere istoric, sau cel puțin de la sfârșitul Războiului Rece, Statele Unite și aliații lor europeni au menținut supremația navală în Atlantic. Noua evoluție va răsturna echilibrul de putere.

Rapoarte secrete ale Serviciilor Secrete americane sugerează că Republica Populară Chineză intenționează să stabilească prima sa prezență militară permanentă în Oceanul Atlantic, în mica țară din Africa Centrală, Guineea Ecuatorială, după cum a relatat și The Wall Street Journal. „Oficialii americani au declarat că rapoartele ridică perspectiva ca navele de război chinezești să poată să se înarmeze și să realimenteze vizavi de coasta de est a SUA, o amenințare care declanșează semnale de alarmă la Casa Albă și la Pentagon”. Potrivit publicației, un înalt oficial american a vizitat Guineea Ecuatorială pentru a le cere liderilor țării să respingă eforturile Chinei de a-și extinde prezența militară în această națiune insulară. Mișcarea Chinei vine în fața unei administrații Biden fragile și incompetente, care a eșuat în mod repetat să implice aliații, a reușit să înstrăineze cu succes partenerii comerciali și nu a arătat nimic altceva decât slăbiciune față de adversarii săi, inclusiv China, Rusia și Iran. Încăierarea marilor puteri asupra unei țări, care rareori atrage atenția din exterior, reflectă tensiunile în creștere dintre Washington și Beijing. Cele două țări „se ceartă” pe tema statutului Taiwanului, a testării de către China a unei rachete hipersonice, a originii pandemiei Covid-19 și a altor probleme. La nivel mondial, SUA se află în manevre pentru a încerca să blocheze China să își proiecteze puterea militară de la noi baze de peste mări, din Cambodgia până în Emiratele Arabe Unite. În Guineea Ecuatorială, chinezii sunt probabil cu ochii pe Bata, oare va putea China să atace SUA pe două fronturi? Pe cel invizibil au atacat deja. Oare au și câștigat? Bata are deja un port comercial de mare adâncime, construit de chinezi în Golful Guineea, iar autostrăzile excelente leagă orașul de Gabon și de interiorul Africii Centrale. La începutul acestui an, generalul Stephen Townsend, șeful Comandamentului SUA pentru Africa, a subliniat în fața Senatului că cea mai semnificativă amenințare din partea Chinei ar fi o instalație navală utilă din punct de vedere militar pe coasta atlantică a Africii. „Prin util din punct de vedere militar mă refer la ceva mai mult decât un loc în care pot face escale în porturi și pot lua benzină și alimente. Vorbesc despre un port în care se pot reînarma cu muniții și repara nave militare”, a declarat el. Pe lângă construcția unei potențiale baze în Guineea Ecuatorială, China a înființat prima sa bază militară de peste mări în Djibouti în 2017.

Fosta colonie franceză are vedere spre strâmtoarea Bab-el-Mandeb, care reprezintă un punct de blocaj pentru traficul maritim care trece prin Canalul Suez. Facilitatea, care este pe deplin operațională, este capabilă să andocheze un portavion și submarine nucleare. Se află la doar șase mile de cea mai mare bază americană din Africa, Camp Lemonnier, care găzduiește 4.500 de soldați americani.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Premieră mondială! China se pregătește să înființeze prima sa bază militară în Atlantic”

  • Buna ziua,
    Iar intr-un port militar poti sa aduci orice tip de armament ofensiv folosind ca pretext orice nava de transport, exact cum au incercat rusii sa procedeze in timpul lui Nikita Hrusciov in ceea ce a fost criza rachetelor din Cuba, tentatia este prea mare iar amplasamentul bazei chineze pe malul Atlanticului ar trebui sa dea fiori si tarilor din zona vest-europeana …

  • Pai diferenta este ca chinezii mai si construiesc ceva pe unde se duc,spuneati de autostrazi in Guineea,americanii ,in loc sa se caute prin buzunare, doar bat cu pumnul in masa de parca e scris in stele ca toata lumea trebuie sa li se supuna neconditionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *