Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Premierul Johnson a adoptat o strategie de tip wait and see what happens next

Reacția categorică a premierului Johnson în contextul declarațiilor referitoare la deturnarea de către extremiști a protestelor Black Life Matter din Regatul Unit al Marii Britanii, este ușor tardivă. Din punctul meu de vedere, tergiversarea poziționării ferme a premierului Johnson poate fi explicată printr-o inițială strategie de tip wait and see what happens next, în alte cuvinte, în observarea atentă a spațiului socio-politic și a actorilor sociali, cu scopul de a interveni ferm doar în situația în care lucrurile ar fi putut scăpa de sub control. Cetățenii au urinat la statuia lui Churchill chiar din primele zile ale manifestațiilor de suport pentru BLM. Dar atunci nu a fost nicio reacție din partea guvernului. Dimpotrivă, Universitățile, în cea mai mare parte susținătoare pe față a ideilor de stânga și neo-marxiste, au luat poziție fermă, categorică, de confirmare și autorizare cel puțin morală, ideologică, a tot ceea ce însemna mișcarea civică de sprijinire și susținere a BLM. Studenții au primit mesaje ferme: nu vom tolera nicio formă de rasism, nicio exprimare rasistă. În alte cuvinte, studenții să ia aminte că și-ar putea pierde statutul de student dacă nu urmează o anumită direcție. Și mai neobișnuită a fost reacția publică a anumitor County Councils, pe aceeași linie de stânga neo-marxistă, în tandem cu universitățile și cu presa mainstream. Orice consilier era în pericol de a fi suspendat și investigat dacă făcea afirmații publice, inclusiv pe rețele social media, prin care ar fi pus în discuție anumite comportamente anti-sociale, agresive ale manifestanților BLM sau ar fi criticat dărâmarea statuilor. Tot în primele zile fierbinți, anumite sindicate ale oamenilor muncii au trimis mesaje în numele Nicaraguan Solidarity Action Group (NSAG) prin care informau despre situația Coronavirus din Nicaragua, iar spre finalul informării criticau SUA pentru intensificarea atacurilor asupra Cubei, Venezuelei și statului Nicaragua, prin introducerea mai multor sancțiuni și restricții în scopul de a destabiliza și schimba regimul politic din acele țări. Pastila scrisă de NSAG îndemna la vigilență împotriva acțiunilor SUA, care ar pune în primejdie suveranitatea și dreptul la auto-determinare al poporului statului Nicaragua.

Părea că întregul Regat se îndreaptă cu rapiditate înspre un socialism visceral de tip neo, sub ochii larg deschiși sau închiși ai Conservatorilor și ai premierului Johnson. Coronavirusul și lupta împotriva Covidului să fi paralizat reacțiile de apărare, politic sănătoase?! Articolul lui Traian Horia publicat pe cristoiublog.ro în data de 26.06.2020 trece în revistă evenimente și stări de fapt șocante: confruntări directe, față către față, a membrilor Antifa-BLM și a grupurilor de dreapta sau veterani sosiți să apere statuile; dezordini de stradă, dar mai ales datele unui sondaj de opinie recent, prin care un procent uriaș de 96% de subiecți pun în discuție imparțialitatea presei britanice, susținând că mainsteam media a fost părtinitoare protestelor BLM care au dărâmat statui. Dar oare doar mass media a fost părtinitoare? Sau nu cumva între mass media și anumite instituții, autorități, inclusiv din rândul societății civile (the third sector) a existat un temporar tandem?!

Aceste ultime evenimente și analize au catalizat și mobilizat reacția categorică a premierului Johnson, care a pus mâna pe frâie ca să preia controlul asupra situației. Este la timp, este ușor târziu și defazat? A fost o strategie de a lăsa să iasă la iveală bubele, să se spargă punga de puroi, sau a fost într-adevăr o temporară orbecăială prin noaptea Covidului? Oricum, poziționarea fermă a premierului poate redresa inclusiv terenul pierdut în privința sentimentului public de insecuritate în comunități, datorat vidului de valori și spiritualitate și a oportunităților cu potențial infracțional, de vilificare irațională, discriminativă a anumitor oameni, plasați în conștiința abuzatorilor și infractorilor la periferia agendelor politice: nici BLM, nici dreapta, nici sub protecția grupurilor infracționale organizate, nici sub protecția autorităților neputincioase, ci mai degrabă în no-man’s land: oamenii nimănui. Realitatea și amenințarea sărăciei au scos la suprafață ce e urât și rău în societatea engleză. Lăsată fără control, efervescența extremistă Antifa-BLM ar putea fi exploatată pentru eliminarea diviziunilor de clasă (sub-culturi infracționale, working and middle classes), în scopuri economice de graniță (legală și acunsă/neagră) prin cooperarea și colaborarea diverșilor actori sociali, uniți printr-un nou simț și comportament civic (necondiționat pro Antifa-BLM), care ar fi putut anula orice alt contract social. Dar premierul Johnson a intervenit ferm. Wait and see what happens next.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Premierul Johnson a adoptat o strategie de tip wait and see what happens next”

  • 😐

  • pai…si cu Natura cum ramane:)))
    Natura…ocupa acelasi teren, Realitatea, ea…participa cu sine insasi la echilibrare, asa ca…o fi cu dialectici, dar…ele sint trei, nu una, asta e faza tare:)), or daca omul se focuseaza pe una, asta nu inseamna ca alelalte doua nu se activeaza instantaneu, spre echilibrare,ca daca n ar fi asa…orice dezechilibru…cum s-ar mai echilibra?!, ca orice dezechilibru e bataia unei aripi de fluture cae influenteaza intreaga Creatie…:)))

    eheee…, daca se putea cu o balanta, doar, era simplu, …creca, ca e mai simplu cu o balanta decit cu trei:))

    Nadejdea…e data de cele trei balante, …sau dialectici:)), intotdeauna aceste trei balante pastreaza Pacea in Univers, starea de echilibru absolut,…orice ai face!:)

  • exista o optimizare…absoluta a tuturor miscarilor din Univers?
    …aceasta se petrece exclusiv in zona nonactiunii, prin urmare chit ca un proiect…al omului arata intr un fel, in mod relativ, in mod absolut el arata fix ca o chestie optimizata tot asa, adica absolut?

    • adica…indiferent care ti e planul, atunci cind el se implineste o face pe traseul optim, optimizarea fiind absoluta ?
      identificarea unei astfel de optimizari, la nivelul Civilizatiei, denota faptul ca Civilizatia e aproape de…desavarsire…si invers?

  • Mai bine mai târziu decât niciodată !
    Am tot sperat să-l aud glăsuind pe Johnson, după ce urmărisem migala și ardoarea cu care el însuși a sculptat din cuvinte o statuie a lui Churchill. Dacă ar fi tăcut acum, trebuia să tacă pe vecie.
    Dar nu e genul mut, slavă cerului !, nu e politicianul tipic, care se lasă purtat de valul mulțimii oriunde l-ar duce acesta… Cu certitudine n-a vorbit doar din devoțiune față de liderul din cel de-al Doilea Război Mondial. Nu l-ar fi iertat nimeni dacă ar fi privit cu nepăsare deruta celor mai mulți, loviți în moalele capului de răsturnata scară a valorilor, fără protecție împotriva distrugerilor și a iraționalității.
    E bine că există un factor Johnson în Marea Britanie. Nici Franța nu duce lipsă de un cap limpede ( „Republica nu va da jos nicio statuie”, a spus apăsat Macron.”Ar trebui mai degrabă să ne uităm la întreaga noastră istorie împreună” și „în niciun caz să negăm ceea ce suntem”).
    Tot bătrâna Europă stă de veghe…

  • Mișcarea „Black Lives Matter” (BLM) e o uriașă făcătură mondială având drept rol deturnarea unui protest anticapitalist de proporții care ar putea avea loc prea devreme (înainte de 2030) respectiv înainte că bazele unui stat socialist global sa fie puse. Cu alte cuvinte, da, va exista o mișcare revoluționară făcută de hipsteri, LGBT, feministec frustrate, globaliști autentici și alti neo-marxisti dar un pic mai încolo, la momentul potrivit, când cineva va aprinde scânteia. Acum se pregătește doar suportul ideologic, presiunea nu trebuie pusă pe bănci sau corporații, (care sunt setate sa mai funcționeze câțiva ani în forma actuala), ci un pic diferit.
    Mișcarea egalitaristă nu are decât false scopuri de emancipare, e făcută de fapt sa construiască o noua „solidaritate in sclavie” in fata unui guvern mondial.

    • @un guvern mondial nu poate fi o Cauza, ci doar un Efect.
      prin urmare o guvernare mondiala va rezulta indirect si doar asa, pentru ca oricum altfel se vor manifesta reactiuni,
      or astea au doua compenente, Cer si Pamant.

      palea din Pamant… le-or dresa, unii, dar la alea din Cer n-au acces, prin urmare ele se vor manifesta implacabil.

      o guvernare mondiala rezulta din ecuatii de miscare care intra in armonie, generind o singura ecuatie,
      nu din o ecuatie de miscare, predefinita,…care e implementata cu japca.

      stimulii in fata carora statele lumii vor fi obligate sa reactioneze vor fi aceiasi. reactiunile vor tinde sa fie…de acelasi tip, ca loc de manevra n-o sa prea poata fi,
      prin urmare: pentru ca asa e dorinta omenirii, sau…de nevoie!… ca altfel mori!, reactiile in fata ‘viitorului’ vor unifica dinamicile.

      or…daca te misti cam la fel cu altii…se cheama ca se intimpla minunea: se manifesta o singura ecuatie de miscare, caz in care se prea poate spune ca lumea mare danseaza dupa cum ii cinta ecuatia, unica.

      mai simplu: unificarea…care se afla in virful globalizarii e rezultata dintr o exprimare calitativa, nu cantitativa.
      globalizarea cantitativa…a murit, iar din cenusa ei tocma s-a nascut unificarea, care e o valenta calitativa. ‘globalizarea’ e un produs expirat. a murit cu vreme-n urma.

      de la nivel macro se va trece,…creca destul de brusc!, la nivel micro.

      unificarea ecuatiilor de miscare de prin lumea mare va incepe cu…un oras.

      • creca se poate spune asa: unificarea se afla in inima globalizarii, ea fiind incompatibila cu globalizarea, tot asa cum Esenta lui Yang se afla in inima ui Yin…si invers

    • E asa intr adevar o facatura toata miscarea asta,vom vedea si in ce scop.(Timpul ne va spune).

      • foarte tare!
        daca intorci bunul-simt pe dos, nesimtirea devenind noul bun-simt, reduci…chiar pina la jumate, reactiunea Naturii, restul de jumate fiind distribuit printre…oameni, care reactioneaza ei…in locul Naturii.

        domne…sint buni!, clar…
        sa pastrezi, tinind sub control, reactiuni IN Civilizatie…doar pentru ca Natura sa nu reactioneze…cum o stii ea, dar proportional, …e ceva. deci se prefera o contestare IN Civilizatie, decit o punere la indoiala care sa fie initiata de Natura:))
        …ehe…nenica…,
        dar…nicio mirare, astea sint Vremurile Maestrilor.

        • @offline, acum tradu ce ai vrut sa spui ..
          Ai un stil…

          • schimbarea din Bun-Simt, a ‘referintei Civilizatiei’, in Nesimtire
            e calea prin care imaginea din oglinda, ‘pe Esente’, in loc sa fie intoarsa pe dos, …deci cu capul in jos, e…’normala’.

            fiind ‘normala’ e asimilata unei nonactiuni. deci nu mai naste reactiuni. ( reactiunile, in cazul lucrului cu Bunul-Simt se simt direct in dezechilibre ale Naturii )

            mai simplu spus, pe cit de strimba e Civilizatia, pe atit de deformata, dar pe dos!, spre echilibrare, va fi Natura,
            astfel incit, daca ai insuma ecuatiile de miscare ale Naturii si Civilizatiei, rezultatul e…Pacea.
            si mai simplu spus, Civilizatia+Natura =Pace. ( Civilizatia, prin Definitie! naste reactiuni, ea fiind o constructie artificiala, cae mai e conectata si la dinamica Cerului…fiecarui om, pentru ca exista o relatie ombilicala intre Civilizatie si om, pe componenta Cer, pentru ca Intersectia e constituita din…Dorintele oamenilor, treaba fundamentala, pentru ca Realitatea e mai intai proiectata, iar proiectul Realitatii e asamblat di tot felul de dorinte dorite de oamenii…de-a lungul Timpului si amase neimplinite fix pina in momentul in care ele se implinesc, definind, prin propria implinire, Realitatea…

          • …stii la ce ma gindesc acu?
            creca nu-ti pasa, e normal:)), dar…iti zic, ca vad ca…ma inspiri, asa ca…e suficient un raspuns, inspiratia mi-o extrag singur…din raspunsul tau:)))

            :
            sa alegi sa redefinesti Definitia referintei Civilizatiei, doar pentru a minimiza reactiunile Naturii, aparute ca raspuns la actiunile desantate ale Civilizatiei, presupune…sa stii ce faci!:))))
            pai daca tot stii, de ce s-o faci?, ca…cam pricepi spe unde duce calea:))))))

            deci asta ma intreb, daca ceea ce se intimpla e…o stare pe care insusi Universul o optimizeaza…, lucrind, totusi, cu materialul clientului, pastrind inteventia in zona nonactiunii?…sau e un proiect asumat…in mod absolut,, constient…?!

          • E un proiect asumat dar nu de către Natura și nici de către Univers ci de un grup interesat sa duca lucrurile în Haos tocmai ca, în antiteza sa vina tot ei cu „soluția salvatoare”.
            E tot ce spui tu dar privit dintr-un alt unghi. Adică dezechilibrul Civilizației a fost „programat” ca sa poată fi introdusă o antiteză, o contra-forta de natură totalitară care să readuca echilibrul.
            Eu așa văd dialectica, nu altfel. E tot o sclavie dar indusă artificial, pe un nou nivel, adică o sclavie pe noi culmi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *