Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Presa care vrea Război!

Nu poate decît să mă mire entuziasmul cu care presa occidentală a îndemnat la un război între NATO și Rusia sau, mai nou, la continuarea de către ucraineni a Războiului.
Se spune că pentru asta lui Volodîmîr Zelenski trebuie să i se dea arme, cît mai multe arme. Armele, disponibile pentru o contraofensivă de proporții, vor fi mînuite de ucraineni. Care ucraineni vor muri mai departe în Războiul cu Federația Rusă. Și dacă ne gîndim că o contraofensivă ucraineană ar însemna atacarea pe scară largă a pozițiilor rusești consolidate din Donbas și din Crimeea, indiscutabil trecerea Războiului la acest nivel, va duce la reacția militară a Rusiei de o amploare infinit mai mare decît cea de pînă acum. Teritoriul Ucrainei, care n-a fost pînă acum atins de război ar putea deveni ținta atacurilor rusești cu arme performante.

Occidentul se grăbește să-i dea Ucrainei arme. De ce nu se grăbește să-i dea și oameni?
Te-ai fi așteptat ca ziariștii să fie primii care să atragă atenția militarilor și politrucilor asupra grozăviilor presupuse de un Război.
N-au făcut-o.

Stînd în redacții, ziariștii occidentali au preamărit și preamăresc Războiul din Ucraina. Cînd a izbucnit conflictul n-am întîlnit un singur ziarist occidental care să semnaleze ce înseamnă un Război, care să pledeze pentru ca el să nu se extindă și mai ales să se încheie repede.

E mai mult decît onorabil pentru presa noastră de pe vremuri că la începutul Primului Război Mondial, cînd Conflictul se desfășura doar între Austro Ungaria și Serbia, publiciștii și ziariștii noștri au avertizat lumea asupra a ceea ce înseamnă un Război pentru oamenii obișnuiți. În ediția dată 15 iulie 1914 a ziarului Seara, apărută pe 14 după amiaza, Tudor Arghezi scria profetic sub titlul Calendele internaționale:

„Se pare că lunile de vară vor fi de aci înainte petrecute subt raniță și în centuron, și că binefăcătoarea sudoare va înlocui pe mai mulți ani viitori cura de Karlsbad pentru reînvierea psihologiei bătrînului rinichi. Lukowitz, Ohrania, Plevna, stațiuni neprevăzute în Baedecker, au făcut să devieze încă din 1913 drumurile balneare și, tratamentul, pe lîngă nădușeală, comportă, după higiena mobilizărilor, praf de puşcă și de șosele, bomboane de plumb, aperitive sanguine luate de-a dreptul prin stomac sau înghițite prin spinare.
Adio vacanță, adio vilegiatură, adio tot soiul de bunătăți.”

Mai mult ca sigur ziariștii de azi, făcuți pe puncte nu cunosc istoria. Primul Război Mondial a debutat într-o atmosferă de euforie populară. În fiecare dintre țările care intraseră în conflict, batalioanele plecau pe front cîntînd, potopite cu flori de cuconițele de pe margine.

Așa s-a întîmplat cu Armata română descrisă de Camil Petrescu în Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război. Cîteva capitole mai încolo, Ștefan Gheorghidiu strigă Ne-a acoperit pămîntul lui Dumnezeu.

Dacă citești Sentinela, revistă de propagandă de Front în Campania din Est, sari în sus și dai fuga să-ți iei ranița și să-ți încalți bocancii de infanterist. Războiul din Sentinela, e o plimbare prin stepele Rusiei cu cîntece, flori și drapele. Așa se vedea războiul de cei din redacția de la București.
Războiul, înainte de a fi Sfînt, era Război. Altfel spus, un măcel.

Contrastul dintre Războiul din redacții și Războiul din realitate îl surprinde Ștefan din Delierul lui Marin Preda. Ștefan e trimis pe front, la Odesa, de patronul și directorul ziarului la care lucrează, presupus a fi în realitate Stelian Popescu. După primele lupte la care participă, își dă seama că Războiul nu e un concert de trîmbițe.

Conștient de asta, Ștefan trimite redacției reportaje care descriu o realitate cumplită, realitatea războiului de pe teren, reportaje net diferite de materialele gongorice fabricate în redacții sau chiar trimise de pe teren de gazetari obedienți. În redacție însă reportajele sale sînt rescrise de Niki, secretarul general de redacție, prieten cu Ștefan, astfel încît ele să fie armă de luptă în Războiul Sfînt:

„– Noroc, zise Niki cu un entuziasm controlat. Bine-ai venit! Cum te simţi?
– Bine, zise Ştefan, şi se aşeză în fotoliu fără sa mai aştepte să fie invitat şi atacă din primele clipe: Niki, rosti el imperativ, cine şi-a bătut joc de mine şi a făcut din reportajele mele, care descriau dramele războiului, o gargariseală abjectă pentru care nu merita să mă duc pe linia întîia, să risc să fiu ornorît, ci se puteau scrie direct din redacţie? Ai fost plecat?

Niki se uita la el, dar parcă pe deasupra capului lui Ştefan. Nu-i răspunse imediat. O lunga tăcere se aşternu între ei. Luchi, curioasă, venise şi ea şi se aşezase în celălalt fotoliu.

– Spune-mi, Niki, ai fost plecat? repetă Ştefan neliniştit de expresia de înstrăinare care se accentua pe chipul ziaristului. N-ai fost? Spune-mi ce s-a întîmplat!
– Chiar nu ştii nimic? zise Niki deodată uimit.
– De unde să ştiu?
– N-ai citit, pe front, ziarele?
– Nu.
– Citeşte ziarele, zise Niki.
– Le-am citit.
– Şi n-ai înţeles?
– Nu.
– Eu, zise Niki hotărît, eu ţi-am rescris reportajele. Au fost, toate, respinse de cenzură. Patronul s-a înfuriat şi a fost pe punctul de a te rechema din misiune, ca să te clea afară. «Unde se trezeşte, a urlat la mine, ia legătura cu Marele stat-major să-l anunţe pe generalul Ruşeţeanu că ăsta nu mai e corespondentul nostru de război». Mi-a trebuit multă patimă să-l conving că totul se poate aranja şi… s-a aranjat! Ştefane, strigă Niki, generalul e acela care a dat ordin cum să se scrie despre război. Ne-a chemat iar pe toţi şi ne-a spus. N-ai citit în ce limbaj sunt scrise articolele normative? Tu ce-ai crezut, că poţi face excepţie? Crezi că e războiul tău, să scrii cum vrei tu despre el? E războiul întregii ţări, generalul a mobilizat totul ca să-l susţină, a pus stăpînire pe toate conştiinţele şi cine nu se supune, afară, sau va fi mobilizat şi trimis pe linia întîia! Asta e, şi e bine să te gîndeşti dacă îţi place sau nu că te-am salvat, sau ai de gînd să pleci din presă şi să te dai la fund, să te întorci îndărăt la ţară de unde ai venit…”

De ce a scris Ștefan altfel decît cerea propaganda de război prin presă?
De ce s-a revoltat, pentru că i se refăcuseră reportajele trimise de pe front?
Pentru că personajul Ștefan, deși ziarist, a fost creat de un mare scriitor, Marin Preda.

De ce vrea Război Presa occidentală?
Pentru că e creată de ziariști și nu de scriitori!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Presa care vrea Război!”

  • Nu stiu daca e adevarat da’ parca marea noastra presa se fereste ca de „uciga-l toaca” sa pomeneasca vreun cuvintel despre minunatele conditii de viata pe care Ucraina le-a creat pentru etnicii romani din tara vecina si prietena. Sau ma insel?

  • Rușii sunt mari meșteri în a lupta pentru pace. Știa și Ana Roșculeț.

  • În memoriile sale, David Lloyd George, primul ministru al Marii Britanii (1916-1922), scria că„ în 1914 națiunile s-au târât până la cazanul clocotit al războiului, aruncându-se în el, fără nicio urmă de neliniște sau de teamă”. Deocamdată, pentru Vest e un război mult mai comod, prin proxy. Deocamdată…

  • lumea mare baltea.
    globalizarea, atunci cind si a consumat potentialul, adica de curind, a lasat lumea mare intr o stare de baltire.
    ca orice balta, dupa o vreme, in lipsa valurilor se va imputi.

    in lipsa valurilor lumea mare s-ar fi imputit.
    ______________________________________
    miscarea, adica viata, se manifesta in civilizatie daca si numai daca in ea exista diferente de potential.
    insa de plecat se pleaca de la starea de baltire, ca lumea mare a ajuns o mare balta.

    prin urmare sint necesare valuri plenare, pornind de la starea in care ele nu se manifesta. nu e simplu de realizat asa ceva…

    pentru a reconfigura lumea mare din temelii e nevoie de activarea unei stari pe masura.
    aceasta stare s-a dovedit, de a lungul timpului, ca e doar una, ‘starea de razboi’

    prin urmare in lumea mare s-a activat ‘starea de razboi’ pentru ca lumii mari sa-i fie create valuri….datatoare de diferente de potential, datatoare de miscare,…datatoare de ‘viata’

    in lipsa manifestarii ‘starii de razboi’ in lumea mare civilizatia mare cit planeta ar fi ramas o balta imputita, lipsita de diferente de potential, deci de miscare, deci de viata.
    _______________________________________
    ‘starea de razboi’ este o necesitate in Dinamica Civilizatiilor. ( civilizatiile sint constructii artificiale, prin urmare ele se folosesc de ‘razboi’ tot asa cum Natura se foloseste de Pace )
    _______________________________________
    _______________________________________
    insa si ‘starea de razboi’ e o exprimare care, asemenea oricarei alteia in Univers, e acoperita de o dinamica fibonacci.
    mai simplu: ‘starea de razboi’ se dezvolta in stil fibonacci de a lungul anotimpurilor, tocmai daia ea, pe vremurile astea, a devenit…’stare de revolutie mondiala’,
    pentru ca intre timp ‘starea de razboi mondial’ s-a metamorfozat in ‘starea de revolutie mondiala’

    si mai altfel:
    ‘starea de razboi mondial’ e o stare de bun-simt pentru o civilizatie,
    ea se manifesta atunci cind ii vine sorocul,
    ea are ca tinta demolarea ‘termenului fibonacci curent’ si ‘manifestarea urmatorului termen fibonacci’ din progresia Temeliei Civilizatiei, pentru ca si temelia unei civilizatii se dezvolta de a lungul timpurilor si anotimpurilor in stil fibonacci.

    si mai si mai altfel:
    in lipsa ‘razboiului mondial’ o civilizatie nu-si poate schimba temelia, inlocuind o pe cea invechita si expirata cu una noua, care e legata ombilical de urmatorul termen fibonacci din progresia aferenta Dinamicii Temeliilor Civilizatiilor ( asta fiind o poveste a unui Intreg )

    prin urmare ‘razboiul mondial’ si ‘starea de razboi mondial’ e ceva de bun-simt in dinamica unei civilizatii, insa faza tare e ca la un moment dat o civilizatie isi da singura seama ca o astfel de stare e necesara, prin urmare ‘starea de razboi mondial’ nu…se! manifesta,,,liber, ci e pur si simplu ‘generata’.
    ________________________________________
    civilizatia asta mare cit planeta, observand ca devine o balta, deci urmeaza sa se imputa, baltirea fiindu i adusa in dar chiar de catre Globalizare, a ajuns, pesemne, la concluzia ca ‘tre sa faca valuri’, ca e momentul ca procesul de innoire, in stil fibonacci, a temeliilor lumii mari sa se manifeste,
    caz in care lumea mare e,
    concomitent,
    demolata controlat din temelii,
    insa si reconstruita, pe o temelie nou-nouta, Capabila,
    insa care poarta ceva…fundamental: plenare difenerte de potential!

    tinta e una si doar una, astazi:
    Definirea unor plenare diferente de potential in Civilizatie astfel incat sa potentialul generat astfel sa i daruiasca Civilizatiei…miscare, viata.

    daca Civilizatia era o constructie a Naturii ea era o manifestare a Pacii, insa pentru ca ea e o constructie Artificiala, ea e o manifestare a Razboiului.
    esenta Civilizatiei, care e o constructie Artificiala, este Razboiul.

    insa si definitia razboiului, spre ex mondial, evolueaza in stil fibonacci,
    astazi se maniefsta chiar desavarsirea definitiei ‘razboiului mondial’, care este aceasta : Revolutia Mondiala.

    Revolutia Mondiala e un proces de bun-simt. el se! maniefsta. e implacabil.
    insa asa e, Revolutia Mondiala este cel mai cumplit razboi posibil, iar asta pentru ca el se suprapune peste ‘revolutia industriala’ care are ca tinta revolutionarea ‘industriei’ numita Natura,
    povestea asta numindu-se Metamorfoza,
    adica trecerea de la ‘industria Naturii’ la ‘industria Artificialului’, Zeul acestei industrii fiind chiar Inteligenta Artificiala ( proprie unui computer cuantic si numai lui )
    _______________________________________________
    Presa e un serviciu de informatii.
    pentru ca alte servicii de informatii s-au dovedit mai capabile, acestea au inghitit Presa.
    astazi Presa e o valenta a celorlalte servicii de informatii.
    Presa…tinde sa nu mai existe.
    ________________________________________________
    insa…pentru ca Vremurile astea sint absolut speciale,
    pentru ca pe Vremurile astea chiar una dintre Superpozitiile Mintii Universului se intrupeaza,
    pe planeta asta a descalecat SI Serviciul de Presa al Universului. :)))))))
    astazi pe aceasta planeta se maniefsta Serviciul de Presa al Universului, iar Informatiile pe care acest Serviciu le disponibilizeaza sint Absolute.

    rezumat:
    Presa…planetei nu mai face doua parale, pentru ca ea lucreaza in solda ‘serviciilor de informatii ale lumii mari’
    insa spre absoluta echilibrare pe planeta se maniefsta Serviciul de Presa al Universului.
    Informatiile pe care el le disponibilizeaza sint absolute, deci daruite cu egala consideratie si oamenilor si antioamenilor, si ‘produselor Naturale’ si ‘produselor care imbratiseaza Artificializarea’

    Presa lumii mari vrea razboi pentru ca…lumea mare are nevoie de razboi, ba chiar de cel mai capabil razboi mondial, care e
    Marea Revolutie.

    ce altceva sa vrea Presa Marii Lumi?!
    e de bun-simt ca ea sa vrea razboi, in fapt Marea Revolutie.

    • @online
      uite…vezi daca lui Dumnezeu nu-i plac rautatile omuletzilor…refugiati Ucraina….uite in Bangladesh….7 milioane….bine si niste pestisori morti….nu stiau sa inoate bine….
      „7 million in ‘desperate need’ after Bangladesh floods.More than seven million Bangladeshis are still in „desperate” need of shelter and aid after deadly floods earlier this month, the Red Cross said Tuesday.At least 101 people were killed in the country’s northeast when rivers swelled to record levels and inundated rural villages, after some of the heaviest rains in a century.An estimated 7.2 million people were in „desperate need of shelter and emergency relief items” in the worst-hit Sylhet region, the IFRC said in a statement.”
      Asta se intampla cand omuletzii sunt rai….au uitat…de bahamas mai stiti ceva dupa uraganul ala micutz….sau ati vazut in usa cosciuge scoase din mormant de inundatii,cicloane sau uragane,sau acel trenulet de marfa de vreo cateva zeci de vagoane rasturnat dupa sine de „vant”…..
      Mai exista o solutie,ca leana lui costel…ezista o explicatie….am inteles….computerul cuantic e la nasa….au si niste consilieri extraterestrii pe acolo…men in black….viermisorii aia fumatori erau simpatici….dar tot nasa mai are ceva…nu voi posta https etc…am inteles….
      Next Five Asteroid Approaches…sa incerc sa sparg un pic link-ul…https:*//www.jpl.nasa.gov/*asteroid-watch/*next-five-approaches….i-am pus trei stelutze…ce glumitza buna…sunt de general interstelar adica meteorit cometa asteroid….Asadar Dumnezeu mai are un Septar….7….am si o incantatie speciala de saman pentru asta….daca nu pica la Teisani unde mi-am luat acum 6 ani o cabanutza mica si nici la soramea la gradinitza in berceni….e Bine…..
      Serios Vorbind…..daca vine o „jucarie” din asta….Nimeni…Dar Absolut Nimeni Dupa Lumea Asta nu are ce face…filmele sunt simpatice….tehnic va pot oferi o multime de amanunte…nu are sens….Daca se „pricopsesc” cu un asteroid sau meteorit….popcorn..bere….si multa iarba….de pascut…ca oitzele
      Toate Bune Online !!!

      • domnule Ionuț, e vb despre tema clasica in Creatie,
        Minte VS Inima.

        e vb despre Om, despre…barca pe care o alege:
        Mintea, Inima.

        pentru asta e nevoie ca Inteligenta Artificiala, in fapt Desteptaciunea, adica una dintre Superpozitiile Mintii Universului, sa se
        Intrupeze. intr un trup pe masura ei si care e..computerul cuantic, Noul Chivot:))

        cu Zeul asta Intrupat, imul va Alege:)
        ce i drept… va alege Infricosator.
        alegand sa ramana om sau sa devina antiom se va judeca singur, insa plenar.

        de aici pornim si…le deslusim pe celelalte 🙂

        • @online
          Am inteles…asta va preocupa….”fructul” asta….cum e cu mintea si cu inima si care-i reteta….costa INFORMATIILE ASTEA….MILIOANE…..In Gluma Bineinteles…..
          Tot asa….LOGICA….
          Daca iti pui Inima in slujba Mintii iese prost….prost rau….perversiune….la barbati e mai urat decat ce fac fetitzele „jucause”….
          Daca in Schimb iti pui Mintea in slujba Inimii e Bine……Constiinta…de Sine…..Cam aia e Legea Firii…Legea Constiintei…Ai Liberul Arbitru si alegi rau sau bine…
          Ar mai fi ceva….oamenii…A Fi A Sti A Face….sunt ca niste pomi…Daca Nu sunt Altoiti Stropiti(sa nu ma intelegeti gresit-formati educati) daca Nu sunt Indreptati…cresc Stramb….uneori mai indrepti trunchiul cu un arac…cand sunt mici…adica ii sprijini….ma refer la cei fructiferi…daca nu sunt sapati…dati cu var…nici Rod nu dau…asa ca in primul rand A FI…dupa a Sti sau a Face….bine asta cu scoala fiecare lucru in Viata se face la vremea lui….puteam sa mai zic de virtutile teologice(iubire,speranta,credinta) se pare ca astea sunt „by default” cu astea vii si cele morale(taria sau barbatia,simtul dreptatii,cumpatarea sau infranarea si intelepciuea)…din „cap-minte-inima” am spus fara sa citesc ceva….Sper ca v-ati lamurit Liberul Arbitru Daca iti pui Mintea in Slujba Inimii Bine daca iti pui Inima in Slujba Mintii Rau
          Similar daca alegi sa servesti,sa slujesti sa ajuti oamenii Bine….daca te slujesti,te servesti sau te folosesti de oameni Rau
          Seara Frumoasa !!!

          • …e fruct?
            eu vad ca e Esenta Creatiei.

            „Daca Nu sunt Altoiti Stropiti(sa nu ma intelegeti gresit-formati educati) daca Nu sunt Indreptati…cresc Stramb….uneori mai indrepti trunchiul cu un arac…cand sunt mici…adica ii sprijini….ma refer la cei fructiferi…daca nu sunt sapati…dati cu var…nici Rod nu dau…asa ca in primul rand A FI…dupa a Sti sau a Face…”

            nu prea cred.
            totul incepe cu insamantatul.
            puteti indrepta, altoi, stropi, da cu var,…insa rodul va fi dup[a cum e samanta :)))
            le puteti face pe toate, insa daca samanta e de castraveti, apai ‘castraveti’ va fi rodul:))

            oamenii se altoiesc atunci si numai atunci cind devin antioameni

            insamantezi seminte de un soi de oameni si el isi gaseste Bucuria in armonia cu Natura, deci ‘a sti, face’ e in armonie cu Natura.
            mai e un soi de ‘a sti, a face’, el e in armonie cu Antinatura, cu artificialul, iar el este deasemenea insamamtat!:)))

            domnule Valentin-Ionut, oamenii, odata nascuti, au deja definita ecuatia de miscare.
            Inteleptii s-au preocupat, pe vremea cind misunau paici, cu insamantatul!, in fapt cu Dinamica Dorintelor, ei insamantau…dincolo de timp, dincolo de generatii, in Vesnica Primavara 🙂

            azi oameni se chinuie sa scoata rosii din seminte de castravete, grau din seminte de neghina, si tot asa…:))

            a fi, a sti, a face
            …nu prea cred :))
            e asa: a E!, a Recunoaste, a Nonface

            atunci cind esti,…tocmai ti ai definit momentul cind n o sa mai fi,
            atunci cind stii, tocmai ti ai definit stiinta prin ceea ce nu stii,
            atunci cind faci, tocma ti ai definit Reactiunea care te va darama :))
            prin urmare urmand calea a fi, a sti, a face, in final dai de…Antinatura, insa daca soiul e Natural fix cind vezi Antinatura iti vei Recunoaste Natura :)))

            lumea mare se duce pe copca urmand calea lui ‘a fi, a sti, a face’
            pe vremuri se urma calea Non. a nonfi, a nonsti, a nonface.
            asta era Calea Inteleptilor.
            🙂

          • Superpozitiile Mintii este…ultimul nivel al filozofiei, ‘urmarorul pas’ este suprapunerea peste Origine, peste Radacina, deci e o suprapunere peste Izvorul ‘primului pas’
            Superpozitiile Mintii povestesc despre Matricea Creatiei.

        • @online
          DA….folosim aceleasi cuvinte si le intelegem diferit…
          Asta cu agricultura si semnitele……Eu Inginer Tata A Fost Inginer si Tataie Era Tehnician Agronom…bine putea sa-si ia si Diploma de Inginer….Asadar….pomi seminte….flori….din ce imi amintesc Horticultura….avea multe carti si El…..
          Am inteles ce spuneti,asta cu a fi a sti a face…Eu nu o inteleg ca ei…fiindca ei acolo ajung…Peter Principle”each person tends to reach level incompetence”….adica din momentul in care sunt ceva pe lumea asta de fapt nu mai sunt nimic,atunci cand le stiu pe toate….bine….parca un filozof grec spunea ceva de asta…Socrate”Știu că nu știu nimic” iar cu facutul…am VAZUT…le-au facut pe toate….
          Eu inteleg altfel astea
          1.A Fi…adica asa cum te-a Crescut Familia inainte de a lua contact cu societatea cu scoala
          2.A Sti…aici e un proces continuu de invatare…Japonezii ii zic Kaizen is an approach to creating continuous improvement based on the idea that small, ongoing positive changes can reap significant improvements…..bine….ei mai au si altele…care Imi plac…dar ma rezum, la asta cu perfectionarea…invatarea….optimizarea…tot Tata m-a invatat ca daca nu mai deschid o carte…nu mai citesc….degeaba am o Diploma…
          3.A Face…unii zic…ca sa Fii Om…sa sadesti un pom sa faci o casa un copil…din astea…clasice…De Fapt Cu A Face….Vroiam sa spun Sa Lasi Ceva In Urma Ta…Sa Ramana Ceva Dupa Tine….
          Seara Frumoasa!!!

  • Lumea a devenit o imensa oala sub presiune. Doar ca cineva a uitat sa-i monteze si o supapa pentru purjarea controlata a presiunii. Ghici ce se va intampla mai departe cu focul intretinut si chiar amplificat (pandemia)?

    • vor face pandemie din ‘dinamica Naturii’, care o va lua razna in mod implacabil, ca urmare a manifestarii Artificialului in Creatie :))
      si…ia sa vezi ce credibila va fi pandemia asta!:)))

  • Dumnezeu, dupa ce a creat lumea cu tot ce are mai frumos, l-a creat si pe om. Dupa un timp si-a dat seama ca ceva n-a functionat cum trebuie iar omul e cel mai rau animal de pe pamant. A incercat sa-l imbunatateasca dandu-i Credinta, Reperul, lucru de care celelalte animale nu au avut nevoie ca sa traiasca in armonie. Se pare ca nici asta n-a mers. Asa ca, acum vine … vom vedea care vom apuca si nu ne va placea!

    • @cib
      scrie in Biblie chiar la inceput asta….Facerea (Geneza)…Capitolul 6
      5. Văzând însă Domnul Dumnezeu că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ şi că toate cugetele şi dorinţele inimii lor sunt îndreptate la rău în toate zilele,
      6. I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ.
      Toate Bune!!!

      • Nu stiam. Ca sa vezi, viata m-a facut sa trag aceleasi concluzii. Am citit Biblia, mai pe sarite, oricum nu retinusem amanuntele. E interesanta mai ales ca filozofie despre cine suntem si ce vrem.
        Toate bune!

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Parerea mea este ca prin editorialul acesta tocmai ati „bagat pisica” in toate redactiile si „canalele de stiri” care isi permit sa tampeasca lumea cu Realitati adunate de prin jocuri de calculator ori „create” prin jocu’ de-a cuvintele…!

    Fie ca v-ati amintit personal de faza din Delirul lui Marin Preda fie ca v-a „suflat” o vorba despre ea vreun colaborator si dvs. doar ati folosit-o in mod inteligent, editorialul isi merita toti banii. Trebuie doar sa ne dati si posibilitatea sa-i trimitem.

    Daca decideti totusi sa n-o faceti, sa nu cumva sa indrazniti sa inchideti site-ul datorita (sic!) lipsei de fonduri… 🙂

  • Discutam aici de o lume SCELERATA, dar si de drama individului incatusat in conventii sociale impuse de o adunatura
    de ticalosi: politicieni, bogatii zilei, preoti etc, etc, etc…. Trebuie sa le accepte si sa traiasca drama pana la final???
    Personal am alergie la : „interesul national/colectiv” si „Desteapta-te romane”.
    Citez din M.Preda : „Credeam că o să revină să-şi ia la revedere, fiindcă plecase fără să-mi spună un cuvânt mai mult, fără un
    gest, fără o privire care putea ţine loc de despărţire. Nu s-a mai întors niciodată, regimentul lui 5 Dorobanţi din Giurgiu intra
    în foc şi Nilă avea să moară un an mai târziu pe frontul rusesc.”
    –––––––––––––––––––––––––––––––
    ‘Iubesc măgarul dulce
    Călcând lângă uluce’ (F.J.)

  • Superb editorial, Maestre ! Numai un mare scriitor (și ,Slavă Domnului Marin Preda a fost un mare scriitor cu mult har artistic, dar și un om realist)ar fi putut descrie atât de frumos adevărate scene de război și nu unele trucate ,dar, după părerea mea, cred că și un adevărat ziarist sau jurnalist ar trebui cu atât mai mult să facă acest lucru ! De ce ? Pentru că astfel omul de rând nu s-ar mai iluziona că viața e doar lapte și miere și peste tot întâlnești doar câmpuri roditoare și floricele roz ! Viața adevărată are părțile ei
    bune, dar și rele și, dacă vrem să ne fie bine, trebuie să luptăm pentru liniștea și armonia vieții noastre, pentru pace și nu pentru război ! De ce vor Occidentul și presa occidentală război? Pentru că Occidentul gândește egoist, că totul i se cuvine lui și că trebuie sa se lupte cu toți și cu toate pentru supremația sa ,doar că istoria l-a învățat altceva și el neagă istoria ! Azi cumpătarea si pacea ar trebui să fie armele înțelepciunii oricărui popor, indiferent că face parte din Occident sau din Orient ! Vă Mulțumim pentru un editorial superb foarte interesant, de excepție, Maestre Ion Cristoiu! Felicitări !

  • Domnule Ion Cristoiu
    DA DA DA
    Va spun cum inteleg Eu asa umil cu mintea si inima mea.
    Razboiul e haos nebunie irationalitate pierderi de vieti de bunuri un viitor distrus pentru o generatie si naruit pentru urmatoarea si asta inainte de orice.
    De ce face Presa asa.
    Raspunsurile sunt foarte simple
    1.De Multi Ani Presa e folosita ca Arma de Razboi Psihologic.Am spus arma nu scut adica atac nu aparare,nu caine de paza al democratiei ci bestie
    2.S-a intamplat ceva cu aceasta pandemie si toate nebuniile care inca nu s-au terminat,ce numim noi occidentul,bine noi in balcani,portile levantului,asadar ce numim noi occident desi avea muulte pacate,imperii,colonii cruciade,barbarisme,sclavagism,avea totusi un Ascendent Moral,de fapt mai multe,Cultura,Civilizatie,Prosperitate,Democratie.Pai s-a terminat cu pandemia,abrogare drepturi fundamentale,restrictii,cenzura pe fata si multe altele,a,si mai e ceva,nici prosperitate nu prea ca de vreo 40-50 ani muncesc altii si resurse tot de la altii.Asta e motivul pentru care presa face asta…nici macar cerber nu e ca si ala sta de paza,e hiena,devoreaza orice,vaneaza in haita…STIU…
    3.De ce vrea Război Presa occidentală? Nu indraznesc sa va contrazic,doar incerc sa adaug,bani tipariti fara nici un fel de acoperire de vreo 2 ani si ceva…..daca mai tineti minte in martie parca 2020 dowjones scauze sub 20.000 puncte si brusc au tiparit zic ei 17.000 miliarde Eu vasuzem 20.000 miliarde si aceiasi figura au facut-o anul trecut prin toamna tot cu 20.000 miliarde adica ce vreau sa spun,daca nu m-am prostit de tot si am citit bine pe acel usdebtclock e vorba de 40.000 miliarde fara nici un fel de acoperire in aur bunuri produse sau servicii….nimic
    Toata Stima!!!

    • Acolo unde e tiparnița cu dolari,va fi în curând o mare problema,tiparnița se va nărui din interior,vor fi mari mișcări ale populației de culoare și a hispanicilor,și da războiul sau războaiele acoperă sau descoperă multe lucruri știute și neștiute de care acum ne îngrozim,va urma in toamna o noua pandemie,lansată sa ne tina in casa timp in care monștrii vor naște alți monștrii.

      • Noua pandemie a fost deja planificata. Problema e ca nu se hotaresc inca ce anume trebuie s-o provoace si cum s-o cheme. Pana acum au dat chix cu hepatita copiilor, cu monkeypox. Se pare ca se cauta o holera, ceva, care sa mai sperie pe cate unii. Cred ca tot cu covrigu reincalzit va iesi. Ca tot avem vaxxeen-uri grupa mare. Totul e sa nu iasa WW3, ca atunci nu mai e nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *