Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Prin fotografia de Grup Ludovic Orban a vrut să arate pe ce deputați și senatori contează în eventualitatea ruperii PNL?

De la debutul campaniei electorale din PNL, întinsă pe nu mai puțin de trei luni și ceva, și lăsînd în umbră mai toate evenimentele social-politice ale României de la intrarea în valul 4 al Pandemiei, Ludovic Orban s-a manifestat public de unul singur. Desigur, peste tot unde președintele PNL în exercițiu a fost pentru a-și susține Moțiunea de candidat la șefia partidului, l-au însoțit cîțiva membri ai Grupări sale. Numai că acest adevăr a trecut aproape neobservat în opinia publică de la noi. Pe de o parte pentru că nici unul dintre cei prezenți nu e o vedetă, pe de alta pentru că prestațiile însoțitorilor, toate laudative la adresa lui Ludovic Orban, au fost mediocre. Principalul motiv l-a constituit însă acapararea acestor sindrofii de către o singură persoană: Ludovic Orban. S-a creat astfel impresia că Ludovic Orban duce lipsă de susținători sau mai precis de susținători care să-și exprime adeziunea la Moțiune și altfel decît pe șest. O impresie adîncită și de alte două realități electorale din PNL:

 1. Campania lui Florin Cîțu a debutat cu o fotografie de grup spectaculoasă, menită a sugera existența unei echipe și puternice, nu numai cîștigătoare, cum spune titlul de pe Facebook.
 2. Pe parcursul campaniei, candidatul Florin Cîțu a dovedit o discreție exemplară a aparițiilor, lăsînd loc membrilor echipei sale să vorbească în locul său.
 3. Membrii deosebit de activi ai Grupării Cîțu sînt vedete răsfățate de media, precum Rareș Bogdan. Cum acești membri au vorbit în numele lui Florin Cîțu, poate și pentru a sublinia varianta unei conduceri în echipă, opuse celei asumate pînă acum de Ludovic Orban, s-a creat impresia unei susțineri în PNL a lui Florin Cîțu mult mai puternice decît cea a președintelui în exercițiu.

Simțind pericolul unei imagini de luptător de unul singur, Ludovic Orban a pus la cale o fotografie de grup a susținătorilor săi.
Manifestarea, gîndită și sub aspectul impactului mediatic, a debutat cu un Apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Titlul documentului te face să crezi că e vorba de un apel al unor lideri PNL adresat în numele PNL celorlalte două partide de centru dreapta pentru a trece peste certurile din timpul Crize politice, dar mai ales peste interesele particulare ale fiecărei formațiuni, și a se așeza la masa negocierilor pentru a continua guvernarea începută în decembrie 2020. Citind doar titlul te pregătești să saluți inițiativa de a lansa un asemenea document, văzînd în asta dovada unei maxime înțelepciuni politice. Mai ales că un Apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale s-ar fi impus din partea PNL, ba chiar și din partea celorlalte formațiuni. Prin urmare te aștepți ca acest Apel să invoce necesitatea imperioasă a încheierii cît mai rapide a Crizei și, evident, încrederea că între PNL și USRPLUS nu sînt deosebiri majore de viziune asupra politicii de dus în următorii ani.

Un astfel de document ar trebui să debuteze cu Apelul adresat celor trei partide de Centru Dreapta de a pune capăt atacurilor publice, atacuri deosebit de periculoase atît prin faptul că adîncesc dușmăniile, cît și prin faptul că dublează atacurile Opoziției.

Trecînd de la titlul la conținut, simți nevoia să te sprijini de ceva, ca nu cumva să te prăbușești într-un leșin provocat de stupefacție. De la un capăt la altul Apelul e un document care șochează. Prima frază sună astfel:

„În calitate de aleși din partea Partidului Național Liberal, deplin conștienți atât de responsabilitatea politică pe care o purtăm odată cu votul primit din partea cetățenilor, cât și de așteptările legitime ale acestora determinate de încrederea care ne-a fost acordată pentru a exercita funcția publică.”

Așadar, Apelul nu e semnat de lideri ai PNL și evident de un număr însemnat de simpli membri, ci de aleși din PNL. Pe lista care însoțește Apelul găsim doar deputați, senatori, primari, președinți de consilii județene, consilieri. Dacă ne gîndim că lista se vrea una a grupului de susținători ai lui Ludovic Orban începi să te întrebi cărui scop îi servește limitarea semnăturilor la cele ale aleșilor. Nu cumva pentru a semnala delegaților lista Grupului de parlamentari care vor pleca din PNL dacă Ludovic Orban nu cîștigă șefia PNL?

Drept responsabili de declanșarea Crizei Apelul acuză doar pe Florin Cîțu și pe cei din Gruparea sa. Florin Cîțu și ceilalți membri ai Grupării sale sînt însă lideri PNL. Un Apel în adevăratul sens al cuvîntului pentru soluționarea Crizei ar fi trebuit să dezvăluie responsabilități și din partea celorlalte două partide. Criza nu s-ar fi declanșat dacă UDMR nu s-ar fi cramponat de SIIJ, iar USRPLUS n-ar fi refuzat din start negocierea condițiilor de adoptarea a programului Anghel Saligny. Desigur, Apelul arată cu degetul spre Gruparea Cîțu din PNL pentru a arăta că doar realegerea lui Ludovic Orban în funcția de președinte al PNL și prin asta desemnarea ca premier ar putea duce la rezolvarea Crizei. Numai că astfel o Grupare din PNL pune PNL într-o situație complicată în perspectiva soluționării Crizei. USRPLUS va veni la negocieri cu convingerea că PNL e gata să accepte orice pretenție, chiar și exagerată.

Ludovic Orban și-a făcut un steag de campanie din susținerea că el va rezolva Criza cît ai clipi dacă va fi reales. Cum s-o rezolve atît de ușor cînd prin declararea PNL ca singur responsabil de Criză el a creat condițiile pentru ca USRPLUS să pună PNL condiții umilitoare? În decembrie 2020, pentru a ajunge președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban a făcut uriașe concesii USRPLUS în defavoarea propriului partid. Va face la fel și acum dacă va fi ales?

Documentul se remarcă printr-un cult deșănțat al personalității lui Ludovic Orban văzut ca Salvatorul nu numai al PNL, dar și al Națiunii. Date fiind acestea, Apelul proclamă că Ludovic Orban trebuie să fie premier. Evident, cu condiția să fie ales președinte:

„Apreciem că Ludovic Orban, în calitate de președinte ales al Partidului Național Liberal pentru un nou mandat, este singura persoană capabilă să ofere soluțiile potrivite pentru depășirea actualei crize cu care se confruntă România. Președintele Partidului Național Liberal este cel îndreptățit să asigure conducerea Guvernului în calitate de prim-ministru. ”

La finele lecturii îți dai seama de ce se întitulează documentul Apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale.
Susținătorii lui Ludovic Orban cred că singura cale pentru soluționarea Crizei e alegerea lui Ludovic Orban în funcția de președinte al PNL la Congres.

Apelul nu se adresează, cum am crezut luîndu-ne după titlul, celorlalte partide din Coaliție, ci delegaților la Congres.
E limpede că titlul trebuia să sune astfel:
Apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale prin alegerea lui Ludovic Orban președinte al PNL.

Prilej să ne întrebăm:
Dacă n-ar fi existat Criza politică și Guvernamentală ar mai fi fost pentru cei 5000 de delegați un motiv să-l voteze pe Ludovic Orban președinte al PNL?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Prin fotografia de Grup Ludovic Orban a vrut să arate pe ce deputați și senatori contează în eventualitatea ruperii PNL?”

 • oricum nu conteaza daca am dreptate sau nu, deja ce se intimpla pe scena politicii,nu doar din Romania, e de condamnat, nu se pot accepta derapajele unora pina la punctul ca au inebunit unii o tara sau alta, si impreuna au turbat un glob intreg. Daca politicienii stiu si altceva,in afara de covid si cum sa ne poarte ei de grija, apai sa faca bine sa spuna in aia masii de idioti,ca altfel ajungem la concluzii stiintifico-fantastico-umoristice, cum ca de fapt in curind o sa avem razboi cu extraterestii, deocamdata ne-au convins ca se lupta cu un virus meschin, foarte periculos,de aproape doi ani trecem de la restrictii la alte restrictii, acum alta belea,vaccinare ca vrei sau nu vrei, ca trebuie sau nu trebuie, ba au scos si tancurile pe aleile Bucurestiului si cine mai stie pe unde,deci „presupunerea” are sanse de a fi sora, fie ea si vitrega, cu realitatea. Azi n-am chef de alte comentarii,deja m-am plictisit…

 • Ia stati asa si nu manati! Inainte, cand era fratie intre US, DE si F, aia se puneau de acord cine sa fie zapciul in colonie si era liniste. Eh, acum s-a nasolit treaba, aia se cam incaierara si de aia e frasuiala pe aici prin colonie. Ghinion! Pana la pacea dintre granzi, o s-o tot lalaim asa pana o sa ne ia Gaia. Romania mereu surprinzatoare, educata si a lucrului bine fecut, pas cu pas spre prapastie. Faina corabia, mester carmaciul! Sa traiti bine!

 • @profu

  Eu am observat demult ca gândirea domnului Cristoiu e conformista. N-a fost niciodată un revoluționar, chiar dacă a scris mult despre revoluție. Generația dansului s-a conformat abuzurilor lui Ceaușescu și s-a format așa. Acum e prea târziu sa mai schimbe ceva. În analizele pe care le face, a spus-o clar ca pleacă de la „premisa” ca Johannis e „punctul fix” în toată ecuația logica. De-asta ajunge mereu la „concluziile” la care ajunge. Dar, cum spuneam intr-o alta ocazie, punctu’ asta „fix” numit Johannis e la rândul lui legat ombilical de susținerea pe care o are în Germania. Cum acolo însă se pare ca lucrurile iau o întorsătură, nu m-aș mira ca sa pice și Johannis de pe piedestal și-atunci toate „analizele” se duc dracului. Partea buna este ca pe lume se mai găsesc și idealiști dispuși sa lupte cu „dinastia Johannis” în ciuda diferentei de forte. Asta-i farmecu lu’ Ludovic Orban!… 🙂

  • Eu nu cred că este vorba de conformism. Ar fi posibil ca domnul Cristoiu să aibă informații despre ceea ce se petrece acum, informații pe care nu le poate divulga. Altfel, este absurd să credem că fără motive bine întemeiate, dumnealui a trecut de partea lui Cîțu, implicit a lui Iohannis. Iar despre Orban, eu nu aș crede că a devenit dintr-o data atât de viteaz, fără să aibă un spate bine acoperit. Necazul este că susținându-l pe unul sau pe celălalt, îi susținem pe cei care se află în spatele fiecaruia dintre ei, fără să știm cu certitudine cine sunt și ce jocuri vor să facă.

   • @profu

    Cand vine cineva si-mi spune ca 1+1=3 fiindca stie el niste „secrete”, din punctul meu de vedere e un smecher care joaca alba-neagra.

 • Forta din…spatele Grupului lui Orban s-a putut deslusi atunci cind a inchis pietele si s-a pus de-a curmezisul bisericii. acolo…mai trebuia reglata un picut…sandramaua si…a fost relata…chiar cu mare finete:)), or in chiar finetea asta s-a oglindit Forta…din spatele…Grupului lui Orban:))), ca o asa finete se gaseste numa la maestri…:)
  despre Forta din spatele Grupului lui Catu…n as mai aduga nimic in plus sau in minus…fata de aia a lu Orban :)))), asa ca meciul, pina una alta e…la egalitate.
  dar pina pe 25 mai e :))

 • cei din fotografia de grup vor vota motiuna de cenzura,…pocnind din deste.
  nu i am adunat, dar creca cu usr, cu aur, cu cei din poza si cu psd…pica guvernul de nu se vede. iar dupaia…alt guvern, fara votul usr si al alora din poza…ciuciu. deci dupa tot tambalaul…viitorul guvern, adica cel de dupa motiune, sta tot in voturile celor din poza si ale celor din usrplus:)), care dupa cum se vede…dau semne ca s ar intelege de minune:).
  prin urmare s-ar putea ca unii sa zica …decat cioara de pe gard mai bine vrabia din mana. ca delegatii astia…au si ei treaba:)), si chiar acu sa fie intrerupti din treabaaa…n-ar suna tocma fain!:))

 • Sa nu uitam un amanunt: Ludovic Orban a fost ales presedinte PNL din postura de „trimis in judecata” de DNA. In perioada in care era suficient sa fii simplu martor intr-un dosar DNA, ca sa fii zburat de pe lista PNL.
  Orban a ajuns sef cu largul concurs al DNA, care a „rupt capul la dosar”, ratand inexplicabil flagrantul. DNA l-a legat, tot DNA l-a dezlegat. Fie numele DNA laudat.
  Daca DNA mai are prin sertare ceva despre Orban (si la cat de pampalau e Orban, sigur are…), atunci e usor de inteles de ce Orban a facut atatea concesii USR (partidul DNA-SRI aripa Coldea) la formarea guvernului. Evident, daca Orban ar reveni la palatul Victoria, ar continua sa faca concesii USR, si asta nu de dragul de a-si pastra functia (tema falsa pe care s-a glosat la infinit), ci de dragul de a putea bea bere la birt, in loc sa bea apa chioara la Rahova.
  Iar prima concesie ar fi revenirea dosarelor SIIJ la DNA, sau macar punerea la butoanele parchetului general a unui baiat din gasca ce l-a scapat pe el de mersul la mititica.
  Iohannis a schimbat toti sefii SRI, apoi s-a debarasat de Kovesi, pentru ca el si nevasta-sa sa nu mearga tropaind la DNA, apoi la beci. Acum trebuie sa se debaraseze si de Orban.

 • Apropo de interviul lui Liviu Dragnea. Nuu am nici un fel de simpatie pentru Dragnea, asa cum nu am nici pentru vreun politruc care-si zice ”liberal”.
  Insa am vrut sa vad ce spune fostul sef al PSD, ”facut mare” de catre de Sistem si bagat in puscarie atunci cand a inceput ”sa faca de capul lui” tot de catre Sistem (statul paralel).
  Ca o mentiune aparte, tin sa remarc unitatea in ”cuget si simtiri” de care au dat dovada dupa interviul lui Drgnea comentatori care se screm sa para ”independenti” si gunoaiele trimise in mod obisnuit pe net de propaganda iohannist-cîtulistă-neosecuristica si de cea a pesedistului ”acoperit” Ciolacu, ”unitate in cuget si simtiri” intru ”infierarea” puscariasului Liviu Dragnea..!
  Au fost cu totii adorabili in opinteala lor de a distrage atentia de la adevarurile pe care le spune Dragnea despre Statul Paralel condus de Noua Securitate(Coldea, Maior , Hellvig, procurorii si judecatorii ”acopriti) prin intermediul ”dronelor” si marionetelor politice plantate la Cotroceni, la conducerea guvernului, in fruntea PSD-lui si a altor partide, in fruntea institutiilor de stat, etc. Pe nimeni n-a interesat ca Maior si Hellvig, fostul si actualul sef al SRI, obisnuiau sa mearga acasa la Dragnea (uneori chiar cu mancare la pachet) pentru a-i cere acestuia sa planteze ”drone” neosecuriste in functii importante in statul roman.
  In oricare tara a UE, ar fi iesit un scandal monstru, care s-ar fi lasat cu demisii si anchete penale pentru trafic de influenta, etc.
  In idiocratia care-i Romania regimului mitomano-cleptocrato-iohannisto-cîțulisto-neosecuristic e pace si adormire de parca ar fi populata numai cu ..”zombie” sedati.
  Statul Paralel si Noua Securitate vegheaza la linistea lor..!

 • Cum se poate avea incredere in astfel de personaje precum in pnl si usrplus (scris intentionat asa) care nu au facut nimic intr-un an in afara de indarjirea cu care si-au impartit prada (posturile de peste tot,majoritatea platite exagerat de mult fara cea mai mica justificare).Oare aceasta golanie nu poate fi amendata de nimeni din societatea asta prabusita? Ultima speranta s-a naruit. Vremea gulgutistilor rapaci va fi vesnica intr-o tara in care educatia,bunul simt, normalitatea au disparut.

 • Aflam din presa ca Avocatul Poporului a refuzat sa atace la CCR Ordonanţa de Urgenţă privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”(PNDL3), afirmand cu tupeu de carutas ca decizia adoptării acestei OUG ”ţine doar de oportunitatea politică a guvernanţilor”, invocand totodata in sprijinul acestei afirmati ..halucinante(de ce mai exista Av. al Poporului daca guvernul poate emite OUG cand si cum vrea, functie de ”oportunitatea politica”, si nu de legi si Constitutie?) ca , ”din punct de vedere procedural, pentru document a fost cerut şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES), demers obligatoriu”, afirmatie care s-a dovedit a fi insa o minciuna mare cat casa, pentru ca Bogdan Simion, nimeni altul decat presedintele CES, a demolat imediat acesta minciuna informand presa si opinia publica ca ”Programul „Anghel Saligny” nu a fost trimis CES după avizarea interministerială, aşa cum cere legea, ci doar anterior avizării, când tot Guvernul l-a retras.”
  Ce incearca sa ascunda Renate Weber in spatele minciunilor ei tupeiste..?
  Incearca sa ascunda ca ”a trecut strada” si ea, pe trotuarul unde i se promite protectie.
  Adica, e clar ca nu numai Ciolacu si PSD-ul, sau Dorneanu si Curtea Constitutionala au facut blat cu herr Iohannis, Cîtu si restul cozilor de topor si mafiotilor din camarila neosecuristica a acestora.
  Avocatul Poporului, recte frau Renate Weber, s-a ..dedulcit si ea la niscaiva aranjamente ..confortabile cu cozile de topor penale de care pomeneam mai sus si camarila lor, foarte probabil in schimbul promisiunii acestora că dameza isi va putea păpa sinecura pana la expirarea mandatului in liniste deplină, fara a mai fi deranjata de..tentative de inlocuire si campanii de denigrare.

  • ii prea mult sa i cerem avocatului poporului sa amendeze lupta politica intre partide si din interiorul pnl. Asta i un razboi dincolo de ratiunile pe care le invoci. Interese intre puterile garante si altele „ïnteresate”, parteneri strategici (usa) etc. Avocatul poporului are in fisa postului sa apere poporul.

   • Pari a suferi de dislexie. Te pot ajuta. Numai spune-mi ce anume n-ai inteles din ”de ce mai exista Av. al Poporului daca guvernul poate emite OUG cand si cum vrea, functie de ”oportunitatea politica”, si nu de legi si Constitutie”..?

 • ..in urma congresului pnl, unul din cei 2 „leaderi” va fi eliminat. Daca Orban rupe pnl si si face grup parlamentar de independenti va fi si mai interesant. Apoi poate interveni psd cu motiunea lor impotriva intregului guvern. Dupa cum se va vota aceasta motiune, vom stii cine face doar gargara si cine vrea intradevar sa indrepte lucrurile.

 • maestre, care ar fi motivul rezonabil pentru ca respectivii delagatii sa l voteze pe cazzu?

 • PNL e un partid de cocalari politici, care trebuie desfiintat…nu serveste cu nimic poporul…ambele gasti sint formate din tot felul de nenorociti…

 • @Domnu’ Cristoiu,

  Da, acela de candidat la Presedintia Romaniei. Sau il preferati pe Cutu’ lu’ Johannis?… 🙂

  • Evident că îl preferă. Ciudat este că are preferința lui Iohannis. Fără să o spună în mod direct, Ion Cristoiu este de acord cu Iohannis. Am ajuns să o trăim și pe asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *