Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Prin strădania lui Ludovic Orban de a fi președinte al Camerei Deputaților, s-a ales praful de Mărețul program al PNL „Dezvoltăm România”

Marele analist al tuturor timpurilor românești, l-am numit pe I. L. Caragiale, scria în tableta Enormități din Voința națională, 3 iulie 1885:
„Un om numai prin faptul că hrănește în sufletul său o sumă de principii nu poate însemna politicește nimic. Politica este domeniul practicei. Oricîte frumoase teorii de liberalism, progresism, umanitarism și celelalte îți vei suge din degete, ca să faci politică cu ele trebuie să aspiri a ajunge la putere, și apoi a te menține unde ai ajuns, și pentru a face politică trebuie să ai, mai ales în Statul modern, un partid în puterea opiniei și numărului căruia să vii și să te ții pe cale pașnică la cîrmă.”

I. L. Caragiale e alături de Mihai Eminescu întemeietorul ziaristicii de idei, singura capabilă să garanteze publicistului eternitatea. Din faptele și evenimentele zilnice, înfățișate de ziaristul pur și simplu așa cum s-au desfășurat, fără nici o adăugare de la el (mă refer la ziaristul ziarist nu la ziaristul activist, pentru care realitatea e o veșnică baricadă, ziarist din care s-au născut și se nasc pe bandă rulantă Coriolan Drăgăneștii politicii românești), ziaristul de idei extrage învățăminte pentru cititorul din vremea lui, dar și pentru cititorul din viitor. Pasajul de mai sus e o lecție desprinsă de Caragiale din realitățile luptei pentru ajungerea la putere și pentru rămînerea la putere, acuzate de poeți și de măicuțele din mănăstiri ca fiind luptă pentru ciolan. Pe drept cuvînt I. L. Caragiale spune că pentru a deveni realitate opinia ta trebuie să fie înscrisă în programul unui partid, care partid trebuie să ajungă la putere pentru a o transpune în practică. Fără această condiție, orice opinie, orice idei, orice viziune, cît de măreață ar fi pentru societate, rămîne un simplu gînd rostit sau scris, dar sterp, pentru că n-a rodit faptă.

Această învățătură e valabilă și pentru ceea ce s-a numit Ciolaniada de Centru Dreapta, negocierile sîngeroase, cu cuțitul în dinți, dintre cele trei partide ale Coaliției – PNL, USRPLUS, UDMR.
La o adică negocierile pot fi apreciate din perspectiva învățăturii lui I. L. Caragiale:
Pentru ca un partid să-și aplice Programul trebuie să ajungă la Guvernare. Și se înțelege trebuie să pună mîna pe acele ministere care i-ar asigura concretizarea Programului și mai ales a făgăduielilor din Campanie. Din această perspectivă e de înțeles de ce-au negociat la sînge partidele din Coaliția de Centru Dreapta, funcții în Parlament, în Guvern și în stat. Pentru ca fiecare să-și poată aplica programul de guvernare din campanie.

A fost însă așa în cazul negocierilor pentru noul Guvern?
Să luăm de exemplu PNL.
PNL a dus întreaga campanie sub sloganul Dezvoltăm România. În seara de 1 iulie 2020 se lansa la Clubul Diplomatic din București Mărețul program de Dezvoltare a României pe baza banilor primiți de la Bruxelles. Din cuprinsul planului, asumat de liderii PNL în prezența lui Klaus Iohannis, se contura imaginea unei românii împînzite de autostrăzi, cu toate localitățile racordate la gaz. I-a urmat Programul de Guvernare, lansat cu pompă pe 10 noiembrie 2020 și intitulat Dezvoltăm România. Despre infrastructura de transport se spunea:

„Unim regiunile istorice ale României cu autostrăzi, drumuri expres și cale ferată de mare viteză prin închiderea coridoarelor pan- europene de transport.”

Un punct din program se intitula:

„Dezvoltăm infrastructura locală la standarde europene”

Se promiteau:

„8 miliarde de lei pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în 750 de localități.
1 miliard de euro pentru racordarea localităților la rețelele de gaze – apel deschis în 2020.
70% din drumurile județene și locale vor fi modernizate în 4 ani.”

Patria a fost împînzită de panourile gigantice ale PNL cu sloganul Dezvoltăm România. Candidații PNL au făcut campanie promițînd autostrăzi, căi ferate, rețele de apă și de gaz.

În urma negocierilor, PNL a pierdut în favoarea USRPLUS și UDMR toate ministerele prin care putea concretiza Programul Dezvoltăm România. A rămas cu ministere precum Cultura, Educația, Munca. De ce?
Pentru că Ludovic Orban și-a negociat funcția de președinte al Camerei Deputaților și nu obținerea ministerelor menite a transpune în practică programul PNL Dezvoltăm România.

Cînd formula teza unei parveniri la putere pentru a aplica programul, I. L. Caragiale se referea la o realitate ideală din România vremii sale. Din nefericire, negocierile pentru formarea noului Guvern ne-au dovedit că și azi partidele negociază funcții și nu programe.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Prin strădania lui Ludovic Orban de a fi președinte al Camerei Deputaților, s-a ales praful de Mărețul program al PNL „Dezvoltăm România””

  • Uite-o pe Purcica! – ne-am amintit cum i se spunea ministrei de finante de pe vremea lui ciolos. Si-acum s-a cocotzat dumneaei mai sus.

  • Nu putem sa asteptam lucruri bune in vremurile care vin !
    Avem un prim ministru nominalizat Catu Matu. Se fac eforturi mediatice, sa afle opinia publica ce elev de liceu a fost Catu Matu, la R Valcea. Zvonurile spun ca ne vom lua cu mainile de cap – asteptam cu nerabdare. Doua ratari la admitere, la ASE Bucuresti si mai apoi studii direct in usa. Aparut ca o gluma proasta, din partea pnl si uns ministru la finante, iata ca, contra asteptarilor la un minim bun simt, ne trezim cu fanfaronul uns in capul guvernului.
    Orban, alt fanfaron si a negociat o pozitie privilegiata in parlament si a trantit maretul program de guvernare pnl, abandonand toate parghile guvernamntale (acuma Boc, Bolojan si alti edili liberali isi dau palme in fata oglinzii si inteleg pretul inregimentarii sub un pseudopresedinte liberal – metroul se va face la Mc Ciuc).
    Vin vremuri tulburi! Nu ne a fost dat sa iesim cu bine la mal. Scapa cine poate:)

    • Intre timp s a jurat. Catu Mitu saf’ de guvern!
      Exista o singura expicatie. Ce urmeaza sa ne faca autoritatile, este atat de pervers si nemaiauzit, incat numa’ unu care se drogheaza accepta postul.
      Apropo azi vorbeau,la televizor, ca vor intensifica angajarile in ministerul de interne. Cica nu sunt destui politisti, care sa i incatuseze pe aia fara masca. Stiti ce inseamna asta?

  • S-a dovedit clar si fara echivoc ca pe politicieni NU ii intereseaza binele poporului. Daca ii interesa, ei se bateau pe programe, nu pe functii. In functie poate sa fie oricine, chiar si un tehnocrat, daca se face programul pe care il vrei. Dar tu nu vrei programul, tu vrei de fapt functia.
    SUNTETI PENIBILI.

  • S a ales prafu de nimic,toata lumea stie ca acel maret plan de guvernare al PNL e o utopie,nimeni si nimic nu l poate realiza(Decat daca ar fi Tatuca Sfant prim ministru,doar asa,necum altfel),si atunci tot programul cu realizarile,imposibil de facut,cade in carca USR,vin 2-3 ani grei de criza economica grava,dupa Covid,trebuie gestionata aceasta criza,trebuie organizata marea vaccinare,trebuie vazut ce facem cu sutele de mii de someri,firmele au fost decimate,nu mai sunt bani la buget,datoriile facute de Dragnea si Catu(primul ministru) vor trebui sa inceapa a fi platite, este problema clanurilor interlope venite din diaspora,unite cu cele din tara,fondurile europene sunt pe hartie,nu inseamna ca vor veni neaparat in tara,problemele sistemului de justitie,si multe altele,si astea trebuie sa le rezolve USR,nu PNL care desi e la guvernare a facut un pas in spate strategic,ca sa nu cada pe ei dificultatile groaznice ale crizei de dupa Covid(adevaratele necazuri de abia acum incep).Cat despre iohanita,care este un priceput strateg(gandeste pe termen mediu si lung)el ar vrea sa l propulseze poate,pe Rares Bogdan la presedintie,ca acesta ajuns presedinte sa l puna pe Iohannis prim ministru(pe schema Putin-Medvedev).Pentru aceasta PNL nu trebuie sa se erodeze la guvernare pe parcursul urmatorilor 4 ani,si atunci trebuie altii sa se erodeze la putere in locul PNL(care totusi trebuie sa ramana la Putere).Oare cine trebuie sa se erodeze la Putere in locul PNL??? Oare cine,cine???

    • Bine,poate veni ordinul de la Apus in 2024 sa fie Fritz de Timisoara uns Prezident in Colonica,timpul ne va spune daca va fi aceasta varianta sau nu,in fine.

  • Din programul de guvernare al Guvernului Cîtu, maculatura pur propagandistica de inspiratie maoistă…
    Cîțu si coalitia care-l planteaza premier afirmă că: „susţine nou model de dezvoltare sustenabilă, axat pe investiţii, stimularea şi dezvoltarea capitalului, creşterea competitivităţii companiilor româneşti şi transformarea digitală a economiei şi administraţiei, eficientizarea cheltuielilor statului şi combaterea sărăciei”.
    Apoi ca: „În următorii patru ani vor continua acţiunile în vederea reducerii decalajelor faţă de economiile statelor din Europa de Vest, prin stimularea capitalului românesc, investiţii strategice în infrastructură, educaţie, sănătate, inovare şi digitalizare”
    Elvetie carpato-miorita, nu alta..!:))

    Cert este ca numai indivizii cu grave probleme la mansarda pot crede gargara asta fanfaronardă de impostori habarnisti si cozi de topor pe care ii preocupa in mod real si deja demonstrat un singur lucru: cum sa sifoneze banul public..! Atat..!

    • Maoist pe dracu,ca maoistii si faceau,ca doar in China se construieste la gramada,plus ca astia nu sunt cu China sunt cu USA,iar cea mai desantata propaganda se face in USA,mai propagandisti ca americanii nu e nimeni(decat sa spunem Rusia care e pe aproape).Plus ca in China nu au atata propaganda cat construiesc aia,problema Chinei si a Maoistilor e ca fac prea multe,nu ca ar da din gura fara sa faca(China a speriat lumea cu cate poate sa faca,atat lucruri bune cat si lucruri mai putin bune,China face prea multe,atat bune,cat si rele).

  • Niste escroci ! Alegerile s-au terminat Guvernul s-a …,,asezat ” ( la olita ) ! Ce va face ? o branza . In schimb urmariti cu atentie ce vor face guvernantii : unde isi vor da copiii la scoala , unde vor face concediile ce mertzane si viloaie vor avea …..asta este important, interesant si demn de injurat ! ACEST POPOR MERITA SA AIBA UN ASEMENEA GUVERN CEL PUTIN 20 DE ANI ! SA AI 5 MILIOANE DE PENSIONARI SI CATEVA MILIOANE DE BUGETARI (sanatate, invatamant ) SI SA NU IESI LA VOT ….ASTA MERITA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *