Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Prin tribunale ca prin viață | Decizie CEDO fără precedent în România

De câteva zile, toată lumea vorbește despre o femeie de serviciu din Timiș care a reușit să învingă România la CEDO. În România și în Europa Centrală și de Est, cazurile de hărțuire sexuală la locul de muncă sunt frecvente și nu sunt raportate. Din acest motiv este foarte bine că se vorbește, poate așa au urechi să audă agresorii, fie marea majoritate a personalului cu atribuţii de conducere sau chiar colegii victimelor hărțuite și persecutate ani la rând. Așa cum ar trebui să audă și autoritățile, care, de cele mai multe ori, nu fac absolut nimic pentru aceste victime. Încă o dată în plus se demonstrează că în România justiția greșește și oamenii nu au parte de un proces echitabil, aceștia fiind nevoiți să-și caute dreptatea la Curtea Europenă a Drepturilor Omului.

Care este povestea?
O femeie din Timiș a reclamat faptul că timp de doi ani ar fi fost hărțuită de către șeful Gării Est Timișoara, unde lucra. Mai mult, femeia a ales să-și dea demisia și a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. Doi ani mai târziu, însă, cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara au clasat dosarul, spunând că nu există fapta, adică nu există o încadrare penală a faptei în legislația românească. Mai grav este că măsura a fost menținută și de judecători, motiv pentru care femeia a mers mai departe la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În susținerea cererii a arătat că s-a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – dreptul la respectarea vieții private. În motivare, judecătorii CEDO au argumentat faptul că procurorii nu au luat în calcul probele și au existat vicii de procedură, astfel i-au dat dreptate femeii și obligă acum statul român la plata a 7.500 de euro.

Prin urmare, procesul a creat un precedent la nivel european, fiind o premieră în istoria CEDO, pentru că a fost schimbată și încadrarea hărțuirii sexuale în încălcarea dreptului la viață privată.
În concluzie, verdictul dat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului este un precedent important pentru toate cazurile de hărțuire sexuală din România, dar și din Europa.

Ce s-a întâmplat cu șeful de gară?
Nimic. Acesta este la locul său de muncă, iar CFR pare să nu fi luat măsuri suplimentare pentru a preveni astfel de fapte în viitor. După cum reiese din Hotărârea CEDO, SRCF Timișoara nu a întreprins demersuri sau acțiuni prin care să îi fie lezate drepturile și libertățile șefului agresor. Din păcate, acesta este unul dintre sutele de cazuri care relatează ca la carte ceea ce se întâmplă în România zilelor noastre.

De reținut:

  • hărţuirea la locul de muncă poate avea consecinţe grave pentru sănătatea fizică şi emoţională a angajaților, cum ar fi o motivaţie scăzută, un absenteism sporit şi o reducere a productivităţii. Însă pot avea efecte negative şi pentru companii, fapt care are drept rezultat deteriorarea condiţiilor de muncă, ceea ce are un impact organizaţional şi economic uriaş, precum şi posibile consecinţe juridice.
  • hărţuirea şi persecutarea se pot prezenta sub numeroase forme, de la simpla agresiune verbală, tratamentul necorespunzător, hărţuirea cibernetică sau discriminarea sexuală până la diferitele forme ale agresiunii fizice soldate chiar şi cu răniri grave. Agresiunea poate lua forma limbajului corporal, a intimidării, sfidării sau dispreţului. În timp ce efectul fizic al hărţuirii şi persecuţiilor este destul de uşor de identificat prin semne exterioare evidente, nu se poate spune acelaşi lucru despre efectele emoţionale ale hărţuirii şi persecuţiilor, care sunt adesea negate sau distorsionate.
  • Angajatorul are obligația de a asigura securitatea, sănătatea și siguranța angajaților în toate aspectele legate de muncă și să evite factorii de risc psihosociali din relațiile de muncă. Este interzisă orice formă de hărțuire psihologică (de tip mobbing) sau fizică (de tip bullying), precum și orice comportament care poate conduce la degradare, umilire sau intimidare și care poate afecta autonomia și capacitatea unei persoane de a-și îndeplini în mod firesc responsabilitățile profesionale și de studiu, ori de a-și exercita drepturile.

Mai multe detalii despre hărțuirea morală la locul de muncă și cum se sancționează, despre actul normativ ce are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, precum şi a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, în sensul instituirii unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii morale la locul de muncă, găsiți în articolele anterioare pe care vă invit să le citiți, accesând linck-urile de mai jos:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Decizie CEDO fără precedent în România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *