Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Principala cauză a dezastrului din primul tur: Dan Barna n-a luptat sub stindardul „Jos clasa politică veche, îmbătrînită în năravuri fanariote!”

Se discută mult în aceste zile, în presa anti-PSD îndeosebi, despre eșecul lui Dan Barna la prezidențialele din 2019.
Ca alegător care l-am votat pe Dan Barna și ca istoric al clipei care a semnat comentariul De ce l-am votat pe dan Barna (printre puținii din presă care au cutezat să recunoască în scris pe cine a votat), cred că am și eu dreptul să intervin în acestă dezbatere. Mai ales că, după cum se știe, eu nu sînt nici anti-PSD, dar nici pro-PSD. M-am lecuit demult de jurnalismul sub forma chibițărelii electorale. Dacă îl critic pe Klaus Iohannis mai mult decît pe alți politicieni o fac din disperarea de a vedea că președintele a fost și este ocolit de întreaga presă în materie de observații critice. Asta în condițiile în care președintele trebuie să fie cel mai supravegheat politician de către presă. Pentru sănătatea unui președinte e bine să aibă parte și de puțină fiere, nu numai de miere.

Eșec în cazul lui Dan Barna e puțin spus.
Exact ar trebui să-i spunem, dezastru.
Scopul obținut de Dan Barna în primul tur (14%) trebuie raportat întîi și-ntîi nu la intrarea în turul al doilea, ci la scorul obținut de USR la europarlamentare (22,36%) și la parlamentarele din 2016 (9%). Saltul de la 9 la 22% sugera un scor și mai mare la prezidențiale. Mai ales că prezidențialele sînt alegeri cu miză reală în bătălia pentru putere. Dan Barna a obținut 14%. O diferență însemnată față de candidatul PSD. Asta în condițiile în care la prezidențiale, beneficiind de 3 zile, Diaspora a putut vota mai mult ca niciodată în istoria postdecembristă. La europarlamentare, USR a făcut mare gălăgie pe tema Diaspora n-a putut vota. S-a lăsat să se înțeleagă că dificultățile, puse pe seama PSD, au defavorizat USR. Dacă s-ar fi putut vota cît a vrut Diaspora, USR ar fi fost ca scor peste PSD. Ei, uite că a votat și rezultatul a fost un scor cu mult sub candidatul PSD obținut de candidatul USR! Cînd au venit rezultatele din Diaspora, șocul s-a amplificat. Dan Barna era creditat cu un scor peste Klaus Iohannis. A obținut doar 23% în Diaspora.

Despre acest dezastru au scris – repet – cu precădere jurnaliști anti-PSD. S-au pronunțat și lideri USR, dintre adversarii lui Dan Barna, în genul lui Cosette Chichirău. Un posibil clasament al cauzelor de aceștia invocate ar arăta astfel:

  1. Dan Barna a evitat să-l atace pe Klaus Iohannis.
  2. Dan Barna a ezitat să sprijine Guvernul Ludovic Orban.
  3. Dan Barna e „moartea pasiunii”.

E mai mult decît interesant că nici un jurnalist din zona anti-PSD, nici un politician USR n-a scos o vorbă despre posibila Operațiune anti-Barna a generalilor lui Klaus Iohannis. Interesant, dar și curios în același timp. Ei știu, ca și mine, că în această campanie nu PSD a fost principalul adversar al USR, ci PNL. Că între candidatul PNL, Klaus Iohannis, și candidatul PSD, Viorica Dăncilă a fost o înțelegere nescrisă de a-l lucra pe Dan Barna.

Despre Operațiunea Viorica Dăncilă în turul al II-lea, Dan Barna umilit, am mai scris. Refuzul lui Klaus Iohannis de a participa la o confruntare cu Viorica Dăncilă îmi dă dreptate. Ar fi avut curajul Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Alina Gheorghiu să justifice refuzul prin dreptul lui Klaus Iohannis de a nu se „coborî” pînă la nivelul lui Dan Barna?
Klaus Iohannis îl învingea pe Dan Barna în turul al II-lea. Da, dar cu prețul unei campanii în care românii și-ar fi dat seama că Klaus Iohannis e, vorba lui Caragiale, o nucă seacă, dar cu coaja groasă.

Fără a exclude Lucrătura generalilor, eu cred că principala cauză a dezastrului a fost abaterea lui Dan Barna de la esența Programului USR:
Un alt fel de politică.

Despre acest Program am scris de mai multe ori ca Istoric al clipei. Voi reveni iar și iar asupra nevoii cruciale pentru România intrării în veac de un Alt fel de politică. Înțelegînd prin asta o politică net diferită de cea dusă pînă acum de clasa politică românească, învechită în rele. Ceea ce eu numesc Bordelul politic, în care prestează toate partidele tradiționale, PSD, PNL, PMP, ALDE, UDMR, nu poate să nu scîrbească pe un tînăr educat după 1990, pentru un membru al clasei numite de mine Proletariatul digital.

Un Alt fel de politică înseamnă un altfel decît politica dusă nu numai de PSD, dar și de PNL. Formarea Guvernului Orban are toate datele politicii vechi, influențate nu de comunism, ci de fanariotism.
Compromisuri josnice, demagogie de cea mai proastă speță, miniștri aleși după criterii de nepotism, de amantlîc și de camarilă a lui Ludovic Orban sau Klaus Iohannis.

Evident, PSD a întruchipat și întruchipează politica veche, fanariotă. Din acest punct de vedere, USR n-a greșit concentrîndu-și atacurile asupra PSD. Da, dar ca și PSD, toate celelalte partide, în frunte cu PNL practică Vechea Politică Noutatea fascinantă presupusă de USR consta în contestarea tuturor partidelor tradiționale.

Interviul dat de Dan Barna la Gîndurile lui Cristoiu m-a sedus tocmai prin depășirea contestării PSD, unui singur partid, așadar, pentru contestarea întregii clase politice. Prin Dan Barna, USR propunea o schimbare radicală a clasei politice postdecembriste. O schimbare cerută de generații de tineri care pleacă în străinătate nu pentru o viață mai bună, ci pentru un alt climat de afirmare.
Cu un astfel de Program, Dan Barna s-ar fi adresat unui alt electorat decît cel scos la vot de mașinăriile de partid.

Există un astfel de electorat?
Firește că există.
Ne-o confirmă scorurile obținute de Mircea Diaconu și Theodor Paleologu. Scoruri însemnate obținute de candidați care n-au beneficiat de mașinăriile de partid. Scoruri obținute tocmai pentru că ei au apărut unei părți a electoratului ca altfel de politicieni.

Prezența la primul tur a fost de doar 50%. E limpede că o mare parte din electorat a dat un vot de blam presupusului blat dintre PNL și PSD ca expresie a miș-maș-urilor tipice clasei politice vechi, ținînd de ceea ce Răzvan Theodorescu numea România tranzacționistă.
Acest electorat nu s-a regăsit în Dan Barna.
Și asta numai și numai pentru că Dan Barna și-a limitat contestarea la PSD.
Și asta numai și numai pentru că Dan Barna n-a respectat Programul Un alt fel de politică.

În felul acesta, Dan Barna s-a adresat pînă la urmă tot electoratului reprezentat de Klaus Iohannis. Prin mișcările strategice inteligente – căderea Guvernului PSD, investirea Noului Guvern – Klaus Iohannis a ocupat peste noapte primul loc în ierarhia Luptătorilor anti-PSD. Dan Barna nu putea fi decît al doilea.
Altfel ar fi stat lucrurile dacă Dan Barna ar fi dat curs sloganului Un altfel de politică.
Pe temeliile acestui Program, Klaus Iohannis putea fi făcut zob.

Să dăm un exemplu.
Campania lui Klaus Iohannis s-a bazat pe aserțiunea: PSD e vinovat de 30 de ani de dezastrul țării. Eu, Klaus Iohannis, lupt nu numai împotriva PSD-ului, condus de Viorica Dăncilă, dar și a PSD-ului condus de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta. Se știe însă că Klaus Iohannis a fost premierul lui Mircea Geoană în 2009 și posibilul vicepremier al lui Victor Ponta în 2013. Autoprezentarea sa drept Luptător neînfricat împotriva PSD e un caz tipic de demagogie politicianistă. Un nărav tipic clasei politice vechi, chitită pe păcălirea Poporului.
A invocat Dan Barna în campania pentru primul tur această picotire a Poporului tipică politicii vechi fanariote?
Îl obliga la asta Programul Un alt fel de politică.

În plină campanie s-a format noul Guvern.
Formarea noului Guvern a stat sub semnul tuturor năravurilor tipice Vechii Politici.
A zis ceva Dan Barna despre Bordelul politic tipic formării acestui Guvern?
A cerut PNL să nu se concubineze cu ALDE, pînă mai ieri în concubinaj cu PSD?
A zis ceva Dan Barna despre Ion Ștefan?
A zis ceva despre dubioasa trecere a Transelectrica și Transgaz la secretariatul general al Guvernului, pentru ca Ludovic Orban să poată satisface Camarila sa?
N-a zis.
Dacă ar fi susținut Programul pentru care a fascinat USR, Un alt fel de politică, ar fi trebuit să zică.

USR se află la răscruce.
Formațiunea trebuie să revină la ceea ce lăsa impresia că este:
O formațiune a unui electorat scîrbit de vechea politică.
Pentru aceasta analiza internă trebuie să răspundă la întrebarea:
Dan Barna n-a respectat sloganul Un altfel de politică pentru că așa i-au zis strategii de campanie sau pentru că e incapabil să susțină un astfel de slogan?

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

61 comentarii pentru articolul „Principala cauză a dezastrului din primul tur: Dan Barna n-a luptat sub stindardul „Jos clasa politică veche, îmbătrînită în năravuri fanariote!””

  • Scuze , a se citi:

    s-a ; cîstigi :înainte; revolta ; càlcatà ; României

    • Ai uitat: Majpritatea, analieze, aceztà, dmnitàtii; nu mai zic de expresii: afirmà dezabuzati sau degetul pe focos… are dreptate si omul asta. 🙂

      • Să sparie gândul de atâtea … „licențe” morfologico – gramaticale!
        ????

        • Asta-i Viorica Dancila! 😆 Vezi postarea ei de ieri!
          Iata un fragment din mirobolanta-i capodopera:
          „VIORICA DANCILA a fàcut pentru Romania ceea ce n-au fàcut nici presedintii si fostii ei prim ministri : NU A INSULTAT , NU A SANTAJAT , NU A AMENINTAT ; Dacà nu ar fi fàcut decît aceste trei lucruri merità sà fie repectatà de toti !
          FEMEILE DIN ROMÂNIA VOR VOTA O FEMEIE CARE NU
          LLE-A UITAT !
          Cei care numàrà voturile vor fi impresionati de faptul cà mamele lor , nevestele lor , fiicele lor au vott pentru VIORICA DANCIL0 si vor consemna ca atare fenomenul !
          :mrgreen: 😆 :mrgreen:

          • Viorica-Vasilica posteaza la Ion Cristoiu texte care nu sunt scrise de consilierii ei.
            😛 😆

          • Ada, … ? ???
            Ai inceput s-o „copiezi” pe adria nicole, sau … !?!
            Diacriticele sunt cam aceleași. De ce oare?

          • Scuze, nu citisem de la început! Dar „capodopera” asta nu e a Veoricăi, in nici un caz! ???

          • 😆 Reusesti sa ma bine-dispui întotedeauna. Mersi. 😉
            Am facut si eu o gluma despre Dancila, ca… cine se-aseamana… se-aseamana… 💡

          • Mi-a plăcut, chiar mult, mai ales că citisem „in diagonală” și m-au păcălit acele randuri cu majuscule! Blavooo !!! ?

          • Supel! 😎

          • Mi-am adus aminte un banc:
            un copilaș își întreabă fratele geamăn:
            ce este acela lapid?
            Fratele îi răspunde:
            un tlen cale melge lepede!
            Acum sa te întreb eu ceva, fără legătură cu asta
            CE ZICI, AVEA SAU NU CASCA IN URECHE, IOHANNIS?

          • Poate un molcov? 😆 😆 😆

          • … gluma cu tipul care umbla cu morcovul în ureche. 😛

  • Majpritatea ziaristilor si a comentatorilor afirmà dezabuzati , Iohannis , Iohanis! În loc sà analieze cum -a ajuns la aceztà catastrofà democraticà , sà cîigi înaintr sà fii ales !
    Nimeni nu se revoltà de revolt ce mare , de revolta dmnitàtii càlctà în picioare ! Ion Cristoiu a pus degetul pe focos : UN MARESAL SI GENERALII ! Care a fost ultimul Maresal al Rpmâniei ?

    • Măi fato, căci mme nu mai pot să-ți spun, tu stai rău de tot și cu tastatura, dar și cu limba română! Așa că ceea ce faci tu nu este altceva decât o înșirare de cuvinte, unul mai „corect” ca altul, care induc o plictiseală generală! Decât să continui așa, mai bine te oprești! Părerea mea!

  • În sfârșit, o analiza corectă a maestrului…

  • Bazdaganie, ai insistat pana la isterie ca psd-ul este cauza TUTUROR relelor.. Iti dai seama cata m**e o sa-ti atragi de pe blog cand, cu psd-ul iesit de peste tot, lucrurile o sa mearga la fel de prost??!!
    Ca si aia cu greaua mostenire tine cateva luni, dar dupa aia?
    Si sa nu te apuci s-o dai la intors, cum iti sta in fire, ca te asteapta capacele.. 😀

    • Lucrurile nu au cum sa mearga bine înca multa vreme de acum încolo. De data asta „greaua mostenire” difera mult fata de „mostenirile grele” precedente. Nu o sa-ti dezvolt, ca se vede si din avion.
      S-a suparat PNL si Iohannis pe Barna, pentru ca a considerat ca este o actiune gresita intrarea opozitiei la guvernare acum, dar useristul a avut perfecta dreptate. Miscarea asta tâmpita va ajuta PSD-ul sa câstige parlamentarele din 2020 si Iohannis va fi obligat sa coabiteze din nou cu pesedistii de la guvernare. Nici nu vreau sa ma mai gândesc ca vom asista înca 5 ani, în reluare, la acelasi film desuet, de proasta calitate.

      • Deja o dai la intors, bazdaganie! Au un an de zile sa schimbe lucrurile si sa isi asigure castigarea alegerilor, daca nu o fac, sunt la fel de gaunosi ca si tine: gura mare si creier minuscul!

        • … zise scandalagiul Nikola, ratatul vesnic pus pe harța. Sa nu-i cerem prostului mai mult decât poate!

          • Gata?? Ti s-au terminat argumentele? Corect, sa nu-ti cer mai mult decat poti… 🙂

      • Esti economist? Ai studii de acest gen? Personal nu cred, deoarece din cele pe care le spui reiese inversul, adica o totala necunoastere. PDL a provocat distrugerile esentiale, greu de corectat, PSD a vrut sa cirpeasca, dar n-au stiut sa vorbeasca si sa spuna despre ce este vorba. PNL, prin ce spun si anunta ca vor face, distrug putinul pe care se putea construi, iar Romania se va duce intr-o groapa pe urmatorii 20 de ani, ceea ce inseamna condamnarea la subdezvoltare pe o perioada f lunga de timp. Este probabil ca Romania sa se desfinteze ca stat. Vina nu este a citorva politicieni, ci a multimii nestiutoare si recalcitrante, care traieste din vise si inchipuiri. Nestiinta combinata cu ingimfarea celor multi are costuri enorme intr-un sistem ca asta. Spor la plata!

        • Postarea anterioara este pt Geo.

          • Nu sunt economist. Dar, categoric, nici tu! Încearca sa fii mai destins, ca niciodata, dracu’ nu-i atât de negru precum pare.

  • Nu va mai bateți capul degeaba, vorbind ba despre greseli „neforțate”, ba despre vorbele goale, dar „obsesive”, rostite de ambii candidati, in preliminariile turului l, fiin’că, jocurile, v-am/ vi s-a mai spus sunt „aranjate” mai abitir decât tragerile la sorți ale unor competiții sportive!
    Câștigătorul va fi decis, oricum, la … VAR-ul STS-ului ! Mai rău că nu Champions League ! ?
    Dacă ați văzut filmulețele cu Johannis 2009, respectiv 2014, precum și cel cu Siegfried, in care acesta îi acordă un „epitet” sasului, de genul Manda-Dancilă, ar trebui să mai reflectați, măcar un pic, înainte de a aplica stampila de „departajare” pe buletinele de vot ! ?
    După părerea mea aceste alegeri au fost un fiasco total, aproape trebuind ANULATE și REPETATE, dacă s-ar putea! DAR CU ALTI ARBITRI, ȘI, MAI ALES ALT VAR ! ?

  • Sà confunzi o Capitalà a unui Stat apàrut în urmà cu citiva ani nu este atît de grav ! Si De Gaulle a „trecut” prin astfel de situatie !
    Dar sà confunzi o tarà , sà afirmi aiureli despre Franta, ca sà-ti atragà cineva atentia cà despre Finlanda este vorba , da -depàseste simpla confuzie . Iohannis a atribuit Frantei actiuni care apartineau Finlandei ! Or , el ar fi trebuit sà stie ce tarà a declarat ce a declrat ! Dar ,Iohannis si-a continuat discursul , de parcà nimic nu s-ar fi întîmplat , pentru a se corija în finalul yltimei fraze !
    El este imperturbabil ! Anuntaà omenirii mari si noi perspective ! Prin analogie , se surpà pàmîntul ub picioarele sale ( cazul femeii-oldat amercan care s-a pràbuitalàturi de el)
    Si femeia-jandrm linstà pe 1o august, care nu a trezit nici un cuvînt de compasiune la Presedintele tàrii !

    Dcà prenumele tàu e adevàrat , ADA ,ti-ainpierdut si dumneata ensibilitatea ! Nu se pote sà fii femeie si sà asisti la
    sinistra campanie de ditrugege socialà si chiar si fzicà a unei alte femei !
    Éste dezgustàtor si criminal atacul concentric al fostei Opozitii si i a unei largi categorii de ziristi ,la adresa unei femei ! În nici o tara din lume un Prim Ministru nu a fost insultat si hulit de càtre lideri politici ca în ROMÂNIA ! INSULTA DE NESTERS !
    PARTIDUL LIBERAL nu are nimic din National în acest atac josnic ! PL va purta acest stigmat alàturi de ziristii care s-au vîndut pe un leu si pe un grad în plus !
    Gradul de civilizatie l unui popor rezidà pin statutul social acordat femeii !Nici faptul urmàtor nu vine din cultura si respectul acestui popor pentru semenul sàu : la o mineridà ,patru dementi au imobilizat o femeie si un l cincilea aa lovit-o repetat în dreptul sexului ! Exisà scena filmatà !
    Aceastà orore nu poate fistearsà cu ineptele si lugubrele insulte si santajele proferate de ziarisi si politici formati la „scoala” urii si si sinistrei discriminàri !
    Viorica Dàncilà nu este cea ce mizerabilii sài opnenti spun ! Ea este o femeie ca oricare alta , care a doptat un copil , ceea ce altele nu fac si e treaba lor , dar!
    Viorica Dàncilà este o femeie care nu a insultat grosolan si nemernic preopinentii sài : Ceea ce , „intelectuakii” snobi si detracati au fàcut cu prisosintà ! Ea a vorbit respectuos cu si despre persona umanà !
    Între un candidat dispretuind traditiile dempcrate si insultînd
    o femeie si acea femeie care încearcà sà potoleascà adunàturà de insi care au uitat de mamele , nevestele si fiicele lor , de parcà au iesit din picioul unui Jupiter , , E DE PREFERAT, gàrà alternativà ,ACEASTA FEMEIE .
    Si care stie mai multà Geografie Politicà decît celàlalt candidat !Si pe care demnitarii israelieni cei mai înalti au primit-o cu onoruri si c- „demodatul” dar atît de respectuosul sàrutat de mânà !

    • Mark Twain spunea că „americanii au inventat războiul că să învețe … geografie!
      Oare Iohannis l-o fi citit pe acest autor admirabil?

  • Au mai fost si alte formatiuni politice in genul USR-ului, care fiind nou-aparute, contestau vechile partide. Cam toate s-au desfiintat sau au fost inghitite de vechile partide. Acum vrea doi ani, in editorialele sale, domnul Ion Cristoiu numea USR-ul „Partidul Statului Paralel”. Acum o mai fi asa, sau a trecut de partea poporului si ne vrea binele?

  • Maestre, nu intelegeti sau va faceti ca nu intelegeti ca USR nu este un altfel de partid, ci acelasi partid FSN-ist ca PNL, PSD, Pro Romania, ALDE si PMP. Una este programul unui partid, alta e politica sa. Iar politica este facuta de oameni. Era suficient sa va interesati cine sunt acei oameni si v-ati fi dat seama ca USR nu putea duce o altfel e politica. In ziua de azi, rar se mai gasesc oameni care sa se puna in slujba unor idealuri, care sa renunte la interesul lor personal sau de haita in favoarea interesului colectiv. Dintr-o alta perspectiva este insa USR altfel. Fiind un partid progresist, neomarxist, USR este un agent politic al ANTIHRISTULUI, care promoveaza agenda globalista a Sistemului Ocult de Putere Globala, mai pe scurt, a Ocultei. Asumat. Acest gen de politica va transforma lumea intreaga intr-un imens lagar de concentrare, perfect supravegheat si controlat. Daca ati fi cu adevarat un profet, v-ati ingrozi de ce ne asteapta. Cat despre Barna, era de ajuns sa cititi in cheia potrivita discursul sau de la lansarea candidaturii la prezidentiale, cand s-a exprimat pentru societatea de tip Matrix, si va trecea de a-l mai vota.

  • Nea Cristoiu …esti pe faza cu ce se pregateste intre USA si Iran …curand …foarte curand ?(!!!)
    – urmaresti stiriele ?–
    PS: Trump la fel ca si Iohannis NU MAI POATE fi ales presedinte ( daca prin absurd NU va fi asa … 2020 vom avea un surprinzator WW3 -> Remeber taht ! … Nimeni nu-si doreste un nou razboi mondial …asa ca Trump TREBUIE sa piarda !
    [Mi-e mila de economia germana-n 2020 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!] 🙁

    PPS: Byby N. va intra la parnaie ( = a promis ce n-a fost in stare sa respecte !) … pacat !(!)

    SHALOM !

    IQ=?
    😉

  • Diaspora ce scuză are pentru numărul mic de votanți, în situația în care au avut:
    – mai multe secții de votare;
    – votul prin corespondență;
    – trei zile la dispoziție, ăăă?

    • Ploaia. Si sa nu-ti închipui ca sectiile de votare s-au înmultit ca ciupercile dupa ploaie. Multi diasporeni au avut de mers si acum sute de km ca sa voteze. Iar votul prin corespondenta a fost conceput atât de greoi ca multi au renuntat la ideea de a vota în acest mod.

      • În 26 mai, în Diaspora s-a votat mai mult si din cauza acelui 10 august, si pentru referendum.

      • Mai scuteste-ma, ba, cu diasporenii pielii, au plecat, sa le fie de bine..Sa fie fericiti pe unde sunt, dar este absolut imoral sa le hotareasca ei destinul celor ramasi in tara.
        L-au ajutat pe betivanul ala sa isi mai faca de cap 5 ani, nu le ajunge?

        • Ete, fâs! Ai început s-o tragi în bara ca Adriana Petrescu. Ba, chiar daca este considerata masa de manevra a dreptei, diaspora este alcatuita din persoane mai de Doamne-ajuta, comparativ cu asistatii social si bugetarii paraziti care formeaza masa de manevra a pesedeului si care sunt mult mai numerosi.
          Am tangenta cu multi români care-si trimit toate economiile în tara, unde-si construiesc case, în speranta ca va sosi timpul sa se întoarca. Toti sunt conectati la ceea ce se întâmpla acasa, au acolo parinti, copii si sunt îndreptatiti (nu ma refer la dreptul conferit de lege) sa participe la vot.
          Este o aberatie sa spui ca ei „hotarasc” destinul celor ramasi în tara, bravo, ba, vorbesti ca un pesedist autentic .

          • Auzi, ia dezvoltă puțin pe aia cu „asistații social”, nu de alta dar cred că i-ai cam băgat pe toți în aceeași … „etuvă”, probabil din lipsa de mai multe „oale”!

          • Auzi, Georgica, ti se pare! Nu de alta, dar ma refeream strict la „masa de manevra” a PSD-ului, care nu-i include pe toti cei care voteaza PSD. Compris?

          • Georgele, dacă tu ii consideri asistați social pe toți pensionarii m-am lămurit!
            D’asta am zis sa „dezvolți” nițel, dar bănuiesc că (!) ți-o fi greu!
            Dar pe aia cu „etuva” poate ai înțeles-o!?!

          • Iar tu vorbesti ca un idiot autentic! Mai lasa-ma cu astia de-si construiesc case in tara, ca nu sunt nici macar 2% din cei plecati. Marea majoritate nu o sa se mai intoarca vreodata, mai ales astia tineri, care au crescut acolo. Ba, dar de ce esti tu asa limitat, sa crezi ca, daca sustin o idee sau folosesc o expresie (ca aia din reclama de la Covalact), ma iau DUPA cineva. Atunci si tu, descreieratule, te iei dupa Malin Bot si Ceausescu, pentru ca sustineti acelasi lucru..

          • Boule Nikola, cine începe de fiecare data cu invectivele, scârbosenie?! Descreierata a fost ma-ta, ca nu te-a stiut educa! Cu tine nu se poate discuta niciodata omeneste, cara-te!

          • Ce pastele ma-tii ai ba, descreieratule? Iar esti in criza?
            La ce postare raspunzi tu??

          • La asta, nebunule care ma faci descreierat si apoi te faci ca ploua!

          • Pai te-am facut pentru ca asa sunt si Bot cu Ceausescu, si inteleg ca asta e procedura, sa te asimilez celor care au aceleasi idei cu tine si dupa care ¨te iei¨!

          • Si ca sa intelegi si tu retardatule, nu conteaza cine a inceput cu invectivele, ci cu atacul la persoana. In timp ce in postarea mea nu era niciunul, la tine erau doua. Capisci, sau iti fac o schema?

        • Nikola
          Sint destui in tari ca Noua Zeelanda, Australia, Argentina, SUA si altele la fel de „aproape”, care vor neaparat sa voteze! Fudulia lor va costa 100 milioane de Euro! Sint si stabiliti in Europa care n-au fost prin tara de peste 10 ani si, desi tot ceea ce stiu sint zvonuri si povesti, auzite de la altii, vor sa voteaze. Sint multi ai caror copii nu stiu pe unde este Romania si abia daca scot citeveva cuvinte romanesti, dar ei se bat cu caramida in piept ca sint mari romani. Copii celor plecati in SUA nu au nici o legatura cu Romania si majoritatea nu vorbeste romaneste. Situatia asta n-am intilnit-o la familii unguresti, poloneze, bulgaresti si multe alte natii. Toti tin la ceea ce sint, spre deosebire de romani. Multi vor sa voteze din simpla razbunare. Cred ca se razbuna pe politicianul x sau y si il lasa fara post sau mai stiu eu ce prostie. Romanii au o doza f mare de infantilism, care reiese si din f multe articole din presa tarii.
          Romania este singura tara care permite votul celor stabiliti in alte tari fara reguli.

          • Cu o precizare: astia, de se dau cu devla de asfalt ca trebuie neaparat sa voteze, sunt undeva in jur de 20% din cei plecati. Hai 25%, sa fiu generos.
            Restul, probabil sunt oameni intregi la cap si cu o morala net superioara colegului de pe blog.. 🙂
            Care sunt sigur ca, dupa ce s-a carat, nu si-a platit nici studiile gratuite, nici vreun impozit catre statul român… dar ar vrea sa voteze la 4 maini, ca deh, e ¨persoana mai de Doamne-ajuta¨!

  • Maestre!
    Pînă la alegerile prezidențiale, mai toată lumea, cu mic cu mare, cu dovezi sau nu, am susținut ideea că la europarlamentare s-au făcut niște mînării de soft.
    Celui mai vehement contestatar al dvs.,îl numeac aici pe Vasile Bâzdâgan, fostă Geo Teo Matei (ai zice că în această vară cînd a plecat în vacanță în Franța, a fost ca să-și schimbe sexul, ca să pară mai credibil că este mascul pe acest blog), îi cam dau dreptate.
    Alegerile europarlamentare sunt făr’ de fundament în opțiunea electoratului român. Ultimele alegeri europarlamentare au avut prezența mare doar pt faptul că au fost niște întrebări de tip referendum.
    Nota bene!
    Înainte de europarlamentare+referendum, Dogioaica era vioara întîi în susținerea demersului președintelui, concomitent cu discursurile lui Dan Barna, cele referitoare la fără penali…bla, bla, bla.
    Ei bine! După Moțiunea de cenzură când s-a pus problema unei OUG pe tema justiției, aceeași Dogioaică milita pt inversul situației. Că o eventuală ordonanță n-are legătură cu referendumul, zicea ea.
    Wow!
    Multor votanți ai clipei, Maestre!, nu le-a scăpat tocmai și această lipsă de reacție din partea lui Dan Barna, pe lîngă cele enumerate pînă acum.
    Cînd era PSD la putere referendumul era vital, iar după demiterea guvernului, se poate face abstarcție, n-așa?

    • Ha, ha! Sa traiesti, mosule! V-am spus tot timpul ca nu-s femeie, dar v-ati luat dupa Adriana si Baltag. Chiar, despre pesedistul feroce cu fata umana, mai stie cineva ceva?

  • Timpul este o CONSTANTA a Universului ! Profesor de Fizicà
    fiind , Klaus Iohannis ar fi trebuit sà stie ! 3O de ani sunt o fractiune de timp cronometratà conform sistemului de màsuri valabil pe toatà PLANETA ! Timpul nu deponde de dorinta su vointa noastrà ! NOI SUNTEM ÎN TIMP , TIMPUL NE STAPÎNESTE . NU DAI TU O DECIZIE SA ANULEZI TIMPUL !
    Unii au încercat si au sfîrsit cum au sfîrsit !
    Iohannis nu este un ctitor de civilizatie ! Au fost cîtiva ; Orpheu ,Moise ,Pytagora , Socratea , Platon , Iisus Christos si pincà doi-trei ! Nu este cazul sà comparàm! Au mai încercat si altii :
    Hitler , Lenin si au sfîrsit cum au sfîrsit !
    La dimensiuni grografice Romania este un Stat mic în rpporot cu SUA, Federatia Rusà , Canada , Brazilia , China .
    Existà exceptii economice ! Dar nu asta este discutia !
    În Romania se desfàsoarà alegeri prezidentiale !
    Un candidat este cîstigàtor ales ! CEEA CE CONTRAVINE PRINCPIILOR DMECRATTICE Coform cestor principii , URNELE DECID , NU CEI CARE NUMARA !
    DECI, URMEAZA NUN AL DOILEA TUR . SI ÎN URMA CU CINCI ANI ACTUALUL PRESEDINTE S-A TREZIT CU 25 DE PUNCTE ÎN PLUS SI A CÎSTIGAT POSTUL !
    PRIN URMARE , NIMIC NU ESTE DECIS ! AFIRMÎND CONTRARIUL, SUNTEM ADEPTII TOTALITARISMULUI !
    Întîlnirea publicà a celor doi protagonisi a devenit o TRADITIE ÎN TARI DEMOCRATICE . REFUZÎND O DEZBATERE PUBLICA , REFUZI ACEASTA TRADITE !
    EXISTA SI INEPTI SI LUGUBRI „COMENTATORI” CARE
    VORBESC DESPRE UN DECALAJ INTELECTUAL ÎNTRE CEI DOI PROTAGONISTI .
    UNUL A CONFUNDAT O CAPITALA (DANCILA ), CELALALT O TARA , FRANTA CU FINLANDA (IOHANNIS).
    UNDE ESTE DECALAJUL?

    • adria nicol, coboara cu picioarele pe pamânt si cauta pe internet lista gafelor facute de cea pe care ti-o doresti ca presedinte, nu-i corect sa reduci ditamai lista la o singura greseala. 😛

    • Bun comentariu. Respect.

  • Ce-a fost mai intai, USR sau ‘electoratul de tip usr’ ? Raspunsul e fundamental, pentru ca ne povesteste despre dinamica electoratului in general, azi.

    Io zic ca mai intai a fost ‘electoratul usr’.

    Ce e ‘electoratul usr’, de fapt? Este cea mai proaspata exprimare politica a Lumii Mari.
    Lume care se schimba, se innoieste in mod fundamental, din temelii, chiar acum, pe vremurile astea.

    ‘electoratul de tip usr’ se manifesta in toata lumea si sustine, in mod natural, dinamica Lumii Mari, pentru ca participa in mod activ la innoirea sistemului politic, fiind, practic, un generator fundamental de miscare, care, in fapt, pune la indoiala vechiul sistem politic cerind unul nou.

    Pentru ca procesul de innoire a temeliilor Lumii Mari este implacabil,
    …ca asa e Lumea Mare, periodic trebuie sa si innoiasca temeliile pentru ca, altfel, ele n-ar mai putea sustine felul in care Lumea Mare se misca, se dezvolta,
    si dinamica ‘electoratului de tip usr’ e tot implacabila, acest tip de electorat avind exclusiv tendinta sa se dezvolte, natural.

    USR capaciteaza doar o parte a acestui electorat,
    partidele mari, care momentan sint invechite, expirate, ele fiind practic motivul pentru care acest electorat exista, ar putea si ele capacita o parte a acestui electorat, in armonie cu felul de-a fi al fiecarui partid dar exclusiv in cazul in care s-ar innoi, s-ar reforma din temelii.

    Acest electorat exista, se manifesta, USR a dat peste el…creca din gresala,… habar n avea ca el e atit de consistent. Ce-a facut cind a aflat? …pai impresia mea e ca USR s-au facut politicieni!
    Dindu-si seama ca balta are peste, nenica,
    s-au facut pescari profesionisti, din amatori ce erau.
    Gresala fatala, pentru ca fix amatorismul USR, ala de la inceput, a fost cel care i a pozitionat pe un palier…mai altfel, in marea de politicieni de pe piata, permitind manifestarea unei armonii intre o parte a ‘electoratului usr’ si USR-amatorul.

    Incet-incet TOT electoratul va deveni un ‘electorat de tip usr’. dinamica asta e implacabila.
    USR, un partid… mai altfel, a accesat…am impresia ca a fost primul!, ‘electoratul de tip usr’ . Singura cale in stare sa echilibreze dinamica pe care am povestit o mai sus este… innoirea tuturor partidelor, aducerea lor…la zi,
    mai complet spus fiecare partid e obligat sa se ridice la masura propriului electorat, facind fix ceea ce propriul electorat face: se innoieste din temelii!

    Reformarea partidelor este un proces care,
    pe vremurile astea, adica pe vremurile in care insasi Lumea Mare se innoieste din temelii,
    e legat ombilical de securitatea nationala, prin urmare nicicum nu mai poate fi o simpla si optionala decizie a partidelor.

    …mai e ceva. masurarea acestui tip de dinamici, nou-nout, presupune manifestarea unor instrumente…pe masura vremurilor, adica noi-noute si ele, proprii acestui mileniu, acestui nivel de dezvoltare al Lumii Mari.

    • Periculoasa asertiunea ca electoratu usr este „innoirea” . Ati uitat bataushii lu Malin Bot? Primitivii care siau batut joc de drapelu national?

      • ‘electoratul de tip usr’ = ‘electoratul de tip nou’
        ‘electoratul usr’ nu e tot una cu electoratul USR.
        ‘electoratul de tip nou’ sau ‘electoratul de tip usr’ defineste tendinta de innoire structurala a electoratului, in ansamblul sau. la un moment dat TOT electoratul va fi ‘electorat de tip nou’, iar asta e ceva de bun simt, pentru ca, spre ex, toate se innoiesc cind vine Primavara, asa-i?:)
        ‘electoratul de tip nou’ apare o data la 80-100 de ani, din cite mi dau seama, iar el apare in toata lumea!, mai nou apare in toata lumea cam concomitent!, pentru ca Globalizarea a unificat tot felul de dinamici!
        ‘electoratul de tip usr’ care e=cu ‘electoratul de tip nou’ poate…si TREBUIE! accesat si de catre partidele mari, clasice, PNL si PSD, dar asta eposibil exclusiv in varianta in care aceste partide se REFORMEAZA, se innoiesc DIN TEMELII!
        USR, deci progresismul pe care l poarta, nu poate ramane singura optiune pe piata, …mirtoagele alea batrine si expirate, adica PNL si PSD…ar trebui sa manince Jar…cu japc!a, daca de dragul tarii nu vor sa devina Armasari cum altii nu-s!
        :))

      • Asa cum e, reprezinta Noul!, de asta am si zis ca e de neinteles ce cauta el printre restul partidelor, adica printre partidele expirate…
        Ei ar trebui sa se opuna tuturor partidelor, sa nu aiba absolut nicio intersectie cu aceste partide purtatoare de dinamici invechite, expirate.

    • Mai întâi au fost … SRI, SIE, etc. !

      • mai intai e Mersul Lumii.
        Mersul Lumii defineste ecuatia de miscare a SRI, SIE, etc…
        …dar Mersul Lumii zice ca serviciile de securitate se vor suprapune peste Mersul Lumii.
        Prin urmare chiar daca vor renunta sa pastreze pentru ele insele, Informatia, tot vor ajunge in pozitia in care vor defini ecuatia de miscare a Lumii Mari.
        iar asta doar pentru faptul ca o ecuatie de miscare, pentru a deveni Miscare, mai trebuie sa fie si implementata.

        mai e ceva…
        Mersul Lumii are…doua fetze: Cerul si Pamantul. Pentru ca Bunul-Simt sa se mai manifeste paici, SRI si SIE trebuie sa fie prezente si in Cer si in Pamant. Abia asa se poate face Pace in Realitate, adica in Prezent.
        Cu toate ca poate nu pare a fi asa, setarile ecuatiei de miscare a Lumii Mari tind sa fie facute in cel mai departat Viitor, adica tind sa se suprapune peste Omega. Iar asta doar pentru ca, pe Vremurile astea, Viitorul poate fi mapat.
        …din Natie va mai ramane doar Inima.
        in Inima, Bunul-Simt. Iata…Ultima Esenta…care se cere securizata: Bunul-Simt.
        de ce? pentru ca cea care va tinde sa ocupe tromul Bunului-Simt va fi insasi Nesimtirea.
        ( e o problema cu ‘Romania Normala’. aceasta zicere ar trebui inlocuita cu ‘Romania Bunului-Simt’, pentru ca abia asta e plenar acoperitoare. E suficient sa privesti inspre Lumea Mare pentru a vedea ca Nesimtirea a dvenit ceva…absolut normal )

        • Deci, cam am dreptate, n’așa!
          Puteai s-o spui în mai puține cuvinte, nu să mă treci prin „Tainele Universului”!

          • Exista tendinta ca serviciile de securitate sa pastreze pentru ele Informatia, deci Puterea.
            Exista tendinta ca serviciile de securitate, ale lumii mari, sa devina un Intreg.
            Exista tendinta ca serviciile de securitate sa defineasca ecuatia de miscare a Lumii Mari.
            Aceste tendinte, insumate, tind sa defineasca Dracul Lumii Mari, adica Raul.

            Dar exista si dinamica clasica, aia care ii are la radacina pe Constructorii Civilizatiei. Momentan ei sint cei care tind sa defineasca ecuatia Lumii Mari, echilibrind dinamici luate razna ca urmare a manifestarii Raului.

            si mai e ceva.
            Exista tendinta ca Constructorii Civilizatiei sa-si soarba Puterea din Cunoastere, adica din manifestarea plenara a Informatiei. Prin urmare se va manifesta tendinta ca serviciile de securitate sa devina una cu Constructorii Civilizatiei.
            Atunci cind Informatia se suprapune peste Cunoastere, serviciile de securitate se suprapun peste Constructorii Lumii Mari, ei definindu-i impreuna unica ecuatia de miscare.
            La un moment dat nu se va mai putea insamanta nimic. Pentru ca manifestarea unei singure ecuatii de miscare presupune un control strict al semintelor. Atunci se va intimpla urmatoarea treaba: Bunul-Simt se va mai exprima exclusiv natural. Adica…ce mai rasare pe ogor e insamantat de catre Batrini, acum ani…sute sau mii de ani. Ca in Realitate, in Prezent, nu se va mai putea insamanta nimic.
            Acest moment e tot atit de indepartat pe cit de indepartat e momentul in care Calculatorul Cuantic se va manifesta in Prezent, in Realitate, preluind, prin Cunoasterea pe care o disponibilizeaza, setarile, Definitia, ecuatiei de miscare a Lumii Mari.
            Cum spuneam, ce e de pretuit se afla in Cer, in Cerul Neamului, si se numeste Bun-Simt. Iar ceea ce e de bun-simt sa fie securizat este Cuibul in care Bunul-Simt se naste, daruind Viata, Neamului, pina la urma fiecarei inimi de pe-aici…
            Polariarea tinde sa fie plenara, prin urmare de ales va fi…ori Cerul, ori Pamantul, adica…ori renunti la Pamant, …ori renunti la Cer.
            Vremurile sint extrem de complexe si tin de dinamica Creatiei, a Universului, pentru ca acestea sint si vremurile in care omul isi desavarseste Visul, adica Turnul Babel, ajungind la granita Universului, la Granita Creatiei, care e ‘nivelul cuantic’ si care disponibilizeaza o ESENTA: Tot Timpul. adica Nemurirea!
            …Nemurirea care va fi incurcata cu Vesnicia. Si va fi incurcata pentru ca, si doar daca Bunul-Simt nu se va mai manifesta.

    • Barna trebuia sa repete permanent scopul USR, acela ca el susține un altfel de politica prezidențiala, în care reformarea statului să înceapă cu referendumul privind adoptarea unei noi constituții în care referendumurile votate sa fie adoptate de îndată de către parlament. Un alt referendum despre care trebuia să vorbească era despre alegerile locale în două tururi și despre pirderea mandatului de parlamentar dacă demisionează din partidul pe a cărui listă a intrat în parlament, din cauză că a fost ignorat votul uninominal votat de popor. Barna trebuia să se adreseze segmentului de votanți care nu au mai votat în ultimii 15-20 de ani cu vârsta cuprinsă între 18-50 ani. Trebuia sa-și trimită membrii partidului în Anglia Germania Spania și Italia unde sunt comunități mari de români. Am auzit ca cei din Spania nu au știut ca votarea tine trei zile.

      • Și crezi că dacă ar fi făcut toate astea se schimba ceva? Nimic, îți spun eu! Ar fi fost o „muncă” in zadar! Prietenii știu de ce!?! ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *