Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Printre arabii din sudul Irakului

Citind despre arabii din sudul Irakului, datorită marelui Wilfred Thesiger, cel care ne-a lăsat o opinie referitoare la existența acestor oameni, am aflat despre o insulă. Teoretic, nimic special. Doar nu sunt aproximativ 900.000 de insule pe Glob? Ei bine, insula despre care am aflat eu nu este orice fel de bucată de pământ mai mică care este înconjurată complet de ape. Este vorba despre misterioasa insulă Hufaidh. O insulă atât de misterioasă încât nici până astăzi nu știm ceva concret despre ea. Însă, mai întâi să aflăm câte ceva despre mlaștinile din Irak.

Mlaștinile din Irak reprezintă una dintre cele mai interesante zone din lume. Inundate timp de secole de revărsările de primăvară ale râurilor istorice Tigru și Eufrat, acestea sunt formate din aproximativ 10.000 de kilometri pătrați de stufărișuri, lacuri, canale. La marginile acestor mlaștini, în Mesopotamia istorică și preistorică, civilizație după civilizație s-a ridicat și a decăzut precum niște castele de nisip pe un țărm turbulent: civilizația sumeriană, asiriană, caldeeană, persană, greacă, romană și arabă. Cu fiecare val de cuceritori, mii de refugiați au fugit în mlaștini, fără urme. A devenit, pentru o vreme, un fel de no man’s land și un centru de rebeliune din care războinicii au ieșit să lupte împotriva oricărui conducător care stăpânea atunci regiunea Eufratului. Dar, odată cu scăderea importanței Irakului, după devastarea finală a mongolilor, mlaștinile au împărtășit aceeași soartă. În cele din urmă a rămas un amestec curios de popoare occidentale și orientale. Unii își trasau descendența până la Alexandru cel Mare, alții până la romani, alții până la Genghis Khan și la arabi. Și dintre toți, cuceritorii arabi au fost cei care au lăsat cea mai adâncă amprentă asupra Mlaștinilor. Dând la o parte gloria puterii parților și a perșilor, ignorând faima Romei și a Greciei, populația mlaștinilor a adoptat araba drept limbă, islamul drept religie și beduinii drept eroi. – Parte dintr-un articol extrem de interesant (paginile 8-19 din ediția tipărită) care a apărut în noiembrie/decembrie 1966 în Saudi Aramco World (https://archive.aramcoworld.com/issue/196606/in.the.marshes.of.iraq.htm).

Acum că am aflat câte ceva despre mlaștini, să aflăm și despre insulă. Aici avem o mică-mare problemă, nu prea există informații referitoare la Hufaidh. Tot ceea ce știm momentan este că informatorii Ma’dan (locuitorii arabi din mlaștinile mesopotamiene din sudul Irakului de astăzi, precum și din mlaștinile Hawizeh de la granița dintre Irak și Iran) ai călătorului Wilfred Thesiger au afirmat că pe ea sunt palate, palmieri și grădini de rodii, iar bivolii sunt mai mari decât cei obișnuiți. Dar nimeni nu știe cu exactitate unde se află. Oricine vede insula Hufaidh este vrăjit, iar după aceea nimeni nu-i poate înțelege cuvintele. Se spune că djinnii pot ascunde insula de către oricine se apropie de ea. Așadar, avem încă o enigmă. Oare cine sau ce sunt djinii? Jinni reprezintă în mitologia arabă un spirit care locuiește pe pământ, dar care nu este văzut de oameni, capabil să ia diverse forme și să exercite puteri extraordinare. Credința în djinn era comună în Arabia preislamică, unde se credea că aceștia îi inspirau pe poeți, ghicitori și vrăjitori. (https://www.britannica.com/topic/jinni). Un fel de demon? O ființă magică în orice caz.

Din păcate, stimate cititor și dragă cititoare, noi nu vom afla mai multe până nu vom merge personal acolo, ceea ce nu este prea curând, asta cel puțin teoretic. Însă, cine știe care filantrop va sponsoriza o călătorie, sau cine știe care nou aventurier va explora din nou mlaștinile.

Printre arabii din sudul Irakului – de Wilfred Thesiger – 2016 (https://www.google.ro/books/edition/Printre_arabii_din_sudul_Irakului/pC-TDwAAQBAJ?hl=ro&gbpv=1).
Recomand și: ‘Mubarak bin London,’ Arabs and the renaissance – https://english.alarabiya.net/views/news/middle-east/2018/11/05/-Mubarak-bin-London-Arabs-and-the-renaissance.

Un articol mai vechi, despre o insulă misterioasă din țara noastră, insulă care din păcate a dispărut: Africanul de la parada lui Putin, străinii care laudă armata lui Ceaușescu și Ada-Kaleh – https://www.cristoiublog.ro/africanul-de-la-parada-lui-putin-strainii-care-lauda-armata-lui-ceausescu-si-ada-kaleh/.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Printre arabii din sudul Irakului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *