Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Profesorul Vasile Aioanei a lansat patru cărți la prima sa expoziție de pictură

Trebuie să recunoaștem. Este o mare performanță culturală ce a realizat profesorul Vasile Aioanei. Să prezinți patru cărți la vernisajul expoziției tale de pictură!

În cursul lunii aprilie, anul acesta, l-am prezentat aici pe profesorul de limbă română Vasile Aioanei, din satul Buhalnița, comuna Ceplenița, județul Iași.

Azi revenim, cu mare bucurie, pentru a vă invita la prima sa expoziție de pictură deschisă, până în septembrie, la Galeria de artă ,,Ion Neagoe”, de la Casa Corpului Didactic din Iași.

La deschiderea expoziției au fost prezentate patru volume semnate de profesorul Aioanei. Trei de poezie – ,,Destin de poet”, ,,Hoinar printre cuvinte” și ,,La margine de timp”, dar și un album de pictură ,,Accente cromatice”. Acesta este și titlul expoziției de la Iași. Cu acest prilej, profesorul Vasile Aioanei a primit ,,Distincția de mare apreciere”, din partea Casei Corpului Didactic din Iași.

Pe afișul evenimentului au figurat dr. Mirela Ștefănescu, critic de artă, care a prezentat tablourile, profesor universitar doctor Marina Mureșanu Ionescu, care a vorbit despre cele trei volume de poezie și Carmen Sîrbu, coordonator de proiect.

Iată un scurt dialog cu domnul Aioanei.

-Cum a fost la vernisajul primei expoziții de pictură pe care o semnați ?

– Fiind prima expoziție personală de artă plastică, desigur am trăit emoții inimaginabile. Am fost conștient că trebuie să depășesc bariera celui care este un autodidact, care pictează din plăcere, cu dăruire, născut să ia în serios ceea ce a primit în dar și obligația morală, de a transmite mai departe, ca dascăl, într-o școală rurală, unde foamea de educație și cunoaștere este mult mai mare. Pe scurt, un vis împlinit!

– Ce cuprinde expoziția?

– Expoziția cuprinde 46 de tablouri, toate lucrate în același format 50/40 cm, ulei pe carton, în cuțit, în general natură statică și moartă, peisaje, compoziții, portrete.

– Cum s-a desfășurat efectiv evenimentul ?

-Vernisajul expoziției și lansarea albumului de artă au fost asigurate de dr. Mirela Ștefănescu, critic de artă.

Domnia sa a remarcat că fiecare tablou se transpune într-un dialog al formelor și culorilor. Lirismul sublim, starea de poezie, modul de asociere a culorilor, dezvăluie sensibilitatea cromatică a autorului, sinceritatea și responsabilitatea actului artistic.

Expoziția, în întregul ei, e plină de lumină și culoare. Lucrările configurează o viziune plastică aparte, integrând mesaje narative, dar și reverie cu subtilități reflexive.

Anotimpurile anului reprezintă o sursă infinită de inspirație, care, proiectate echilibrat, accentuează o punte de comunicare cu privitorul, captivat de forța și mesajul acaparator al culorii. Toată energia și sensibilitatea artistului, jocul cromatic, intensifică omogenitatea întregului discurs vizual.

Albumul sintetizează traseul artistic al autorului. Majoritatea imaginilor sunt însoțite de un text narativ-poetic, care confirmă relația cu pictura.

Doamna profesor universitar doctor Marina Mureșanu Ionescu, o personalitate marcantă a culturii ieșene, a prezentat cele trei volume de poezie, respectiv: ,,Destin de poet” , ,,Hoinar printre cuvinte” și ,,La margine de timp”.

De la bun început a remarcat că ,,opera se desprinde de persoana fizică a autorului, croindu-și un drum propriu, un loc al său, inedit”. Din volumele prezentate, a concluzionat că e vorba ,,de o poezie de mare complexitate”. ,,Avem de-a face cu un profesionist, care cultivă o poezie elevată, ancorată într-un areal ingenios, pe care îl transfigurează, adresându-se unui public cultivat.”

Doamna profesor doctor, Camelia Gavrilă, un subtil și inteligent promovator de artă și cultură ieșeană, a ,,recompus un portret care vorbește despre fațetele și valorile estetice” ale profesorului, pictorului și poetului însetat de cunoaștere și desăvârșire.

Un rafinat pedagog și manager de înalte instituții, nu putea să ocolească această latură esențială în care m-am aflat și eu ca profesor, director (29 ani) și metodist al ISJ Iași (14 ani), și, trebuie să mărturisesc, că, pentru mine, a fost mentorul și modelul ideal în arta seducătoare a educației și a talentului de a modela caractere.

Nivelul de cultură și experiența de viață au fost un atu solid să descifreze cu lejeritate conotații și simboluri care țin de arta scrisului și arta vizuală.

Poetul Valeriu Stanciu, a fost o prezență mult așteptată. Cu ani în urmă am fost colegi de facultate, dar drumurile noastre au luat direcții diferite. Eu m-am dăruit școlii, el a îmbrățișat o carieră jurnalistică la început, apoi a cutreierat lumea, mai ales în țările din America de Sud, în calitate de scriitor. Cărțile lui sunt traduse în multe limbi ale pământului și este foarte apreciat.

A început cu ,,Nu sunt un bun vorbitor ! Când am ceva de spus, scriu!”, dar nu e așa, dovadă că discursul lui a fost excelent și foarte obiectiv. Iată câteva dintre afirmațiile dumnealui: ,,M-a surprins simbolistica titlurilor date cărților scrise de Vasile”, ,,I-am admirat totdeauna entuziasmul și sinceritatea din lucrările sale”, ,,Sinceritatea este cea mai înaltă calitate a poetului Vasile Aioanei”.

Cuvinte deosebite au spus și primarul comunei, d-l Dumitru Laiu, dar și d-na Lidia Andronache, metodist al Casei Corpului Didactic Iași.

Țin mulțumesc în mod deosebit domnului director al CCD Iași, profesor Silviu Iordache, pentru toată susținerea în demersurile mele artistice și pentru prețioasa plachetă ,,Distincție de mare apreciere”, pe care mi-a oferit-o în acest context al întâlnirii poeziei cu pictura, d-nei Laura Pascariu, moderator, d- nei Carmen Sîrbu, coordonator proiect, d-lui Ciprian Curpăn, artist plastic, d-lui Bogdan Panțir, artist plastic.

Au fost prezenți la această sărbătoare de suflet, inspectori ai ISJ Iași, directorului ONG-ului World Vision Iași, d-na Magda Cămănaru, colegi din școli din Iași, Buhalnița și Bîrnova, foști elevi ai cercurilor de creație, cadre ale primăriei Ceplenița, biblioteca Ceplenița și nu în ultimul rând, familia mea.

–Mulțumim frumos și felicitări din inimă!

La final, vă oferim câteva imagini de la evenimentul unde a fost protagonist profesorul care și-a scos efectiv în lume elevii din micul său sat. Așa au ajuns să meargă de la Buhalnița peste mări și țări până la capătul lumii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *