Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Protestul fermierilor: un argument pentru ca puterea să bată cu pumnul în masă la Bruxelles

Protestul transportatorilor și fermierilor, care nu a fost stins după întâlnirea de la Guvern, de vineri seara, ar putea fi un bun prilej pentru clasa politică de a acționa în interesul României.

În Jurnalul meu video, Ion Cristoiu a explicat de ce acțiunea nu a putut fi trecută cu vederea de televiziuni.

 

„Este genul de protest care obligă televiziunile, și dacă sunt de partid și de stat trebuie să dea, din mai multe motive. Chiar și mituite, nu pot acum să tacă. Grav, și pentru PSD și pentru PNL, este că este genul de protest antiguvernamental pe care nicio televiziune, nici dacă ar fi a lui Ciolacu, nu poate să o treacă cu vederea. În primul rând, este spectaculoasă mediatic: tractoare, camioane. Dă bine.

Doi, este o operațiune asemănătoare mineriadei și nu zic în sens negativ. Acest protest cu tractoare, mașini este asemănător unui protest cu taburile: drumurile pot fi blocate, se poate trece cu mașinile peste polițiști. În plus, guvernul este între Scila și Caribda. Dacă nu le dă voie să intre în Capitală că fac praf străzile, și așa proaste. Pe de altă parte, dacă le dă drumul, înseamnă că ar ceda”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a arătat cum ar putea întoarce politicienii acest protest în favoarea României:

„Dacă puterea e deșteaptă, folosește această mișcare de protest în interesul ei și al României. Demonstrații ale fermierilor au avut loc și în Polonia, cu blocarea granițelor, și în Germania și au loc și la noi. Jumate din revendicările lor vizează slugărnicia noastră față de Ucraina. Continuă lovitura dată fermierilor români de invazia cu cereale ucrainene. Din câte știu eu, din 500 de camioane care intră în România să ajungă la granița de vest, 50 se pierd pe drum. Adică, se vând la negru.

O a doua revendicare vizează diferența uriașă la vamă dintre tratarea românilor și ucrainenilor. Ucrainenii, la vamă, trec fluierând și scot limba la noi. Proștii de la vamă, mămăligari români, zic că ăștia-s ucraineni, sunt cu Ciolacu, cu Iohannis, și nu-i controlează, îi salută cu mâna la chipiu. Cei controlați la sânge sunt românii.

Fermierii români au fost loviți cumplit de toată tărășenia cu cerealele ucrainene. Uniunea Europeană a decis să dea compensații pentru fermieri. Dintre toate statele păgubite, noi am primit cea mai mică sumă, din care s-a dat foarte puțin. De ce? Din cauza obedienței. Ca și la vamă. Pe cât sunt de viteji cu ai noștri, pe atât sunt de umili cu ucrainenii și Bruxellul.

Acest protest poate fi unul dintre cele mai puternice instrumente ale noastre pentru a obține banii de la UE și pentru a-i bate obrazul lui Zelensky. Dacă am avea un guvern, un premier, un președinte minim interesați național, ar da un mesaj clar la Bruxelles: nu avem ce face, ne iau cu asalt, nu mai putem da atâtea facilități.

Este un protest favorabil intereselor României dacă am avea o putere care să-l folosească”.

Vineri seara, după consultările de la guvern cu reprezentanții protestatarilor, a fost stabilit un calendar de acțiuni.

Luni, 15 ianuarie,  se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa și reprezentanții ministerelor cu atribuții în domeniu. Marți, 16 ianuarie, va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanților ministerelor cu atribuții în domeniu, iar miercuri, 17 ianuarie, va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.
Dialogul va continua pe marginea soluțiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate și avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *