Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Rebeliunea Legionară din ianuarie 1941 pe pagina întîi a ziarului Timpul

Cum fac față ziarele interbelice evenimentelor în desfășurare, mai ales celor al căror rezultat în Bătălia pentru Putere e greu de anticipat?
Ne răspunde felul în care Timpul, ziarul lui Grigore Gafencu, a reflectat Rebeliunea legionară din 21 22 ianuarie 1941.
Evenimentele despre care scrie Timpul pe pagina întîi s-au desfășurat între 19 și 23 ianuarie 1941.
Mai mult decît important de precizat:
În anii interbelici ziarele noastre apăreau antedatat cu o zi. Astfel, ziarul Timpul datat 21 ianuarie 1941 a apărut în după-amiaza lui 20 ianuarie 1941, fiind dat la tipar pe 20 ianuarie 1941, la prînz. Prin urmare, deși datat 21 ianuarie 1941, Timpul n-a reușit să prindă evenimentele din 20 ianuarie 1941, după amiaza.

Cine se uită cu atenție la aceste pagini întîi ale ziarului Timpul va observa imediat că publicația o scaldă în poziția față de Rebeliune, fie pentru că nu-și dă seama la început că era o confruntare între Legiune și Generalul Antonescu, fie pentru că pur și simplu aștepta să vadă cine va învinge. Cînd e limpede că Generalul Ion Antonescu a învins, ziarul i se pune la dispoziție.
De observat că după victoria Generalului, vin automat telegramele și scrisorile de felicitare.
Dacă biruiau Legionarii, ei ar fi beneficiat de astfel de adeziuni!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Rebeliunea Legionară din ianuarie 1941 pe pagina întîi a ziarului Timpul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *