Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Recomandare muzicală în ambianța Castelului Peleș

Până vom afla sâmbătă programul și echipa guvernamentală a premierului desemnat vă fac o recomandare muzicală, o invitație la un recital de pian.
Muzeul Naţional Peleş în colaborare cu Fundaţia Cultura Europeana Bucureşti, Societatea de Concerte Bistriţa, Şcoala gimnazială liberă Waldorf Sophia Braşov vă invită sâmbătă 30 octombrie 2021 ora 15.00 la Castelul Peleș din Sinaia în Sala Mare de Concerte. Aici va avea loc recitalul de pian Viniciu Moroianu.
În program Beethoven Sonata în re minor op.31, nr.2, Furtuna, Brahms Piese op.76, caietul 2, Enescu, Melodie și Appassionato din Pièces Impromptues op.18. Liszt – Variațiuni pe motivul Weinen, Klagen de Bach
Intrarea se face exclusiv de invitaţii. Din pricina numărului redus de locuri, este necesară confirmarea participării la telefonul număr 0745 012308.
Sponsori: Şcoala gimnazială liberă Waldorf „Sophia“ Braşov, Societatea de Concerte Bistriţa

Iată câteva date pianist. Viniciu Moroianu s-a născut la București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit, în orașul natal, cursul de pian liceal cu Marta Paladi și universitar, cu Gabriel Amiraș. A studiat armonia cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu. A fost distins cu trei premii I în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat al concursurilor internaționale de la Paris („Guilde francaise des artistes solistes”-1979) și București („George Enescu „-1991).

A susținut primul său recital la vârsta de zece ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste nouă sute de apariții scenice, în recitaluri, concerte camerale și ca solist cu orchestra (aproape treizeci de titluri, inclusiv românești). Are un repertoriu vast, incluzând prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. Deține două integrale Beethoven: lucrările concertante, la Râmnicu Vâlcea (2008-2009), și Sonatele pentru pian si vioară, cu Cristina Anghelescu, la Iași și București (2010).

A participat la festivalurile internaționale „George Enescu” (șapte ediții), „Dinu Lipatti” (trei ediții), precum și în Bratislava, Graz, San Jose și Chișinău. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franța, Italia, Germania, R. Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elveția.

A fost transmis în direct prin EBU (1995, 2007, 2013) și de Radio „Bartok” din Budapesta (1995). A apărut ca pianist în programele unor televiziuni din Franța și S.U.A, precum și la BBC. A realizat înregistrări la Radio România, și la casele de discuri „Electrecord” (LP Brahms, cu violoncelistul Attila Szekely, 1981; LP Enescu, 1988; CD Enescu, 2011, incluzând două premiere camerale discografice) și „Agora” – Grecia (CD cu Martinu, 1996).

În 2005 a obținut titlul de Doctor în Muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”.
În prezent conduce o clasă de pian ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București. În perioada 2007-2016 a fost invitat la „Academia Sighișoara”, iar din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România.
„În generația lui este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică” spunea Valentin Gheorghiu la Radio România, în anul 1998. Sunt cuvinte care se confirmă în realitate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *