Până vom afla sâmbătă programul și echipa guvernamentală a premierului desemnat vă fac o recomandare muzicală, o invitație la un recital de pian.
Muzeul Naţional Peleş în colaborare cu Fundaţia Cultura Europeana Bucureşti, Societatea de Concerte Bistriţa, Şcoala gimnazială liberă Waldorf Sophia Braşov vă invită sâmbătă 30 octombrie 2021 ora 15.00 la Castelul Peleș din Sinaia în Sala Mare de Concerte. Aici va avea loc recitalul de pian Viniciu Moroianu.
În program Beethoven Sonata în re minor op.31, nr.2, Furtuna, Brahms Piese op.76, caietul 2, Enescu, Melodie și Appassionato din Pièces Impromptues op.18. Liszt – Variațiuni pe motivul Weinen, Klagen de Bach
Intrarea se face exclusiv de invitaţii. Din pricina numărului redus de locuri, este necesară confirmarea participării la telefonul număr 0745 012308.
Sponsori: Şcoala gimnazială liberă Waldorf „Sophia“ Braşov, Societatea de Concerte Bistriţa
Iată câteva date pianist. Viniciu Moroianu s-a născut la București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit, în orașul natal, cursul de pian liceal cu Marta Paladi și universitar, cu Gabriel Amiraș. A studiat armonia cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu. A fost distins cu trei premii I în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat al concursurilor internaționale de la Paris („Guilde francaise des artistes solistes”-1979) și București („George Enescu „-1991).
A susținut primul său recital la vârsta de zece ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste nouă sute de apariții scenice, în recitaluri, concerte camerale și ca solist cu orchestra (aproape treizeci de titluri, inclusiv românești). Are un repertoriu vast, incluzând prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. Deține două integrale Beethoven: lucrările concertante, la Râmnicu Vâlcea (2008-2009), și Sonatele pentru pian si vioară, cu Cristina Anghelescu, la Iași și București (2010).
A participat la festivalurile internaționale „George Enescu” (șapte ediții), „Dinu Lipatti” (trei ediții), precum și în Bratislava, Graz, San Jose și Chișinău. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franța, Italia, Germania, R. Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elveția.
A fost transmis în direct prin EBU (1995, 2007, 2013) și de Radio „Bartok” din Budapesta (1995). A apărut ca pianist în programele unor televiziuni din Franța și S.U.A, precum și la BBC. A realizat înregistrări la Radio România, și la casele de discuri „Electrecord” (LP Brahms, cu violoncelistul Attila Szekely, 1981; LP Enescu, 1988; CD Enescu, 2011, incluzând două premiere camerale discografice) și „Agora” – Grecia (CD cu Martinu, 1996).
În 2005 a obținut titlul de Doctor în Muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”.
În prezent conduce o clasă de pian ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București. În perioada 2007-2016 a fost invitat la „Academia Sighișoara”, iar din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România.
„În generația lui este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică” spunea Valentin Gheorghiu la Radio România, în anul 1998. Sunt cuvinte care se confirmă în realitate.
Lasă un răspuns