Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

România are nevoie de măsuri strategice post Criză. Klaus Iohannis e ocupat cu PSD-ul!

Cu Dan Barna, invitatul de luni, 11 mai 2020, numărul celor cu care am stat de vorbă pe îndelete, în hotarele cristoiuTv de pe cristoiublog.ro, a ajuns la 38.
Dintre aceștia, mulți sînt politicieni. Lideri de partide parlamentare (cu excepția lui Ludovic Orban, cultivat pînă la oboseală pe televiziunile de știri ale Presei Miluite, astfel că nu văd ce mi-ar putea spune în plus de ceea ce recită de dimineață pînă seara sub privirile uimite ale fătucelor), un fost premier – Adrian Năstase, prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, un simplu membru de partid: Cozmin Gușă. Cu toți am abordat, ca și cu Dan Barna, o chestiune de destin al României după ieșirea din Criza coronavirus:
Cum folosim condițiile aparte ivite prin manifestarea Crizei la nivelul întregului continent, ba chiar al întregii lumi?

Două dintre aceste condiții se desprind printre celelalte drept fericite pentru România:

1. S-a suspendat pînă la 31 decembrie 2020, draconicul Pact de Stabilitate și creștere. Prin el se impuneau statelor membre ale UE o disciplină financiară și fiscală care care să genereze deficite bugetare mici, sub 3 la sută din PIB, grad de îndatorare sub 60 la sută din PIB, inflaţie mică, un deficit structural sub 1 la sută.
Pentru o țară ca România, rămasă mult în urmă la capitolul investiții publice limita de sus a deficitului făcea imposibilă acordarea unei sume mari pentru investiții acordînd atenție evident și consumului. Dacă o țară ca România poate atinge și un deficit bugetar de 10 la sută, atunci ea are posibilitatea de a vîrî bani în investiții fără a strînge cureaua în domeniul consumului.

2. Criza Coronavirus a pus la îndoială globalizarea. Fără a respinge total ca neconformă globalizarea, Criza, prin lăsarea statelor să de descurce de unele singure, a atras atenția asupra interesului național. O țară ca România, pînă acum condamnată ca fiind antieuropeană ori de cîte ori a încercat să-și dezvolte și o economie proprie, să transpună în practică sloganul Prin noi înșine, se poate ocupa și de folosirea resurselor naționale, cum ar fi de exemplu mîna de lucru, deja formată la școala Occidentului prin lucrul în străinătate, un pământ nu numai bogat, dar și curat din punct de vedere ecologic, în vederea unei dezvoltări pe consât propriu a agriculturii.

Folosirea condițiilor de mai sus cere în mod imperios schițarea deja a unei strategii naționale de după Coronavirus.
Nu, nu e vorba de ieșirea din Criză, nici măcar de relansarea economiei amorțite în timpul stării de urgență.
E vorba de un Plan strategic vizînd România de după Criză.
Un plan strategic se anunță și la nivelul întregii Europe.

Recent Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că Pandemia a creat condițiile ca economia Uniunii Europene să transforme sub semnul lui European Green Deal:

„Prin folosirea Pactului Verde European ca busolă, putem să transformăm această criză a pandemiei într-o oportunitate de a ne reconstrui economiile diferit şi de a le face mai rezistente, pentru a lăsa de asemenea în urmă un loc mai bun pentru copiii noştri”.

Sînt multe țări care, pornind de la experiența Crizei, anunță Planuri de extindere a telemuncii, de creștere a rolului bicicletei, de extindere a digitalizării. În țări în care internetul n-are viteza de la noi se fac planuri de creștere a vitezei, după ce experiența Crizei a arătat cît de importantă e viteza de internet. Folosirea pe scară largă a internetului în starea de urgență a atras atenția asupra uriașei importanțe deținute de introducerea tehnologiei 5G. Am dat aceste exemple, pentru a arăta că toate statele europene trag concluzii din Criză în direcția unor măsuri strategice.

Iată cîteva dintre aceste măsuri propuse de interlocutorii mei, măsuri care ar putea fi incluse într-un Plan național de folosire a Crizei pentru a Schimba România.

Dan Barna:

„Acesta este unul dintre reproșurile pe care le facem guvernului că dincolo de administrarea de zi cu zi și de reacțiile «Nu sînt măști, hai să cumpărăm măști, hai să cumpărăm combinezoane, hai să mai luăm niște ventilatoare, hai să creștem capacitatea de testare», dincolo de asta, ceea ce așteaptă România este un plan pentru săptămînile și lunile următoare. Acest plan nu există. Dacă la tactic să spun că s-a mai punctat pe ici, pe colo, s-a mai pus un plasture pe cîte-o julitură, pe cîte o rană, în realitate la strategie toată lumea ridică din umeri. De fapt asta e marea problemă cînd vorbim și de mediul de afaceri și de perspectiva economică a României. Faptul că sînt foarte puține măsuri cu o viziune și cu perspectivă mai largă, astfel încît oamenii să știe cum să-și rînduiască – ca să folosesc un termen din zona mea, de la Sibiu – cum să-și rînduiască viața afacerii. Și chiar în finalul acestei săptămîni, undeva pe vineri, vom prezenta o serie de măsuri pe care USR le vede necesare pentru, ca plan strategic în perioada următoare. Lucrăm la asta tocmai pentru a veni cu soluții și cu date concrete, cu soluții pe care guvernul ar putea să le asume. (…)

Toate statele care au din acest palier al strategiei care au niște rezultate, noi nu trebuie să inventăm apa caldă. Practic soluția este una de a-ți alege cîteva domenii foarte clare în care să investești, în care să aloci la propriu resurse pe criteriu de competență și, în momentul acelea, zonele respective, dacă le-ai ales corect – și aici avem cîteva exemple destul de clare – vor începe să-ți genereze dezvoltare. Și spun asta pentru că noi susținem de mult timp necesitatea de a face investiții în suprastructura mare. De a le face nu de a vorbi despre ele. (…) Strategie înseamnă să-ți asumi că investești bani în infrastructură, pentru că infrastructura e ca un sistem circulator la om, îți dezvoltă, după aceea toate celelalte servicii de suport. Dacă ai niște zeci de mii de muncitori care-ți fac autostrăzi, care îți construiesc spitale regionare, oamenii aceia trebuie să mănînce, trebuie să doarmă, trebuie să se îmbrace brusc creezi o zonă de locuri de muncă și de creștere economică unde nu știu dacă e necesar să aducem oameni din Vietnam, și din India și din China, dar foarte probabil putem să aducem români care lucrează în construcții, în momentul de față în Vestul Europei. Pentru că anul trecut în campania de prezidențiale am vizitat mai multe țări, am fost candidatul care chiar a făcut turneu electoral. Am fost în toate județele, am fost și în Europa, în foarte multe state și am discutat cu muncitorii români plecați, unii familia, unii singuri și 90% dintre ei mi-au spus că s-ar întoarce acasă, chiar la un venit ceva mai mic care să le permită însă să-și ducă copiii la școală și să aibă o viață decentă și asta vorbind de măsuri economice care ar fi soluția, dacă ar fi de lucru și dacă ar fi lucrări, nu doar așa că renovezi o vilă, ci lucrări mari de infrastructură. Alegi cîteva domenii – infrastructură mare, IT, sectoare agricole punctuale, pentru că la noi, nu știu dacă ați observat, ceva aproape hilar, o dată la doi trei ani se schimbă prioritatea. Într-un an este prioritar porcul, după aia a venit un alt ministru, domnule, oaia, mergem pe oaie. Faptul că se schimbă prioritățile după cum trece Vodă prin lobodă la minister este un lucru care arată că n-avem nici o strategie. În momentul în care ai 4-5 direcții în care investești și tu ca țară să aloci resursele, vei avea plăcuta surpriză să vezi că domne aceea își produce valoare în Produsul Intern Brut, îți produce locuri de muncă. Pentru că nu întîmplător industria IT – și România este astăzi una dintre țările relevante în industria IT – asta s-a întîmplat pentru că acolo, întîmplător, a fost un pic de strategie și un pic de strategie iată s-au văzut niște rezultate. Păi dacă luăm o strategie similară pe alte patru-cinci domenii probabil că am putea să facem niște pași importanți ca țară. Asta am spus și asta e și poziția USR și poziția alianței USR-PLUS.

Adrian Năstase:

„Ar fi nevoie să facem așa cum fac, spre exemplu ungurii sau polonezii sau cehii, împrumuturi masive care să permită reluarea activităților de infrastructură, a unor investiții de Start. Pentru că un lucru pe care l-ați observat în comentariul meu de astăzi e revenirea la rolul economic al statului. Până nu demult statul trebuia să dispară, nu ne mai interesează statul, și acuma toată lumea se roagă de stat. Avem nevoie și pentru șomaj tehnic și pentru întreprinderile mici și mijlocii. Deci este clar că rolul statului trebuie să se întărească, dar el trebuie să se gîndească și pe termen mai lung. Și de aici nevoia unor activități care să iradieze după aceea pe orizontală. De asta este nevoie acum de cîteva proiecte mari de infrastructură, de asta ar fi nevoie, poate de gîndit o preluare a unora dintre infrastructurile energetice. Poate că unele dintre firmele din alte țări care au participat la privatizarea lor, vor fi în situația de a vinde. Polonezii au făcut lucrul ăsta. Cehii au făcut, sigur că au făcut numai pe zonele care interesează. Eu cred că ar trebui să gîndim de a folosi și condițiile din alte țări pentru a reveni poate asupra unora dintre greșelile pe care le am făcut anterior.”

Victor Ponta:

„E o criză pe care o folosim ca pe o oportunitate să digitalizăm educația. E clar domnule Cristoiu, dumneavoastră, eu, alte generații, dar e clar că cei care au acum 7 ani, 10 ani, 15 ani, viața lor va fi legată de un computer, nu. De un telefon mobil, nu cred că vor mai putea trăi fără. Și-și doresc, le place chestia asta. De ce nu folosim acum această criză, cînd n-am putut să facem școală, ca să dotăm de fapt și să pregătim școala viitorului, ar fi o uriașă oportunitate, așa cum o altă uriașă oportunitate, hai să zicem acuma, toți în România care produceți mîncare taxe 0 și credite 0. Acum pînă acum nu se poate, pînă cînd nu reușesc să ne trimită parmezan dn Italia, cartofi din Polonia, și sparanghel din Germania. Peste 3 luni, șase luni își revin țările astea. Și după aia iar n-o să mai poți să faci parizer și cașcaval în România că e mai ieftin ăla din Italia și Spania. Adică hai să-l producem acuma. Avem niște oportunități pe care nu le-am mai avut din 1 ianuarie 2007 cînd am intrat în Uniunea Europeană și care nu țin mult. ”

Rareș Bogdan:

„Pentru că cred că unul dintre marile pariuri pe care România îl poate cîștiga în această perioadă, încercînd din această criză să vedem și oportunitățile. Putem, avînd în vedere că e un pariu pe care de 30 de ani l-au pierdut toate puterile, putem reîncerca cîștigarea pariului cu agricultura. Cred că poate fi marele nostru atu. De ce? Pentru că din punct de vedere al hranei lumea va ajunge la o criză alimentară, la o criză a produselor de panificație, de diverse alte lucruri, brînzeturi ș.a. Ei România aici poate juca fabulos. Pe de-o parte datorită terenurilor agricole, pe de altă parte datorită procesatorilor încă români și producătorilor români. (…)

Eu sînt un promotor, și mă bucur că am văzut și alți politicieni care susțin același lucru, am spus că România fiind pe locul 21 la datorie publică în Europa nu riscăm nimic dacă încercăm să luăm bani de pe piețele externe încă ieftin, încă bani ieftini, pe care să-i injectăm în economia românească. E un moment în care ne putem ridica industria alimentară, ne putem juca în diverse domenii. Putem juca chiar în domeniul infrastructurii, pe această situație incertă. Plus putem da facilități pentru că o parte din industria europeană care a fugit în India, China, Pakistan în ultimii 5-10 ani se reîntoarce în Europa și caută mînă de lucru ieftină și piață sigură. Noi avem o zonă de securitate încă stabilă pe de-o parte din punct de vedere al securității militare, NATO în România, pe de altă parte din punct de vedere al securității personale. Adică investitorii pot să-și mute capabilitățile duse în Extremul Orient să și le aducă spre Estul Europei. Și asta se va întîmpla. Iar România, pentru că Ucraina nu e sigură, Turcia nu e sigură, Bulgaria are încă infracționalitate în zona criminalității organizate, România poate deveni o zonă care să atragă aceste investiții, doar trebuie să știm să dăm facilități și mai trebuie să știm să facem ceva.”

Repet cele susținute de Dan Barna în interviul de la cristoiuTv. Nu e vorba nici de măsurile de ieșire din criză, nici de măsurile de redresare economică, pe care le-am putea porecli tactice. E vorba de măsuri strategice. Aceste măsuri ar trebui măcar schițate de președintele Klaus Iohannis. Președintele Klaus Iohannis e ocupat însă cu altceva:
Cu PSD-ul!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

81 comentarii pentru articolul „România are nevoie de măsuri strategice post Criză. Klaus Iohannis e ocupat cu PSD-ul!”

  • Bazdaganie, ¨ce se-ntamplă doctore¨? Ti-am lasat azi lantul mai lung si uite ce-ai facut: ti-ai luat-o, consequently, peste bot de la toată lumea, mai nou si de la Cristian, Tudy si chiar Zmău, care cred ca ti-a dedicat poezeaua cu  pârghia.
    Apropos(!), explică-ne si nouă de ce, cand Zmau a zis ¨Geta,ajută-mă!¨, din tot blogul, tu ai sarit cu 3(trei) semne de intrebare..adecaaa, erai convins că se referă la tine, dar nu intelegeai de ce te dă in fapt si cu ce ai putea să-l ajuti..GETO! 😀 😀

    • Băăăăăăă , a reapărut Jită !!!!! Că tot îi plîngea de milă Ghiorlanca mai ieri , probabil sînt preteni și l-a adus în ajutor .
      Cred că am eu ceva talent și se adună toți tembelii pe lîngă mine cum dau un chiot pe aici
      Să știi tu că ăștia au ceva grup de ăla de susținere , ca la alcoolicii anonimi , se strîng și zic : Haaaai , sînt Ada și-s redusă mintal !
      Cînd apare Ghio , ăsta zice : Haaaiiiii , sînt Ghio și Teo și Dummi , de la Dumm=prost în germană ,și Sanepid și sînt prost .
      Iar ăia îi zic , Haiiiii ,Ghio, Dummi , etc… , , și noi !

      • Ai grija, potaie, nu mai profita de îngaduinta mea ca o sa regreti din nou!
        Demain, divine surprise! Dar tu stii ce te asteapta, nu-i asa?!

      • Ei, na! Pură coincidență! Nu vezi ce slide usor a făcut, să pară ca era in trecere; abia maine incepe să sară la beregăți.. 🙂

        • Ce mă fac , muicăăăăăăă , să vezi că n-o să-nchid un ochi la noapte . Poate intru de gardă la covid !

    • Iar fabulezi, duduie!
      Vezi ca mai sus i-am scris lui Emil Zmau asa: „Poate-mi spui care-i treaba cu Geta-salvatoarea de mai jos.” Esti dusa de nu-i adevarat!
      Mincinoaso, nici Cristian, nici Tudy, nici Zmau nu m-au atacat! Cu Cristian am avut o discutie civilizata în contradictoriu, Zmau m-a distrat, Tudy a discutat cu Cristian…
      Deh, nu poate sa se înteleaga lumea pe aici chiar atât de bine cum te întelegi tu cu Serban, voi între voi, hartuitorii blogului!

      • Duduie, citeste postarea lui Serban de mai sus si apreciaza-l în continuare! Prietenul tau este o persoana de calitate, un postac de toata isprava, merita sa te asociezi cu el în mizeriile pe care le debiteaza pe aici!

        • A, si am uitat sa-ti spun:
          În lant trebuie tinuta potaia de Serban, pacat însa ca te tine el pe tine, si-ti da drumul doar ca sa te asmuta împotriva mea si a altora! Urâta viata ai, fato! O fi mishto în mintea ta sa fii cateaua de paza a unui dereglat!

          • Ba, impotriva ta nu trebuie sa fie asmuțit nimeni. Ne vine naturel, dihanie!

      • Duduie mă-ta! Ce i-ai scris după o ora nici nu explică, nici nu justifică postarea la care făceam referire… Cat despre ceilalți, normao, dacă ai subtilitatea unui capac de canal, nu prinzi nuanțe. Ce atac băăă, limax, te crezi la Smârdan???

  • Nu se poate închipui , să sparie gîndul , un broscoi mai rîios ca Ghio Mîzgan ăsta . N-are nici cea mai vagă urmă de simț al ridicolului ( că l-ar ucide ) , de simț al umorului , de bun simț , de simțul realității , de al șaselea simț , nimic , e doar o celenterată fără creier , aidoma meduzelor otrăvitoare din Australia , doar stropește venin și gata , pur instinct , nimic cerebral .
    Az noapte , cum tot ne-a informat pompos că intră-n gardă ( de bună seamă , gardă de OSU -Ofițer de Serviciu pe Unitate -la Secu Băneasa , sector weceuri ), m-a pus dracu să-l cred și m-am uitat la 3 filme , că tot mă gîndeam că nu mai am pe cine scatolci p-aciia . Și , pe la v-un 3 noaptea , așa , cînd să-nchid culcalatorul , ce văz ? Că garda lui Dottore Ghio a durat fix 14 min și 26 de secunde , după care iar a venit să-și verse lăturile pe aici , apoi , după vreo oră , îl găsesc iar , de gardă , firește , dar încăierat rău cu Nikola . Încăierarea e cam așa , Nikola îi arde scatoalce peste ceafă și șuturi ad haemoroidem , iar Ghio se văicărește și zice Nu mai da , nenea ! .
    Bă Ghio , dottore de dat muștele afară din Cișmegiu , află că NICIUN doctor nu intră de gardă la 10 seara . Garda doctorului e de 24 de ore , adică intră la 1 sau 2 la amiază și stă de gardă pînă dimineața , exact ca garda pe care o faci tu ca OSU la Secu . Sau cum făceai la armată , doar că acolo poate o făceai la țambal .La 10 seara intră doar infirmierii maghrebieni și spălătorii de weceuri din spitale , dar nu e gardă, e schimb , ca la sculărie .
    Iar Ghio are vreme în garda aia , deși se dă foarte ocupat , să scrie noaptea p-aciia din greu , nici eu n-am atîta timp , și sînt penzionar în carantină ,n-am nimic de făcut , dar mă mai ocup și de altele , Ghio e aici trimis cu Ordin de Serviciu pe Unitate Secu , OZU , adică , deci la slujbă .
    Ba se mai și văicărește că se va-ntîlni cu covidul în gardă și-i zice lui Niccollo să-i țină pumnii !!!!!!!! Bă Ghio , ți-i țin eu , doi , fă bine și dă cu botul în ei !

    • Da , și văd că după o gardă grea , unde s-a luptat cu covidul pînă la unu , că la 2 a plecat acasă , Ghio gardianul e super fresh și vioi ca un păduche lat ,la ora 10 :18 și 11 trecute fix postează în draci gugumănii p-aciia .

      • Da, ba potaie caraghioasa,

        tu cunosti tot ce misca-n Franta, tu stii cum este organizat un cabinet medical liberal si un spital în Franta, tu cunosti cum sunt organizate simpozioanele medicale în Franta, tu cunosti ce-i aia Agence National du DPC, tu cunosti ce-i ala FP Médecin Traitant, tu cunosti ce-i aia La Rémunération sur objectifs de santé publique (ROSP)… Ai demonstrat ca esti varza când ti-am pus câteva întrebari si nu ai avut habar, iar când ai întrebat-o pe iubi a ta care nu mai practica medicina de-o viata si care te-a lamurit ca ultima proasta, ai devenit dintr-o data foarte bine informat.
        .
        … si uite ca azi ne demonstrezi ca stii tu si cum sunt organizate garzile în Franta!
        Aplauze, postaci, geniul acesta nefericit merita toata admiratia voastra!
        .
        Asculta la mine, Bula!
        Eu sunt MEDIC GENERALIST. În Franta, si medicii generalisti fac garzi în spitale, tine cont, în spitale, nu neaparat la sectia Urgente! Ei fac aceste garzi pentru ca aici, pregatirea unui medic generalist este superioara generalistului din România si el este apreciat la justa lui valoare. Din cauza asta, el are voie sa prescrie medicamente pe care în Ro le prescriu doar specialistii, el este solicitat sa se angajeze si în spitale, sa faca garzi etc.
        .
        Prostovane, eu îmi fac garzile la un mare Centre Hospitalier, intru în garda seara la 9 si ies a doua zi, dimineata la 9. Sunt niste garzi usoare, noaptea se rezolva doar urgentele din interiorul Centrului si astea sunt destul de rare, ceea ce trebuie rezolvat, se lasa rezolvat pâna la sfârsitul zilei de catre medicii care profeseaza acolo.
        Garda o fac într-un apartament din spital (living + dormitor) dotat si cu doua calculatoare, unul legat la serverul spitalului, celalalt nu. Pe lânga astea mai am si leptopul meu… Ieri noapte am avut 3 solicitari, doua le-am rezolvat doar trimitând pe calculator câte-o reteta, la una a trebuit sa ma deplasez într-un EHPAD, pentru un caz de suspiciune Covid-19.
        .
        Nu-ti spun cât încasez pentru o asemenea garda lejera ca iar te îmbolnavesti de stomac.
        .
        A, si am uitat sa-ti spun înca ceva. Mai fac si altfel de asa-zise garzi care se numesc „astreintes”, întreabo pe toanta aia de clermontoaza ce-s astea si vino sa dai raportul apoi!

    • Șerbane, asta nu e medic cum nu sunt eu popă.
      E o pensionară otrăvită înconjurată de câini răpănoși ca și ea.
      Habar nu are pe ce lume trăiește, mă mir că citești minciunile ei.

      • Fato, în loc sa evoluezi si tu un pic, te prostesti pe zi ce trece!
        Vezi ca ai pierdut faza când detectiva Nikola a dat de urma primului meu cabinet liberal în Franta!

        • Am dat de urmele unuia, Vasile Bazgan. Acu´, de esti tu acela, nu stiu dacă-ti sunt tată eu..

          • Asa… L-ai gasit pe Monsieur Le Docteur Vasile BAZGAN în Franta, eu ti-am dat site-uri cu numere de telefon de la Yffiniac, unde am avut cabinetul pâna anul trecut, exista o pagina de FB de pe care Vasile Bazgan posteaza aici si-ti demonstreaza ca este medic etc… si tu… nu stii daca-mi esti „tata”…Logic, nu?
            Dar stii ce este logic în toata povestea asta? Ca tu stii foarte bine adevarul, dar nu l-ai recunoaste nici daca te-ar pedepsi cineva, doar ca sa nu-mi faci mie voia.
            Ok, fa-i voia diliului, ca bine faci!

          • Pagina FB pe care postează Bazile Bîzgan are 1-O- singură postare , datează din 2012 , și e postarea unuia care , probabil , vinde asigurări din ușă-n ușă.
            Cu linkuri tembele cu inițiale majuscule ,FNAC , CRAC , SECU , SRI ,CIOC, BOC , etc … care dracu știe ce înseamnă , îți fac și eu o listă azon perc doar dacă dau un goagăl cu Instituții medicale din Franța
            Așa că hai sictaier , Amice , ești idiot !

          • A , da, iar după meclă ,ăla părea de vreo 65 în 2012 . Deci 73 acuma . Tînără speranță medicală .
            Vive la France , e ca și salvată !

          • Ba, da tu chiar esti o potaie cretina, înainte parca aveai un strop de judecata, acuma, ioc! Tâmpitule, pagina de FB îmi este securizata, de-aia nu-mi vezi tu postarile! Ar fi culmea sa-i las pe diliii ca tine sa-mi vada postarile si prietenii!
            În privinta vârstei, nu-ti fa tu probleme, te asigur ca sunt în plina forma, o sa-ti demonstrez când ma întorc în tara, îti promit!

          • Și -atunci de ce ne trimiți la pagina ta de FB , dacă e securizată , netotule ? Păi , ori e securizată , de la Secu , unde ești tu angajat cu soldă , ori ne lași să vedem că ești coleg cu Abū ‘Alī al-Husayn ibn ‘Abd Allāh ibn Sīnā al-Balkhī (persană ابوعلى … Opera sa medicală a stat timp de cinci secole la baza studiului medicinii.

      • Nu prea le citesc , iau doar cîte o afirmație de-a ei , umflată cu pompa și ultra penibilă , cu grad de credibilitate 0 , apoi mă distrez , împreună cu amicul Niccollo , de cît poate fi de stupidă baba Ghio .
        Az vară a declarat AICI că ia o pauză , pt că merge la ceva plozi sau neamuri an Frans . A profitat de ocazie și a dat la medicină , cursul scurt de juma de an , iar acuma deja e medic generalissim , face gărzi , are casă en Bretagne și nu servește mai puțin de 5 stele unde merge DOAR cu Beamveu comme neuf , dar la mîna a paișpea .
        Am nevoie de baborniță , e , vorba lui Stalin , Idiotul util , altfel m-aș plictisi rău pe aici , că a rămas singura securistă feroce , dar cu probleme grave de personalitate , de care mă pot lua cu plăcere , pt că are reacții paroxistice .
        Eu opinez , și cred că a și confirmat Ghio cîndva , că e fostă Baba de Franceză , probabil învățătoare la Crăieștii din Deal , iar acuma mai merge uneori la plozi sau neamuri , diasporoizi care spală weceuri în Franța

  • Mda , alt personaj mediocru , de care e plină politica noastră de maidan ca maidanezul Ghio de purici . Mă voi priva de ideile mărețe ale haștagianului ăstuia sinistru

  • Atunci bine.

    • Ado , zi-mi și mie cum faci să pui poză aici , că vreau să-l pun și eu pe Ghio în zeghe , cu bile la picere , în chip de Papillon la Reclusion în Guyana franceză

  • Acest virus a fost „scapat” din laborator ca sa decimeze populatia globului.. nu cred ca se mai indoieste cineva. Mai devreme sau mai tarziu.. toti ne vom infecta cu asa ceva… Si atunci la ce bun toate masurile de stat totalitar pe care le experimenteaza Romania?
    Am ajuns sa nu mai avem voie sa murim linistiti in propria casa – vezi batrana aia pe care au vrut s-o ridice cu forta s-o duca la spital desi ea voia sa moara, singura, cu Dumnezeu.

    • Eu cred ca se mai îndoieste cineva.
      Dovezi pentru afirmatiile tale nu exista. Este adevarat ca si eu îl apreciez pe profesorul Luc Montagnier, dar teoria lui este combatuta de alti cercetatori virologi de valoare. Atunci?
      ” Mai devreme sau mai tarziu.. toti ne vom infecta cu asa ceva… ” –– … dovedeste asta prin ceva si te voi crede, voi intra în depresie ca tine, sau poate ca-mi voi taia înainte venele… ce rost ar mai avea sa-mi astept linistit sfârsitul în conditiile de groaza pe care le evoci tu?!
      .
      Da-mi dovezi ca sa ma convingi si promit ca o sa meditez.

      • Acest SARS-COV2 indeplineste toate criteriile stiintifice pentru a fi considerata o veritabila arma biologica folosita in bio-terorism, deci exclus sa fi suferit mutatii spontane in lilieci, in pangolini sau mai stiu eu unde. Din acest motiv, poti fugi dar nu te poti ascunde, vorba cantecului. Virusul a fost creat cu un scop, experimentul e in desfasurare, iar noi suntem cobaii din labirint.. Ne putem amagi cu o masca la gura, dar cam atat. Daca o sa cauti dovezi pe net.. nu le vei gasi, trust me… Au incercat cativa sa vina cu dovezi si au fost adusi la tacere.

        • Cristian, înca o data: cine afirma ca „Virusul a fost creat cu un scop, experimentul e in desfasurare, iar noi suntem cobaii din labirint.. ” ? Si pe baza caror dovezi ?

          • Eu afirm ! Pe baza unor analize proprii pe care nu le pot posta aici.
            N-am nici cea mai mica indoiala ca suntem cu totii cobaii unui experiment planetar derulat de Marea finantza mondiala (oculta iudeo-masonica). Experimentul totalitar are ca scop sa puna in evidenta cum se comporta popoarele la o dictatura moderna, tehnologizata care va urma sa fie in opera in urmatorii ani (acum doar se fac probele de presiune in instalatie).
            Acest experiment social mondial beneficiaza de sustinerea structurilor transnationale – WHO, FMI, BM, BCE, ONU, etc… plus sustinerea serviciilor secrete nationale. Nu cauta „dovezi oficiale” ca nu le vei gasi decat pre-fabricate, adica scrise de cine trebuie. Foloseste-ti bunul simt.

          • Deci, „crede si nu cerceta” se spune în alta parte, dar nici acolo nu sunt de acord cu asta!
            Exista atâtea teorii cospirationiste care au la baza si fundamente cât de cât reale, dovedite… Tu poti spune doar atât: asta este parerea mea, asta este rezultatul analizei mele pe care refuz sa o argumentez… etc.
            Désolé, nu m-ai convins si asta nu tine de loc de bunul-simt al cuiva!

          • @geo, e cea mai tampita perioada sa astepti pe cineva sa te scoata din bezna. E timpul sa te ridici singur de turul nadragilor.

        • Ce ai reusit Cristian sa mi dovedesti este faptul ca laboratorul din Wuhan lucra cu finantari din SUA,asta da ,din ce mi ai prezentat tu ma face sa cred treaba asta,ca e o afacere comuna americano chineza,dar pana la a demonstra ca virusul a fost „aruncat” pe piata de aia din laboratorul din Wuhan,mai sunt multe dovezi de adus,practic din drumul tau prin care vrei sa demonstrezi ca virusul a fost aruncat intentionat in lume,drum de 1000 de km(ca si o metafora),sa zicem ca ai parcurs 50 de km si mai ai de parcurs inca 950 km,trebuie sa i parcurgi pe toti 1000 de km,asta ca o metafora.Mai degraba cred ca HIV SIDA se califica mai mult ca si o arma biologica,(rata de contagiozitate mica,rata de letalitate 100%),asa ceva as vedea ca fiind o arma biologica,nu asta care omoara un numar relativ mic de oameni,si se imprastie ca dracu,nu poate fi controlat.Ma uitam la documentarul „Monstrii din corpul uman”,unde sunt descrisi toti parazitii,bacteriile si virusurile posibile,acolo ai ocazia sa te ingrozesti de ceea ce poate crea Natura ca si „arme biologice”.Problema noastra a Omenirii e ca pana acum am cam fost pe Planeta Apex Predator,acum a venit virusul asta si ni s a aratat ca noi oamenii nu mai suntem Apex Predator,suntem Prada,si ne este greu sa acceptam asta,si atunci vrem sa credem ca noi l am creat pe virusu asta,si ca e o lupta intre oameni,lucru pe care il acceptam fara rezerve,lupta intre oameni fiind pentru specia noastra o normalitate,mai degraba decat sa recunoastem ca Planeta a gasit ac de cojocul nostru,si a inventat o specie mai puternica decat noi oamenii,un nou Apex Predator,pentru care noi oamenii suntem doar …Prada.Nu mai e un razboi intre americani si chinezi,sau intre americani si rusi,intre comunisti si capitalisti,este un razboi al speciei umane in integralitatea sa cu o alta specie,care pana acum ne a dovedit ca ne poate birui.(Este ca si un razboi cu o specie extraterestra,dar care este microscopica,dar in acelasi timp foarte eficace).Singura noastra arma sunt cunostiintele noastre despre virus si ,partial ,mecanismul de aparare inventat de Natura de milioane de ani,Sistemul nostru imunitar.

          • Iar ca ast virus are elemente comune cu HIV SIDA ,este pentru ca SARSII,familia de virusi din care face parte acest virusi sunt Coronavirusi,din cate stiu eu,si HIV SIDA ar fi tot un fel de Coronavirus.

    • De virusu asta mor cam 5% din imbolnaviti,asta la statisticile pe care le avem cu infectarile,ca daca e sa luam insa realitatea eu sunt convins ca numarul real de infectari este muult mai mare (de vreo 10-20 de ori decat cel prezentat,in toate tarile).Daca presupunem(situatia la noi in tara) ca avem 1000 de morti la 16000 de infectari procentul e mare de decese,insa daca l raportam la numarul de infectari real,despre care nimeni nu stie care este,din care multi sunt asimptomatici,si nici nu vor sti multi vreodata ca au avut boala(probabil vreo 500 000-1 000 000),procentul e mic,depinde la ce numar ne raportam.Stim in Romania cati sunt infectati in mediul Rural,de unde au venit o gramada din Spania si Italia,marile focare europene? Cu siguranta nu.Asta e si motivul pentru care toate autoritatile din lume tin cetatenii inchisi in case,pentru ca de fapt ei nu stiu,si unii nici nu vor sa stie cati infectati au de fapt in realitate.De asta nu cred ca virusu asta decimeaza populatia globului in numar atat de mare,problema va fi dupa pandemie,cand vor aparea conflictele sociale,sau conflictele intre natiuni care risca sa ia o turnura militara,abia atunci vom putea vorbi de decimare,daca se ajunge dupa pandemie la declansarea unor conflicte militare pe scara larga(si pericolul exista).

      • Exista o posibilitate ca virusu asta sa fi iesit din laborator,nu se poate exclude nici aceasta ipoteza,dar ,problema e ca mai trebuie dovezi,treaba asta are nevoie de mult mai multe dovezi ca sa ma convinga 100% sa o cred,nu pot sa creditez suta la suta ipoteza lansarii virusului din laborator,bazandu ma doar pe zbieretele lui Trump(care stim toti ca e in campanie electorala,si nu are alta tema de campanie decat marele INAMIC GALBEN,ca de altfel,in afara de gargara Trump nu a aratat vre un mare talent,nu stiu ce vede lumea la el,eu vad doar gargara,da e parerea mea) si care nici nu prezinta vreo dovada,ci doar ne cere sa l credem pe cuvant pentru ca el e Trump,president of United States.Cat despre Luc Montagnier,un om extrem de respectabil,el a emis o ipoteza,pe care toti o respectam,dar este o ipoteza,care poate fi adevarata,dar poate si sa nu fie.(Ramane sa fie validata sau nu).

        • Gandeste-te ca Luc Montagnier stie structura virusului HIV-1 pe de rost si, cand si-a regasit obiectul de studiu, inclus in structura SARS-Cov2, n-a mai avut nevoie de „parerile specialistilor”. Desi e un mos senil si pus pe show-uri televizate, ma indoiesc ca ar glumi cu asa ceva. O dovada nu va aparea pentru ca nu si-o asuma nimeni. Laboratoarele nu sunt finantate din spatiu.. au finantari private, Bill Gates, Soros, baieti din astia, care au un PLAN.

          • Atunci Trump ar trebui sa i nominalizeze pe astia Gates,Soros cu subiect si predicat,daca tot pretinde ca are dovezi si stie toata filiera,si se da mare smardoi,sa iasa la smardoiala,daca nu atunci sa taca,daca incepe o lupta sa o duca pana la capat,daca nu il tine sa duca lupta pana la capat,sa stea in banca lui(Trump).Iar daca China e inamicul,faptul ca Trump o ameninta constant,nu face decat sa i anunte pe”inamici”recte China de planurile sale,si sa le dea ocazia Chinejilor sa se puna in garda si sa se pregateasca de lupta,pai cat face virusul ravagii in SUA(vre un an),China are timp sa se pregateasca de confruntare,in timp ce SUA lupta cu virusu.Cand vrei sa lupti cu un inamic nu i dezvalui planul tau de a te lupta cu el,daca faci greseala asta,trei sferturi din lupta e deja pierduta.

          • Pai daca Trump ar iesi in conferinta de presa ca sa spuna „,uite Soros cu Bill Gates,cu Democratii Americani au folosit laboratorul din Wuhan in cardasie cu Chinejii sa distruga America si sa ma dea pe mine jos,si uite va prezint dovezile A,B,C,D,X,Y,Z care atesta acest lucru fara putinta de tagada,si uite dovezile conspiratiei,transferurile bancare,intalnirile,directivele,avantajele oferite Chinei pentru participare la Operatiune,bla,bla,bla”,poate Trump ar deveni credibil,asa poate ca l as crede si eu,asa el vine si spune”nenorocitii de Chinezi au dat virusul lumii de la Wuhan” si cand este intrebat ce dovezi are, de catre presa zice”am dovezi dar nu le spun”,atunci nu arata decat ca nu are nici o dovada de fapt,si face doar campanie electorala,ca sa se realeaga,de frica,sa nu iasa Mos Joe ,care mai apoi sa l bage pe Trump la bulau,ca asta s a luat de afacerile ucrainiene a lu fi su lui Mos Joe,si atunci Mos Joe ,ca si presedinte ar putea sa se razbune pe Trump,din cauza lu fi su ucrainianul.

          • Exista totusi diferente intre coronavirus si hiv sida,sistemul imunitar al omului poate distruge coronavirusul,(ajutat de tratament,care insa joaca rol de”intariri”,partea esentiala o face sistemul imunitar al omului,de aia mor cei cu imunitate scazuta si comorbiditati ,sau cei cu furtuna de citokine,care este tot o dereglare imunitara),Hiv Sida,insa distruge tocmai sistemul imunitar,nu i da acestuia sansa de a se „lupta”,plus ca Hiv e slab ca si putere de transmitere,pe cand coronavirusul se transmite usor(in privinta asta cei doi virusi sunt diametral opusi).

          • Oricum mai este mult de cercetat pina cand se poate cineva pronunta cu exactitate despre natura noului coronavirus,Microlumea are inca multe secrete nedescoperite de catre oameni.

          • Oricum asta e o problema pe care stiinta,si nu politicul cred eu ca poate sa o desluseasca mai bine.Parerea mea e ca nu e treaba politicului sa se amestece in stiinta.

      • Daca nu stii cati infectati ai si tii oamenii in case, vei afla cati infectati ai atunci cand oamenii vor iesi din case.
        Virusul e o chestie minuscula care stie doar de imunizarea colectiva a populatiei, nu de niste carpe la gura, pe care nu le poti lipi totusi de gura.. tot pui la un moment dat mana pe ele si atunci.. hop si virusu.
        Cei care poarta, cu religiozitate, masca al ora actuala se vor infecta cand le va fi lumea mai draga iar faptul ca vor respira strict in interiorul mastii ii va face si mai vulnerabili atunci cand virusul va ataca decat daca ar fi respirat normal. Sistemul respirator al omului e facut sa functioneze in spatiu deschis, nu inchis intr-o masca.. Te imbolnavesti de la ea de n-ai aer.. chiar daca te poti pazi, teoretic, o zi, trei, o saptamana, o luna.. Pana la urma tot te prinde si atunci va fi jale. Mai bie lasi organismul sa se obisnuiasca treptat cu acest virus.

  • sint oameni care…’gindesc pozitiv’ non-stop.
    ei sint capabili sa nege pina si Apocalipsa cu gindirea lor pozitiva…

    si nu e ceva lipsit de fundament, pentru ca tot ei au negat cu succes Moartea, pina cind,…iaute minune!, li se va implini dorinta, omul chiar va ajunge sa nu mai moara.

    faza tare e ca fix omul-nemuritor e un actor principal in Apocalipsa, chiar daca oamenii care gindesc pozitiv vad in fata ochilor Raiul:)))

    • oamenii care gindesc pozitiv non-stop, tot negind Apocalipsa ajung in starea in care cu toate ca o traiesc, n-o vad!

  • In ceea ce priveste politicienii „toti o apa si-un pamant” si pierdere de vreme sa ne uitam in gura lor inca, si acum dupa 30 de ani, si cu experienta trecutului, cine o are, insa. „Batem apa in piua degeaba” Sunt imens de multe lucruri inteligente si folositoare pe care le putem face, chiar si in conditiile date. Poporul s-a luptat pentru presa si cand presa trebuie sa se lupte pentru popor a dezertat, sau intors armele. Vax presa! Vax politicieni! Vax stat! Vax conducatori! Vax……Vax pana si Vox!

    • Corect! Cine a „pățit-o”, cine s-a ars cu vedetele politice amintite mai sus, sufla si-n dorinta lor de a face bine cu vorba. Ca gura nu-i doare!

  • Cat despre globalizare este doar un episod al isteriei umane, asa cum a fost perioada migratiei popoarelor – istoria se repeta. De fapt globalizarea nu este ceva definitoriu pentru natura umana si de aceea ne vaitam astazi de clanuri. Am inceput cu partidele ca sa ajungem la clanuri si „bisericute” – ele sunt niste supape, un raspuns la ceea ce nu tine de natural si firesc. De aceea si vorbele despre natiune, popoare, etnii, neamuri izvorasc din natura profund umana, ancestrala. Va trece si asta cu globalizarea si vagabondarea peste mari si tari – pandemia fiind un semnal care deocamdata nu este receptat deplin. Culmea e ca globalizarea aflata in agonie a ajuns sa fie resuscitata de sclavi, servi, si Romania este prin guvernatorii ei eternul „ramas de caruta”, ca de obicei. Globalizarea este inventata si folosita de cei care vor sa-si faca imperii. „Nimic nou sub soare”

  • Experimentul militar totalitar, de incalcare grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului continua in Romania cu dictatura purtarii mastii in spatiile publice inchise.
    Ieri ministru Vela facea declaratii deosebit de periculoase demne de Coreea de Nord:
    „O persoană care intră la metrou fără mască și strănută s-ar putea alege cu dosar penal.”
    „La toate gurile de metrou o sa avem și oameni de ordine. Puteți suna instant la 112 (dacă vedeți pe cineva în metrou fără mască – n.red.). Dacă nu are mască și strănută poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință. Adică a și strănutat și n-a avut nici mască.
    Poate ar fi bine sa discutati din nou cu dna. Renate Weber, dle. Cristoiu.

  • S-a vorbit mult despre simptomele covidului. Nimeni nu a remarcat insa „energizarea”. Pana si cei mai comozi si lenesi au acum o energie debordanta. Organele si presa sunt pe primul loc. Daca nu e bataie, nu e neliniste, nu sunt evenimente, le provoaca, le inventeaza ele asa incat sa-si poata da in petic. Asta ca sa justifice masurile stapanilor si sa-si consume energia tinuta la clocit ani de zile. „Datul in stamba” a devenit sport national. Minunat acest sars-cov-2! Iaca lucruri „pozitive”! Si ne mai vaitam!

  • „Cum folosim condițiile aparte ivite prin manifestarea Crizei la nivelul întregului continent, ba chiar al întregii lumi?” Asa cum vedem zilnic. Abia au asteptat guvernantii, institutiile si organele sa aiba un pretext pentru a se da in stamba. Frumos este ca si presa si-a dezvaluit adevarata fata. Putea fi asa de vehementa de la inceputul crizei medicale cand intrau in tara cu masuri mimate cohortele de diasporeni care au adus covidul peste tot pe plaiurile mioritice, in acelasi mod si cu aceeasi masura in care il mustra pe Viorel Catarama, transformat peste noapte in inamicul public nr. 1. Sau poate presa care se vaita cel mai aprig de dubla masura urmareste sa-l faca pe V Catarama viitorul presedinte al Romaniei. Ar fi bine sa fim o tara cu niste conducatori care sa nu mai aleaga, adica sa ne puna in situatia de a alerga cand la est, cand la vest, si mai nou la nord. Dar ce te faci daca „naravul din fire n-are lecuire”.

  • Globalizarea e un proces natural, e armonie.
    Punerea la indoiala a armoniei va demonstra ca ea rezista.

    Calea Natiunilor e cel mai adinc proces de globalizare, pentru ca astfel natiile vor afla ca…nu mai exista.
    Ele momentan au impresia ca exista sau ar putea, cu o strategie potrivita, sa stea pe propriile picioare. Se vor trezi atunci cind vor pricepe ca se afla intr-o revolutie mondiala.

    ca tot am vorbit iar despre revolutia mondiala, iata si singura strategie care conteaza: cea din spatele revolutiei mondiale.

    stim ceva despre natura acestei strategii?
    pai stim, ca tocmai a fost demonstrat.
    stim, privind felul maiastru prin care Impulsul revolutiei a fost pasat de la virus catre sistemul politic, ca ea copiaza Intelepciunea,
    deci e cam imposibil sa scapi de aripile unei asa strategii.

    de unde rezulta ca exista, azi, o strategie care infasoara toate celelalte strategii posibile:
    strategia din spatele procesului de armonizare a lumii mari, adica strategia din spatele globalizarii.

    prin urmare Calea Natiunilor e o iluzie, dar prin felul in care ea se arata la fata, ii daruieste Buldozerului Globalizarii fix masura asperitatilor care se cer nivelate.
    Reactionind, natiunile isi arata fix masura cu care vor fi nivelate implacabil.
    implacabil, pentru ca manifestarea armoniei in civilizatie e un proces natural, chit ca el se numeste globalizare si pare a fi artificial, deci macar teoretic, placabil.

    singura alta strategie care poate fi si implementata, pe vremea asta, e Povestea Naturii.
    din doua, una:
    ori implinesti armonia civilizatiei
    ori te misti…natural, deci tre ne intoarcem la Radacina.

    e simplu de ales, pentru ca intre astea doua mai e de ales,
    ca… ori intr o barca, ori in ailalta.

    Calea Natiunilor e o iluzie.
    jocul e cu mult mai complex, e cu polarizare plenara, cu doar doua alegeri posibile:
    ori Pamant, adica Civilizatia,
    ori Cer, adica Natura. si…oricum, astea doua coexista doar pina cind polarizarea va cere nu doar modul, ci si orientare in spatiu-timp, moment in care Cerul si Pamantul nu vor mai avea intersectie…

    • natia asta are calea ei, Calea Radacinii.
      Calea Radacinii poate fi ea insasi o muza capabila sa inspire Civilizatia…

      va veni si vremea cind Civilizatia se va intreba: putem inainta fara sa ne insipe Natura?…

  • Un interviu dezamagitor cu un om fara viziune clara si un eventual plan concret de redresare economica.

    Mai degraba comentati proiectul de lege depus in parlament. Sincer, nu are forma si continutul clasic al unei legi. Mai mult: nu se precizeaza durata starii de alerta care poate fi dusa la infinit, se dau puteti discretionare celor ce au gestionat si pana acum situatiile de urgenta, se restrang drepturi si libertati cetatenesti, iar amenzile se dau dupa ureche, se fac angajari fara concurs, demiteri fara motivare, demolari si inundari (?!)…are iz de dictatura galbena. Asa ceva nu am vazut pana acum. Nu va primi in veci aviz de constitutionalitate de la CCR fiind atacabil pentru orice masura impusa.

  • Vreti strategii de tara? Inviati-l pe nea Nicu. Astia de azi nici curu’ nu si-l gasesc fara instructiuni de la licurici

    • Какой сюрприз (ce surpriza), cibule! Sau poate NU !
      Deci tu esti un nostalgic al comunismului, batrâne!
      Aha, si-un admirator al lui Nicu (cel „mare”, banuiesc).
      .
      P.S.
      Apreciez înca o data abilitatea ta de a-ti îndulci unele texte care ar putea fi de-a dreptul socante, de data aceasta prin ocolirea unui nume clar si sinistru (diminutivul acesta ti-l poate face chiar simpatic), scris în istoria noastra trista cu litere de sânge, si nu de aur, cum în mod indirect sugerezi matale.

      • Aici la faza ca stia nici dosu nu si l gasesc fara sa le zica licuriciu,sunt de acord cu Cib ,in alta ordine de idei,da l incolo si pe nea Nicu,ca nici ala nu era vreo stea a bunastarii.Daca e vre un nationalism care sa mi placa,e nationalismul polonez,nationalism concret,pragmatic,fara show,unde se vad doar realizarile proprii.

      • geo
        Eu vorbeam de niste directii de dezvoltare pe care le-a imprimat ala batran. Industrie, constructii , electrificare, baraje, combinate de oteluri speciale, electronica si telecomunicatii, scoala adevarata, vaccinuri serioase la toti copiii. Ca nu i-au reusit toate si la sfarsit a clacat, e alta mancare de peste. Apropos, cand ai facut scoala si cat te-a costat? Cat te costa intretinerea? Stai sa vezi ce urmeaza cu democratii astia! Bai, ca sa transformi o tara agrara si plina numai de pamant si cocioabe, e o realizare. Astia de azi nici sa vopseasca ce-a facut ala nu au fost in stare. Iti garantez ca daca aveam unul ca nea Nicu azi, erau facuti cel putin trei mii de km de autostrada.

        • cib,
          Cu ce sacrificii s-au îndeplinit „directiile de dezvoltare pe care le-a imprimat al batrân”?
          Gândeste-te bine, daca te-ai întoarce în timp si ti s-ar derula în fata filmul cu viata românilor în perioada dictaturii ceausiste, daca ai fi stiut de la începuturi câte constrângeri si umilinte ar fi urmat sa îndure românii, ai fi fost de acord ca „maretele realizari” sa se înfaptuiasca în acele conditii?!

          • Crezi ca barajul Hoover sau zgarie norii newyorkezi s-au facut pe facebook? Fara victime sau jertfe? Dar nu mi-ai spus cat te-a costat scoala si ce au construit astia desteptii de azi? Ideea era ca ala batran asa cum era el cu limitarile sale, le dadea clasa la ciumetii de azi care nu sunt in stare sa dea niste instructiuni clare pentru situatia idioata in care am fost bagati cu anasana. Sunt varza de varza, prosti de numa-mpung. L-am urit pe Ceausescu dar ala era savant pe langa astia. Ii vezi pe amaratii de azi sa faca un baraj ca ala de la Portile de Fier, o Centrala atomo-electrica, un transfagarasan, o cale ferata electrificata cap-coada, rafinarii in tara si afara? Bai, or fi fost comunistii cum or fi fost dar se foloseau de profesionisti cand aveau ceva important de facut. Astia se pupa pe frunte unii pe altii si toti in cur pe Sefu’ si isi dau numai cu stangu-n dreptu de inteligenti! Deci a se scuti cu vrajeala cu democratia si liberte-egalite si mai ales fraternite. Ca pute de la o posta! Si sa nu uitam cum dragii de frantuji l-au mascarit pe Eiffel pentru turn si apoi pe Haussmann pentru ca a taiat Parisu-n doua ca pe tort si i-a scos din maghernite prin centru.

          • geo
            Si inca ceva. Nene, se chinuie astia sa faca un amarat de metrou in Drumul Taberii si un tramvai usor pana la Otopeni. Eu am vazut cu ochii mei cum s-a facut metroul in Titan (criogenare de teren si drenuri -ultima strigare pe vremea aia). Astia, lemn! Vai de mamaliga lor de impotenti si papagali!

          • geo
            M-ai starnit si ma enervez. Bai, orice sarantoc avea sansa sa faca scoala pe vremea lui Nea Nicu. La orice scoala era un cabinet medical, chiar si un stomatolog. Manualele erau moka si rechizitele erau ieftine iar examenele erau examene. Nu cred ca era vreun student la Universitatea Bucuresti, spre deosebire de Harvard care sa nu stie care e capitala Canadei. Daca mai vrei iti mai spun dar deja m-am plictisit. Da, era nasol ca nu puteam calatori afara, da. Iar in ultimii ani, cu „ajutorul” vestului, ne dusesem pe aratura. Dar fundamental si strategic, atunci existau directii si planuri coerente de dezvoltare. Azi, nexam. Ca sa revenim la oile noastre, toti pafaristii din fruntea trebii sunt fix cu vaca la bariera, pupa dosul vestului si cam aici se termina expertiza lor mareata!

          • geo
            Apropos de rusi. Ai fost sa vezi metroul din Moskova si Kiev? Daca nu, du-te si mai vorbim dupa. Ce are vestul e pistol cu apa fata de rusi (ma rog, fostii sovietici, luand in considerare si Kievul). Eu am vazut metrourile din Budapesta, Praga, Londra, Barcelona, Berlin si nu mai stiu, inca cateva. Sunt niste biete jucarii fata de ce au rusii si ucrainenii. Vax albina.

          • cib,
            Eu nu i-am laudat pe cei de azi…
            .
            Biata mama vorbea asa cum vorbesti tu, pentru ca aprecia la comunisti faptul ca au facut scoli pentru copiii de orice conditie. Dar bunicul, care fusese un mic întreprinzator înainte de razboi, nu era de acord cu ea, i-a urât pe comunistii care i-au furat bunurile si viata, pâna s-a dus dincolo.
            .
            Am avut un unchi care a umblat cu comunistii ca sa ia cu forta pamânturile oamenilor pentru „colectiva”. El ne-a povestit câte atrocitati s-au întâmplat pentru înfaptuirea colectivizarii…
            .
            Am un prieten a carui familie a fost deportata 5 ani în Delta, tatal lui ne povestea despre chinul prin care a trecut el si întreaga familie ca sa supravietuiasca în acei ani care parca nu se mai terminau niciodata.
            .
            Am un var care si-a petrecut tineretea prin puscarii, pentru ca voia sa plece în SUA unde îl astepta tatal lui, comunistii nu l-au lasat sa plece, iar el a încercat sa fuga peste granita de mai multe ori si de fiecare data a fost prins si închis.
            .
            Am o prietena a carei mama si-a provocat un avort si pentru ca nu a vrut sa recunoasca asta în spital, unde a fost interogata chiar de medicul ginecolog care o trata, a fost lasata sa moara!
            .
            Când eram în liceu, tatal meu a primit un apartament cu o camera în plus dupa ani de asteptari. Apartamentul era destul de bun, dar nu ne-am putut bucura de el. Deasupra noastra primisera apartament niste tigani corturari care au smuls tocurile de la usi ca sa-si faca foc sa se încalzeasca. Într-o luna de zile ne-au umplut de gândaci si de sobolani, de a trebuit sa ne mutam înapoi de unde venisem.
            .
            La facultate, dupa ce m-am casatorit, am primit camera în caminul de familisti doar cu conditia sa devin membru de partid.
            .
            Tot în facultate, ne-am împrietenit cu niste colegi, o familie de studenti greci, care ne-au facut invitatie oficiala ca sa mergem la ei în vacanta de vara. Am facut cerere la rectorat si au tot amânat sa-mi dea raspunsul! Pâna in sesiune, când m-au picat la un examen la care am cunoscut subiectul foarte bine, m-au picat pentru ca cei care nu-si luau toate examenele nu aveau voie sa iasa din tara! Cu ocazia aia, mi-am pierdut si bursa.
            .
            Eram în perioada în care se gaseau cu greu alimente. O vecina care era vânzatoare, m-a chemat într-o zi la magazin ca sa-mi dea pe sub tejghea o plasa mare cu tot felul de bunatati. Mi-a spus atunci ca în magazia lor au un spatiu închis în care se tin alimentele acelea de tot felul pentru sefii de partid, militie si securitate.
            .
            Eram medic, un prieten din Germania mi-a facut rost de o invitatie sa particip la un Congres Medical tinut la el în tara. Nu am fost lasat sa plec.
            .
            Si as mai putea continua.
            .
            Cibule, nu mi-ai raspuns la întrebare!
            Daca mi-ai fi pus tu întrebarea aceea eu ti-as fi zis scurt ca m-as fi lipsit bucuros de „maretele realizari” comuniste care au fost posibile numai în conditiile îngradirii drepturilor indivizilor si a umilirii lor pe tot parcursul vietii.

          • Ce spui tu sunt chestii din anii 50. Eu nu cred ca stateai la camin cu conditia sa fii membru de partid. Ca am trait si eu anii aia. Da, era complicat sa calatoresti. Ca acum. Diferenta e doar de bani sau statut. Nimic special. Nu mi-ai spus ce taxe ai platit la facultate. Si nu mi-ai spus daca se intra la facultate pe baza de dosare si cum erau examenele atunci. Cata practica de spital faceai pe vremea aia? Cata se face acum? Cata incredere ai intr-un medic scolit azi? Hmm!

          • cib,
            Hai ca acuma m-am enervat eu! Cum adica, nu crezi ca am primit camera în caminul de familisti ( n°17 cred ca era, în Cluj,Hasdeu) doar dupa ce am devenit membru de partid?! Ce, ai crezut ca mi-au pus conditia în scris? Nu au procedat asa bineînteles, ci m-au tot amânat pâna când un slinos sef de lucrari, un sefulet minuscul de partid din facultate mi-a sugerat sa-mi depun cererea de intrare în PCR, si cazarea noastra se va rezolva foarte repede. Si exact asa a fost…
            .
            Apoi, o parte din cele povestite sunt orori care s-au întâmplat în anii 50 si 60, si ce daca s-au întâmplat atunci? Pentru ca sunt foarte vechi, trebuie sa-i apreciez pe cei care au avut realizari socialiste bazându-se pe crimele si hotiile din acei ani?
            .
            „Da, era complicat sa calatoresti.”, zici tu. Cibule, oare am trait în aceeasi tara? În occident era imposibil sa calatoresti daca nu aveai o pila mare la partid sau la Securitate!
            .
            În privinta facultatii ai dreptate partial. Generatia mea, (care a absolvit la Cluj (!!!), ca stiu ca-i placi pe ardeleni) a facut o scoala foarte buna, dar sunt convins ca si astazi Clujul scoate medici buni, mizeria s-a întâmplat în facultatile aparute dupa „Revolutie”.
            .
            Si, înca o data, nu as da libertatea (si nu ma refer doar la libertatea de a circula în lume) pe care o avem azi, chiar daca o avem într-o tara codasa, pe tot ceea ce s-a realizat material în comunism, în timp ce marea majoritate a românilor a traia în cusca si era tratata ca o turma de animale, fara personalitate, fara drepturi si în anii 80, fara suficienta mâncare.
            Noi doi privim lucrurile diferit, ai si tu dreptate din punctul tau de vedere, dar eu îl prefer pe al meu…
            Sanatate!

    • Sper că n-ai ratat , Cibe , să vezi ce scatoalcă pur gratuită ți-a ars Ghio acu 2 zile , probabil că n-a citit-o nimeni , că ți-a tras-o cînd dormeai sigur , pe v-un două , dar orișicîtuși…
      cib a scris pe 10/05/2020 la 08:51
      Per ansamblu, corect!

      Reply

      Gabi Șerban a scris pe 10/05/2020 la 17:23
      Per ansamblu , poate . Corect nu , doar parțial . Ca virgina .

      Reply

      geo a scris pe 10/05/2020 la 23:17
      cibule,
      Uite ce patesti când crezi ca te pricepi la toate! Cum ziceai? Ca ar fi bine sa se dea examen la Medicina si din logica si matematica? Se pare ca si la facultatea matale cu profil uman ar trebui sa se întâmple la fel.
      Citeste mai jos, ca ti-a explicat potaia aproape bine cum sta treaba cu cifra de afaceri a unui cabinet medical, cifra de afaceri care nu-i totuna cu venitul medicului!

      • Ha, ha!
        „Tovarasaaaaa, sa stiti ca Geo a vorbit urât cu Cib!”
        Asa te purtai cu siguranta si la scoala, turnatorule !
        .
        Ba, te asigur ca Cib a stiut în aceeasi zi ce am scris eu acolo, cred ca esti chiar cazut în cap, de tot repeti spusele mele în care nici nu-l supar prea tare pe Cib! El stie exact ca i-am dat o replica la ceea ce-mi zisese el cu o zi înainte.
        Tulai, Doamne, da’ prost mai esti!

      • Gabi
        Ma doare la basca de explicatiile medicului. Eu am trait in ambele „ere”. L-am urit pe Ceausescu, Dar la varsta asta imi dau seama ca ala era savant fata de idiotii care ne conduc azi si era cu nspe clase peste ciumetii din vest cand ii invartea pe evrei si palestinieni pe aici prin batatura cum vroia muschii lui si toti erau atenti la ce spunea el in materie de politica Orientului Mijlociu. Omul era un adevarat broker al relatiilor internationale si plimbatul cu caleasca lu’ Saveta spune multe. Aia, saraca, nici n-a indraznit sa murmure la pretentiile lu’ asta micu din saracia de Romania! Asta insemna sa „have big balls”!

        • Bine , bă , eu sînt ceva mai rezervat în legătură cu piticul bîlbîit , mai ales că tu te-ai referit aicea doar la partea cam de 25 % care poate fi calificată ca realizărili . Să nu uităm totuși de restul de 75 % , deși , eu , unul n-am a mă plînge , tinerețea mea în comunism a fost frumoasă , mai ales că aveam di tăti , și era o perioadă cînd o pereche de Levis sau Adidas , un Kent între dinți sau o ieșire în west te făcea invidiat de toți , nu ca acuma cînd nu contează .
          Eniuei , la noi a fost un comunism imbecil , eu , de cînd am văzut Wuhanul chinez comunist, cică cuibul covidului , mă tot scarpin în cap ca Moromete la girafă .
          https://youtu.be/3hARrwaAO_g?t=6

          • Serban
            Cred ca si ‘ricanii stau cam tot in pozitia olteanului vis-a-vis de girafa cand vad Wuhan-ul. Si stai, ca ala e nexam pe langa ce mai au galbejitii prin batatura. Occidentul nici nu viseaza ce au realizat deja aia. Iar noi ne perpelim la schiaunelile lu’ Sica. Te doare mintea! Iti dai seama cam la ce nivel suntem? Te ia plansu’!

          • Gabi
            Am incurcat numele, scuze. Nu apelez deobicei pe numele de familie. E prea ca la armata, prea naspa. De la viteza, bat-o vina!

        • Da pana ce l au aranjat Rusii si Americanii pe nea Nicu si l au aruncat la groapa ca pe un rahat,asa „big Balls” avea,da l incolo si pe ala,s a crezut smecher,ca cica i lucreaza pe rusi cu americanii impreuna,si ghici ce,l au vandut americanii la rusi pe nea Nicu in secunda doi,cand nu mai aveau ce face cu el.Si a murit ca si un caine,mare destept,i s a spus inca de prin 85′ sa se retraga,da asta nu si nu,si atunci l au dat amerlocii la rusi sa l umple de plumb.Si revolutia ne au facut o tot Rusii cu acord american in 89′ ca noi oricum nu eram in stare sa o facem.

  • Goool nenica! Da gol!Mai si scartie din masele rar!
    Multime vida! Ce sa spuna el!I-ai luat promterul si nu mai stie cum sa ajunga acasa!
    Sica Mandolina si cu Bisisica Ralu ce au condus ei mai deosebit in afRa de bicicleta ca sa dea strategia si directia unei tari!
    Ca sa faci ce spun domnii de mai sus trebuie sa pui in frunteea tarii oameni cu carte multa si experienta in spate!
    Astia nu sunt pe niciunde!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *