Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

România – duşmanul de serviciu la Moscova

În 2011, Polirom a scos de sub tipar o culegere din textele lui Ilf şi Petrov, satirici ruşi cunoscuţi românilor prin cele două romane Viţelul de aur şi Douăsprezece scaune.
Purtînd titlul 1001 zile sau Noua Şeherezadă, noul volum ar putea surprinde pe cei care ştiu pe de rost aproape romanele faimoase ale celor doi autori. Net superioare apariţiilor de pînă acum în România, textele ne dezvăluie o proză mult mai apropiată de cea a lui Mihail Bulgakov prin adîncimea satirei dar, mai ales, prin des întîlnitele derapări de la realismul riguros în planul fantasticului de tip gogolian.

Prozelor de ficţiune, editura le-a adăugat texte de publicistică ale celor doi autori, așezate între proză şi gazetărie. E vorba de ceea ce se întîlneşte şi la Caragiale:
Bucăţi scrise sub semnul jurnalismului, dar care, graţie puternicului talent de scriitor al autorului, devin, uneori fără voia semnatarului, veritabile texte de proză.

Una dintre aceste piese de prozo-gazetărie, Cum a fost creat Robinson, subliniază o meteahnă a literaturii sovietice din deceniul patru, însuşită de literatura română a realismului socialist din anii ʼ50:
Actualizarea forţată a cărţilor clasice ale literaturii universale.

Sub acest semn o publicaţie de tineret găseşte de cuviinţă să comande scriitorului Moldovantev un roman foileton despre un Robinson Crusoe de tip nou. Între redactor şi autor se desfăşoară următorul dialog:

„— Înţelegi, îi explică redactorul, trebuie să fie ceva captivant, proaspăt, plin de aventuri interesante. Într-un cuvînt, trebuie să fie un Robinson Crusoe sovietic. Ceva care să nu dea voie cititorului să lase cartea din mînă.
— Robinson, da, se poate, spune laconic scriitorul.
— Dar nu un Robinson pur şi simplu, ci un Robinson sovietic.
— Păi cum altfel! Doar nu român!”

Dînd de acest pasaj, am avut o tresărire.
Semnalam într-un text, cu ceva timp în urmă, trimiterea la România ca reper comic în romanul lui Ilf şi Petrov Viţelul de aur. Observam că, în finalul romanului, celebrul Ostap Bender e jefuit de grănicerii români cînd vrea să treacă Nistrul în ţara noastră:

„Pentru a fi lăsat de grănicerii români să treacă în ţara noastră, Ostap Bender pune la cale această scenă:
«Marele maestru se înclină cu demnitate şi rosti clar următoarea frază special învăţată pe de rost:
— Trăiască România Mare!

Se uită prietenos la grănicerii ale căror chipuri abia se zăreau în semiîntuneric şi i se păru că grănicerii zîmbesc.
— Trăiască România Mare!, repetă Ostap pe ruseşte. Sunt un bătrîn profesor fugit de la Ceka din Moscova! Zău, abia am scăpat din ghearele lor! Salut în persoana dumneavoastră…!»
Spusele acestea nu-i impresionează pe grănicerii români de pe Nistru. Ei îl jefuiesc temeinic pe Marele Maestru al tuturor combinaţiilor şi-l expediază înapoi, peste fluviul-hotar, în U.R.S.S.”

Comentam, plecînd de la această scenă:

„Pentru a cîştiga simpatia grănicerilor noştri, Ostap Bender apelează prompt la cîteva clişee de intensă circulaţie în ţara comunismului triumfător. Dîndu-i personajului o asemenea convingere, Ilf şi Petrov socoteau că lectorul sovietic va izbucni în hohote de rîs la jefuirea lui Ostap Bender de către bravii de la fruntariile României Mari. Hohotele de rîs stîrnite, în mod obişnuit, de contrazicerea unor credinţe naive de către realitatea cinică.

Finalul romanului sugerează că în capitala U.R.S.S. se făcea mare caz de lozincile în vogă de la Bucureşti, precum cea despre România Mare şi cea despre intelectualii prigoniţi de CEKA. De asemenea – lucru extrem de important –, la Moscova, România trece drept duşman de moarte al Uniunii Sovietice, oricum o ţară mai adversară decît Polonia”.

Apărut cu şase ani înainte de Viţelul de aur, textul Cum a fost creat un Robinson mă confirmă în ipoteza că la Moscova, în anii interbelici, România trecea drept unul dintre marii duşmani ai URSS. Cînd redactorul îi precizează că trebuie să creeze un Robinson sovietic, scriitorul reacţionează prompt: „Păi cum altfel! Doar nu român”.

Român e, atît pentru scriitor, cît şi pentru redactor, tot ceea ce poate fi opus termenului de sovietic.
Referirea la român ca la ceva imposibil de înlocuit sovieticul ne dezvăluie că la Moscova, în 1932, România întruchipează capitalismul duşmănos Uniunii Sovietice.

Un alt text de prozo-gazetărie, inclus în culegere, Amendă ideologică, ne semnalează o altă folosire în chip satiric a realităţilor româneşti.
„A fugit de pe cîmpul de luptă” – scriu autorii despre un scriitor – „ca un colonel român, cu burdihaul tremurîndu-i şi întinzîndu-şi pe faţă lacrimile murdare”.

Dintre toate genurile comicul e cel care ţine cont la modul absolut de credinţele şi sentimentele cititorului.
Folosirea României drept întruchipare a duşmanului, deseori ridicol, de cei doi mari satirici ne avertizează că la Moscova, cu mult înainte de 23 august 1944, ţara noastră era văzută de cetăţeanul simplu drept duşmanul de moarte al URSS.
Să ne mai mire, în aceste condiţii, comportarea ruşilor cotropitori după 23 august 1944?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „România – duşmanul de serviciu la Moscova”

  • Moldovantev era roman, ma rog moldovean si din acest motiv este rezonabil sa credem ca im discutie apare cerinta.
    Romanii erau si sunt inca vazuti peste tot a fi hoti si tigani.No ofense , just facts.

  • DOMNU CRISTOIU VOM AVEA RAZBOI…PENTRU MULTE MOTIVE. DAR CEL MAI IMPORTANT ESTE LEGAT DE CLASA POLITICA ASTA DE TOT KKATUL…CARE IN FRUNTE CU AURESCU SI IOHANNIS NU POT FI APTI PENTRU VREO NEGOCIERE…SUNT NISTE IMBECILI JALNICI…VEDETI VREUN OM POLITIC ROMAN CARE POATE FI CAPABIL SA AIBA ARGUMENTE SAU CUVANT DE ONOARE? O SA FIE RAZBOI IMI PARE RAU, DAR O SA FIE! FEREASCA-NE DUMNEZEU!

  • Maestre, ar fi pacat sa mint spunand ca stiu cum este perceputa Romania in mentalul coletiv al rusilor. Poate ca e asa cum spuneti, habar nu am…ce stiu insa e ca, in general, oamenii nu fac bancuri despre cei pe care ii urasc. Ca poate ne desconsidera, privindu-ne ca acea cantitate neglijabila despre care poti sa faci misteaux fara teama ca ofuscarea celui de care iti bati joc poate avea consecinte neplacute, asta da. Nicio tragedie. Nu sunt singurii care fac asta si nu sunt singurii care fac asta in ceea ce ne priveste. Au ras multi de noi, multi altii or sa mai rada. Dar uite ca de vreo doua mii de ani si mai bine, against all odds cum ar spune parteneru’ strategic, ne incapatanam sa fim pe acest pamant. Am fost aici cand altii nu erau, si-o sa mai fim aici si dupa ce altii n-or sa mai fie.
    In masura in care imi este permis, eu zic sa ne relaxam si sa nu ne mai imaginam ca suntem asa de importanti ca nu mai pot dormi greii lumii de grija noastra. Daca ne-am concentra mai mult pe ceea ce avem noi de facut pentru binele nostru, si am petrece mai putin timp gandindu-ne la ce cred altii despre noi, crem ca am fi mult mai fericiti.

  • Domnule Cristoiu,
    Va sugerez da renuntati la colaboratoarea Dvs. de “ Gândurile lui … “ . Nu se potrivește cu nimic, este, scuzați, ca surda-n hora.

  • Domnule Cristoiu,
    Azi a avut loc la Iași, un incident evenimet pur caragialesc. Domnul AUR Simion, a fost stopit în obraz cu vitrion englezesc. Sau? – Te mai doare obrazul?
    – De ce? de măsea? Aș! Am magnetizat-o!
    – Nu de măsea, de vitrion…
    – Ce vitrion? – Care ți l-a aruncat în ochi la bal.
    – Mi-a aruncat și cu vitrion? Cine mi-a aruncat cu vitrion?
    -Dama, de. Uite, ești plin de pete…
    – Aș! aia a fost cerneală violentă, am cunoscut-o după miros; m-a stropit și-n gură; îi cunosc gustul: cerneală violentă…
    Un eveniment memorabil. Și uite așa, domnul AUR a intrat, fără voia dumnealui, în antologia umorului românesc.

  • Maestre, dacă vă referiți la Deveselu cred că scutul ăla irită Rusia. Dar nu atât de mult încât România să fie „duşmanul de serviciu la Moscova”.

  • Astazi, pe planeta asta, se manifesta un interes comun.
    Civilizatia mai e doar una.
    Iar peste ea vine….Iarna.

    Asa cum a trecut si peste toate celelalte civilizatii de pina acum, urmarea fiind ca de acestea s-a ales Praful,
    adica din ele a mai ramas doar Samanta.
    Peste Civilizatie, care azi e doar una mare cit planeta, se asterne Iarna. In timp ce eu scriu si tu citesti… ea se asterne.
    Interesul comun este acesta si se exprima prin superpozitii: cum treci Iarna .

    Astazi Securea care deja cade asupra Civilizatiei (mare cit planeta) este Iarna.
    Dusmanii de serviciu au disparut, chiar daca unii au alte impresii.
    Iarna ii trateaza pe toti cu egala consideratie, tocmai daia toti sint egali, atunci cind referinta devine chiar Iarna.

    Masa la care se joaca azi e una mare cit Creatia.
    Iar jocul este implacabil. Pentru ca este absolut.
    Prin urmare el se va juca chiar dincolo de propriile tale impresii despre natura jocurilor care se joaca azi in lumea mare.

    • la masa asta scaunele se exprima prin superpozitii.
      unii aleg sa se aseze pe ele, aruncind in acest fel Noua Manusa, a noii maini.
      altii…isi continua misunatul in adincimea verdelui Naturii, devenind astfel, insa indirect, una cu scaunul, insa neavand nimic impotriva manusii aruncate.

  • Lumea in care traim azi, spre fundamentala diferenta, activeaza referinte absolute .
    Ele existau si pina acum, insa nu trecuse Toamna peste ele.
    Acestea au astazi capacitatea sa despleteasca Lumea in superpozitii, prin urmare si diplomatia.

  • Dle Cristoiu ,nu rusii ci americanii au omorat 3000 de oameni in 1944 bombardand cu premeditare zone rezidentiale din Bucuresti care nu aveau nici o importanta militara .In mediile diplomatice se stia ca Romania va trece de partea aliatilor.In Romania de 8o de ani incoace suntem educati sa spunem adevarul doar pe jumatate.Care jumatate ,e in functie de regimul de la putere.Dar parca regimul lui Ceausescu era mai obiectiv decat cel de astazi.

  • Nu din ’44…’50 domnule Cristoiu, cu mult inainte de asta. Nu am studiat istoria ca istoricii, deci ce spun este o parere formata dupa citirea mai multor carti si articole pe tema lui Ahile, pe care toti il cred erou grec si semizeu, or el trait cu adevarat dar a fost trac. De ex: Insula Serpilor a stirnit multe controverse si rusii si nemtii erau turbati sa puna mina pe acest loc unic. De ce?Pt ca zona asta era vazuta ca importanta din punct de vedere economic, strategic si militar.Exista scrieri antice in care se spune ca pe aceasta insula ar fi existat un templu inchinat lui Ahile si ca Ahile ar fi fost inmormintat acolo. In zilele noastre s-a constatat ca prin anii 1700 nemtii ar fi gasit acest loc si n-au avut de lucru si-au trimbitat prea tare cu ce-au gasit ei acolo. Asa ca, era inevitabil nu(?), rusii au auzit de povestile nemtilor si prin 1800 au ajuns si ei pe Insula Serpilor si au inceput distrugerea sistematica a oricarei dovezi ca acolo ar fi existat ceva. Locul asta a fost disputat de multe ori, la vremea cind nimeni nu avea habar de zacaminte de petrol si gaze naturale, ba turcii chiar au construit un far acolo ca sa-i ajute pe navigatorii vremii. De cind lumea, atunci cind cineva nu intelege o situatie sau nu-si intelege semenii, solutia la indemina e sa faca mishto de oricine si orice, ca doar cel despre care se face mishto oricum nu are ce sa-ti faca tie, mishtocaru'”…asa si cu povestea din articol. Romanii ar trebui sa ia asta ca pe un compliment. Se pare ca atunci cind cineva nu obtine ce vrea de la altul, trece la aplicarea unor faze de „convingere” sa-i zicem, care variaza de la amenintari verbale sau fizice si se termina cu ironii adica mishtocareala doar,doar o obtine o reactie de la tine. Romania are o asezare geografica de invidiat, la multi le curg balele dupa locul asta al nostru. Problema e ca nu te poti intelege cu nici unii,odata usa deschisa oricui, greu mai scapi de el. Apoi problema mai e ca daca musafirului nu-i convine ceva sau nu mai vrea ospitalitatea ta, e in stare sa te si distruga ca sa nu-ti lase tie ceva in urma sau urmatorului „musafir”….Ironiile se mai folosesc si ca tactica de intimidare, cine-i fraier, cade in plasa, cine nu, poate sa taca si sa le faca, adica poate sa intoarca „serviciul” la initiatorul ironiilor, dar cu virf si indesat. Romania a stat ca scut de-a lungul veacurilor, dar de asta se vorbeste din ce in ce mai putin si din ce in ce mai evaziv. In schimb se bate apa-n piua cum ca romanul ar fi mare hot. Nu cred ca romanul e hotul al mare, cum nu cred nici in intentiile bune ale strainilor cind vine vorba de Romania. Prea multi pafaristi straini isi dau cu presupusul despre ce e Romania, ce ar trebui sa fie sau cum ar trebui sa fie. Daca in trecut erau interese clare de a-si viri nasu’ in treburile interne ale tarii asteia, azi nu-i cu nimic diferit.Ce ma irita teribil azi, anul 2022 adica, secolul XXI, e ca unii, cica”alesi” de popor, cam joaca tzurca cu viata si sanatatea oamenilor, or cercul asta vicios ar trebui incheiat pe veci. Fiecare sa-si vada de ograda lui iar ala care nu-i in stare sa conduca o tara, sa nu aiba nici o fractiune de secunda sansa de a candida macar la un post sau altul. Nu oamenii de rind isi distrug tara, ci aia care sint la conducere si sint fie hamesiti, prosti, lasi, tradatori sau toate gramada, si le curg balele cind li se ofera vreun mizilic si prostu’ hamesit accepta repede sa nu piarda ocazia fara sa inteleaga consecintele. Omul de rind nu e hot patologic, unii sint hoti de nevoie, altii ajung la astfel de comportament pt ca-s lipsiti de o educatie elementara si nu au discernamint. Deci nu stiu cit de buni erau cei enumerati de dvs in articol la psihologie, poate buni observatori ai comportamentului uman,dar cind spui de cineva ca-i „hot”, sugerezi voalat ca ai de-a face cu un ghelban…or asta poate sa sune si a razbunare cind nu-ti ies pasentele asa cum vrei si e mai usor sa insulti decit sa admiti ca esti invins.
    Situatia prezenta nu e dintre cele mai calde sau calme situatii, dar pt asta trebuie sa multumim politicii timpite dusa de 32 de ani incoace si timpitilor care isi imagineaza ca-s in stare sa conduca o tara,iar ei nu pot conduce o roaba. E o diferenta intre o tara condusa de oameni gospodari si o tara condusa de gargaragii…gargara nu-ti ara ogorul, nu-ti construieste o fabrica, nu-ti construieste un sistem de educatie performant s.a.m.d., pt ca gargaragiul nu poate, nu e in stare, nu intelege pe care parte a planetei e, crede ca daca te-a pacalit o data, pacaleala tine vesnic. E timpul sa plece toti acesti idioti si e timpul sa se faca loc acelor oameni cu un minim de intelegere a problemelor interne, externe si legaturile intre ele…minim, pt ca ce avem acum e jale, numai mincinosi si lasi. Cu astfel de „conducatori” mishtourile vor continua si azi, ba chiar mai acid decit in trecut…apropos de cum ne vad azi, rusii…in general vorbind,omu’ de rind are mai mult bun simt decit politicianul..pe aici pe unde-mi duc zilele, am lucrat cu multe natii, v-am mai spus asta, printre ei si rusi…nu-s deloc Gica contra, ba chiar apreciaza daca ti stii mai mult ca el, ba chiar iti e recunoscator sincer daca-l ajuti cu ceva…Da, sint si controverse uneori,cele mai multe sint cu polonezii care-i cred pe romani, naivi, prosti, sint foarte tzifnosi si chiar obraznici, aroganti in multe situatii. Cind ajunge sa aiba nevoie de tine, te foloseste, are regrete, dar dupa ce-si atinge scopul, uita repede, nici nu-si mai aminteste de ajutorul obtinut, si o ia de la capat cu aroganta…mai repede ai sa vezi aici un polonez care se cearta cu toata lumea, decit un rus…de huni nu pomenesc ca astia-s catastrofe.Imi mentin convingerea ca fiecare tara ar trebui sa-si vada de treaba ei, relatiile intre tari sa fie economice si diplomatice, iar ironiile si intepaturile, daca-s necesare, sa ramina la nivel de gluma pe care sa si le poata imparti „diplomatii” lumii atunci cind se intilnesc sa negocieze ceva….uite aici o gluitza, doua:
    Ambasada Rusiei a trimis o solicitare oficiala către Ministerul Afacerilor Externe:
    – Va cerem permisiunea sa tranzitam apele teritoriale ale Romaniei cu un convoi de submarine clasa „Taifun”.
    In ce zi am putea sa le deplasam fara pericolul de a le lovi de oi?
    MAE a răspuns imediat:
    – Tranzitati in orice Duminica dimineata, cand oile sunt la biserica.

    Sau

    Americanul:
    – La noi… cand trece Trump, toata lumea arunca cu oua, cu fructe in el, il scuipa, il injura, etc…
    Rusul:
    – La noi cand trece Putin, toata lumea se pise pe el… care mai de care…
    Americanul:
    – Ei, hai sa fim seriosi; am exagerat si noi putin… Il injuram dar mai in soapta… aruncam spre el… dar nu il atinge nimeni…
    La care rusul
    – Pai si noi am exagerat putin… Intr-adevar, ne pisam, dar nu ne dam pantalonii jos.
    Cam aia e…
    P.S. CEKA erau imbracati in negru si purtau haina de piele neagra, nu asa? Pai si nemtii au facut la fel, legionarii la noi la fel…de ce oare?

    • D-le Cristoiu, nu cumva acest sentiment de ura fata de Romania ,este in esenta frustrare,invidie pentru ca in decursul istoriei Marele Urs Slav, nu a putut -stapani/converti – Lupul Dacic (Latin) ,cu toate ranile pe care i le-a provocat ?!?
      Sper ca intrebarea sa nu fie etichetata drept aroganta .

    • @@Dl. Cristoiu
      Măi, guralivule, vezi că doamna Cora Muntean ți-a spua ieri ceea ce ți-am spus și eu de mai multe ori: să nu mai folosești pseudonimul @Dl. Cristoiu, penibilule!

    • @se_știe_cui_mă_adresez – Poate văd eu deformat, dar cât am fost în Tratatul de la Varșovia țara noastră s-a dezvoltat binișor din toate punctele de vedere: economic, social, uman. Acum, de când suntem în NATO și în UE, noi dăm înapoi ca (d)racul, de parcă suntem pe tobogan. Ne tot apărăm de ruși și unguri. Cu siguranță, vom primi cu brațele deschise trupe americane, franceze, de parc-ar fi ”trufe”, dar uităm că acestea sunt marmorate cu mercenari. Sunt un fel de salariați cu simbrie pe care noi îi vom plăti cu vârf și îndesat. Eu le consider un fel de trupe de ocupație, adică se ocupă de noi, românii, fir-ar ea de ocupație! Bunica mea ne zicea că în viață cel mai bine trebuie să te porți cu vecinii. Adică, să nu te cerți, să nu-i bârfești și să nu-i urăști, că, la o adică, tot la ei apelezi când îți ia foc casa! De ce oare s-au răsturnat toate învățăturile din bătrâni că doar sunt dospite în experiența de sute de ani a strămoșilor noștri? Ne stau în gât rușii, dar uităm că mulți români au murit așteptându-i pe americani, iar pe Gorbaciov l-am văzut ca pe-o salvare când ne-a vizitat împreună cu soția sa cu puțin timp înainte de ”lovitura de stat spontană” din decembrie 1989? Chiar că nu ne cunoaștem nici un pic interesele. Avem idei fixe și mai sunt și puține. Și tot răul ni se trage de la faptul că nu suntem conduși de elite, ci de produse ale unui învățământ ”eșuat” și păstorit și de Klaus Iohannis.

      • Se „stie” doamna simpatica si deosebit de inteligenta…se stie. Ignorati fetitele cu probleme psihice,intram aici sa comentam pe subiecte de interes pt fiecare dintre noi nu ca sa ne punem la mintea unei curci cu mintea dusa, cu multipla personalitate chiar…ha,ha,ha, ma umfla si risul…
        Elitele (unii) sint plecate din pacate iar cei care au ales sa ramana acasa nu se amesteca cu turbatii gen citzu, ciolos,barna, ciolacu,dragnea,ponta, dom'”jeneral”, iar de autisticu’, turistu’ de la cotroceni ce Doamne iarta-ma mai pote fi spus, chiar si de simion cu AUR-u’ lui si care alearga de nebun cu celularu’ sa-i filmeze in situatii nedemne as zice…Uitati-va ce au fost in stare sa faca, o mina de neghiobi, unor oamenii buni la meseria lor ca doctorita grosan…doar la aceasta domna doctor daca ne gindim si atit, te intrebi cum a fost posibil ca ditamai colegiul medicilor s-o hartuiasca si s-o umileasca in halul asta. Ba a mai aparut si-un tzaran de doctor roman care practica medicina in hamerica, s-o declare „bolnava psihic” fara sa aiba habar de ce vorbeste…l-au mai si fost invitat din ditamai hamerica, la o emisiune pe Aleph news…te crucesti cind vezi unde s-a ajuns. E haos generalizat care nu va duce la nimic bun. Sint proteste mari in hamerica, doctorii au iesit in strada si-l critica pe „facucii” asta idiot,tot doctorii spun ca masurile sint aberante, nu-s necesare si ei se opun vaccinarii obligatorii si certificatului verde care nu foloseste la nimic. Pe de alta parte, aia de dincolo din Quebec au facut certificatul verde obligatoriu, lumea acolo nu mai poate merge nici la magazine ca Walmart de unde-si luat ce aveau nevoie,de la micare pina la ce-i trebuie omului prin casa, plus, haine, incaltaminte etc. E isterie mare la nivel global pe tema unei pandemii inexistente, o gripa ca oricare alta.Totul cu substrat financiar. Se doreste cu inversunare ca orice cumperi sa cumperi pe internet.Asta inseamna costuri mari pt cumparator, economii si profit imens pt cei ce vind pe internet. Asta-l va face pe bezos si altii ca ei, sa devina trilionari cum e musk…Totul e financiar, inclusiv bilciul de la granita cu Ukraina. E o mizerie ce se intimpla, fara nicio legatura cu nimic real. Bag mina-n foc ca vladutz o sa profite de prostia internationala si o sa-si puna „bombardele” la Kaliningrad, intre timp hamericanu vinde arme la ucraienieni, pe bani multi.Daca vor distruge ceva, vor distruge ce mai au pe acolo, fabrici, uzine,ca sa aiba ce reconstrui si sa faca imprumut pt asta…repet, e o mizerie de nedescris ce se intimpla…acum se intelege oleaca mai bine de ce herr shezatoru-n dos si degeaba, de la cotroceni se face invizibil si vrea sa fie suspendat. Daca se stia pe la UE sau direct de la hamerolaci ca urmeaza ce vedem azi, autisticu’ a realizat ca jiltu nu mai e de el, orice se intimpla de acum incolo, locul lui va fi la cosul de gunoi al istoriei tarii noastre…fereasca Dumnezeu de vreo greseala in aruncatu’ cu bombe, ca din greseala se pot face multe (nu?, eroare de „ghidaj”, ochesti o tinta, da’ o nimeresti pe alta), ca-i pun romanii pielea-n bat si el stie asta…cred ca nu mai vrea sa fie presedinte, el e acolo pt timpurile calme cind poate merge in vacanta, nu cind situatia e incordata…Va fi greu de scapat de „aparatori”, odata intrati, indiferent de pretext, pot ramine nelimitat acolo. Nu se mai poate avea incredere in nicio justificare sau vorba spusa de idiotii care se cred „iesperti” si isi dau cu parerea pe la TV. Istoria asta pe car o ignora multi, ne arata ca in trecut s-au facut fel si fel de „greseli” cica, cu consecinte grave, familii distruse pe veci, tintele au fost schimbate, locuri cheie au fost distruse aparent fara sens,cica din „eroare de greseala”(o spun asa a bataie de joc), dar in lumea asta a „aparatorilor” eroarea si greseala sint doua lumi diferite care traiesc in capetele lor analfabete…astia traiesc in izolare totala fata de realitatile zilnice ale oamenilor. Mi-e greu sa mai spun ceva cind vad ce se intimpla si cine face diversele decizii in lume. Conducatorii, primii ministrii, politicienii cheie, sint rupti de mama realitatii peste tot prin occident, peste tot, nebuni de legat, betivi, minti inguste, astia-s pericol public si refuza sa admita realitatea sau sa se dea deoparte.
        Va doresc numai bine dvs si familiei dvs. Sper sa se termine rahatul asta inceput artificial.Sper.

    • Credinta oilor a salvat poporul, nu basinile intelectuale ale tradatorilor cu curvele lor…Toti cei care au condus Romania 32 de ani spre ruina si au izgonit poporul in toate zarile ar trebui incarcati in vagoane si deportati in Siberia…Au jefuit cu americanii si au dansat cu catusele pe economia tarii si acum stau la Bruxelles?? A SOSIT RESETARE, DAR NU A LUI GATES…SI EL VA FI RESETAT..
      UN IMBECIL CA SI SANITARUL PRICEPUT DE LA POLITIE, ARAFAT! NU VREAU SA IMI.IMAGINEZ CE SE INTAMPLA DACA INCEPE RAZBOIUL..ARAFAT TREBUIE ORICUM LEGAT…CUM I-O FI SOARTA! MUSULMANUL CARE A BATJOCORIT 2 ANI UN POPOR CRESTIN?? VLAD TEPES SCRIE PE CAPUL LUI ARAFAT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *