Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„România – o țară în care-și spun cuvîntul dușmăniile politice personale” (Nae Ionescu)

E vorba de Mociornița? Răsfoiesc Ilustraţiunea română anul 1935, pentru a descoperi şi da la scanat fotografii de epocă interesante.
Remarc, printre altele:
– un fotoreportaj despre microbuzele navetă Bucureşti-Braşov cu plecare de la Autogara din Piaţa Victoriei. Prilej pentru a mă întreba unde Dumnezeu era autogara asta! Reţin o fotografie pentru a prezenta pe blog ursele din 1935 drept precursoare ale microbuzelor de azi
– o fotografie a doamnelor din conducerea societăţii Principele Mircea, la ieşirea de la Cotroceni, unde au fost pentru o peliculă pe Regina Maria.
Printre cele trecute în explicaţii: D. Mociorniţa. O fi din familia Mociorniţa? Rose Marie Mociorniţa o fi ştiind de această poză?

*

Despre Siguranță. Din publicistica lui Nae Ionescu îmi atrage atenția această referire la Siguranța din anii interbelici:

„Începînd cu mult înaintea războiului, noi am procedat la o reorganizare a poliției. Dar, ca în toate țările de dușmănii politice personale, grija cea mare nu a mers către poliția apărătoare a vieții și bunurilor cetățenilor, ci către așa numita «siguranță generală a statului»”. (Nae Ionescu, Premii pentru polițiști, în Cuvîntul din 20 august 1927).

Nae Ionescu ne dezvăluie aici un amănunt senzațional:
Siguranța, practic Poliția politică a regimurilor interbelice, s-a dezvoltat la noi, deoarece România e una dintre țările în care își spun cuvîntul dușmăniile politice personale.

*

Despre Serialul Fringe. Am început la Găgești, deoarece Star Trek cerea un WiFi mai dificil de dobîndit în căsuța cu stepperul pentru exerciții, Fringe, un serial recomandat de un cinefil drept un Dosarele X adus la zi. Într-adevăr, materia e cea din Dosarele X:

Întîmplări la hotarul dintre știință și fantezie prin exploatarea credințelor obscure în cuceriri științifice terifiante folosite de Guvern în interese militare și evident în secret. Din ce-am văzut pînă acum – nici jumătate din Sezonul 1 – Fringe mi se pare superior Dosarelor X prin sugestia unei intrigi la nivelul întregului serial. Imitînd serialul polițist, Dosarele X avea drept mecanism descoperirea și rezolvarea unui mister în fiecare episod de către cele două personaje, condamnate de la un punct încolo să slugărească din greu la tracțiunea serialului, fără a produce o minimă noutate. Fringe ne lasă să credem chiar de la început că înseși personajele centrale nu sînt ceea ce par a fi, că la un moment dat vom descoperi adevăruri sinistre despre fiecare dintre ele. Singura mea întrebare după jumătate din sezonul 1 e cum vor reuși producătorii să nu epuizeze personajele centrale cîtă vreme toanele profesorului se repetă, cum se repetă și bombănelile fiului la asemenea toane. Indiferent de aceasta, Fringe seduce, asemenea lui The 100, a lui Star Wars prin neobosita născocire a cazurilor de science fiction. Modernitatea cazurilor face din Fringe un serial net superior Dosarelor X.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „„România – o țară în care-și spun cuvîntul dușmăniile politice personale” (Nae Ionescu)”

  • dusmaniile politice personale sint rezultatul lipsei de perspectiva personala si politica.

    in oala inchisa numita Ro politicienii, oameni si ei, vor sa fie cei mai tari, sa si ‘cucereasca’ toti competitorii.

    daca ar fi fost capabili sa priveasca dincolo de capacul oalei ar fi aflat ca ‘terenul de vanatoare’ e mult mai mare

    n au aflta nici pina azi, de asta nivelul maxim in Ro e sa ti demolezi adversarii ajungind la putere, deci tintele politice sint, in general, subordonate tintelor personale.

    chiar daca in 89 oala a fost gaurita, sistemul a fost intepat, traficul prin gaura aia a fost mai degraba unidirectional, adica ‘perspectiva’ animalelor pradatoare din Ro tot ‘capacul oalei’ a ramas.
    de unde rezulta ca in Ro animalele de prada sint …’de casa’, se hranesc cu membrii familiei.

    • ar trebui sa ne indreptam privirile si dincolo de capac, spre ex spre Africa

      • actuala lipsa de perspectiva …mai ca te scoate din sarite.

        • cum de nu luati foc ramanand in chingile astea?!:)))
          chiar ‘nu va vine’ sa ‘cautati’ si dincolo de ‘capacul oalei’ ?! :))
          diplomatia natiei noastre ar trebui sa devina ‘o recunoastere la nivel mondial’, …chiar sintem buni la asta, nu e absolut niciun dubiu aici.
          ar fi o normalitate daca am avea relatii de prietenie cu toate tarile de pe planeta asta :))), pe baza asta dezvoltind tot felul de alte relatii …reciproc avantajoase:))

  • problema cu filmele sf e faptul ca ele gradinaresc dorinte de un anumit tip. insa am observat ca treaba asta e mai adinca in cazul serialelor sf.
    mai altfel spus filmele si serialele sf gradinaresc un viitor stiintific si deloc fantastic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *