PNL îl va propune pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Liberalii vor formarea unui guvern minoritar cu UDMR

Românii din Cernăuți au fost ajutați de patria-mamă cu declarații politice

Românii din Regiunea Cernăuți, afectați de criza sanitară, dar și în afara ei, au avut mari așteptări de la statul român, însă promisiunile nu s-au concretizat mereu în fapte chiar dacă s-a rostit de multe ori cuvântul „solidaritate” de autorități.

Într-un interviu acordat în exclusivitate Radio România Actualități, la emisiunea „Românii de pretutindeni” realizată de Luminița Voinea, jurnalistul Marin Gherman a explicat situația:

„Aşteptările faţă de statul român au fost întotdeauna foarte mari la noi în regiunea Cernăuţi şi în Ucraina, şi în legătura cu pandemia de COVID-19, şi fără această pandemie, inclusiv aşteptările au fost mari şi faţă de instituţiile diplomatice acreditate în oraşele din Ucraina. Din păcate, nu au fost chiar atât de multe acţiuni concrete de susţinere a românilor din regiunea Cernăuţi şi din Ucraina, în genere, în legătura cu pandemia de COVID-19, în afara de unele declaraţii politice sau poziţionări pe diferite site-uri care, la fel, sunt bune, dar acţiunile cred că trebuie a fi mult mai consistente, dacă vorbim de statul român care se interesează de soarta românilor din comunităţile istorice”

Jurnalistul a relatat că în satele româneşti din regiunea Cernăuţi sunt multe cazuri de oameni care au Covid-19, dar sunt și multe cazuri neidentificate deoarece statul ucrainean face selectiv analize.

Însă, cea mai mare dramă a românilor este situația economică, iar carantina se va prelungi. „Au fost adoptate o serie de decizii la nivel local şi naţional, care au introdus carantina la nivel de ţară, iar regiunea Cernăuţi va ieşi ultima din această stare a situaţiei de urgenţă, pentru că este cea mai afectată”, a spus Marin Gherman.

Interviul integral cu jurnalistul român poate fi găsit aici

A apărut cartea „Decembrie 1989. Un talmeș-balmeș bine regizat”

După ani și ani de documentări, discuții cu unii dintre actorii implicați în evenimentele din decembrie, Ion Cristoiu a terminat de scris cartea „Decembrie 1989. Un talmeș-balmeș bine regizat”.
Apăsați aici pentru mai multe detalii