Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Să nu-și dea seama Gruparea Reformistă din PNL că Florin Cîțu e un pariu pierdut deja?!

La emisiunea căreia, nu fără umor, Ionuț Cristache îi spune România9 care se difuzează la 5, am abordat miercuri, 30 iunie 2021, intervenția lui Florin Cîțu în Parlament, la dezbaterea Moțiunii de cenzură. De la un capăt la altul, discursul a stat sub semnul unui cucurigu-gism rar întîlnit în politica postdecembristă. În unele momente ale vremii sale, doar Corneliu Vadim Tudor se mai bătea cu pumnul în piept într-un autocult al personalității gata să cadă dintr-o clipă într-alta în ridicol. Astfel Florin Cîțu s-a autoprezentat mai întîi drept politicianul de care PSD-iștii se tem de moarte și, de aceea, fac orice ca să-l dea jos de la Palatul Victoria:

„Social-democrații văd în mine cel mai mare inamic al lor, o amenințare și o vedem și în această moțiune de astăzi. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic și vehement oricărei colaborări de orice formă cu PSD. Toți românii trebuie să știe că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD. Știți deja ce fel de politician sunt și știți că niciodată, dar niciodată, nu aș susține, nici măcar în glumă, să dau jos propriul guvern, ca apoi să fac guvernare cu PSD. Am intrat în politică fiind liberal convins și voi respecta pînă la capăt principiile și valorile liberale. Domnilor de la PSD, degeaba vă supărați! Vă mințiți singuri!”

Nu cred că PSD-ul și-ar dori pe altcineva decît Florin Cîțu la Palatul Victoria. Premierul e atît de nevolnic nu numai în actul guvernamental, dar și în actul oral, el nereușind nici acum, după mai multe luni de ieșiri în public, să scape de jenantul obicei de a suge toate cuvintele, chiar și cele pline de consoane, încît orice partid de Opoziție, interesat în menținerea Puterii și-l dorește cît mai mult în fruntea Guvernului. Dar chiar și în afara acestui contrast între realități și părerea lui Florin Cîțu, orice om de bun simț își dă seama că această cucurigu-gire, această desfășurare a cozii de păun ca să impresioneze păunițele e penibilă prin raportarea la modestia pe care o mărturisește în public, de regulă, exact omul puternic, conștient de personalitatea sa.

A venit apoi lăudăroșenia în chestiunea cursei pentru șefia PNL. Florin Cîțu a anunțat de pe acum, cu trei luni înainte de Congres, că el e cîștigătorul:

„După 25 septembrie va fi și mai rău pentru dumneavoastră. Am tranșat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică nu scăpați! Și această moțiune, ca și cele de anul trecut, se referă doar la persoana mea. Ați dezvoltat o obsesie personală, vă e frică.”

Nu e o ieșire de moment, provocată de excitația stîrnită de Moțiunea de cenzură. E a nu știu cîta oară cînd Florin Cîțu se proclamă de pe acum învingător.
Cum se explică această permanentă cădere în ridicol, prin declarații de tipul Croitorașul cel Viteaz cu acces la media?
Ionuț Cristache a susținut, în emisiune, că e vorba de o părere prea bună pe care o are despre el însuși premierul Florin Cîțu.

Eu i-am răspuns printr-o întrebare:
– Știți care e cea mai mare dramă a unui regizor cînd lucrează cu un actor lipsit de talent?
E faptul că respectivul nu trece o clipă prin filtrul personalității sale o indicație regizorală.
Actorii de talent distribuiți într-un rol îl intuiesc rapid din punct de vedere omenesc.
Ei n-ar accepta în veci ca Hamlet să se scobească în nas, iar Julieta să viseze în balcon să-i crească o strașnică pereche de mustăți.
Actorul fără pic de talent îndeplinește sîrguincios orice indicație regizorală.

La fel se întîmplă și cu politicienii.
Politicienii ajunși șefi își fac rost de consultanți. Consultanții – evident, contracost – îi dau politicianului sfaturi ce să facă și ce să spună într-o anumită împrejurare. Cam așa cum îi spune actorului regizorul cînd trebuie să dea viață unui personaj. Politicianul de talent sau mai precis Politicianul (cu p mare) trece prin filtrul propriei personalități sfaturile consilierilor. Pe unele le ascultă. Pe altele, nu. Florin Cîțu are o armată de consilieri înzestrați cu laptopuri și cu conturi în bancă, în creștere prin contractele semnate cu clientul de la Palatul Victoria.

Mai mult ca sigur, aceștia l-au sfătuit că un instrument de bătălie politică îl constituie cultivarea imaginii de învingător. Da, cultivarea imaginii de învingător e o tehnică de bătălie politică.
Cu o singură condiție:
Ca figurația Învingătorului să-l prindă pe politician. Pe Florin Cîțu această figurație nu-l prinde. Începînd cu înfățișarea și terminînd cu vorba, Florin Cîțu trece mai degrabă un pirpiriu, un sărman, un ins fragil decît un voinic, un viteaz, un uriaș.
Un ins cu un minim talent politic ar fi refuzat să îndeplinească în public rolul de Ghilgameș cînd el nu e decît un Statu Palmă Barbă Cot.

Nu știu care au fost argumentele pentru care Gruparea reformistă l-a ales drept contracandidat al lui Ludovic Orban pe Florin Cîțu. Sigur e că în ianuarie 2021, cînd Rareș Bogdan a dezvăluit existența unei Grupări reformiste, care-și propunea înlăturarea lui Ludovic Orban din funcția de președinte al PNL, candidatul Florin Cîțu nu se număra printre opțiunile Grupării. La început, opțiunea pentru Florin Cîțu a părut ca o lovitură dată de Grupare. Ca premier, Florin Cîțu avea multe avantaje față de oricare alt lider PNL în confruntarea cu Ludovic Orban. S-a luat în considerare expunerea publică în calitate de premier, avantaj important pentru un ins mai puțin cunoscut cum era Florin Cîțu; Posibilitatea de a cuceri primarii și baronii locali ca posesor al pixului guvernamental; Imaginea de om nou, menit a aduce un suflu proaspăt în PNL.

De la înscrierea în cursă a lui Florin Cîțu au trecut deja 30 de zile. La început, Florin Cîțu părea sigur cîștigător al competiției. Încetul cu încetul el și-a consumat minimul rezervor de carburant politic. Proiectul de partid s-a redus la o banală înșiruire de clișee. În luna care a trecut, Florin Cîțu n-a înaintat nici cu un centimetru pe frontul cuceririi primarilor și baronilor locali. Ludovic Orban are în această bătălie avantajul cunoașterii PNL. Florin Cîțu, nou în partid, fără nici o legătură cu structurile PNL, avea avantajul noutății, al vedetei pe care o descoperă o țară întreagă. Așa cum s-a întîmplat cu Emmanuel Macron. Acest avantaj s-a pierdut pe parcurs. Asta în timp ce Ludovic Orban pare a crește de la o zi la alta.
Să nu-și dea seama Gruparea Reformistă din PNL că Florin Cîțu e un pariu pierdut deja?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Să nu-și dea seama Gruparea Reformistă din PNL că Florin Cîțu e un pariu pierdut deja?!”

  • Catu a fost crescut de Mugurel Isarescu…pai despre ce vorbim? Vrea Isarescu la pensie? Nu, vrea lege pentru el…pensie plus salariu..Mugurel are un proces despre Manole si slujba sa de la securitate. Pai, el a dat an de an declaratii ca nu a servit politia politica…si a servit! Ca si Basescu! Puscheria si degradarea ii paste pe amandoi..Daca il pune pe Catu Matu si il invarte din cheita …nebunu poate face multe pentru multi. Trage aer adanc pe nas si odata se incordeaza si sparge masa pentru Mugurel…Apoi Mugurel este academician peste juristi, magistrati si justitie…cu Valeriu Stoica in umbra eheeehe…cate stie Valeriu Stoica despre afacerile cu copii!!! Si Iohannis sta cuminte…Deci, Catu Matu este idiotul util…

    • Si Mugurel e acolo ,singurul roman in Loja Stapanilor,el transmite ordinele Stapanilor catre Romanica,ordine care se indeplinesc repede si prompt.

      • Pai Mugur omul Stapanilor,ucenicul lui Mugurel prim ministru si viitor Presedinte,e clar atunci Stapanii conduc direct Romania,si atunci ce mai vorbim.

        • Si cum Stapanii sunt deasupra Sistemului,sau sefii Sistemului,si Mugur este omul lor,si Catu omul lui Mugur,de ce naiba mai vorbim.Vivat Catu!!! Urmeaza doar intronizarea.

  • La ce sefime are peneleaua in prezent, la Vila Florica sigur se produce curent electric!

  • Democratia se exprima prin superpozitii. …din cate se poate observa, azi.

    una e ‘democratia’
    cealalta e ‘antidemocratia’, care e si ea o democratie, insa una care merge pe contrasens si cu capul in jos.

    Daca pina acum vocea celor multi o acoperea pe a celor putini, acum..e fix pe dos, iar asta spre echilibrarea dinamicilor in stil absolut.

    Cele doua superpozitii ale Democratiei se suprapun peste Teza si Antiteza.

    Sinteza este chiar Raiul pe Pamant, adica sistemul in care fiecare voce conteaza.
    or…ce e vocea, pina la urma, daca nu o purtatoare a dorintelor?
    De unde rezulta ca ne indreptam spre Lumea in care fiecarui om i se implinesc toate dorintele, prin urmare consistenta votului celor multi va fi egala cu consistenta voturilor celor putini.

  • VII Resurse ale reconstituirii
    Surse si Concepte
    B Concepte (Frauda semantică)
    Concepte si definitii. Cautarea ambiguitatii expresiei
    Numele joaca un rol extraordinar in manipulare . Cultivarea ambiguitatii , impreciziei doreste construirea unei perceptii de cele mai multe ori in scopuri necinstite .
    Numirea tiganilor drept romi a adus pt straini idea ca romanii sant tigani . A avut o campanie in UK , fiind un factor cu mare pondere in votul Brexit . Sa ne mai aducem aminte de “gluma“ “comicilor“ ”francezi” cu “s’il vous plait !”
    Aduceti-va aminte de opozitia grecilor la numele “Macedonia” .
    Sant multe cuvinte “contorsionate“. Voi insira pe rand cateva . Incep cu “Holocaust “
    Pt inceput , iata definitii :

    DEX:
    holokaustos < holos – întreg, kaustos – ars.
    HOLOCÁUST, holocausturi, s. n. 1. (În Antichitate) Jertfă adusă zeilor, în care animalul sacrificat era ars în întregime. ♦ Fig. Ofrandă, sacrificiu. 2. Spec. Exterminare (prin diferite metode) a unei mari părți a populației evreiești din Europa de către naziști și aliații lor. 3. (În prezent) Ucidere în masă din cauza unor motive politice, religioase
    HOLOCÁUST, holocausturi, s. n. 1. (În antichitate) Jertfă adusă zeilor, în care animalul sacrificat era ars în întregime. ♦ Fig. Ofrandă, sacrificiu. 2. Ucidere (prin ardere) a unui foarte mare număr de oameni.

    Trad si adaptare din engl:
    Holocaustul , cunoscut si ca Shoah a fost genocidul evreilor europeni in IIRM .
    Asasinatele au fost executate prin pogromuri , executii in masa ( mass shooting ) , prin politica de exterminare prin munca in lagarele de concentrare.
    Germania a implementat persecutiile in etape pornind de la izolarea civila a evreilor , aceasta incluzand boicotarea afacerilor evreiesti , apoi atacarea lor culminand in Kristallnacht , iar dupa ocuparea Poloniei prin ghetouri unde le-au impus evreilor sa traiasca.
    [https://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust ]

    Trad si adaptare din fr:
    Shoahul ( “Catastrofa” in ebraica ) este exterminarea sistematica dusa de catre Germania nazista impotriva poporului evreu in timpul IIRM . Sant utilizati deasemenea termenii de “Holocaust” si “genocid evreiesc “ existand dezbateri ale istoricilor si lingvistilor asupra termenului adecvat .
    Modalitati : executii massive de catre Einsatzgruppen pe frontul de est ( Shoah prin gloante ) , munca fortata si subalimentare in lagarele de concentrare si ghetourile din Polonia si din teritoriile ocupate ale Uniunii Sovietice
    [https://fr.wikipedia.org/wiki/Shoah]

    Definitii prezentate de AMStoenescu , Armata , Maresalul si evreii :
    Definitia Holocaustului
    Muzeul Memorial al Holocaustului dela Washington:
    Holocaustul reprezinta persecutia si anihilarea sistematica, statal organizata a populatiei evreiesti europene de catre Ger nazista si aliatii ei intre 1933-1945 (690)

    Rap comisiei Wiesel adopta definitia formulata de Muzeul Memorial al H dela W:

    In Legea 107/2006 , defineste Holocaustul :
    Prin Holocaust se intelege persecutia sistematica sprijinita de stat si anihilarea evreilor europeni de catre Ger nazista precum si de catre aliatii si colaboratorii sai in per 1933-1945.

  • Daca acestea au fost ‘indicatiile pretioase”, pentru grupare, tocmai sa-l „ajute” pe dl Ludovic Orban ? Nu spun ei de fiecare data ca deciziile se iau in partid ?, toti pentru unul si unul pentru toti. Daca era singurul candidat ce concurs mai era ala pana la congres, si-apoi ce s-ar mai fi comentat inainte si dupa campanie ????. De departe se vede ca totul este un teatru de prost gust si prost jucat de fiecare dintre ei.

  • Indiferent cine va fi pres PNL, asta e un partid terminat……

  • mai intai sint vremurile si dupaia reforma, iar cind vremurile ajung la prasele, cazul civilizatiei devenita un intreg mare cit planeta, reforma devine o revolutie a intregului, o metamorfoza.

    prin urmare mai intai vremurile, in cazul de fata revolutia mondiala, si dupaia nevoia de reforma fundamentala in sistemele politice de prin toata lumea.

    asadar toate partidele au aceasta nevoie de innoire din temelie a propriei definitii, cazul pln fiind un simplu caz particular.

    pentru ca reforma e in realitate o metamorfoza, viziunea devine ceva fundamental, fara de care tranzitia nu se poate manifesta.
    bineînțeles ca ea e implacabila ca revolutia mondiala, deci n-are scapare, insa viziunea e esenta acesteia, prin urmare daca ea nu e generata de vizionarii unui partid va fi generata de vizionarii altora, la nevoie de prin lumea mare, reforma devenind in acest caz un efect, nu o cauza. un efect al felului cum… se arata a fi lumea mare.

    baltitul e sinonim cu moartea, iar baltitul politic se citeste in alegatori, nu in oglinzile politicienilor. or din aceasta perspectiva alegătorii, azi, baltesc atunci cind privesc catre politicieni. prin urmare vizionarii in politica sint cei care citesc in sinele alegatorilor, deslusindu-le dorintele pe care acestia le vor dori peste o vreme, impletind valuri chiar cu acestea.

  • Catu nu trebuie sa cucereasca nimic,nici un baron ,nici un primar din teritoriu,nu are nevoie,Sistemul are menghina(povestile vietii tuturor) 😉 unde sunt „stranse” toate fuduliile astora,Sistemul trebuie sa stranga putin menghina,si odata cu stransul menghinei(file din poveste) 😉 ,vor veni si adeziunile la tabara lui Catu.

  • De cate ori sa repet ca la noi in tara(si nu numai) Sistemul isi impune vointa.Pentru Sistem nu exista pariuri pierdute,Sistemul castiga intotdeauna,chiar de ar veni cu o maimuta ,pariul va fi castigator pentru Sistem.Tot insista Maestrul cu Ludovic Orban in sus ,Ludovic Orban in jos,pare a creste,pare a nu creste,chiar nu conteaza ce face Orban,Sistemul daca cu adevarat il vrea pe Catu ,il impune.Iar daca Orban le sta in cale si le strica jocurile,baietii din Sistem il vor spulbera,de parca n ar fi existat.

    • Daca si la cele spuse de dumneavoastra,mai sus, s-a gandit Ludovic Orban; sa intre in gratiile tuturor, cand umbla cu maimuta pe umar, prin targ ???? Mai stii ? Ca doar stie el ce stie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *