Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Să nu te cerți cu Dumnezeu de Crăciun

Era cu o zi înainte de Crăciun, în Ajun. Mă culesesem de pe drumuri și mă întorsesem acasă. Nu aveam serviciu, nu aveam relații, nu aveam bani. Nu aveam părinți intelectuali, nici prinți stră-stră-bunici de care să-mi aduc aminte. Numai bunicul mă striga ’prințesă’, dar pe el îl dăduseră afară din partid. Se prinsese că o mână de hoți furaseră comunismul. Nu aveam mai nimic de mâncare. Aveam un kilogram de cartofi și niște sare. Și făină. Atât. Nu ulei, nu ouă, nu zahăr, nimic. Mi-am copt o pâine. Aveam să pun niște cartofi la cuptor în ziua de Crăciun. Aveam butelie.

Spre seară a venit mama. Nu mi-a adus de mâncare, crezând că eram în grija tatei. Nu i-am spus nimic. Mi-a adus o pătură, aveam sobă cu lemne. Aveam lemne. Mi-a mai adus și niște papuci de casă. Am făcut pe răcita, ca să n-o invit la bucătărie. Nu aveam frigider, aveam însă cămară, iar congelatorul era natural, pe balcon. Ninsese, balconul era acoperit cu zăpadă, puteam pretinde că pe dedesubt înotau pui de casă și chiște.

În cameră era cald. Am vorbit câte în lună și în stele. După ce a plecat am aprins veioza, nu aveam bani de colindători. Pe la 3 noaptea m-au trezit unii. Colindau pe degeaba. Nu am scos un cuvânt, dar m-am bucurat de îndrăzneala lor.

Nu aveam cine știe ce feluri de mâncare, dar aveam cărți. Aveam multe cărți. După câteva pagini din Zola, cartofii mi s-au părut trimiși de la Ritz.

De obicei, când eram prinsă cu serviciul, părinții mei găteau pentru mine. Mă duceam să-i colind și să ridic pachetele. În acel an au lăsat unul pe celălalt. Nu le-am spus niciodată. A fost primul an în care am înțeles cât de greu îi e lui Dumnezeu.

A fost o dată Baltasar Gracián y Morales, un călugăr iezuit din Aragon, Spania, care în 1647 a scris Oracolul manual și arta prudenței, o carte de aforisme care avea să-l zgândărească pe La Rochefoucauld. Cartea a fost tradusă de Schopenhauer, care la rândul său s-a lăsat influențat, pasându-i microbul de înțelepciune dată cu lumea și lui Nietzsche.

Iată un fragment din carte, o posibilă explicație, române, de ce, de Crăciun, ai posibilitatea să fii mai bun:

“Încrede-te în propria ta inimă. Mai ales când ți-a dovedit că îți e prieten de nădejde. Niciodată nu te preface că nu o auzi. Inima e un fel de oracol la purtător, de multe ori presimte lucrurile cărora ar trebui să le dai atenție. Mulți au pierit pentru că le-a fost frică să se încreadă în propria inimă, dar la ce bun să te temi dacă nu ai de gând să cauți leac? Pe unii i-a înzestrat natura cu o inimă atât de sinceră încât întotdeauna îi avertizează de ghinioane și îi învață cum să scape de efectele lor. Nu căuta diavolul, dacă nu ai de gând să-l învingi.”

Pâine și înțelepciune. De ajuns.

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Să nu te cerți cu Dumnezeu de Crăciun”

  • CRACIUN FERICIT , DOAMNA !!!

  • increde te in Mintea care sade pe Tronul numit Inima
    tendinta va fi sa te increzi in Mintea care sade pe Tron, insa tu incredete in Minte SI Inima

  • Suficienta nu e despre ‘saracie’, ci despre maretia Instinctului
    abia atunci cind ai dat de maretia Instinctului ai dat de …Suficienta

    • Suficienta nu e despre …mai putin, ci despre ‘mai putin luat razna’
      adica …dupa ce n o mai iei pe miriste …un pic, fix cu picul ala descoperi Instinctul
      saracul care si priveste saracia …din afara descopera ‘cealalta parte a paharului’, care e despre maretia Instincului
      mai intai a fost Suficienta. din ea s a nascut Insuficienta, caz in care nimic n a mai fost suficient.
      ca sa ajungi iar la Suficienta tre sa imputinezi Insuficienta, adica dorintele
      insatiosul Infinit tinde sa fie …Suficient, insa Suficienta e fix in partea ailalta, pe pozitia lui Zero
      Totul incepe cu Cifra 3, cu Cifra 3 incepe Totul. Cifra 3 e Suficienta. cu Cifra 3 incepe Dinamica Fibonacci, Superpozitia care se refera la Acumulare, cu Cifra 3 incepe Dinamica Fibonacci, Superpozitia care se refera la Daruire
      Daruirea se manifesta din Suficienta Pozitiei de Start
      Sfanta Treime, Intregul Singularul Pluralul, e Suficienta
      Oul Absolut e Suficient. si e asa pentru ca el e Totul SI Nimicul
      Zero e Totul SI Nimicul
      Infinitul foloseste Superpozitial lui Zero care e Nimicul pentru a tinde sa fie Superpozitia lui Zero care e Totul

    • abia atunci cind ai dat de maretia Instinctului ai dat de …Suficienta, insa calea catre suficienta e saracia, care aduce cu sine bogatia, care aduce cu sine saracul care are, care la rindul lui devine saracul caruia nu i lipseste

  • bogatul care n are e imaginea din Oglinda a saracului care are

    deci nici sa fii bogat nu e Esenta, insa nici sa fii sarac nu e. caldiceii …creca nici nu se pun la socoteala.
    abia atunci cind tratezi bogatia si saracia cu egala consideratie ai dat de Esenta.

    in timp ce saracul care are pina la urma da de Suficienta, bogatul care n are va da de Insatiozitate.
    pe cind Suficienta e tot una cu Instinctul, iar Instinctul e tot una cu Inima, Insatiozitatea e tot una cu Mintea, care nu cunoaste Instinctul.

    Legea incepe acolo unde Instinctele se imputineaza.
    cea mai dura Lege din Creatie, Legea Matematica, apare acolo unde Instinctele nu se mai manifesta. Instincul e …mai mult decit matematica cu m mare.

    Antiomul este un Insatios lipsit de Instinct, pe motiv de lipsa a Inimii. insa si a gradinarit Mintea si pe tarlaua Inimii, asa ca Antiomul e Desteptul Insatios care Acumuleaza cunoastere la Infinit.
    Suficienta e povestea Mintii SI Inimii, pe cind Bogatia e povestea Mintii, doar a ei, numai a ei, a ei si numai a ei…

    pe cind Antiadevarul e despre Minte, doar, Adevarul nu e doar despre Inima, e despre Minte SI Inima
    deci Antiadevarul VS Adevarul e despre Minte VS ‘Minte si Inima’
    abia asa, in final, si tocmai daia, cistigator e Minte SI Inima, pentru ca aceasta Actiune e in fapt o Nonactiune, pentru ca in final nici Mintea nu pierde, nici Inima nu pierde

    • deci nu e despre Bogatie, nu e despre Saracie, ci despre SI-ul …dintre
      de la saracul care are la saracul caruia nu i lipseste ajungi la Sficienta.
      e mai simplu pentru o camila sa intre prin urechile acului decit ca un bogat sa ajunga la Suficienta
      unde e Suficienta e Iubire. si invers.
      unde e Insatietate e Antiiubire, asta fiind ‘imaginea din Oglinda a Iubirii’

  • Cerul, cu pamantul si cerul sau,
    Pamantul, cu cerul si pamantul sau

    Cerul, Vinul
    SI
    Pamantul, Painea

    Pine si Vin. Intelepciune. Suficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *