În țara în care 80 la sută dintre cetățeni au declarat că renunță de bună voie la drepturile și libertățile lor, poporul cere mai multă moralitate și principii femeilor de moravauri ușoare decât liderilor. Dacă liderii sunt de partea care trebuie și nu sunt activate mecanismele de lapidare.
De vineri seara, când a apărut celebra poză cu bairamul de la guvern în plină pandemie și restricții dure pentru popor, până sâmbătă spre prânz a fost un lung moment de consternare în cercul liberalilor. În rest, s-a râs pe rupte.
„Cei mai mulți își închipuie că politica e un fel de distracție, cu foloase și onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale”, a spus, acum mai bine 100 de ani, I.C. Brătianu.
De o săptămână, de când liberalii au sărbătorit 145 de ani de la înființarea PNL, toți au fost cu citatul în gură. Că Orban a plantat un pom deja plantat și ministrul Stroe a apărut în chiloți, chiar la aniversare, nu părea să deranjeze pe nimeni. Important era citatul, că politica te umple de responsabilitate.
După distracția din cabinetul premierului, prin declarațiile făcute, susținătorii premierului nu au făcut altceva decât să-l sfideze pe bravul înaintaș liberal.
Să luăm câteva dintre ele.
Octavian Oprea, ceva consilier al premierului: „Colegii mei și-au permis ca împreună cu Premierul să se relaxeze câteva momente după ce au obținut 33 de miliarde de euro, nerambursabili, de la Uniunea Europeană, pentru a-i ajuta pe românii afectați de efectul catastrofal al pandemiei COVID-19. Oare ar fi fost mai bine să servească fiecare câte o felie de colivă, pe stilul PSD?”.
Andreea Udrea, tot ceva consilieră pe la PNL: „Incredibil ce perversiuni se petrec în Guvern: de ziua premierului, sa se bea un pahar si sa se fumeze! Îngrozitor! Aia e, au trecut vremurile când se trecea Insula Belina pe persoana fizică, practic, sau când se dădeau ordonanțe ca sa scape un anumit cetățean de pușcărie:) ce timpuri:)”
Emilian Isăilă i-a spus: „Andreea, cu tot respectul, în poza aia se încalcă vreo trei legi! Hai să ne imaginăm că în timpul stării de urgență din Italia, Spania sau Anglia, miniștrii din țările respective ar fi fost surprinși într-o astfel de situație. Cam câte zile ar fi trecut până ar fi demisionat?”
Ce răspunde Andreea Udrea: „Come on, sunt lucruri total diferite:)) pai in italia spania si anglia au murit oameni pe capete in criza coronavirus si nu a demisionat nimeni. Guvernul asta a gestionat f bine, sunt sigura ca esti de acord. Hai sa nu fim asa rigizi.”
Crina Dobre, susținătoare: „Cine a pus premierul în postura asta e un amator îngâmfat fără scuze!”
Bogdan Glăvan, consilier al premierului, cel care nu-l interesează să treacă pe la locul de muncă, că vrea doar să-și ia salariul de 15.000 de lei. Rareș Bogdan l-a criticat dur și l-a făcut maimuțoi. Iată ce spune Glăvan: „Poza cu Orban face parte din arsenalul de fumigene securiste pe care acum îl cunosc bine eu însumi. Măi nene, ce poți să spui de Orban? Că a furat o insulă? Nu, nici măcar un chibrit. Că e corupt? A demonstrat contrariul cu decență, stând cu răbdare pe bară. Că e puturos? Nu, nu poți să spui asta despre cineva care vine la muncă duminică dimineața la prima oră. Că a băgat țara în criză economică? Nu, România are una din cele mai bune dinamici economice din UE. Că a a gestionat prost epidemia? Nu, din contră, a reușit performanța de a nu avea camioane încărcate cu sicrie și mormane de cadavre la morgă, ca în Italia. Și atunci ce poți să spui? Na, că invită miniștrii seara de ziua lui să ciocnească un pahar și să fumeze o țigară în birou. Iată, tovarăși, cum compromite Orban „idealurili revoluției”, jos cu el… Anul trecut am participat și eu la ziua lui Orban, la un restaurant. Era fix după noaptea albă a europarlamentarelor. Foarte mulți participanți, zeci de zâmbete și strângeri de mâini. Era obosit, nu mâncase nimic și după puțină interacțiune socială s-a așezat singur la o masă, să guste ceva. M-am dus la el și țin să mulțumesc acum public tuturor celor care s-au îndurat să ne lase să discutăm liniștiți 15 minute. P.S. Poate părea paradoxal pentru un novice, dar în politică ești dureros, îngrozitor de singur”.
Și mai sunt multe, pe același ton țâfnos și sfidător față de critici, dar dezgustător de obedient față de Ludovic Orban.
Într-un final, când acesta a plătit amenda, l-au declarat erou național.
Lasă un răspuns