Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Sălbăticia Luptei pentru Putere

Am terminat Sezonul unu al serialului Urzeala tronurilor, cum au tradus ai noștri Game of Thrones. E mai mult decît surprinzător că n-am avut o clipă impresia unui final de sezon. La toate serialele văzute de mine pînă acum, inclusiv la Blacklist, finalul de sezon e suficient de echivoc pentru a da producătorilor posibilitatea de a renunța la Sezonul doi, în absența finanțării sau de teama ratingului. Dintre serialele urmărite de mine culmea a fost atinsă de producția franțuzească Innocente. Din cîte am citit, imediat ce-am luat cunoștință de primul episod, serialul s-a făcut după principiul Vedem ce iese! Astfel că fiecare nou episod a fost produs de la o zi la alta. Ultimul – episodul 6 – a lăsat impresia limpede a unei Lichidări totale, cum spun afișele de pe vitrinele pe cale de a fi acoperite cu hîrtie de ziar. Într-un singur episod majoritatea personajelor negative au fost ucise, Innocenta a fost absolvită de crimă și, evident, s-a combinat cu omul vieții sale; de fapt noul om al vieții sale, vechiul a fost lichidat de realizatori cu două episoade mai înainte. Mi-a fost limpede că producătorii au pus gînd rău serialului. N-au mai avut bani, n-au avut succes, nu-mi dau seama. Sigur e că n-au vrut să plece fără a se achita minim față de telespectator.
Și i-au rezolvat acestuia toate așteptările de telenovelă.

Urzeala tronurilor pare din start conceput să dureze ani în șir. Finele Sezonului unu nu trece o clipă ca final de sezon de serial. Nici o problemă n-a fost rezolvată. Toate sînt lăsate pentru Sezonul doi. Atît de tare m-a descumpănit acest final care nu e final încît am pierdut o groază de timp (inclusiv pe Internet) pentru a verifica dacă nu cumva volumul unu, cumpărat de mine la pachet cu celelalte șase, cîte episoade s-au făcut, are lipsă un disc. Spre surprinderea mea nu-i lipsea un disc, cel care ar fi trebuit să aducă finalul echivoc, tipic serialelor.

De ce mă pasionează Urzeala tronurilor?
Pe lîngă implicarea miticului, o implicare discretă și aș zice logică – asemenea prozei lui Bulgakov sau Marquez – fantasticul izvorăște din real în prelungirea acestuia și prin asta devine credibil. Pretendenta la tronul Dragonilor intră în focul pregătit pentru soțul mort, pășind calmă, ca și cum ar fi vrut să se sinucidă. O descoperim într-o secvență următoare, goală (i-au ars veșmintele), nevătămată, cu un pui de dragon pe umăr, presupus a fi ieșit din ouăle primite cadou de la soț. Brusca intruziune a fantasticului în real nu șochează, nu descumpănește, pentru că telespectatorul a fost pregătit pentru acest moment prin multe alte semne că dincolo de real stau puteri misterioase. Forța serialului o dau însă personajele. Puține sînt personajele care să nu fie veritabile personalități. O tîrfă achiziționată de Pitic are demnitatea unei doamne de la Curte. Doamnele de la Curte, în frunte cu Regina, sînt în sine tîrfe. Nu e prea greu să le schimbi cu tîrfele. Personalități, personajele sînt puse în mișcare de patimi, între care se detașează patima Puterii.

Din anumite puncte de vedere, Urzeala tronurilor stă pe aceeași teză ca și House of Cards. Numai că în House of Cards, cu excepția secvențelor de o rară artificialitate (ditamai vicepreședintele SUA împinge o muierușcă din media în calea metroului, de parcă investigația la care lucra ea ar fi putut trece dincolo de datul cu părerea într-un articol fără ecou), lupta pentru putere are efecte blînde în destinul personajelor. Te-a lucrat un coleg de partid sau un adversar politic; ți se poate întîmpla rău cel mult retragerea la pensie sau pierderea jobului. În lumea din Urzeala tronurilor pierderea bătăliei înseamnă tăierea capului și, nu de puține ori, măcelărirea familiei, transformarea fetelor în tîrfe pentru soldați, spulberarea averii, exilul pentru toată viața.

*

Scriam pe 12 martie 2014: Anunțînd scorul pentru care va demisiona, Crin Antonescu a stabilit mașinăriei PSD de fraudat alegerile rezultatul pe care trebuie să-l impună PNL

La Adevărul live de azi, miercuri, 12 martie 2014 (sper că-n viteza cu care bat n-am greșit ziua sau data), Crin Antonescu a declarat că va demisiona din fruntea PNL dacă partidul va obține sub 20% la europarlamentare.

Hm! fac eu, ca un neintelectual ce mă aflu.
Nu trebuie cine știe ce glagorie ca să te prinzi că obiectivul numărul unu al lui Victor Ponta la europarlamentare nu-l reprezintă obținerea locului întîi (din partea asta n-are griji, mașinăria PSD-istă de găleți, țuici și pungi cu Fuck you! pentru babele analfabete la engleză, va funcționa din plin), ci obținerea unui scor dezastruos de către PNL.

Dacă există vreun om de pe cuprinsul patriei urît de Victor Ponta și de Famiglia sa, acesta e Crin Antonescu. Nu numai pentru că liderul PNL e un veritabil pericol pentru Victor Ponta (spre deosebire de Traian Băsescu, un pericol de ochii lumii), dar și pentru că fostul partener de Alianță l-a sfidat pe el, PSD-istul din Iliescu-n fiu, arogant prin moștenirea genetică comunistă.

Tot ceea ce face Victor Ponta acum – de la folosirea lui Tăriceanu pe post de osie la șareta sa, pînă la ocheadele aruncate Penalilor din PNL – vizează răsturnarea lui Crin de la șefia Partidului pentru a-l înlocui cu o paiață dispusă să fie PSD și oală de noapte de e nevoie.

Anunțînd scorul pentru care va demisiona, Crin Antonescu a stabilit mașinăriei PSD de fraudat alegerile rezultatul pe care trebuie să-l impună PNL.
Să fie Crin Antonescu sinucigaș?

Un alt titlu din 12 martie 2014:
Grofii din UDMR se dau drept reprezentanți ai minorității maghiare de la noi pentru a jefui România fără să li se întîmple nimic


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Sălbăticia Luptei pentru Putere”

  • io-mi amintesc ca nu barba-su i-a dat ouale, maestre! nu mai stiu exact cine era ala, dar sigur nu era sefu de trib.
    ps.ura pe basescu e multa si apriga, maestre, au reusit sa-l incalece oricat de tare a parut sa fie el, la un moment dat. cred ca o retrospectiva a ceea ce i s-a intamplat lui basescu, plus o analiza cat mai aprofundata, ne-ar ilustra perfect cleptocratia romana. pentru ca, dupa parerea mea, dacxa judecam pe cineva prin prisma dusmanilor sai ne putem apropia foarte mult de adevar, cine sunt dusmanii lui basescu? ohooo, cand am termina oare numaratoarea?!?
    ps2.as aminti si singura reusita a statului ruman, incarcerarea lui nuti udrea, pedepsita exemplar pentru ca nu a colaborat.

  • Crin Antonescu e cat se poate, maxim, de santajabil. Copil sarac, impins de Securitate, modelat de prima sotie, Aurelia, scolit si lustruit de Zoe Petre, Crin George Laurentiu Antonescu a jucat la poker totul in viata sa. Ideal pentru lucrarile Securitatii, manevrat de ambitiile politice ale primei sotii, a fost dirijat mai intai de Dinu Patriciu. Crin lucra la muzeu, in Tulcea, Dinu Patriciu era arhitect, la Tulcea. Cu PL’93 a fost lansat la apa. Functia de ministru al Tineretului si Sportului i-a adus-o pe Adina Valean in viata sa, drept care a dus-o acasa, unde sotia Aurelia se lupta amarnic cu un cancer galopant. Cand un om bolnav sare,dis de dimineata, de la etaj pe caldaram, se mai pun niste intrebari. La Crin Antonescu nu s-au pus! Cum nu s-au pus nici despre activitatea lui de profesoras la Isaccea, de zici ca si el si Klaus Iohannis erau pregatiti sa ne ofere ” Romania educata” in versiune proprie si personala. L-a intrebat pe Crin cineva cum a scapat de active si baze sportive? Nuuu! Dar au inceput plimbarile, partidele de poker, calatoriile in strainatate( aici o alta asemanare cu Iohannis), multi evrei pe care ii frecventa. Si deodata, lui Crin, absolvent de Istorie, ii bese mintea sa scoata o lege prin care toti martirii inchisorilor comuniste sa fie anatemizati, definiti ca teroristi, nici numele sa nu li se rosteasca. Si care e pretul corect pentru asta? O locuinta in domeniul fiului lui Virgil Magureanu. Fie-i tarana usoara, ca s-a grabit Doamne, Doamne cu el! Si apoi mariajul cu Ponta! Doi lachei, sau filmul Doua javre! Ce de tunuri! Ce de șperturi! U.S.L. o gloata in slujba strainatatii. Si deodata, apare Porumbacu, cum bine spunea Basescu, si il propune pe unul de la Sibiu, unde se afla si localitatea Porumbacu, de altfel…Basescu a fost cu ” draga Stolo” lovit de apoplexie, iar Crin Antonescu a facut rocada cu Klaus Iohannis…prosteala mare, moncher! Recompensat cu un post de europarlamentar pentru nevasta-sa, Crin Antonescu isi traieste tineretea revolutionara pe carca celei de-a doua neveste, de data asta. Din cand in cand mai iese si mai latra un pic! Acest istoric fara opera, profesor fara realizari, ne este prezentat drept optiune, dupa vreun sprit de securici. Om fara tara si istoric care a facut o lege ca sa batjocoreasca trecutul romanilor, devotat pokerului si petrecerii timpului cat mai liber de sarcini…ACELASI SOI SI CRIN ANTONESCU SI KLAUS IOHANNIS…Dan Voiculescu a ridicat din poala lui doua creaturi identice! Unul mai lacom si altul mai latrau..
    In rest, acelasi calapod!! Ponta fiind doar o varianta de lucru! Atata vorbiti de valoarea ipotetica a lui Crin…CAINELE CARE LATRA, NU MUSCA! A MANCAT DIN PALMA ORISICUI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *