Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Salut simplificarea democratică adusă de ghilotină

Marc Lefrançois reaminteşte, în cartea sa de bîrfe Histoires insolite des Rois et Reines de France (Istorii insolite de-ale Regilor şi Reginelor Franţei), City Editions 2013, ceremonia îmbrăcării de dimineaţă, la Versailles, a Mariei Antoaneta.
Madam Deficit, cum i se spunea prin pamflete pentru că risipea mai mult decît o companie de stat în postcomunism, Marie-Antoinette avea nu mai puţin de 500 de servitori.

Era chiar atît de risipitoare cum se spunea?
E o întrebare lipsită de importanţă.
În prezent, contează nu ceea ce eşti, contează ceea ce se spune despre tine.
În Posteritate, nu contează ceea ce-ai fost, contează ce reţine Istoria ca s-o spună despre tine.

Adevărată sau nu, imaginea Mariei Antoaneta era cea de Elena Ceauşescu a Franţei Regale.
Bietul Ludovic al XVI-lea era un Rege de treabă.
Credincios nevestei, se pricepea şi la lăcătuşerie.

Scriind ceva despre el în Evenimentul zilei, cineva m-a urecheat pe Facebook, pentru că aş fi zis ceva de amantele lui Ludovic al XVI-lea, cînd nătărăul s-a numărat printre puţinii regi ai Franţei care n-a avut metrese.

Corespondentul meu, împărtăşind viziuni de profesor de pian în Provincia fără Filarmonică, sugera că absenţa amantei s-a numărat printre virtuţile celui ghilotinat în calitate de Cetăţeanul Capet.

Eu însă cred că n-ar fi stricat dacă ar fi avut o amantă.
Cum nici lui Ceauşescu nu i-ar fi stricat dacă ar mai fi călcat strîmb ca soţ.
Şi într-un caz şi-n altul, dependenţa de neveste – ca un făcut, mult mai rele decît amantele, pentru că amantele ţi le alegi, pe cînd nevasta, nu – a fost fatală conducătorilor Bărbaţi şi ţărilor conduse.

Să revenim însă la cele redate în această sumă de bîrfe franţuzeşti care e cartea despre ceremonialul de culcare a Măreţei Regine.
O doamnă de onoare o dezbracă.
O altă doamnă de onoare, Madame Campan îi întinde cămaşa de noapte, care cămaşă e luată de o a treia doamnă de onoare, ducesa de Orleans.
Aceasta ia cămaşa şi o dă contesei de Provence, cea îndreptăţită s-o dea Reginei.

Din lectura acestui ceremonial, pe parcursul căruia Regina rămîne goală puşcă, se pot extrage următoarele gînduri:

1) Procedurile nu sînt îndeplinite de servitori, ci de aristocrate.
Mai mult ca sigur, a face parte din Grupul de Îmbrăcat Cămaşa de noapte e un privilegiu.

Dintr-o altă carte – L’Histoire de France pour ceux qui n’aiment par ça (Istoria Franţei pentru cei care nu iubesc aşa ceva), de Catherine Dufour la Fayard/Mille et une nuits, 2012 aflu că onoarea de a împinge fotoliul în aşa fel încît Gloriosul Fund al lui Ludovic al XIV-lea să cadă pe ceva moale, costa din greu pe nobilul care împingea.

2) În acest lanţ trofic original, cu cît erai mai aproape de Regină, cu atît erai mai importantă.
Cartea, ca şi altele, se ocupă pe larg de ceremonialul de la Versailles începînd cu Ludovic al XIV-lea.

Din acest punct de vedere, nu pot decît să salut simplificarea democratică adusă de ghilotină.
În cazul Mariei Antoaneta i-a tăiat gîtul un singur Călău şi nu cinci!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Salut simplificarea democratică adusă de ghilotină”

  • -era „capra ispashitoare” si atata tot.
    (traditzia implica un tzap ispashitor,
    FAULT!)
    (parca coliviu gherman spune ca ” nu a avut-o pe Regina Maria”).

  • Aluzie la bouleanul Iohannis, caruia SPP-ul tre sa ii care paltonu…prostu nu e prost destul, daca nu e si fudul…sint vesti proaste de la Nato, care nu au nevoie de un dulap ca presedinte, asa ca il asteapta Justitia dupa ce nu o sa mai fie presedinte…putoarea asta nici nu stie ce il asteapta la cite nenorociri a facut…sa il intrebe pe Băselu….

  • In cartea lui Ioan Lacusta,,Timpul iluziilor,,GTK.spune,,Partidomania,,nu roade adanc si nu mai putem vedea interesele tarii in afara de partide,.cred ca se poate folosi termenul Partidomania,chiar si azi dupa circa 1921-2022

  • In primul rand cartea se numeste Istorii insolite,adica neobisnuite,contrar obiceiului.Tot aici sunt si alte povesti:d.na Montespan a folosit un puternic antirid,balegar de vaca.sau Carol cel pasionat a avut 18 copii.In ce priveste alaturarea celor doua situatii cred ca propaganda a avut lacune.Se mai intimpla

  • Am fost ieri la cumpărături. Slabă mișcare în magazine. Coșurile pline sunt amintiri.
    Acum fiecare avea în princiupiu un pui și o sticlă de vin.
    Mâine sunt Floriile dar nici florile nu se mai vând.
    Nici la îmbrăcăminte nu este mișcare. Lumea nu-și mai permite cheltuieli.
    Îmi aduc aminte de vremurile cînd eram copil iar de Paște părinții mă înoiau de sus și până jos.
    Căpătam rochița nouă de catifea și pantofii de lac cu care mergeam la împărtășanie.
    Centrul orașului e mort și neângrijit. Unde sunt rondurile de lalele? de zambile? crângurile de liliac?
    Noroc că a plouat și s-a mai curățat jegul.

  • E o „simplificare democratică” aparentă.
    Să luăm de exemplu funcția de Președinte, Iohannis își desfășoară activitatea în Palatul Regal și doarme la Vila Lac.
    Atât la Palatul Cotroceni cât și la Vila Lac 3 sunt o armată de angajați care asigură îngrijirea celor două reședințe. Doar nu credeți că Iohannis își schimbă singur lenjeria de la pat sau își pregătește singur hrana.
    Nu.
    La Vila Lac Iohannis a cerut amenajări speciale și îmbunătățiri de lux. Unele surse spun că au fost modificate trei dormitoare pentru a face un singur domitor de 500 de mp, cu două intrări, iar patul dorit de președinte este de 3/3m. Vila beneficiază de o zonă verde generoasă.
    Pe timpul comuniștilor Ceaușescu își avea biroul în CC cu ceilalți miniștrii nu într-un Palat Regal.
    Ce mai, ne-am boierit!
    Eu cunosc bine Complexul Cotroceni deoarece ani de zile am fost la cercul de desen când Cotroceniul era al copiilor, al pionierilor. Așa se și numea – Palatul Pionierilor Cotroceni.
    A fost cea mai fericită perioadă din copilăria mea. Mergeam la cursuri, la studiu, chiar și zilnic.
    Aveam un profesor dar în principiu eram lăsați să lucrăm cât doream, până seara.
    Mergeam împreună cu un prieten de pe stradă, el era la instrument – vioară.
    După ore el împreună cu alți trei formau un mic grup de jazz. Apropos, toți patru au intrat la conservator, știu fiindcă am ținut mult timp legătura.
    Nu vă spun ce forfotă era în zilele când se organizau serbări. Era o sală se spectacol cum intrai pe dreapta (parcă). Deschiderea o făcea corul, apoi orchestra, apoi dansuri populare, moderne, cântece etc. Mulți părinți fericiți cu flori pentru profesori.
    Pentru noi de la arte – pictură și sculptură se organizau expoziții.
    Acum Cotroceniul e o mare zonă moartă a Bucureștiului. Până și Cimitirul Bellu e mai animat. (cred că a murit chiar și cucuveaua lui Iliescu :)).
    Dar, a fost o lungă perioadă de timp când era plin de zumzetul, agitația și râsetele copiilor.

    • @Adriana
      Cunosc subiectele Adriana
      Tata a fost Profesor la Palatul Pionierilor prin 1971 daca tin minte bine,adica acum vreo 50 ani
      Preda ce Stia adica Electronica
      Cat despre aceste personaje ce pot spune,beneficiaza si ei de aceasta viata,ca alta nu va mai fi
      Toate Bune

    • Și eu am frecventat ca pionieră ”Palatul Pionierilor”. Într-adevăr, ați punctat bine, era o zumzăială ca de stup pe holurile unde se desfășurau activitățile atelierelor școlare. Auzeai mandoline, viori, coruri, etc. Poate doar atelierele de pictură și modelaj să fi fost mai tăcute. Grădina era plină de pomi și alei și te simțeai în mijlocul Bucureștiului ca într-o pădure umbroasă și răcoroasă. Era o dovadă a interesului pe care-l acorda conducerea de partid, fie el și unic, generației tinere. Mulțumesc pentru aducerea aminte! Poate în viitor să mai fie vreo generație tânără care să prindă vreo ”dictatură” care să-i iubească de-adevăratelea!

  • Domnule Ion Cristoiu,
    Aici abordati un subiect foarte delicat,extrem de sensibil
    De la acest lucru se trag multe rele,e ca un pacat capital, de fapt e o antivirtute
    Vorbesc de slabiciunea barbatului in genere
    Sa recapitulez putin cele 7 virtuti teologice si morale:iubirea,speranta,credinta,intelepciunea,dreptatea,cumpatarea si barbatia
    Acum voi spune ceva ce probabil va surprinde
    poti sa iubesti natura si calatoriile in aer liber,poti spera la o viata linistita si echilibrata,poti sa crezi ca maine va fi o zi mai buna…..astea sunt alea cu care „vii de la Dumnezeu” ca sa zic asa,celelalte 4,cele morale,se formeaza,se educa,nu vii cu ele
    Acum ce spuneti e perfect adevarat,de judecat sunt barbatii,nu femeile,acestea profita de lipsa de educatie,de fapt de lipsa virtutilor morale ale barbatilor si le exploateaza punctele slabe,dorintele,nevoia de validare,orgoliul si alte asemenea calcaie a lui ahile
    Daca ar fi sa ma gandesc va Dau Dreptate,am vazut si Eu in viata de toate zilele cat si in Familia Mea Extremele daca ma pot exprima asa,adica barbati care nu au calcat stramb in viata lor iar altii pentru care femeia era nici macar amanta sau obiect
    Ce pot spune Personal,ca altfel nu pot fi credibil,exista si o cale de mijloc,de fapt una prin care sa iti gasesti linistea si echilibrul sufletesc,nu trebuie sa traiesti nici la manastire sau in chilie o viata intreaga si nici sa fii casanova sau don juan.Daca ai experimentat ce e omenesc,vicii,sa fac si aici o diferentiere,adica prin viciu inteleg bautura,tigara,jocuri de noroc si de asemenea ai cunoscut si femei,ai fost si pe la un stabiliment……e bine….daca dupa toate aceste experiente ai ramas intreg,adica fara vreo boala,datorie,pensie alimentara de platit sau alte incurcaturi legale e si mai bine
    Daca va uitati in jur,nu prea vedeti multi oameni din astia,barbati sau femei ca sa nu fiu misogin,adica oameni trecuti prin viata care nu se agata ca inecatul de pai de un om o functie o avere samd,de fapt vedeti foarte putini
    Ce vreau sa spun ati intuit foarte bine,aici nu e vorba de matriarhat sau patriarhat,e vorba de niste semne de degenerare spirituala a omului
    Cat despre exemplele concrete pe care le-ati dat,antoaneta asta parca zicea ca „daca nu au paine sa manance cozonac” cat despre coana leana se spune ca trecea cu barbat-su in masina pe langa unii care stateau la o coada si a spus „uite-i si pe viermii astia”…..ce sa spun…mai de judecat sunt barbatii lor deoarece au fost slabi.adica asa strict „legea omeneasca” parca ceausescu si ludovic asta erau sefi de stat nu nevestele lor
    Si daca ar fi sa incerc sa fiu putin intelept,uitati-va pe „scena politica” romaneasca sau cea internationala si nu numai,in firme,orice post de conducere e ocupat de ludovici si ceausesti
    N-am vrut sa folosesc termeni vulgari,voi spune altfel,emascularea societatii
    Ironia istoriei e ca primele ce vor suferi dupa ce se sparge petrecerea vor fi femeile,cele care au profitat de acest „fenomen”
    Cat despre anturaj,camarila,prieteni….sa folosesc o exprimare cu caracter de generalitate „cerc de interese” e ca un cerc vicios,dispar interesele dispar si astia ca potarnichile
    Toata Stima

    • Da, Palatul pionierilor… Cercul de telecomunicații unde m-a curentat instructorul intenționat cu 48V, și bazinul de înot cu un tobogan din ciment… Dar prin 70 tot a umflat Leana cu Nicu tot palatul și l-au renovat așa, ca pt ei. Dar n-a fost sa fie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *