Se anunță o nouă Afacere Microsoft!

La conferința de presă de miercuri 5 august 2020 Klaus Iohannis a vorbit, în cadrul Operațiunii Semaforul, despre scenariul roșu, potrivit căruia elevii nu merg la școală și prin urmare vor învăța online. Asta a fost în Statement.

Cînd s-a trecut la întrebări, un jurnalist a ridicat o chestiune legată de învățămîntul online.
S- a desfășurat următorul dialog:

„Bună seara, domnule Preşedinte! Au existat atîtea probleme cu sistemul de învăţămînt online, probleme scoase în evidenţă chiar de părinţi. Aş vrea să ştiu, în condiţiile în care acum începe şcoala pe 14 septembrie, tot va trebui ca elevii să primească acele tablete promise de Guvern pentru a putea accesa învăţămîntul online. Ce se întîmplă cu sutele de mii de copii care nu au acces, în momentul de față, nici la internet, nici la un sistem online – tabletă, telefon mobil – mai ales în zonele izolate ale țării și e foarte scurt timpul pentru a putea împărți aceste tablete. Ce se întîmplă dacă vor fi obligați să învețe online și nu au cum? Mulțumesc!”

Președintele a răspuns astfel:

„Guvernul și în special ministerul de resort, Ministerul Educației și Cercetării, lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestor chestiuni şi sunt convins că ele se vor rezolva.”

Problema ridicată de jurnalist e reală și mai ales dramatică. Sute de mii de copii n-au acces la sistemul online. S-a vorbit de un program guvernamental de distribuire de tablete la copii ai căror părinți n-au echipament de internet. Timpul se dovedește însă prea scurt. Klaus Iohannis a dat un răspuns demn de un activist venit de la raion într-un sat în care nu există curent electric. Activistul răspundea la întrebările despre conectarea satului la energie electrică prin invocarea conducerii partidului care, evident se preocupă de transpunerea în viață a lozincii lui Lenin: Socialism înseamnă electrificare plus puterea sovietelor. Klaus Iohannis i-a asigurat pe părinții ai căror copii sînt fără acces la internet că Guvernul lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestei chestiuni. Dat fiind că președintele, personal, s-ar referit la ministerul Educației și Cercetării, Monica Anisie a dat o fugă miercuri seara la televizor pentru a dezvălui cum lucrează Guvernul. Ea a prezentat un măreț program Guvernamental, în genul celui lansat cu surle și trîmbițe în grădina de vară a restaurantului Clubul Diplomaților din București, program din care n-a rămas decît o carte învelită în țiplă:

„Există un program aprobat deja de către Guvernul României prin care vom achiziționa 250.000 de tablete cu conexiune la internet. Acestea sunt destinate copiilor din medii dezavantajate, care nu au niciun echipament acasă. Data de 10 septembrie e data la care trebuie să se facă livrarea în unitățile de învățământ, dar MEC derulează și alte programe prin care achiziționăm diverse echipamente: un alt proiect este ROSE, prin care vom achiziționa 74.000 de laptopuri pentru 1.100 de licee. Este un proiect derulat cu Banca Mondială”.

Despre ce dificultăți va întîmpina concretizarea unui asemenea program care trebuie să rezolve într-o lună de zile licitația, aducerea tabletelor, împărțirea tabletelor la elevi, învățarea elevilor să umble la ele (să nu uităm că e vorba de copii care n-au avut pînă acum acces la internet), stabilirea copiilor care au dreptul să primească tabletă (de unde știe inspectoratul școlar care se va ocupa de toată afacerea dacă un copil are sau nu internet acasă?), voi scrie altădată. Acum vreau să mă refer la un aspect care, în alte țări nu s-ar ivi, pe cînd la noi, cum ne arată experiența postdecembristă, e de prim ordin cînd vine vorba de o comandă de stat (să ne amintim de corupția de la Unifarm pe seama Pandemiei):

Cine și cu cît mituiește pentru a obține contractele fabuloase de tablete și de abonamente la internet?

Pe piața românească se găsesc tablete cu conexiune la internet, destul de scumpe, pentru că prețul crește serios în clipa cînd apare conexiunea la internet, vîndute de Apple, Samsung, Huawei. Excludem Huawei, deoarece e companie chinezească și, în schimbul șepcuței de jokeu primite de la Donald Trump, Klaus Iohannis a impus ca România să nu mai cumpere nimic de la chinezi. Nu de alta, dar echipamentele chinezești pot spiona în favoarea regimului comunist chinez. Pot spiona și echipamentele americane. Da, dar acestea pot spiona în favoarea regimului american. Cine va obține comanda de 250 000 de tablete, pe criza asta de cumpărători, în care toate magazinele de divice-uri coboară prețurile, om s-a făcut. De aceea, ca și în cazul Microsoft, va fi o întrecere între companii pe cine și cu ce sumă să mituiască din Guvern? Sau poate, avînd în vedere, că la Cotroceni există un super guvern, pe cine să mituiască de la Cotroceni?

Fiecare tabletă va avea și o cartelă cu conexiune la internet. Vor fi astfel spre cumpărare nu mai puțin de 250 000 de abonamente. Pe piață se concurează la ora actuală Orange, Vodafone, Telekom și RCS & RDS, firma care finanțează Digi 24. Cine obține dintr-un foc 250 000 de abonamente i-a pus Dumnezeu mîna-n cap. Pun pariu că firma va fi RCS & RDS. Nu de alta, dar ea nu mai trebuie să dea mită. Dă mită zilnic Regimului Iohannis prin Digi 24.

74 000 de laptopuri înseamnă și asta o lovitură financiară pentru companiile de IT din România. Ce marcă se va cumpăra? Și mai ales cît de scumpă va fi bucata? Excluzînd mărcile chinezești rămînem cu cele americane și cele coreene. Printre cele americane se numără și Microsoft. Se va da mită de către Microsoft sau va conta mita dată cu ani în urmă?

Comentarii

25 comentarii pentru articolul „Se anunță o nouă Afacere Microsoft!”

📹 Videoblitz 📹
Loading