Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Secretele din mobila lui Tolstoi

Motto: ,,În inima omului se află începutul şi sfârşitul tuturor lucrurilor” – Tolstoi

Una dintre cărțile dedicate vieții incredibile pe care a trăit-o Tolstoi este cea semnată de Viktor Șkilovski, apărută la Editura Eminescu în anul 1986.
Încă de pe prima pagină a volumului, aflăm câteva din secretele plasate discret în mobila scriitorului.
Iată citatul respectiv:

La prima întrebare: „Unde v-ați născut ?”, Lev Nikolaevici răspunsese : ,,La Iasnaia Poliana, pe divanul de piele”.
Acest divan se află şi astăzi într-un colt al camerei ce a fost ultimul birou al lui Lev Nikolaevici. (…) Pe vremea aceea, divanul era tapițat cu safian verde şi bătut în cuişoare cu floarea aurită; avea opt picioruşe, trei sertare, trei perne în loc de spătar și brațe curbate; în părțile laterale se trăgeau nişte planşete ca să poţi pune o carte.
Era o mobilă comodă, făcută din stejar, probabil de tâmplarii casei. (…)

Acest divan de piele era, se pare, una din mobilele preferate ale lui Lev Nikolaevici. În sertarele lui își păstra manuscrisele ce le dorea ferite de oamenii cei mai apropiaţi lui, care erau adesea prea indiscreți. Pe acest divan se născuseră fraţii lui Tolstoi și aproape toți copiii lui. (…)

Alături, două măsuțe, o lampă sărăcăcioasă de petrol, trei fotolii din lemn de stejar. În căptuşeala unuia dintre ele stăteau ascunse scrisorile lui Lev Nikolaevici către Sofia Andreevna. Pe plic era scris: „Dacă nu va exista o hotărâre specială a mea în privința acestor scrisori, ele să fie predate după moartea mea Sofiei Andreevna”. Probabil că tot aici Tolstoi ascunsese si manuscrisul nuvelei Diavolul, ferindu-se de soţia sa.

Păstrând proporțiile, la rândul meu duc dorul unor asemenea piese de mobilier.
Înainte de culcare, citesc cu glas tare, pentru soție și pentru mine, câteva pagini. Este momentul nostru de liniște, care, de cele mai multe ori, ne asigură și un somn odihnitor.

Cărți, ochelari, instrumente de scris, carnețel pentru notițe, o cană cu apă, niște pastile de dormit pentru orice eventualitate și alte nimicuri se îngrămădesc pe o mică noptieră. Semne de carte, alifie chinezească, o fotografie dragă. Mult timp, tot aici a stat și o mică lampă, să nu mai fiu nevoit să mă dau jos din pat, la finalul lecturii binefăcătoare în doi.

Mr. Bean avea și el o metodă foarte eficace. Scotea o pușcă de sub pernă și trăgea liniștit în becuri. Actorul care m-a amuzat decenii de-a rândul, simpaticul domn Rowan Atkinson, se culca apoi liniștit, dar nu înainte de a adormi prietenul său cel mai bun de care nu se despărțea niciodată, ursulețul din pluș maro cu ochii sclipitori și gâtul mobil. De lampă am scăpat, i-am găsit un loc sigur chiar în biblioteca din apropiere.

Sub noptieră stau îngrămădite mai multe cărți de care nu pot să mă despart prea mult.
Brusc, mă gândesc străfulgerat. Ce bun era acum divanul lui Tolstoi!
Avea niște planșete speciale tocmai pentru așa ceva în locul numit Poiana luminoasă. Ca să vezi la ce se gândeau tâmplarii ruși, în debutul secolului al XIX-a!
Dacă mă mai întreabă de acum cineva ce am aproape de inima mea, răspunsul este clar. Un tâmplar!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Secretele din mobila lui Tolstoi”

  • Stimate d-le Aristotel Bunescu, probabilitatea ca doua persoane sa citeasca in acelasi timp ( o excludem pe sotia dvs) cartea lui Skovski despre Tolstoi , era aproape zero.Iata de ce, cu cartea pe masa si cu ochelarii pe nas, am tras un chiot de bucurie…estetica.Celebrul divan, recuzita draga in portofoliul tolstoistilor, a adapostit multa vreme manuscrise tainuite de ochiul ” vigilent” al Sofiei Andreevna, si bine a facut ! Si tot ” levitand ” de ceva vreme prin universul tolstoian am mai aflat , din cartea lui Pavel Basinski ca Lev Nikolaevici a invatat sa mearga pe bicicleta la …67 de ani 🙂 Si eu sunt la varsta re-re-recitirii asa ca va urez lectura placuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *