Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Singura șansă pentru ca PSD să aibă și viitor, nu doar voturi

Luni, 27 iulie 2020, invitatul interviului de la cristoiuTv a fost Decebal Făgădău, primarul Constanței. Pe Decebal Făgădău l-am văzut întîia oară în viață cu prilejul acestui interviu. Nu știu dacă s-a produs pînă acum la vreo televiziune de știri. La cît de multe și cît de inutile sînt televiziunile noastre de știri, numărul celor care ar trebui să acopere trăncăneala numită talkshowuri de dimineață pînă noaptea tîrziu l-ar depăși pe cel al cetățenilor cu drept de vot. În aceste condiții, presupun că vreuna din televiziunile de știri îl va fi invitat în direct pe primarul Constanței, mai ales că domnia sa administrează și vacanțele românilor, inclusiv ale românilor ziariști. Eu însă n-am timp de pierdut la vîrsta asta ca să mă uit la televiziunile de știri. De aceea, afirm că l-am văzut întîia oară în viață pe Decebal Făgădău abia luni seara și atunci numai și numai pe cristoiuTv.

Numărul celor care au trecut ca invitați pe la cristoiuTv, televiziune ivită în condițiile Pandemiei, care au cerut dialogul la distanță, prin zoom, a atins cu Decebal Făgădău cifra de 84. Numele invitaților nu sînt rodul unui calcul politic, nici măcar mediatic, deoarece cristoiuTv nu depinde de rating, ci de pensia mea, din care se finanțează lunar. Prin urmare, cei mai mulți invitați au ajuns să-mi acorde un interviu prin recomandarea unor colegi de breaslă, care știu că eu mă dau în vînt după oameni interesanți. Decebal Făgădău mi-a fost recomandat de o vedetă tv în ale cărei criterii de apreciere a politicienilor cred. N-o să vă pară rău, mi-a zis distinsa, e un tip mișto. Pentru tînăra generație, tip mișto poate fi Iulius Cezar, cînd trece Rubiconul, sau chiar Robert Deniro cînd îl înjură pe Donald Trump. Doar cînd îl înjură pe Donald Trump și nu și cînd îl interpretează pe Travis Bickle în Taxi Driver.

După interviu, știind conținutul noțiunii de tip mișto (la Logică clasică, la Filsosofie, am învățat că noțiunea are sferă și conținut) am fost de acord că mi-a fost făcută o recomandare bună. Pentru mine interviurile de la cristoiutv joacă rolul hîrtiei de turnesol în materie de autenticitate a personalității. Din răspunsurile la întrebări, care întrebări provin din documentarea mea riguroasă în vederea emisiunii, îmi dau seama de profunzimea, dar mai ales de modernitatea gîndirii interlocutorului. În cazul lui Decebal Făgădău, despre care nu știam mare lucru, în afara faptului că va candida din nou la postul de primar, că baronul Felix Stroe nu-l vrea, deși e vorba de un primar PSD cu mari șanse de a fi reales, că se va confrunta cu Vergil Chițac, cel care, deși o bombă Coronavirus, a reușit să nu infecteze nici un lider PNL, nici măcar pe cei cu care s-a pupat în stil balcanic. Documentarea mi-a atras atenția asupra unui primar modern, obsedat de digitalizarea administrației, de pătrunderea tehnologiilor moderne în viața constănțenilor. Încîntat, am vrut s-o sun înainte de interviu pe vedeta tv, pentru a-i spune că am descoperit un lider PSD european, diferit de baronul local PSD, clasic, cel care-și alegătorii asemenea unui ciocoi de treabă slugile convocate la culegerea viei sau a livezii.

Interviul a abordat, evident, și problemele de bază al PSD. Decebal Făgădău a sesizat printre altele în cadrul dezbaterii pe care mi-am propus s-o organizez ca jurnalist în perspectiva Congresului PSD, una dintre problemele evidențiate și de alți lideri PSD, invitați pe cristoiuTv:
Impresia de pomană lăsată de măsurile sociale ale PSD.

Bătălia pentru creșterea pensiilor, pentru mărirea alocațiilor, pentru un salariu decent țin de esența unui partid de Stînga. Partidul de Stînga, ajuns la putere, mărește pensiile, se ocupă de victimele tranziției, pentru că aceasta e datoria unui partid de Stînga. Să apere pe cei mulți și săraci de ravagiile capitalismului sălbatic. Din nenorocire, aflat sub puterea baronilor locali pe post de ciocoi, PSD de pînă acum a transformat în pomeni ceea ce defavorizații erau îndreptățiți să primească de la un partid de Stînga. Tot ca o problemă de fond a PSD, Decebal Făgădău a evidențiat pierderea dramatică a electoratului tînăr, care a migrat la USR. Fără a neglija electoratul pensionarilor – a zis în emisiune Decebal Făgădău – PSD trebuie să-și propună cucerirea tinerilor. E un adevăr al Stîngii moderne că electoratul ei de bază e alcătuit nu din pensionari, ci din tineri. Pentru aceasta PSD trebuie să se adreseze inimii și nu burții, cum a făcut-o pînă acum. L-am ascultat atent pe Decebal Făgădău vorbind despre noul PSD ca despre un imperativ nu numai al PSD,dar și al României moderne.

Nu e nici primul, nici singurul lider PSD care mă surprinde prin viziunea modernă asupra PSD.
Această viziune modernă trebuie să fie asumată de PSD.
Numai așa PSD are șanse să nu împărtășească soarta PNȚCD.
Asta înseamnă trecerea în prim plan a unor lideri precum Decebal Făgădău.
Și împingerea în plan secund a baronilor locali, cei care pînă acum au garantat Partidului voturi, dar nu viitor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *