Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Sociograme. Dan Culcer. O viață de câine

Autorul articolului: Dan Culcer (Franța) 

Între trei mii și cinci mii de câini, repartizați la supravegherea graniței inter-germane, înainte de unificare, și-au pierdut atunci funcțiile din cauza deschiderii graniței. Ei erau amenințați cu moartea, potrivit președintelui companiei de protecție a animalelor din Germania de Vest. O mare parte din câini ciobănești germani, foștii paznici de frontieră patrupezi, și-au găsit părinți adoptivi, dar rămâneau un mare număr de neadoptați, a căror soartă era incertă. Cu toate că, aceștia câini de pază erau adevărați profesioniști.

Scriitorul rus Alexandre Soljenițin, autorul Arhipelagului Gulag, a identificat pentru prima dată consecințele tehnice ale acestei tulburări în activitate serviciilor speciale. Într-o poveste, publicată în urmă cu treizeci și cinci de ani, el descria reciclarea spontană a câinilor de pază din lagărele de muncă forțată rămași șomeri după demontarea unei părți a Arhipelagului concentraționar. În căutarea muncii și a răsplatei sale, mâncarea, haitele câinilor fără stăpân s-au regăsit pe străzile unui orășel în ziua unei sărbători de stat, când cetățenii se adună în piața centrală pentru a-și exprima entuziasmul pentru socialism. Așa cum erau obișnuiți să facă păzind coloane de deținuți din lagărele de muncă forțată ale Gulagului, câinii rătăcitori s-au postat spontan pe ambele laturi ale coloanelor de manifestanți și i-au împiedică să se separe la sfârșitul festivității iar când cetățenii, sătui de lozinci, au vrut să forțeze barajul câinilor de pază, aceștia i-au atacat și mușcat.

Trebuie să scriem istoria câinilor de pază pentru a înțelege mai bine sensul istoriei. În întreaga lume, rolul lor a fost întotdeauna esențial. Fără câini de pază, niciun sistem, democratic sau totalitar, nu poate dura. Țările din Estul Europei au făcut eforturi să-și câștige echilibrul comercial, una din metodele eficiente fiind exportul de servicii. Rămânea problema câinilor care erau prea bătrâni sau prea răi, prin urmare, necorespunzători și irecuperabili. Umaniștii de la Societatea vest-germană de protecție a animalelor au propus, pentru ieșirea din impas, eutanasierea lor prin injecții letale. Puteam oferi soluția umanistă a vânzării câinilor prin licitații, propuși colecționarilor de vechituri, dar nu trebuia să-i uităm nici pe stăpânii lor. Profesioniștii, adevărat, au fost întotdeauna la un preț bun. Cu siguranță  s-au găsit angajatori. Fără îndoială, bătrânii nereciclabili au fost, până la urmă, eliminați fără probleme, însă calitățile antrenorilor și câinilor tineri, descendenții celor din prima perioadă, au fost desigur apreciate pe piața liberă, internă sau externe, adică atât în Est, cât și în Vest. O istorie a perioadei de tranziție, de după 1989, de Restaurație care durează de peste trei decenii, nu va putea fi scrisă dacă nu se reconstituie pedigree-ul dulăilor tineri, ca să poată fi înțeleasă toată țesătura de consangvinități, confraternități și complicități, descendente și ascendente, care stă la baza elitelor politice actuale din toate țările lagărului. E mult de lucru acum pentru genealogiști. Aviz amatorilor!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Sociograme. Dan Culcer. O viață de câine”

  • „O istorie a perioadei de tranziție, de după 1989, de Restaurație care durează de peste trei decenii, nu va putea fi scrisă dacă nu se reconstituie pedigree-ul dulăilor tineri, ca să poată fi înțeleasă toată țesătura de consangvinități, confraternități și complicități, descendente și ascendente, care stă la baza elitelor politice actuale din toate țările lagărului”
    Fraza aceasta sugereaza cauza mizeriei noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *