Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Somalia, „omul” bolnav al Africii, moare de sete

Peste 116.000 de somalezi au fost strămutați din cauza penuriei extreme de apă din octombrie 2020, potrivit unei declarații comune publicate duminică de ONU și de țara din Cornul Africii. „Cea mai mare parte a țării se luptă cu o penurie critică de apă, peste 50 de districte confruntându-se cu condiții de secetă moderată până la severă”, se arată în declarația emisă de Mogadishu și de biroul ONU din Somalia, care își exprimă profunda îngrijorare cu privire la „agravarea condițiilor de secetă”. În declarație, ministrul pentru afaceri umanitare și gestionarea dezastrelor, Khadija Mohamed Diriye, a făcut apel la donatori să „dea cu generozitate și să dea acum” pentru a ajuta la un răspuns rapid la seceta care, potrivit acesteia, „agravează efectele diferitelor crize din această țară”. „Ne confruntăm cu o insecuritate alimentară generalizată, malnutriție, deplasări de populație și boli. Avem nevoie de finanțare acum pentru a salva vieți, a ușura suferința și a trimite asistență înainte ca situația să devină o catastrofă completă”, a adăugat ea.

Somalia este într-o situație îngrijorătoare, deoarece previziunile indică un al doilea sezon consecutiv de precipitații sub medie, din aprilie până în iunie. Populația din regiunile Bakol și Gedo, precum și prin alte părți ale țării, s-a luptat cu lipsa apei, iar presa locală a relatat că mai multe persoane, inclusiv copii, au murit din cauza deshidratării. Luna trecută, Somalia a făcut apel la donatorii internaționali să ofere finanțare suficientă și rapidă pentru a spori capacitățile de răspuns la situațiile de urgență ale țării. Aproximativ 2,7 milioane de persoane din întreaga țară au nevoie de asistență umanitară, potrivit Ministerului Afacerilor Umanitare.

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Fondului Internațional al Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) arată că 785 de milioane de oameni nu beneficiază de un serviciu de bază de apă potabilă. La nivel mondial, cel puțin două miliarde de oameni folosesc o sursă contaminată cu fecale. Apa contaminată poate transmite boli precum diareea, holera și dizenteria. Centrele americane pentru controlul bolilor afirmă că aproximativ 801.000 de copii cu vârsta sub 5 ani pier anual din cauza diareii, majoritatea în țările în curs de dezvoltare. Nu numai că apa sigură și ușor disponibilă este importantă pentru sănătatea publică, dar OMS spune că îmbunătățirea aprovizionării cu apă, a salubrizării și o mai bună gestionare a resurselor „poate stimula creșterea economică a țărilor și poate contribui în mare măsură la reducerea sărăciei”.

Deoarece prin campania anti-COVID-19 s-a atras atenția, la nivel mondial, asupra necesității spălării frecvente a mâinilor, a apei potabile și a igienei personale, liderii politici vor trebui să acorde atenție atât calității, cât și accesului la o sursă de apă.

Copil somalez care bea apă murdară și poluată dintr-o baltă din cartierul său. Fotografie de: Mzilikazi wa Afrika


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *