Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Tudor Arghezi: „Adevărul este că între europeni şi ruşi e o diferenţă ca de la ied la hipopotam”

Sînt valabile și azi, pentru că se referă la o naţie, şi nu la un moment al acesteia, observaţiile din „Însemnări ruseşti”, iscălite de Arghezi în „Revista Fundaţiilor Regale”, nr. 8-9, 1 august – 1 septembrie 1941. Scriitorul adună aici, sub genericul dat de subtitlul „Dintr-un caiet din străinătate”, texte risipite prin reviste, disparate, despre experienţa sa din Elveţia. Aici, el a putut cunoaşte spiritul rusesc în toată splendoarea bizareriilor sale, înainte de lovitura de stat bolşevică. „Însemnările” explică nu numai Rusia, dar şi Uniunea Sovietică, nu numai pe ruşi, dar şi pe comuniştii de peste Nistru, nu numai pe ţar, dar şi pe Stalin. Starea de spirit a românului Arghezi, definit prin latinitatea logicii, e nedumerirea faţă de ciudățeniile aberaţiile comportamentului slav. Sare în ochi, notează scriitorul, contradicţiile violente. Din aceste contradicţii se adună, într-o făptură de carne şi oase, un individ care nu-şi găseşte locul în Europa. Poate că aceasta e observaţia menită a explica tot ce s-a întîmplat, se întîmplă şi se va întîmpla în Rusia:

„M-am certat cu misticii Siberiei dacă Dostoievski s-ar fi putut naşte într-alt popor decît rusesc. Eram laolaltă, de aceeaşi părere, că numai Rusia a dat un asemenea monstruos şi genial exemplar de contraste, dar cititorii din patrie au pus pe scriitorul lor un monopol agresiv, interzicînd străinilor şi dreptul de a-i rosti numele, necum de a-l interpreta. Adevărul este că între europeni şi ruşi e o diferenţă ca de la ied la hipopotam. E o lume de stupefacţii şi gigantisme.”

Definirea spiritului rusesc porneşte de la diferenţa cosmică faţă de spiritul european. A căuta să-l înţelegi după normele firescului e o întreprindere zadarnică:

„Dacă mintea noastră merge la dreapta, mintea rusească o ia de-a-ndaratele şi săgeata ei de manometru tremură şi sare peste intervale. Au alte filozofii, chiar alte matematici. Ruseşte, una cu trei face între şapte şi nouă şi minusul e cubat. De două ori patru e unsprezece sau treizeci şi cinci. Conflictul de caracter ia la ruşi proporţii elefantiazis fantastice şi se așează între Adam, Iov şi Apocalips. Capriciile rusoaicei au extravaganţa religioasă a unui asasinat, calm ca o binecuvîntare. Neamul ăsta, pe care îl cunosc în străinătate, în exemplarele lui princeps, poate să fie internaţional şi naţionalist şi şovin în acelaşi timp, pravoslavnic bigot şi ateu, de-a valma. La el, contradicţia se armonizează. Lucrurile ce se bat cap în cap îşi împletesc coarnele într-o logică înspăimîntătoare. Diametralele opuse duc la unicul oblic şi la sinteza neagră.

Ţarul te poate pofti la masă cu dragoste creştină şi respectuos de rangul şi de individualitatea omului poftit. La friptură, i se pare ceva şi te aruncă pe fereastră. Apoi, trage fum din lulea şi cugetă. Rîde la snoavele unui gîdilici de Curte. Face o metanie mare, cu închinăciunea dusă la frunte, din pămînt.”

Cu acuitate de moralist e surprinsă o altă notă de esenţă a spiritului rusesc. Nevoia de a tăifăsui în contradictoriu, de cele mai multe ori asupra unor gratuităţi ce nu explică înverşunarea:

„Discuţiile încep, la toată ora din zi şi din noapte, cu problemele pe care Europa sau le-a rezolvat cu cîteva sute de ani mai ‘naint, sau le-a lăsat să aştepte o conjunctură nouă. Una din ele este fundamentală: dacă există sau nu Dumnezeu. Zece argumentatori îl afirmă, zece tăgăduindu-l, dar în fiecare rus un fel de Dumnezeu există orişicum, chiar în negaţiune totală; rîvna de închinător, absorbit într-o iluzie halucinantă. Sau se discută dacă Molière e mai mare decît Gogol, o noapte întreagă. Gogol rămîne uneori mai mare, motivat că lucrătorii tipografi din Moscova rîdeau în hohote cînd îi culegeau în manuscris zaţul ediţiei întîi. Dar unul îşi aduce aminte spre ziuă, căscînd pe parchet, pricina pentru care totuşi e mai mare Molière şi discuţia este reluată de-a capo.”

Bolşevismul şi stalinismul, revoluţia şi teroarea îşi au rădăcina în nepăsarea faţă de viaţă. Ruşii întîlniţi de Arghezi sînt fanatici prin definiţie:

„Tatiana Leontiev, fiica unui general de la Curte, e revoluţionară. Primea bani mulţi de acasă, pentru o viaţă de lux, şi învăţa la Şcoala de Chimie. Vorbind, răscolea cu degetele agitate un şir de mătănii de mărgăritare ce-i ocolesc graţiosul grumaz. Cu cîteva zile mai ‘nainte i se comunicase de poliţia imperială, care serveşte şi împărăţia şi revoluţia în părţi egale, că ţarul va trece incognito prin Bâle spre Paris. Fata dete fuga la Bâle, aşteptînd cîteva trenuri. Supărată, flămîndă şi obosită a intrat în cea mai scumpă ospătărie din oraş. O elită cosmopolită din marea finanţă, industrie şi intelectualitate adaugă la strălucirea localului propria ei reverberaţie. Îşi face apariţia ţarul, urmat de doi lachei! Tatiana se scoală de la masă şi-l fulgeră pe ţar de la distanţă cu patru gloanţe de revolver, în panica de briliante şi mătăsuri a selectului public, trezit la realităţi neprevăzute.
Asasinatul dăduse greş. Ţarul era un industriaş care semăna leit cu Nicolae al II-lea, un oarecare Müller.”

Două dintre personajele ce i se par lui Arghezi ciudăţenii ne sînt nouă, azi, familiare. Unul ar fi celebra Matrioşa, care, deşi din lemn, e totuşi personaj:

„Am pe poliţă un obiect de nici un folos. O lele de lemn scobit, fără picioare, o siluetă rotundă, vopsită viu cu roşu mac, albastru, verde şi galben muşeţel. Culorile, de o claritate elastică, deosibesc unele de altele fusta, cămaşa, mînecile şi şorţul, semănat cu flori de birlic de treflă. Figura, de lăptăreasă tînără, plină de obraji, e trandafirie; un trandafiriu roz şi palid omogen, pe care tubul nu-l dă picturii de-a dreptul. Toate culorile ţaţei de lemn au aceeaşi frăgezime şi lacul aşternut peste ele, ca glazură de cofetărie, nu se lipeşte şi nu se ia.

Lăptăreasa se desparte în două ca o rîşniţă de cafea, desfăcută cu o învîrtire contrarie. În interiorul lelei deschise e o a doua leliţă, identică celei dintîi, şi din a doua leliţă iese a treia, dintr-a treia iese a patra şi tot aşa pînă la opt. A opta figură, cît buricul degetului, nu se mai separă în două bucăţi: e masivă. Acolo e concentrat misterul insolubil. Puse la rînd şi descrescînd, din mamă-n fiică mereu, femeia desfăcută în opt femeiuşti aduce aminte ctitoria zugrăvită în biserici, la intrare. Domniţa cu domnişoarele şi Domnitorul cu domnişorii, ridicînd un chivot, sprijinit pe palme.
Silueta de lemn, în care se ascund alte şapte siluete, este rusească.”

Celălalt e însuşi Lenin, zis şi Ulianov. Deşi publicate în 1941, amintirile lui Arghezi sînt credibile cînd e vorba de nedumerirea stîrnită de intenţiile acestui rus singuratic:

„La Zürich, unde am stat patru zile, trăieşte într-o cameră la un etaj înalt un oarecare Ulianov. Mi l-a arătat cu spaimă un rus, într-o băcănie de cartier.
«E cel mai ursuz şi cel mai primejdios, spune rusul. Are cîţiva aderenţi şi fiecare din ei e un terorist de un superlativ neatins la noi. Îl vezi cîtu-i de gălbejit, cu pometele lui văroase. De ani de zile stă singur cuc şi scrie zi şi noapte. Ce scrie! dracul să-l ştie, că nu publică nimic. E un maniac, din specia comunistă. Dacă s-ar întîmpla, prin imposibil, să izbutească ăştia, se duce Rusia!».”

Poate că notele lui Arghezi sînt exagerate dacă ne gîndim cînd au fost tipărite: la puţin timp după trecerea Prutului. Totuşi, observaţiile sale pot fi punct de plecare pentru a înţelege ce se întîmplă acum în Criza Ucraineană.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

45 comentarii pentru articolul „Tudor Arghezi: „Adevărul este că între europeni şi ruşi e o diferenţă ca de la ied la hipopotam””

  • Ma contrazic , vezi bine , caci lumi se-nfrunta-n mine ….

  • O mână de oameni, în genunchi, rugându-se în mijlocul străzii. În vuietul sirenelor de război. În plin soare. Ziua în care primăvara pare cel mai departe…Ziua în care începem să pricepem ce fericite au fost zilele de ieri și că habar n-avem câte avem încă de pierdut.
    Cât de trist…

  • @Camelian Propinatiu,”Cei de azi țin mai mult de Homo sovieticus”
    -asta e singurul scop al bolshevismelor,al totaritarismelor,scopul socializmului;
    „Să întrebi un vârstnic…..nu mai întâlnești atâta educație nicăieri.”
    asta a fost metoda PRINCIPALA: ruperea legaturilor din familie,
    dintre nepoti si bunici,”fabrici si uzine”,”macarale rad in soare”,
    cu specific asiatic:in China
    NIMENI NU ARE FRATI SAU SURORI,
    au fost dati la canal.

    (la americani,”razboiul depozitelor”,
    se duc actorii nostri la evaluare, dau aia peste un american „mai in varsta”;
    tzoparlani cum sint americanii actorii se apuca sa faca bancuri porcoase
    (secs,secs,secs,asta americanii „mai tineri” in creieri)
    -imediat vezi reactzia de retragere,shockul produs asupra celui in varsta;
    da,au fost vremuri in care fluieratul dupa femei era pedepsit,
    doar negri se plang de „rele tratamente istorice”,azi „se clacsoneaza” la liber
    DIN America).

  • din ‘pandemia de razboi ucraina-rusia’ se intelege fix ce si cum s a inteles…cind cu ‘pandemia de covid’

    sint…leite.
    si fac parte din ciclul pandemiilor Revolutiei Mondiale.

    avand istoric…deja stim cam cum va evolua ‘pandemia de razboi’, urmand calapodul pandemiei de covid

  • nu e nicio surprindere in faptul ca occidentalii isi doresc o rusie -‘societate deschisa’ si sint dispusi sa mearga pina in panzele albe.
    Civilizatia, in lipsa manifestarii ei ca ‘societate deschisa’, va disparea din peisaj.

    insa…nu e nicio surprindere ca rusii n au chef sa devina o ‘societate deschisa’. acu daca n au, n au, ..aia e. si…sint dispusi si ei sa mearga pina in panzele albe.

    atunci cind ‘societatea deschisa’ a ajuns la granite, au reactionat.felul in carevauvreactionat rusii nu prea e o mirare, ca ei au mai reactionat, cind cu revolutia din Maidan, gen…’dai cu parul?..atunci io dau cu ranga!’

    • deci…momentan, rusii trebuie sa inteleaga pe americani…si creca si pe europeni, ca aceștia chiar n au incotro!,
      singura varianta de mers inainte, a Civilizatiei, e ‘societatea deschisa’.
      acu’ daca alta cale nu e, de unde sa iei, nenica?!

      insa…momentan, si americanii tre sa i inteleaga pe rusi:)))), ca daca rusii nu vor sa renunte la legatura lor cu ‘datinile, traditiile si obiceiurileee…aia e!, ei au ales calea care…nu e a Civilizatiei, si pe care poti rezista exclusiv daca te dovedesti a fi in armonie cu Natura.

      deci solutia e ca americanii sa devina mai buni, in sensul descoperirilor stiintifice, tehnice, abia asa reusind sa i faca terci pe rusi,

      iar rusii sa devina…cam desavarsiti in armonia cu Natura, abia asa putind sa ‘nu pice’, deci sa se manifeste ca un castigator in razboiul cu americanii

      insa pina una altaaa…daca tot se manifesta pandemia…ea sa fie folosita la adancirea pe calea ‘societatilor deschise’, cazurile in are se va manifesta rezistenta…Naturala urmand a fi tratate pe parcurs, odata cu gasirea unei solutii de a i ingenunchia pe rusi, solutia asta momentan nemanifestandu se.

      caz in care toata lumea castiga, momentan.
      🙂

    • Nu exista scuze pentru crime, degeaba incerci sa le gasesti.

      • atunci cind natiunile sint decapitate in soapta, nu tot crima o fi si aia?:) …insa eu le gasesc scuze si acestora,…dupa cum vezi:)

        e o lupta…pe Viata si pe Moarte, intre Natural si Artificial. ..razboaie fara morti…mai rar, pina si Revolutia Mondiala e cu ‘morti’, ba chiar cu Morti!,… chiar daca ceea ce daruieste e chiar Nemurirea:)

        ei trebuie sa se inteleaga unii pe altii, nu io, ca io ii inteleg:))))

        • Justifici crimele si macelurile cu altele din trecut? Omule, sper ca esti ok.

          • :))
            natiunile sint macelarite in timp ce tu scrii, timp care devine trecut, asa e, insa…nu chiar foarte indepartat:)

            Civilizatia, fiind o constructie Artificiala, are nevoie vitala de societati deschise,
            natiunile, care sint societati inchise, incurca dezvoltarea Civilizatiei, …deja in mod fundamental,
            de-asta cei care macelaresc natii sint si ei de inteles. alta varianta nu au,
            ca toate sint doua mari si late:
            Natura si Artificialul
            ( or cum Civilizatia…nu e Natura, …se vede cu ochiul liber:), ea mai are la dispozitie doar Artificialul, cu ‘societatea deschisa’ care e legata ombilical de manifestarea Artificialului.

            ce vedem e o rusie incoltita, care dpdv al Civilizatiei trebuie musai sa devina o societate deschisa,
            insa na belea!, ea refuza :)),
            ba mai mult, e dispusa sa faca orice pentru a se proteja.
            acu’ daca atunci cind s-o fi supus la vot generalii rusi care au ales ‘societatea inchisa’ au fost mai multi…aia e.

            nici nevoia fundamentala a Civilizatiei de a deveni o plenara societate deschisa nu e negociabila, insa nici alegerea rusiei, de a ramane o societate inchisa nu pare a fi ceva bun de negociat.
            doar astea sint dincolo de orice negociere, …momentan asa pare a fi.

            doar Raiul pe Pamant, adus de Inteligenta Artificiala, poate muta in mod fundamental, ‘spargand’ usile ‘societatilor inchise’. pina atunci, mai sint citiva ani,…americanii ii vor intelege pe rusi…si sinvers, ca pur si simplu momentan n au alta cale.

            tot asa cum pandemia de covid a redefinit dinamici la nivel mondial, si pandemia de razboi va face acelasi lucru,
            ca tinta ‘pandemiilor’ e sa demoleze actualelel sisteme sociale.
            deci…cred ca ar fi mai cu folos sa privim mai cu seama inspre Efectele ‘pandemiei de razboi’, insa si spre armoniile care se nasc intre pandemiile existente, potentindu le…
            manifestarea Civilizatiei ca societate deschisa vine la pachet cu noi sisteme sociale, care au ca esenta Inteligenta Artificiala. asta e Tinta Civilizatiei, orice altceva…doar se constituie in mijloc de implinire a acestei Tinte.

        • Cinic raspuns despre viata, pare artificial, parca e de la un internet bot care nu stie decat teoretic ce-i viata. Cinic. Esti Artificial, cred.

          • :)))
            habar n am cine sint, iar de o vremeee…nici nu ma mai intereseaza ‘cunoasterea de sine’, …m am lasat pagubas:))))

          • 🙂
            nimeni nu e Artificial, paici, momentan,
            insa tendinte cred ca exista, din cite am observat:)))

            Artificialul e o manifestare posibila abia dupa ce metamorfoza de la Natural la Artificial va fi finalizata,
            or cu trecerea de la Natural la Artificial se ocupa chiar Revolutia Mondiala, cu pandemiile ei cu tot,
            deci Artificial n am cum sa fiu, cel putin acu! :)), ca Revolutia Mondiala abia a inceput:))), …uite acusica se fac doi ani

          • Esti Artificialul insusi, am vrut sa scriu.

          • :))))
            in sinele cel mai adanc al Artificialului dai de Esenta Naturii,
            tot asa cum in cel mai adanc ungher al lui Yang dai de …Inima lui Yin :))

            deci…vrei sa spui ca eu sint Esenta Naturii?:))))))

          • ce spuneam…. :))) o teorie ametita si patetica si gata, putem vorbi despre ce nu intelegem, ca de exemplu viata. joaca-te cu teoria aia cat vrei, dar nu mai justifica crime. Acolo mor oameni, intelegi, esti sigur ca stii despre ce vorbesti sau esti captiv intr-o teorie simplista, ieftina, dar cinica? Hai sa nu mai vorbim despre ce nu stim.

          • e uimitor cum atentatele la viata provoaca emotie, insa atentatele la Viata trec neobservate…

          • culmea e ca atunci cind oameni vor țopai de bucurie…ca nu mai mor, imbratisind Nemurirea, e si momentul cind…au finalizat Demonstratia ca…de fapt sint Morti.
            de unde rezulta ca poti fi viu, dar Mort.

          • Daca vreodata, poate, ca nu se stie, vrei sa iesi din asta, du-te la camera de garda a unui spital mai maricel asa , stai pe un scaunel in sala de asteptare cam 7 ore sa zic, priveste si asculta in jur si… poate, poate… imtelegi ce valoate are ce tot povestesti pe aici.

  • Pai Dl Cristoiu aduce in atentie istoria, voalat prin literatura…..trebuie sa cunosti istorie ca sa poti sa comentezi pe asemenea teme…daca nu, ramai pe CNN, Protv, Digi, etc….tema e: cum se fura o tara, o lume, o natiune…..tre sa fii tembel sa fi stuck in ideea ca Putin e un maniac si Biden un ingeras senil…Afganistan, Siria, Iraq, Kuweit, Taiwan, Orientul Mijlociu din 67 pina acum, nordul Africii pe vremea lui patzachina lu Clinton, Nicaragua, CIA overlooking bringing drugs in US, etc, etc, etc…rings a bell, cu jandarmu mondial US of fucking A?…Pentru cei care comenteaza aiurea: ce face Putin acum e o reparatie morala la ce s-a furat din fostul URSS dupa ce naivul Gorbachov a facut un ”gentleman agreement” cu niste scumbags occidentali si betivu Eltin a vindut tot pe nimic din fosta URSS la finanta mondiala…si mai e ceva: comunismu nu a aparut din senin, a aparut dupa ce clasa bogata a furat tot si a lasat lumea incuru gol prin lume…si mai e ceva: a fost inventat tot de evrei…puneti mina si cititi…

  • Puiul de lele pe nume Arghezi, care e un nume fals ce se numeste pseudonim, se lafaie intr-un torent de cuvinte ca sa surprinda, cam palid, sufletul rusesc. Te si plictiseste cu vorbaria lui interminabila.
    Un geniu al poeziei si martir al neamului, Radu Gyr, o face in 4 versuri:
    Din Urali spre Soare-Apune,
    Cum veneau incinsi cu piei,
    Parca fumega din ei,
    Duhnet de salbaticiune.

  • @profu
    al treilea razboi mondial…e de fapt Revolutia Mondiala, iar ea a inceput inca de cind s-a dat Startul in Noua Competitie, pe vremea cind Trump zicea…Make America Great Again!,…adica si in competitia asta:)

    acuma daca si altii vor sa fie…’great again!…aia e,…ca doar n-o fi cu suparare:))) ( ce o insemna ‘great again’ pentru fiecareee…ramane de vazut:)) )

    e o Competitie!
    citiva prin lumea mare, …mai multi sau mai putini,…vor sa fie si ei… ‘grat again’! :))
    daca tot a inceput Noua Competitie :)))
    de ce n-ar vrea, daca tot s-a dat Startul intr o competitie Nou Nouta?!:)))

    razboiul clasic, mondial, nu mai e o optiune,
    singura optiune disponibila pentru Civilizatie este…Revolutia Mondiala.
    adica schimbarea din temelii a sistemelor sociale, …cu tot balamucul care l aduce o astfel de redefinire…

    deci…’al treilea razboi mondial’…nici macar nu exista ca definitie. definitia ‘razboiului mondial’ a disparut in ceata, intre timp.
    pe o planeta oarecare e posibil un singur Razboi Mondial, din ce s-a vazut el s a exprimat paici deja, prin… doua aripi,
    si o singura Revolutie Mondiala,
    …asta de acusica.
    atat.
    iar ea se preocupa cu trecerea de la Natural la Artificial.
    adica de la Inima la Minte.

  • Eu nu mai pot să citesc despre ruși. Maestre ce descrieți este o lume moartă demult.
    Astăzi sunt alte realități.

  • NEBUNUL DE LA KREMLIN A ÎNCEPUT AL III-LEA RĂZBOI MONDIAL !
    *
    Îi invit pe demenții care zilele trecute îl susțineau pe kaghebist să foloseasca sulul de hârtie igienică…

  • Domnul Cristoiu incerca sa ne distraga atentia de la samavolniciile la care s-au dedat mereu rusii si se dedau si acum, citand oarece scrieri argheziene, niste ”filozofeli” de doi bani care nu fac referire nici macar la 1% din nenorocirile pe care rusii le-au facut omenirii si continua sa le fac..!

    • Eu nu cred ca domnul Cristoiu încearca sa ne distraga atentia. Eu cred ca domnul Cristoiu citeste si aprofundeaza prea multe carti care-l influenteaza. Cu parere de rau, dar storicul clipei de azi nu mai este cel care era odata.

    • Nu va faceti griji, oricum nu-i iese niciodata, nimic.

  • Pentru exactitate: Matrioșka (diminutiv rusesc al numelui inițial – Matriona).

  • Maestre cu tot respectul ,explicati isteria occidentala pe care a-ti bagatelizat-o ,la timpul prezent .
    Poate ne mai explicati si „folosul” a tot ceea ce a-ti scris/comentat .
    Va rog nu va irositi TIMPUL cu „plimbari intelegatoare „.

  • „Adevărul este că între europeni şi ruşi e o diferenţă ca de la ied la hipopotam”

    aceasta diferenta poate fi echilibrata daca si numai daca rusia devine o societate deschisa, asemenea tutror celorlalte tari care au fost deja… ‘echilibrate’ folosind procedura asta.
    ce-a facut rusia pentru a se proteja, pastrand manifestarea unei societati inchise? pai…a tesut ortodoxia in ecuatia de miscare a tarii.
    de atunci….rusia ramane o societate inchisa, in timp ce altii declara la nevoie chiar razboaie crunte, doar pentru a o ‘descide’, pentru ca doar o societate deschisa poate pune cu botul pe labe o natiune, fie ea cit o vrea de ‘puternica’, iar tinta e spulberarea natiunilor 9 de state-coji, deci seci, poate fi plina lumea, chiar ghioalca.

    • poate fi blamata o natie ca vrea sa dispara din peisaj, din ea mai ramanand doar o adunatura de indivizi?
      evident ca nu poate,
      …daca asta ii e dorinta, bravo nenica!
      insa…
      poate fi blamata o natie care nu doreste sa se manifeste ca o coaja, deci sa se lipseasca de miezul care e? pai asta de ce ar fi blamata?!, pe ce motiv?! daca asta ii e dorinta, …aia e.

      faza e ca la un moment dat,
      adica pe vremurile astea,
      Civilizatiei i se cere sa se manifeste ca un Intreg.
      prin urmare mai poti fi parte a Intregului exclusiv in doua situatii:
      esti Artificial
      esti Natural

      de ce singura solutie pe care Civilizatia o are este ‘societatea deschisa’?
      pai pentru banalul dar absolutul motiv ca Civilizatia nu-si doreste sa fie Natura:)))
      Natura fiind o societate inchisa…ochi!
      deci…n are incotro!:)), are o singura alegere la dispozitie si numai una: Anti(societatea inchisa). adica…’societatea deschisa’:)))

      fundamentala pentru Civilizatie este ‘societatea deschisa’
      daca Natura e o poveste a Intregului, Civilizatia e o poveste a Individului. …adica….fix pe dos si cu capul in jos…decit Natura!:))

      pentru ca Civilizatia e la portile desavarsirii, …practic desavarsirea a intrat cu un picior in ograda Civilizatiei, Individul va fi ‘unitatea de baza a Civilizatiei’.
      ce vrea rusiaaa…, adica sa se manifeste ca un Intreg, imbratisind ‘societatea inchisa’ ( mai exact…ramanand in B ratele ‘societatii inchise; )…cam intra in contradictie cu ce vrea Civilizatia:))) ( care are nevoie ca de aer de ‘societati deschise’ )

      cum se da la Pace povestea asta?
      pai….nu se poate da la Pace:)))))
      aia e.

      insa ceva tot se poate face, pina una alta:
      pentru ca Civilizatia tinde plenar sa fie Imaginea din Oglinda a Naturii, ( pentru ca dor varianta asta de echilibrare o are, care chiar daca e relativa e o exprimare Absolut Relativa ),
      natiile care vor sa ramana ‘societati inchise’ se mai pot exprima, pina una alta, exclusiv, dar exclusiv daca sint leite Imaginii Naturii ( pentru ca doar asa se vor putea ‘misca’ fara sa genereze contradictii in ecuatia de miscare a Civilizatiei.)

      cale de mijloc nu mai e. aia e.
      ori ‘societate deschisa, insa desavarsita’ …( doctrina ei fiind Artificializarea, esenta fiind Individul )
      ori ‘societate inchisa, insa desavarsita’…( doctrina ei fiind a Naturii, esenta ei fiind Intregul )

      problema stringenta, a Civilizatiei, este ca ea tre sa si desavarseasca in stil fibonacci ‘societatea deschisa’ ( iar asta le obliga si pe celelalte natii, cite mai exista,…cite or mai dori sa si pastreze starea de ‘natie’, de ‘intreg’, sa si desavarseasca ecuatia de miscare, armonizandu se cu ecuatia de miscare a Naturii )

      esenta societatii deschise, a lui Popper, se poate deslusi in esenta dinamicii societatii deschise,…tot a lu’ Popper, si care este ‘ingineria sociala fragmentara’, asta fiind in esenta…Imaginea din Oglinda a Intelepciunii.
      mai simplu: cu toate ca toti se joaca pe lumea asta, s-ar parea ca putini stiu si care e de fapt jocul in care sint prinsi cu efervescenta :))

      • atita vreme cit jocul e cu Antiintelepti…numai de joaca nu mai sint…Vremurile.
        sa deslusesti intre un Intelept de un AntiIntelept e tot una cu a deslusi intre ‘ceva’ si imaginea din oglinda a ‘ceva’-ului.
        caz in care ‘dinamicile AntiInteleptilor pot fi asimilate, la limita…, cu exprimari Intelepte

        • pe vremurile Marii Revolutii diamantele se cauta prin gunoaie, iar gunoaiele se cauta pe cele mai rasate pervaze.

  • After Russian President Vladimir Putin announced he had ordered military action in Ukraine early Thursday, he threatened „those who may be tempted to intervene” on Ukraine’s behalf.

    „Now a few important, very important words for those who may be tempted to intervene in ongoing events from the outside,” Putin said. „Whoever tries to interfere with us, and even more so to create threats to our country, to our people, should know that Russia’s response will be immediate and will lead you to such consequences as you have never experienced in your history. We are ready for any development of events. All necessary decisions in this regard have been made. I hope that I will be heard.”

    din pacate, asta e nota personala a lui putin. nu mai e vorba doar de forta istorica profunda de care vorbea si dl. cristoiu, ci de excesul comportamental al unui dictator care e in stare sa mearga foarte departe. la fel ca in cazul discursului „istoric” spusele astea respira ura si frustrare (bine, si biden si-a gasit ieri sa intrebe „cine dumnezeu se crede putin?”)

  • ora 05:00, „ora lui Ivan”, cum ziceau soldatii germani in al doilea razboi mondial. ora cand incepea barajul de katiuse.

  • Cifra 8 are multe semnificatii din cele mai vechi timpuri si pina azi. Am gasit pe un site: „La egipteni, cifra 8 reprezenta echilibrul. Pitagora şi adepţii săi îl considerau simbolul iubirii şi prieteniei. Iată şi ce alte detalii inedite mai putem afla despre semnificaţia cifrei 8.
    Se spune că cifra 8 este numărul echilibrului cosmic,existând 8 planete în sistemul solar. Tot atâtea sunt şi punctele cardinale,principale şi secundare. Este considerat a fi o cifră perfectă,luându-se în calcul primul număr cubic (2X2X2).”
    „În budism, semnificaţia cifrei 8 este aceea de număr norocos,fiind asociat cu cele 8 petale ale lotusului,floare pe care,de altfel,se poziţionează în templuri statuile Buddha. Tot în această cultură există şi 8 căi care duc către iluminare. La hinduşi,zeitatea supremă,numită Vishnu,are 8 braţe ce corespund celor 8 paznici ai spaţiului.”
    „Steaua octogonală,numită şi Steaua de la Betleem,formată din două pătrate suprapuse,ce indică Cerul şi Pământul,a avut rol de călăuză pentru cei trei magi de la Răsărit,porniţi în căutarea Pruncului Sfânt.”
    „…8 culcat,simbolul infinitului.”
    Desi Matrioska a fost”conceputa” la sfirsitul secolului XIX, undeva pare ca cifra asta 8 nu e intimplatoare. Cel ce a gindit jucaria asta, putea sa o faca din 5 piese, 6…el a facut-o original in 8. Ar fi interesant de stiut care a fost gindirea de atunci a celui care a creat aceasta papusica. De asemenea as vrea sa vad o harta de la vemea respectiva. Nu cred ca cele 8 papusele sint 8 dintr-o coincidenta sau intimplare, cred ca e un simbol cu semnificatie…
    Uitati aici o colectie de vorbe celebre:
    „”Patria este acolo unde suntem iubiți. ”
    Mihail Lermontov, poet

    „Iertăm întotdeauna ceea ce înțelegem.”
    Mihail Lermontov

    „Înțelepciunea înseamnă să știi unde să te oprești, să știi ce e permis și ce e interzis.”
    Lev Tolstoi, scriitor

    „Existența morții ne obligă să dăm vieții noastre un sens pe care aceasta să nu i-l poată lua.”
    Lev Tolstoi

    „Dacă un om râde din tot sufletul, înseamnă ca e un om bun.”
    Dostoievski, scriitor

    „Moartea unui om e o tragedie, moartea a milioane de oameni reprezintă doar o statistică.”
    Stalin, om politic

    „Rusia este o parte a culturii europene.”
    Vladimir Putin, om politic

    „În clipa hotărâtoare, rusul știe întotdeauna ce are de făcut.”
    Gogol, scriitor

    Cred ca si vorbele astea spun ceva despre gindirea si comportamentul rusilor. Culmea e ca genetic vorbind sintem mai apropiati de rusi decit de restul lumii…ca sa vezi dom’le…
    In fine, m-am distrat copios vazind urmatorul clip: https://www.youtube.com/watch?v=NXN6fa-Zf4o – Grupul Divertis – Despre intrarea României în NATO (1999) – l-am vazut cu cap si coada si mi-am amintit de ce tara asta a noastra, asa pirlita cum e considerata de multi, sta totusi neclintita pe „parcela” asta de pamint…pai la glume si bascalie nu exista alt popor mai inventiv si mai intelept, o spun din toata inima…ca sa rasucesti cuvintele asa cum face romanul, ca sa ai dezmorteala asta mintala sa invirti fiecare cuvint posibil pe fetze si sa scoti cuvinte noi,(altii nu au cuvinte destule in vocabularul tarii lor ca sa inteleaga glumele romanilor), eu cred ca e mare lucru si cred ca sintem cu adevarat o natie binecuvintata indiferent de cine ne denigreaza sau incearca sa ne faca sa ne simtim inutili. Numai la Divertis daca te uiti, la nimic altceva, iti dai seama de inventivitatea asta inepuizabila de care dispune romanul… Nu orice natie e in stare sa analizeze cu mult umor si intelepciune, orice situatie de viata, fie ca e din trecut sau prezent…Cred ca ar trebui sa fim mai atenti la straini si si la mofturile tuturor, nu sintem inferiori nimanui, din nici un punct de vedere,dimpotriva…”Alesii” trebuie schimbati si sper sa devenim din nou stapini la noi acasa. Rusu si amerolacu pot sa-si arate muschii si altfel, in alta parte.Intelegerile lor pe spinarea altora nu arata ca-s mai puternici, ci ca-s tupeisti de ambele parti. Tupeistul nr 1 e amerolacu’…daca ar sta in masa pe gheata la el acasa, ce-si imagineaza? ca vine rusu pe tanc sa cucereasca „ioropa”????De ce ar face-o? Are cel mai mare teritoriu de pe pamint, are resurse, se dezvolta…cine atzitza pe toata lumea? Aia care nu-s in stare sa faca nimic la ei acasa…Aia e.

    • bineinteles ca Cele Sapte Cifre au o semnificatie, cum sa nu aiba, mai ales cind una dintre Cele Sapte Cifre este…Cifra 8 :))))))

      cind vine vb despre Numerologie…ma distrez copios:)))),
      ca pacilea pina si Stiinta Cifrelor a fost data in ‘numerologie’, adica a fost secata de miez :))

      3 7
      4 6 8
      5 9

      astea sint Cifrele, altele…de unde, nenica:)))
      asa scrie si n Sefirot, asa scrie si in Curcubeu, etc etc
      ….numa in Matematica scrie putintel altfel:))),

      Catematica, chestia aia Seaca, …ce si a zis: ia sa definesc ‘io’ un Nou Plural!
      si s-a pus pe treaba. adica a Cipartit Sfanta Treime in Componente adica a Ciopartit Oul Absolut definind…Matematic!, Cifra 1 ( singularul )
      Cifra 2 ( pluralul…Matematic )
      ….schimband in mod fundamental celelalte Sapte Cifre:))))

      deci iata ce a putut sa faca Matemtica, dupa ce a Ciopartit Sfanta Treime…cica cu talent:
      a Redefinit in mod fundamental Pluralul, din Daruitor ( ca asta e Iubirea, Pluralul Absolut ), in…Pluralul Acumularii:)))))

      deci, atunci cind Matematica a intrat pe Teren, ea s-a dus tintit catre Plural, intorcandu l pe dos si sucindu l cu capul in jos:)))
      DOI, care e Pluralul, Viata, Daruirea, Iubirea,…Hristos!:))), a fost disecat din Sfanta Treime, si definit in stil Anti, ca Matematica la asta e buna:))
      din DOI, Pluralul Absolut,…Matematica a ‘nascut’…prin cezariana:)), Cifra 2:)))

      asta ca sa vedeti de e e in stare Matematica:))), are atata tupeu in ea incat…si a propus inca din definitie sa Ciopirteasca Sfanta Treime, Oul Absolut:))),
      definind….Un Nou Cap…Celor Sapte Cifre.

      pentru ca nimic nu e intamplator, nici macar felul cum arata Cifra 3 nu e:))),
      ca ea arata fix ca un Ou Crapat, mai pe romaneste povestind, prin felul in are ea arata, ca Cele Sapte Cifre sint aparute abia atunci cind Oul Absolut…S-a Crapat in El Insusi :)))
      adica…daca Inchideti Oul Crapat, care e…dupa cum se si vede:)), Cifra 3, obtineti..Esenta Cifrelor, care e Sfanta Treime.
      insa Sfanta Treime…e Intregul!:)), in care gasesti Singularul, adica Cifra 1, insa Pluralul apare…, spre fundamentala deosebire de Secatura aia pe nume Matematica:))), in sinele lui 1!
      in sinele lui 1!, nu…clonandu l pe 1 :)))

      de cind am venit io pacilea ultima data…astia au ametit Cifrele…varza le au facut!:)), ca…n am inteles nimic din ce vedeam:))), iar eu pentru ca cu ‘cunoasterea’ nu le am, ci doar cu ‘recunoasterea’, i am dat un sut in fund numerologiei de pe planeta astaaa…de creca si acum se mai plimba prin Univers:))))

      iar dupa ce Matematica ‘a preluat controlul’…ce a facut?
      cum ce?!:))))
      a varat in mintea copiilor de la virse fragede Pluralul Matematic!:))), adica Acumularea!:))
      acumaaa…doar dati va seama ce inseamna dupaia sa scoti ce ti au varat in minte astia apcilea,…punind la locul potrivit Pluralul Absolut, care e Daruirea:)))
      bine, asta inseamna ca…Matematic, 1+1=2, deci 2 e mai mare ca 1 :)),
      insa in mod absolut DOI e Fiul SINGULARULUI :))), deci DOI E! IN SINELE lui UNU:)))

      insa grozavia apare atunci cind…Matematica l-a rezultat pe Zero:)))
      pentru ca:
      Matematic, Zero e…Nimicul!
      insa in mod absolut, Zero este Intregul, Sfanta Treime, adica Totul!:)))))
      deci Zero e Totul!, nu Nimicul 🙂 ( Bine, e ‘Totul SI Nimicul’, ca povestea e mai lunga:)) )

      acuma mai ziceti voi ceva despre Matematica, despre Secatura asta care Cloneaza Iubirea ( care e ecuatia de miscare a Oului Absolut, care E! CUBUL ) :)))
      nu i asa ca e…Desteapta?:))))

      abia acuma putem vorbi despre papusile rusesti :), deci abia dupa ce am inteles cele doua feluri in care se exprima Pluralul, mai exact superpozitiile Pluralului: Daruirea, Acumularea

      Matriosca este…Povestea Pluralului Absolut,
      iar din ele mai raman doar SAPTE, atunci cind ‘te deschizi pe tine insuti’, cunoscandu te pe tine insuti,
      fix atatea cite Cifre,
      insa devin 9, atunci cind TU te regasesti in Matrioska pe nume…Natura 🙂

      • povestea Cifrei 8 se citeste in Povestea Cifrelor:
        3…..7
        4..6..8
        5…..9
        pe stanga e Cerul
        pe drepata e Pamantul,
        4 e Pluralul Cerului
        8 e Pluralul Pamantului

        4 este o exprimare a lui DOI
        8 e o exprimare a lui 4
        iar 6, care e Reazemul Absolut al Sistemului de Balante, este…intreita manifestare a lui DOI

        Cifra 8 este…Pluralul Pamantului ( el e povestea Acumularii, deci e povestea lui Infinit:), insa este si reazemul balantei formate din Cifrele 7 si 9 ( care sint pozitionate asa, nu invers:)), caz in care Culorile Curcubeului sint, de fapt, rogvvia, nu rogvaiv :))), dar cine sa mai ia in seama amanunte dastea:))), Culorile Fundamentale ale curcubeului fiind Rosu, Verde si Albastru,\deci ultima Culoare a Curcubeului e Albastru, nu Violet:)))
        Cifra 8, deci si Cifra 4, se echilibreaza in mod Absolut cu DOI, adica cu Cifra 6, care, spre fundamentala difrenta, e povestea Vesniciei ( adica a Infinitului intors pe dos si cu capul in jos:))) )
        deci pe cind Matematica ne invata, cu pasi de Melc, despre Infinit, tot asa ne invata si Cifra 6, adica Natura, insa ea ne invata despre Vesnicie:)

  • Gulagul și execuțiile cekiste au cam terminat tipologia de ruși dostoievskiană. Cei de azi țin mai mult de Homo sovieticus, specie sociologică monotonă ce s-a răspândit dealtfel cam în tot Lagărul Păcii ocupat de Armata Roșie.
    Surpriza cu acest om nou poate fi totuși mare în relația directă. Să întrebi un vârstnic care citește Pravda pe o bancă în parc încotro e stația de metrou (sunt foarte depărtate între ele) și să se ridice în picioare ca să discute, nu mai întâlnești atâta educație nicăieri.

  • Matrioşka,la schimb cu sevcenko.
    „-7 spitze de sange avea Lenin in el!”-Vadim.
    nu stim pe ce „rusi” a grefat Revolutia,
    azi e simplu:
    -faci un cnn, un protv,un digi24 si o alephie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *