Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Tudor Arghezi: „Nicăieri ignoranța în ce privește o țară străină nu e mai completă ca în țările Apusului civilizat”

Despre noi. Tudor Arghezi pune punctul pe i în controversa despre părerea străinilor despre noi:

„Sînt în străinătate două soiuri de oameni: unii care ne insultă, și alții care au față de noi o admirație atît de mare încît ne jignește. Toți admiratorii noștri ne cunosc, au fost la noi sau au avut legături cu noi. Sentimentele celorlalți sunt scuzabile prin ignoranță, nicăieri ignoranța în ce privește o țară străină nu e mai completă, oricît ar părea lucrul de contradictoriu, ca în țările Apusului civilizat. Foarte mulți știu situația geografică a României, și Bucureștii li se par cînd în Austria, cînd în Rusia, cînd în Turcia. Din Europa Centrală spre răsărit ei fac cu toate statele și națiunile un fel de tocătură mare și haotică, și dacă n-ar fi cîte un război, ca al Italiei cu turcii, sau ca războiul din Balcani, ei – ar fi aflat din jurnale, în care-și fac instrucția generală, nici de existența Tripolitaniei, nici de a Greciei, Albaniei și celorlalte țări. Ei socot că din Germania încolo începe un element nou, populat de ființe asemănătoare cu hipopotamul și libelula, și înzestrate cu un dar ce se apropie de al vorbirii.” (Tudor Arghezi, Românca în Seara, 8 iulie 1913)

 

*

Unde s-a oprit Roma. Mai mult decît incitantă, stîrnitoare de noi idei, teza de fundament a cărții O scurtă istorie a Germaniei. De la Iuliu Cezar la Angela Merkel-. O repovestire pentru vremurile noastre, apărută în versiune originală, la Old Street Publishing, în 2017, sub titlul The Shortest History of Germany. James Hawes – autorul – pornește demersul de la un adevăr istoric: Romanii s-au oprit pe Elba. Dincolo de Elba se întinde Prusia, și nu Germania veritabilă, Germania Vestului. Și Aliații s-au oprit pe Elba, unde a avut loc mult publicitata întîlnire cu Armata Roșie. Jamew Hawes conturează astfel harta Germaniei din vremea romanilor:

„Deși romanii par să fi cercetat tot ceea ce azi am putea numi Germania, ei nu au reușit niciodată să o cucerească pe de-a întregul. În fapt, viitorul Germaniei a fost în mare parte dictat exact de limita pînă la care au guvernat romanii. Şi nu există niciun dubiu unde se află aceasta, căci este fără greș săpată în pămînt.

Datele sunt vagi, dar cel tîrziu în jurul anului 100 e.n., romanii dețineau controlul deplin asupra sud-vestului Germaniei. Pe la 160 e.n., și-au oficializat statutul construind granița fortificată cunoscută drept limes Germanicus. Aceasta urma Rinul, apoi o lua spre răsărit pentru a ajunge la fluviul Main (pînă azi, proverbiala linie ce desparte sudul de nordul Germaniei), ca apoi să se îndrepte spre sud și est pînă la Regensburgul de azi. Această falie din istoria Germaniei este de fapt Marele Zid al Europei: lung de aproximativ 560 de kilometri, de-a lungul lui se înălțau în jur de o mie de forturi și turnuri de observație, dintre care cele mai multe pot fi recunoscute și astăzi. Mult timp a fost în mod inexplicabil ignorat de istorici, însă în ultimul deceniu a început să se bucure de atenția pe care o merită. Pentru tot restul acestei cărți, trebuie să ne amintim exact cît de mult s-a extins guvernarea romană în Germania.

Dacă așezi linia limesului peste o hartă a Germaniei moderne, ea se întinde peste oraşe precum Köln (Cologne), Bonn, Mainz, Frankfurt, Stuttgart, München și Viena; și chiar la est de limes, locuri precum Duisburg au fost inițial baze avansate ale Romei. Cu alte cuvinte, toate marile oraşe ale Austriei și Germaniei de Vest, cu excepția Hamburgului, s-au ridicat în interiorul sau în umbra imediată a Imperiului Roman.”

Plecînd de aici, autorul lansează un îndemn nițel ciudat azi, cînd se invocă peste tot, în acorduri de trîmbiță, unitatea Europei, de la Atlantic la Urali:

„Germania trebuie să își amintească acum adevărata ei istorie. Europa trebuie să facă la fel, înțelegînd că perioada 1871-1945 a reprezentat o anomalie prusacă în istoria unei țări în care adularea autorității statului, zelul puritan și militarismul chipurilor brăzdate de cicatrici erau elemente cu totul străine. Germania este unica speranță a Europei. Ea trebuie să acționeze și trebuie privită drept ceea ce ar fi trebuit să fie mereu: o țară puternică în inima Vestului.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Tudor Arghezi: „Nicăieri ignoranța în ce privește o țară străină nu e mai completă ca în țările Apusului civilizat””

  • Norocul lui Arghezi ca nu a fost pasager pe Titanic ca ar fi fost si el pe lista de a fi eliminat.

    Astazi e aniversarea a 111 ani de la scufundarea Titanicului. Pe retelele de socializere oamenii se intreaba daca nu a fost un sabotaj pentru ca la bordul Titanicului se aflau un grup de oameni de afaceri ce se opuneau lui JP Morgan si infintarii banci federale americane. Vezi linkul. https://twitter.com/MANUMENTAL101/status/1647300932584226816

  • Sunt unii care barfesc cum ca romanii si-au intins cuceririle numai pana acolo unde se putea cultiva vita de vie

  • Nu același lucru se poate spune despre perioada 68 – 89 , când România era nr 2 la medalii la Olimpiada de la Los Angeles 84, Campioana Europei intercluburi la Sevilla 86, exportator de utilaj industrial , tractoare, produse chimice etc, cu un uriaș nr de medici, ingineri etc străini educați in Romania. Cu un serviciu de informații
    și contrainformații temut și recunoscut, cu un ministru de externe Ștefan Andrei, cu datorie externa 0 ( ZERO !!!!)

  • Ce spunea Arghezi e foarte adevarat si in zilele noastre.
    Știind mai puțin despre Romania decât cei din Occidentul european, care cu greu își pot ascunde disprețul, americanii, când aud că sunt din Romania, se arată plăcut impresionați, repetă „Romania” oarecum admirativ, li se pare ceva exotic, cam ca America de Sud, dar fără Caraibe.
    In Paris am auzit pe stradă africani – vorbitori de franceză – exprimând dispreț la adresa românilor. Până și Africa (cea europenizată) râde de România. Nu i-am auzit râzând de unguri, nici de polonezi, nici măcar de bulgari. Am auzit și indieni, care la ei in țară n-au veceuri si isi fac nevoile in stradă, vorbind disprețuitor despre România. Inteleg ca occidentalii din UE strâmbă din nas când aud de noi, dar de ce a ajuns România și de râsul lumii a treia??

    • Presa internationala detinuta de poporul ales ne-a facut aceasta reclama .

      Verax , La Roumanie et les juifs
      Evreii nu au pierdut ocazia de a umple Europa de plingerile lor . Inventiile cele mai absurd au facut turul presei .Tatal printului Carol , ii scrie acestuia la sfirsitul lui mart 1868 :” Tesatura de inventii rauvoitoare , monstruoase raspindite pe seama [152] Romaniei (…) aduc chestiunea evreiasca la ordinea zilei . Problema evreiasca reprezinta o exema agresiva pe organismul statului , care nu poate fi tratata si vindecata repede .”
      Printul regal al Prusiei catre printul Carol , 15 apr 1869 :” povestile evreiesti sint de o reavointa perfida “
      O noua scrisoare a printului Carl Antoniu de Hohenzollern, fiului sau , domnul Carol in mai 1869 [153] “Chestiunea evreiasca a intrat intr-o faza in care atrage asupra ei atentia intregii Europe. (…) ti-am spus ca toate afacerile evreiesti constituie un noli me tangere . E un simptom particular , maladiv in Europa , dar asta-i situatia . Nu poti schimba nimic , intrucit presa europeana e toata in miinile finantei evreiesti .(…) Intr-un cuvint , plutocratia evreiasca e o putere redutabila a carei bunavointa poate avea efecte benefice dar a carei dusmanii e primejdioasa” [154]

      Asa atunci , asa acum.

  • Să se mândrească nemții cu Merkel a lor cât vor, n-avem și noi istoria Moldovei de la Dragoș I Descălecătorul la Maia Sandu Tefelista și a României de la Basarab I la Codruța anti-corupționistal? După glorioasa domnie a lui Papură Vodă Iohannis într-o Românie care nici măcar plantație nu mai e, cine ar fi mai potrivită ca președinte decât baschetbalista?

  • România Regală a lui Arghezi avea Minister al Propagandei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *