Circulă cel puțin două fakenewsuri în ultima perioadă , unul promovat de profesorul Păun, angajat guvernamental la FNGCIMM (deci om care are acces la datele guvernamentale publice), și altul promovat de economistul șef al Raiffeisen BanK, domnul Ionuț Dumitru.
Fakenewsul promovat de domnul Păun se referă la numărul de salariati, despre care domnul profesor sustine că este de doar 4,89 milioane salariați și astfel numărul salariaților este mai mic decât numărul pensionarilor (care sunt 4,94 milioane). Fals!
Dincolo de fakenews, domnul profesor face praf munca guvernului Orban și, mai nou, Cîțu, care s-a lăudat tot anul că are un numar de peste 5,5 milioane salariați.
Iar aici da, site-ul Ministerului Muncii ne confirmă faptul că la 31 decembrie 2020, România avea 5,57 milioane salariați (detalii în poza atașată). Puteți să i-o trimiteți domnului profesor cu recomandarea să aibă proprietatea cifrelor folosite pe viitor, mai ales când apare în public (afirmatia a fost facută în emisiunea Legile Puterii de joi, unde domnul profesor a și insistat să scrie aceste cifre pe un flipchart).
Un alt fakenews, lansat de domnul Ionuț Dumitru, se referă la faptul că salariile medii nete din sistemul public sunt cu 70% mai mari decât cele din sitemul privat. Acest fakenews a fost des rostogolit de tot felul de trompete pentru a crea un curent de opinie care să justifice înghețarea salariilor bugetarilor.
Acum, eu nu pot să mă uit decât la datele oficiale ale statului român și mă refer aici la Institutul Național de Statistică (sursă indicată și de domnul Ionuț Dumitru, dar probabil citită în dungă).
Și ce observ (veți observa și dumneavoastră din poza atașată care conține tabelul INS pe luna noiembrie pentru câștigurile salariale pe economie)?
Că salariul mediu net în sectorul public este mai mare cu 23.8% decât salariul mediu net în sectorul privat (salariul mediu net tras mult în jos de faptul că 1,7 milioane de persoane lucrează pe salariul minim).
Astfel, dacă în sectorul public salariul mediu net în luna noiembrie a fost de 4281 lei, în sectorul privat salariul mediu net a fost de 3459 lei.
Deci 23,8% și nu 70%.
Puteți să transmiteți poza domnului Ionuț Dumitru, cu recomandarea că dacă vrea sa transmită un mesaj care să se refere la o mai bună disciplină fiscal-bugetară poate să o facă și fără să introducă în discuție astfel de procente senzaționale, false, care au doar scopul ca dânsul să fie preluat de media.
Sunt convins că media îl preia și dacă prezintă, în mod responsabil, datele oficiale și concluziile pe care le poate avea pe baza analizei acestor date.
Referitor la salariile bugetarilor observ că marii economiști ai dreptei uită cine i-a tratat și protejat în pandemie.
(Text și foto: Adrian Câciu)
Păun este un mare derbedeu nazisto-hastagist văzut mereu la latrinele tv securisto-maoiste iar Dumitru Ionuț,un mare căcănar al ocultei bancare,sictir idioților