Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un mister al istoriei: Colonia pierdută din Roanoke

În anul 1587, o colonie mică a fost fondată pe o insulă din largul coastei de est a Americii de Nord. Teoretic, așezarea a fost prima colonie engleză permanentă din Lumea Nouă, asta deși coloniștii au dispărut din cauza unor circumstanțe necunoscute. Colonia pierdută de la Roanoke este unul dintre cele mai notorii mistere din istoria americană, „indiciile” criptice lăsate în așezarea abandonată și lipsa oricăror dovezi concrete fac ca aceasta să fie în centrul unor diverse speculații și teorii.

În dificilul an de fondare a așezării, primarul acesteia, John White, a plecat în Anglia pentru a cere resurse și forță de muncă. S-a întors trei ani mai târziu și a găsit așezarea goală, soția, copilul și nepotul său, primul copil englez născut în America, dispăruseră. Cuvântul CROATOAN și literele CRO, sculptate în copacii din interiorul granițelor coloniei, erau singurele semne care indicau o explicație. În ciuda indiciilor, echipajul care s-a întors nu a reușit să îi caute pe coloniștii dispăruți, deoarece o furtună s-a apropiat chiar în momentul în care au ajuns la așezarea pustie, obligându-i să se întoarcă spre Anglia. Pe baza misterioasei sculpturi în copaci, insula Croatoan din apropiere, cunoscută acum sub numele de insula Hatteras, este locul în care mulți cred că s-au mutat coloniștii. La momentul fondării coloniei, indienii Hatteras ocupau insula, iar o teorie populară presupune că acei coloniști s-au alăturat grupului de nativi americani pentru a depăși penuria de resurse și de cunoștințe referitoare la pământul pe care îl colonizaseră. O presupusă dovadă a acestei afirmații este existența unor sculpturi în piatră care ar fi fost făcute de către Eleanor Dare, fiica lui John White. Aceste pietre, numite adesea Pietrele Dare, conțin povești scrise care relatează soarta coloniștilor și anecdote personale de la Dare către tatăl ei. Deși se crede în mare parte că sunt o farsă și niște falsuri, există o anumită convingere a mediului academic din SUA, și nu numai, potrivit căreia cel puțin una dintre pietre ar fi autentică.

Din anul 1998 încoace, Proiectul Croatoan a cercetat și a furnizat dovezi arheologice care să susțină teoria conform căreia coloniștii s-au mutat pentru a fi alături de tribul Hatteras sau cel puțin au interacționat cu acesta. Artefactele și obiectele găsite în satele Croatoan, pe care doar coloniștii englezi le dețineau sau le confecționaseră la acea vreme, au consolidat legătura dintre cele două grupuri. Dar, în ciuda acestor dovezi și a multor alte teorii, probabil nu se va găsi niciodată un răspuns definitiv la misterul dispariției coloniștilor. Deoarece, cel puțin din punctul meu de vedere, nativii puteau să ajungă în posesia obiectelor englezești după ce i-ar fi masacrat pe acei pionieri englezi. Deoarece tot am amintit de conflictul dintre nativi și coloniști, este bine să reținem anumite momente și date cheie:

Teoretic, în timpul cuceririi (inițiale) a Americii de Sud de către spanioli (și nu numai), cel puțin zece milioane de indigeni au murit, în principal din cauza răspândirii bolilor afro-eurasiatice, într-o serie de evenimente care au fost descrise ca fiind primul act de genocid la scară largă din epoca modernă.
Aproximativ 15 milioane de indigeni au murit în ceea ce astăzi reprezintă teritoriul Statelor Unite ale Americii, asta între anii 1492 și 1900.

Masacrul de la Bear River din 1863, în apropiere de ceea ce este acum Preston, Idaho, a provocat moartea a aproximativ 400 de membri ai Northwestern Band of the Shoshone Nation, fiind cel mai sângeros masacru al nativilor americani înfăptuit de către armata americană.

La data de 4 iulie 1776, Statele Unite ale Americii au fost fondate prin Declarația de Independență, în care se afirma în mod deschis că: „…El (regele britanic) a stârnit insurecții interne printre noi și a încercat să aducă asupra locuitorilor de la granițele noastre sălbaticii indieni nemiloși…”.

În timpul Războiului de Independență american (1775-1783), al celui de-al doilea Război de Independență (1812-1815) și al Războiului Civil (1861-1865), liderii americani, dornici să-și transforme economia de plantație ca adjuvant al colonialismului european și să-și extindă teritoriile, au râvnit la vastele teritorii indiene și au lansat mii de atacuri asupra triburilor indiene, măcelărind șefi indieni, soldați și chiar civili și luând pentru ei înșiși pământurile indienilor.

În 1862, Statele Unite au promulgat Legea Homestead, care prevedea că fiecare cetățean american cu vârsta de peste 21 de ani, cu o simplă taxă de înregistrare de 10 dolari americani, putea achiziționa cel mult 160 de acri (aproximativ 64,75 hectare) de teren în vestul țării. Atrași de terenuri, albii au năvălit în zonele indiene și au declanșat un masacru care a dus la moartea a mii de indieni.

În prezent, populația indiană și nativă din Alaska reprezintă doar aproximativ 1,3% (a se citi 1%) din totalul populației SUA.
Indienii au fost împinși dinspre est spre vestul arid, iar majoritatea rezervațiilor indiene au fost situate în zone îndepărtate, improprii pentru agricultură, cu atât mai puțin pentru investiții în dezvoltarea industrială. Majoritatea triburilor, cu rezervații dispersate de diferite dimensiuni, nu au putut obține terenuri adecvate pentru dezvoltare și, prin urmare, au fost supuse unor restricții severe de dezvoltare.

Pentru cei care nu conștientizează „ruperea” relațiilor dintre SUA și RPC, eu vă prezint un material din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze, material publicat la data de: 2022-03-02 10:59:

 „În concluzie, administrațiile succesive ale SUA nu numai că au exterminat un număr mare de amerindieni, dar, prin conceperea sistematică a politicilor și prin acte de suprimare culturală brutală, i-au aruncat într-o situație ireversibilă și dificilă. Cultura indigenă a fost zdrobită în mod fundamental, iar moștenirea intergenerațională a vieților și spiritelor indigene a fost amenințată grav. Măcelul, relocarea forțată, asimilarea culturală și tratamentul nedrept pe care Statele Unite l-au comis împotriva indienilor americani au constituit de facto genociduri. Aceste acte corespund pe deplin definiției genocidului din Convenția ONU privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid și au continuat timp de sute de ani până în prezent. Este imperativ ca guvernul SUA să renunțe la ipocrizia și standardele duble în ceea ce privește problemele legate de drepturile omului și să ia în serios problemele rasiale grave și atrocitățile din propria țară”
(https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/202203/t20220302_10647120.html) .

RPC și SUA au lansat de ceva vreme teoria unei lumi cu două sisteme, rămâne de văzut care tabără o vor alege actorii statali și non-statali de pe Arena Internațională (care este anarhică, iar supraviețuirea rămâne dezideratul fundamental). Asta până când RPC va ajunge la formarea unei lumi unipolare, cu statul chinez drept lider suprem.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Un mister al istoriei: Colonia pierdută din Roanoke”

  • Banuiam de mult ca SUA si China si-au dat mana pe sub masa. Mascarada.

  • Americanii și-au construit măreața națiune,tara ,cu pușca și cu pistolul, au adus sclavi din Africa,acum o mențin tot așa ,nu mai e valabil”cum e turcul așa și pistolul” turcul a fost înlocuit cu brio de american.
    Erou național Rambo in versiunile 1,2,3,4.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *