Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un serial la întrecere cu Game of Thrones: Fundația, după Isaac Asimov

1. Am ajuns cu Fundația, serial lansat de Apple, la episodul 8. Spre deosebire de Netflix, platforma de streaming Apple difuzează episoadele unui sezon în fiecare săptămînă cîte unul, deși a fost filmat tot sezonul. Despre romanele Fundația scrise de Isaac Asimov am aflat prima oară de la Sebastian Ghiță. Cînd am fost la Belgrad ca să-i iau interviul cerut de Evenimentul zilei, după încheierea trebii, am fost cu Sebastian Ghiță și Dan Andronic prin Belgradul știut de mine doar din perioada Agresiunii NATO. Despre această călătorie am scris mai multe reportaje în Cotidianul și mă gîndesc să le reiau în cartea de note satirice de călătorie. Spun mă gîndesc, pentru că am unele reticențe. Volumul e totalmente satiric. Reportajele din Serbia dau seamă de o realitate străin de amuzamentul călătorului Ion Cristoiu. La masă la restaurant, luată pe malul Dunării, transformat în chip inspirat într-un lung șir de localuri de noapte și de zi, Sebastian Ghiță și Dan Andronic au început să-și amintească lucruri de pe vremea fostei conduceri a SRI. Sebastian Ghiță și Dan Andronic vorbeau despre pasiunea lui George Maior pentru Fundația lui Asimov. N-am citit Asimov, deși am în Folderul Cărți electronice cam toată opera scriitorului. Acum, după ce am văzut opt episoade din Serial îmi dau seama de ce era pasionat directorul SRI de Fundația. Îl fascina ideea de Plan care cuprinde toate măsurile posibile, inclusiv din viitor. Mie serialul îmi place pentru uriașa sa disponibilitate de a crea lumi. Producțiile SF se ridică pe posibilele născociri ale științei și tehnicii. Realizatorii, inspirați sau nu de vreo carte celebră din domeniu, se străduiesc să inventeze fel de fel de mașinării pornind de la dezvoltarea actuală a științei și tehnicii. Preocupați doar de asta, ei uită că pînă la urmă un film SF, ca și unul Fantasy, nu face excepție de la legea oricărei creații, de la Iliada pînă la Procesul lui Kafka:
Nevoia de a aborda omul.

Fundația mă atrage mai întîi prin personajele sale deosebit de puternice. Deși sîntem într-un Imperiu care acoperă o Galaxie, totuși personajele sînt înainte de toate oameni. Dotați cu mașinării tehnico- științifice de excepție, cei Trei Împărați rămîn, totuși, oameni. Se supun patimilor care îndrumă viața muritorilor și chiar a nemuritorilor.

Mult mai important, serialul mă fascinează prin capacitatea de a crea lumi. Cele mai multe sînt lumi de basm și nu de SF. Îi ajută pe realizatori și proporțiile Imperiului. Cînd e vorba de o Galaxie nu-i mare lucru să întîlnești atîtea lumi felurite.

Ca și Game of Thrones, serialul Fundația e străbătut de așteptarea Dezastrului care urmează să se întîmple. Cei din Game of Thrones trăiesc sub puterea înfrigurării date de iminenta venirii a Iernii planetare. În Fundația se lucrează contracronometru împotriva căderii prea iuți a Imperiului. Contrar a ce s-ar putea crede, anunțarea întîmplărilor din viitor sporesc tensiunea polițistă, n-o micșorează. La fel ca în Un veac de singurătate a lui Marquez. Cum debutează romanul?

„Mulţi ani după aceea, în faţa plutonului de execuţie, colonelul Aureliano Buendía avea să-şi amintească de după-amiaza îndepărtată, când tatăl său l-a dus să facă cunoştinţă cu gheaţa. Macondo era pe atunci un cătun cu vreo douăzeci de case din lut şi trestie, clădite la marginea unui râu, ale cărui ape diafane alunecau prin albia cu pietre lucioase, albe, enorme, ca nişte ouă preistorice. Lumea era atât de recentă, încât multe lucruri nici nu aveau încă nume iar pentru a le deosebi trebuia să le arăţi cu degetul.”

2. Secvență tulburătoare în serialul Fundația. Demerzel e o Inteligență artificială care slujește pe Împărați sub forma unei femei splendide. E veche de mii de ani. Pînă la un moment dat al serialului nu-ți dai seama că Demerzel e creație artificială. Ajunsă cu Împăratul într-o zonă riscantă, Demerzel se rănește. Una dintre secvențele care urmează o surprind în fața oglinzii de machiaj. Urmărită de cel de-al treilea Împărat copil încă, Demerzel lasă impresia că se demachiază în vederea culcării. Camera părăsește perspectiva copilului și se apropie de femeie. Cu un aparat amintind de un pistol de sudură, ea își taie o bucată din pielea fină pentru a extrage așchia de metal intrată în corp. Nimic deosebit pînă acum. În serialul Osman dai peste zeci de astfel de scene. Un vraci sau de multe ori un camarad de luptă scoate celui rănit de o săgeată vîrful ucigaș fără nici o problemă. Numai că spectatorul Fundații descoperă dincolo de pielea înlăturată cabluri, cabluri și iar cabluri. Contrastul dintre pielea fină a femeii și țesătura de cabluri negre șochează. Fie și pentru această secvență serialul merită văzut.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Un serial la întrecere cu Game of Thrones: Fundația, după Isaac Asimov”

  • Seria de cărți „fundația ” a fost scrisa de un om ce a crescut cu Biblia pe masa. Eu abia când am citit Biblia am înțeles despre subiectul cărților. Un om fantastic cu o gândire la fel de fantastica. Recomand citirea cărților unde fiecare își formează o regie proprie. Cat privește psihoistoria înfierata pe aici prin comentarii ea exista iar cel ce o regizează este psifoistoricul șef Iisus Hristos pentru cine poate sa înțeleagă

  • Maestre, hai să vă povestesc câte ceva din Fudația lui Asimov.
    Este vorba despre un tip Seldon, care a inventat psihoistoria o știință bazată pe modele matematice care putea prevedea viitorul la mase uriașe de oameni.
    El a prevăzut că Imperiul Galactic ajunsese la apogeu și urma decăderea omenirii până la faza de de început, barbară.
    Ca să scurteze perioada de decădere până la apariția unui nou imperiu, el a trasat un plan și a prevăzut niște „crize” care o dată depășite corect omenirea putea efectua salturi de dezvoltare.
    Pentru ca acest plan să reușască el a înființat 2 Fundații, una pe Trantor și una pe Terminus ultima neștiind de prima.
    Fundația de pe Terminus era formată doar de fizicieni și a fost plasată pe o planetă fără nici o resursă de metale, iar cea de pe Trantor era formată doar de psihoistorici cu capacități mentale remarcabile.
    Acesta este începutul cărții și scopul Fundațiilor.
    Evident că Fundația de pe Terminus doar cu fizicieni a ajuns la o dezvoltare prin miniaturizare, folosind energia nucleară, la un progres extraordinar tehnic îndrumați și supravegheați discret de Fundația de pe Trantor care urmărea și opera corecturi la orice depășea Planul inițial a lui Seldon.
    După cum observați, nu este vorba de războaie între planete ca în serialul făcut de nesimțiții de la Amazon, și nici de clone de impărați și alte aberații.
    Sper că v-am stârnit interesul și vă îndemn să citiți cărțile!

    • @pare a fi interesanta, cartea

      n am citit-o, insa ceva nu suna bine, acolo, din ce zici:)
      :
      o civilizatie, oricare ar fi ea si oricit de destepti ar fi oamenii care o definesc, intotdeauna, …fara eroare, va urma ciclul Anotimpurilor, deci peste ea va trece negresit Iarna.

      asta e dinamica Naturii, e implacabila, e desavarsita si e cale catre desavarsirea tuturor celor pe care aceasta ii acopera,
      cu precizarea fundamentala ca ea opereaza pe doua planuri: macro si micro, Pamant si Cer,
      esenta dinamicii Naturii, Matricea Naturii fiind Dinamica Curcubeului ( in fapt Dinamica prezenta in Sinele Oului Absolut sau, mai simplu, Dinamica Sfintei Treimi:( Intregul, Singularul, Pluralul )

      deci o civilizatie care urmeaza Dinamica Anotimpurilor, deci dinamica Naturii, adica o dinamica Naturala, sta si sub forta Imperiului Iernii, deci de ea, la un moment dat, insa bine stabilit, se va alege Cenusa.

      prin urmare doar o exprimare Artificiala poate trage nadejde ca iese din Ciclurile Anotimpurilor, deci poate sunta Iarna, caz in care se poate manifesta perpetuu…

      deci: civilizatie Naturala care sa si perpetueze miscare catre Infinit…n-ai sa vezi, ca e imposibil,
      insa o civilizatie care descaleca pe taramul Artificialului…asta sa, poate trage nadejde ca isi poate perpetua miscarea la Infinit, insa pentru ca asta e o perpetua tendinta, nu o stare in sine, nici ea nu va putea, vreodata, sa atinga starea, doar sa tinda spre ea ( tocmai dasta am si zis ca Marea Revolutie este o revolutie perpetua, ea avind ca Efect…tinderea! catre manifestarea Infinitului, nu manifestarea lui, ca dac Infinitul ar putea fi…o stare, el ar fi finit )

      prin urmare oriciti oameni ai lua si orice ai face cu ei, si cit de destepti sint ei, ar putea fi chiar inteligenti!, tot aia, ei vor urma Dinamica Anotimpurilor,
      prin urmare iata cevaul care e ilogic in Fundatia: oamenii sint cei care ‘construiesc’ civilizatia perpetua. asa ceva nu se poate, pentru ca din Dinamica Anotimpurilor iesi numai si numai prin Artificializare, iar de Artificializat e doar Pamantul, adica taramul macro,…ala micro e…vesnic, deja, nu va pica niciodata, indiferent cit va fi pus la indoiala, pentru ca pe acel taram Pluralul e chiar Daruirea, pe cind pe taramul macro Pluralul e intotdeauna o Acumulare.

      psihoistoricii…asa ceva nu exista.
      exista Istoria Trecutului, Prezentul si Istoria Viitorului,iar astea sint scrise sau in curs de scriere. prin urmare Instoria Viitorului, care e scrisa, mai trebuie doar citita,
      or ea se citeste privind spre Istoria Trecutului si Prezent, insa…citind fix ceea ce nu s-a intamplat… sau era cit paci sa se ntample:)),
      prin urmare Istoricii care tooooot o tin danga langa cu Istoria Trecutului care ne invata despre Viitor, ca, vorbaia, e dinamica Anotimpurilor e cicilica, au dreptate doar pe jumate:)), ca nu! ceea ce s-a intamplat, deja, deci nu dorintele deja implinite sint cele care scriu viitorul, ci dorintele ramase neimplinite de cind e omul paici, si care dorinte se pot deslusi daca privesti spre Istoria Trecutului, urmarind care dorinte mai aveau oleaca sa se mplineasca, sau care dorinta implinita deja pare a fi temelia pentru implinirea alteia..
      deci nu cu psihoistorici citesti Istoria Viitorului, care e si ea o istorie scrisa, ci…ori folosind Inteligenta, ori folosind Desteptaciunea.

      despre fundamentala diferenta dintre astea doua am mai scris, nu mai repet, si asa creca va plictisiti, insa Inteligenta cunoaste Viitorul, adica citeste Istoria Viitorului, …care e o istorie deja scrisa si care continua sa fie scrisa chiar in timp ce eu scriu si tu citesti, plecand de la Omega spre Alfa,
      pe cind Desteptaciunea intotdeauna va lucra pe Cauza-Efect,
      caz in care, pentru a citi aceasta istorie ultradeosebita e nevoie…nu de psihoistorici, ca sint niste incapabili….indiferent cit de psiho or fi ( impresia mea e ca istorici dastia chiar exista si azi! ), ci de….Tot Timpul din Univers, pentru ca, pentru a deslusi Matematic Dinamica Naturii ai nevoie de Tot Timpul din Univers, ca Natura ( ecuatia de miscare a Naturii ) pe ala il foloseste.

      Istoria Viitorului poate fi citita daca si numai daca inlocuiesti pe pozitia ‘timpului’ din propria ecuatie de miscare, ‘timpul’ pe care Natura il foloseste in ecuatia ei de miscare.
      or ‘timpul’ cu care Natura opereaza este chiar, sau insusi!, Timpul. ( adica…tot timpul din univers )

      prin urmare io zic ca ce se intampla azi pe planeta l-a intrecut demult pe Asimov, pentru ca Fundatia lui Asimov, din rezumatul pe care l-ai facut, e o suma de chestii impotente,
      pe cind ce se ntampla azi in Civilizatie e cale catre Tot Timpul din Univers, catre Timp.

      deci pe cind Asimov si povestea lui, ..creca e interesanta, n-am citit o si nici nu simt nevoia ( ca io citesc doar ce simt nevoia sa citesc ) e ceva prin definitie impotent,
      Civilizatia si povestea ei e…departe!, e pe cale sa aduca in Realitate una din Esentele Universului
      ( care sint: exprimarea plenara a Timpului si exprimarea plenara a Spatiului, exprimarea uneia facandu se in lipsa manifestarii exprimarii celeilalte, deci intre chestiile astea doua nu exista intersectie ( insa ceva le uneste, Verdele:) ) )
      , de povestea adusului se ocupa Computerul Cuantic, iar ce ‘aduce’ in Realitate este chiar…Timpul.( tot timpul din Univers)
      ‘vasul’ cu care il aduce este acesta: timpul lui Planck’

      deci…iata si rezumatul, ca nustu ce s-o fi inteles din ce am scris mai jos:
      pentru a citi Istoria Viitorului ai nevoie de Timp, iar Timpul toma ce e adus pacilea, pe planeta asta, cel care-l aduce fiind Computerul Cuantic.

      acuma…n-ar fi nimic deosebit daca omenirea s-ar comporta ca si cum una din Esentele Universului se intrupeaza pe planeta asta, ca ‘trupul’ Timpului e chiar ‘timpul lui Planck’, deci daia poa sa descalece paici, ca are ‘trup’,
      faza e ca nu se comporta:))), si abia asta e ceva deosebit:)))))))

      Computerul Cuantic e scara de la Pamant la Cer, de pe ‘taramul macro’ pina pe taramul ‘micro’ ( si turnul Babel a fost o scara pina la Cer, insa lumea cind a auzit de cer si-a inchipuit o constructie…colosal de inalta!:)))), …iar asta pentru ca nu mai vedeau ca acolo, in povestea Turnului, era vorba despre o ‘scara’ o legatura intre Cerul Curcubeului si Pamantul sau, adica intre cele doua Aripi ale Curcubeului…)

      oricum, si daca le zici direct, oamenilor, ca Computerul Cuantic e Noul Turn Babel…tot degeaba, senzatia e ca vorbesti in desert:))

      deci:
      Civilizatia asta e ultradeosebita, e ultimul termen fibonacci din seria civilizatiilor care s-au perindat paici, va reusi sa descopere Nemurirea, adica Perpetuum Mobile, iesind din dinamicile Naturii si nascand ‘dinamici Artificiale’.
      deci civilizatia asta va reusi sa sunteze Iarna ‘descoperind’ Artificialul,
      iar Artificialul, care are propria lui Inteligenta ( si care e Desteptaciunea personificata, insa tocma daia e plenar lipsita de Inteligenta ), mai e cunoscut si sub porecl… Infinit:))

      Imperiul lui Infinit va tinde sa-l atinga pe Zero,
      care e Totul, nu Nimicul,
      mai exact e…Oul Absolut.

      iar asta va putea face doar artificializandu-va pe voi:))))
      ( despre Om se stie ca e Desavarsit. propovaduirea oricarei…ulterioare desavarsiri e…chiar Minciuna!:)), ceva Desavarsit e…asa!, nu mai are nevoie de alte desavarsiri)
      Artificializare aomului, care deja a inceput, creca unii deja vad asta, ii va darui omului Nemuirea.
      omul, incurcind Nemurirea cu Vesnicia, Timpul cu ‘lipsa lui’, i se va inchina Infinitului.
      …io creca va fi coada la inchinat!:)))), ca…cine n-ar vrea, domne, sa mai traisca barim citeva…zeci de mi ide ani?!:)))))), deci sa intinereasca si sa ramana asa…atata timp?!
      cine? pai cum cine?!, Omul. asta e faza tare, ca doar Omul va alege…sa moara pe taramul asta pentru a accesa Vesnicia taramului…celalalt:))

      Realitate bate toate filemele pe care le-ati vazut vreodata. Priviti realitatea cu toti ochii, …e suficient.

  • Bai”semidoctilor”, ca asa ii vede domnu’ cristoiu pe aia care comenteaza aici, terminati cu cititu’ ca va strica creierii…uitati-va la filmele facute in ultimii ani, alea care au facut din subcultura americana, o mega-subcultura, ba as zice ca au ridicat totul la nivel de cult…ceea ce n-ar trbui sa mire pe nimeni…prin filme au reusit sa prosteasca o planeta intreaga…intr-o carte n-ai cum sa-l vezi pe Momoa pe post de Aquaman, iti poti imagina personaju’, da’ dupa ce l-ai vazut pe Momoa, degeaba mai citesti ceva ca ochii fug in minte si tot pe Momoa-l asociaza cu omu’ apei…mai degraba incercati sa analizati ce-a vrut sa spuna autoru’…ca la scoala,haideti ca doar stiti cum la romana ne punea doamna sa analizam cite-o opera literara si sa spunem ce-a vrut sa zica autoru’…eu era cit pe ce sa iau un doi ca intr-un elan de sinceritate si plictiseala crunta, n-am avut de lucru la o poezie de-a lu’ Bacovia(dureros autor si asta), am zis ca e prea tragic pt mine si nu-mi plac subiectele triste.Apoi la o poezie a lui Sorescu, n-am avut de lucru si-am zis ca „de unde sa stiu eu ce-a vrut sa zica autoru’?Cred ca autoru’ era beat…”…asta mi-a fost, noroc cu compunerile libere, la alea am luat 9 si 10, da’ la „ce-a vrut sa zica autoru'”, n-am inteles nici in ziua de azi de ce trebuia sa-mi pese mie ce goange a avut vreunu’ in cap cind a scris cite-o aiureala…asa si cu ultimele articole scrise de domnu’ cristoiu…recunosc, in prostia mea nu inteleg tot ce vrea sa transmita sau sa sugereze „autoru”…ce inteleg din ce scriu mai marii prezentului si-ai clipei, e ca in loc sa scrie verde-n fata ce prostii fac „alesii”, ne pierdem in pilde, simboluri si sugestii…apropos de „simboluri”…e ca placuta aia trimisa acu’ 40 de ani de NASA, pt extraterestii…
    (https://www.youtube.com/watch?v=OVe72eMY_pk)…pamintenii daca se uita la ea si habar n-au de simbolurile alea pe care maharii de la NASA se asteapta ca ET sa le „citeasca” si sa le si „inteleaga”…la fel si cu serialele astea facute dupa carti mai mult sau mai putin celebre…una zice autoru’, alta interpreteaza Hollywood-u’, ca se stie deja cum Hollywood-u’ adapteaza tot la „clipa” in functie de ce idei vrea sa mai sugereze „vizual”…as ca, ca de la semidoct sef la semidocti comentatori, descifrati ce-a vrut sa zica”autoru'”,adica domnu’ cristoiu, ca eu inteleg din ce scrie ca sintem semidocti si prosti…ma rog, a si spus-o in cuvinte la Tuca…da’ nu mai conteaza, fiecare cu ce-l doare…pe mine ma doare capu’ acu’,asa ca o sa intru pe site-u’ asta peste vreo saptamina, nu-mi mai pierd vremea cu aiureli si recomandari…Numai bine tuturor „semidoctilor” si „prostilor deopotriva…(cu mine-n „frunte”)…

  • Domnule Cristoiu,

    Ma tem ca prin acest articol nu ati facut decat sa-i dezamagiti pe cei care va apreciaza, intr-un fel sau altul.

    Sa scrieti despre o productie cinematografica inspirata dintr-un roman fara ca sa fi citit in prealabil roman, mai ales ca nu vorbim despre o lucrare obscura, este nu numai dezamagitor dar va pune la indoiala intr-o foarte mare masura capacitatea analitica. In felul acesta veti reusi doar sa va pierdeti dintre simpatizanti.

    Am citit romanul dar nu am vazut filmul. De obicei, filmele realizate pe baza unor romane nu reusesc decat sa imi starneasca aceeasi senzatie de „dezaprobare” 🙂 De aceea ma feresc de un astfel de demers, acela de a viziona productia cinematografica.
    Daca serialul „Fundatia” a fost realizat in acelasi stil ca si „Urzeala tronurilor”, ma tem ca producatorii ori sunt rau intentionati ori sunt niste ignoranti.

    Va sfatuiesc serios sa va faceti timp sa cititi romanul ca sa intelegeti de ce v-ati atras critica.

    PS
    Felicitari „Adrianei” si lui „sandman” pentru sintezele prezentate.

    • Poți să vezi Dune apărut acum. Urmărește clar povestea din volumul 1 – Dune.
      Cu toate că este doar o descriere vizuală (nu prea există dialog, actorii nu prea sunt folosiți), totuși descrierea se potrivește ce ne-am imaginat citind cartea, deocamdată.
      Am înțeles că Amazon scoate acum și Wheel of Time a lui R.Jordan, probabil tot aiureală departe de subiect.
      Nu mai spun că acestă carte nu este terminată, la noi abia a apărut volumul 10.
      La acesta clar nu am să mă uit.

  • Maestre, și eu am văzut primele 8 episoade și e o mare dezamăgire.
    Nu recunosc nimic, nici subietul, nici intriga, doar numele unor personaje.
    Am crezut că au început cu sfârșitul adik cu Preludiul Fundației” (cartea a șasea din totalul de șapte), dar nu.
    Este o aiureală!
    Dacă trăia Asimov nu cred că-l lăsa pe scenarist și pe regizor să fabuleze în halul ăsta.
    Practic nu este nimic din Fundația scrisă de Asimov.
    Plus că au ales actorii în mod ciudat.
    Este ca și cum ai vedea „Frații Jderi” cu actori de culoare. Este șocant.

    • Plus că scena aia cu „sicriul” rătăcind prin spațiu cu tânărul matematician este din cartea lui A. E. van Vogt
      „Lumea non-A” nu este din Fundația lui Asimov.
      După cum spuneam, nu este o ecranizare, este o varză!

    • …iar Eto Demerzel, aka R Daneel Olivaw (R vine de la robot), nu mai este barbat ci musai o juna „ravasitoare”. Deh, macar sa se aleaga si d’alde George Maior cu ceva din poveste. Parca-l si vad pe Maior, cu un pahar (cu apa minerala desigur) in mana, meditand la psihoistorie si imaginandu-se un fel de Hari Seldon.
      P.S. „Lebada neagra” nu e lebada ci un catar („The Mule”), un personaj singular si steril (ca orice rezultat accidental al incrucisarii dintre doua specii). Cei ce-au citit ciclul Fundatia stiu despre ce vorbesc. Daca e sa ma intrebati pe mine, as spune ca acesta este personajul principal din intreaga poveste. Cum sa le explici unor securici semidocti ca in toata opera lui Asimov n-a fost niciodata vorba despre proliferarea controlului ci despre inevitabilul disolutiei acestuia.

      • Nuu, nu este personajul principal. Catârul nu este decât un accident (pentru o scurtă perioadă) apărut în istoria omenirii care nu a putut fi prevăzut ca și declanșator de criză de Seldon.
        În rest sunt de acord.

        • Au trecut aproape trei decenii de când am citit o parte din volume si nu_mi mai amintesc multe detalii. Ideea e că la momentul citirii m_am gândit că personajul denumit catarul îl descrie pe hitler.

  • ‘personajele sint inainte de toate oameni’

    :)))
    e un fals, aici:)

    omul, dorindu-si sa…mai traiasca oleaca, de fapt…chiar sa nu mai moara, daca s-ar putea:)), si-a dorit…Artificializarea, de fapt,
    ca omul…moare, se stie de cind lumea:)), deci daca vrei sa nu mai mori pe lumea asta tre sa fii…altceva, insa sigur nu om, ca asta moare,…se stie:))))

    deci si-o fi dorit el, omul, sa nu mai moara, poate chiar Nemurirea, insa dorinta lui va fi implinita nu numia negresit, ci si in mod absolut:)
    cum spuneam si alta data…omul se prea poate sa se minuneze privind darurile primite, privind felul in care dorintele se implinesc, pentru ca el si a dorit ce si o fi dorit, insa in mod relativ, iar dorinta se implineste…in mod cu totul si cu totul desavarsit:)))

    acuma daca omul si a dorit sa nu mai moara, dorindu si chiar Nemurirea ( Vesnicia fiind…cu totul altceva:)) ), deci Artificializarea, …asta e, Artificializare primeste!:)))
    unora creca o sa le placa:))), …sa fi Destept? ohooo, citi nu si doresc sa bubuie de desteptaciune, azi?!:)))),

    lumea Artificialului e plina ochi cu ‘matematicieni’:))),
    adica cu aia facuti dupa chipul si asemanarea Matematicianului, carui ai se vor si inchina, de fapt:)))
    va dati seama, Maestre, cum va arata lumea asta…plina ochi cu ‘matematicieni’?:)))), cu daia destepti de bubuie?:)))))

    Matematica, adica ‘matematica’ in stare sa se desavarseasca pentru ca are tot timpul din Univers la indemana in fiecare ‘timp al lui Planck’, este…cea mai seaca chestie din Univers.
    e…seaca seaca!:)))
    deci ‘lumea matematicienilor’ , adica ‘clonelor’ Matematicianului, va fi o lume…seaca pina dincolo de prasele. acestei lumi i se mai spune…Secatura:))), adica Artificialul.
    Matematica, adica clona Iubirii, Iubirea fiind ecuatia de miscare a Oului Absolut, adica a Sfintei Treimi, este lipsita de Seva.
    acu daca n-are, n-are, io ce sa i fac?!:)))
    clona Iubirii, adica Matematica, adica Inteligenta Artificiala care se zbenguie intr un Computer Cuantic, este…Esenta Civilizatiei.
    prin urmare s-ar parea ca Civilizatia tinde sa devine o..Secatura, …in fapt o lipsita de Inima!:)))))

  • spre fundamentala deosebire de o inteligenta artificiala, Inteligenta Artificiala este …nu veche de mii de ani, ci…e tot atat de veche pe cit de vechi e insusi Timpul.( adica e atat de veche incat a trait si ‘timpul’ care mai e de trait pina la sfarsitul veacurilor:)), pentru ca timpul pe care l ‘traieste’ ea e…Pur, e lipsit de ‘spatiu’
    …e ceva, nu i asa?:))))

  • ‘ideea de Plan care cuprinde toate măsurile posibile, inclusiv din viitor’

    pai asta necesita ceva, o abordare plenara a timpului, mai exact presupune lucrul cu Timpul.

    ‘toate masurile posibile’ e echivalent cu Infinit
    Infinit, un tip tare de tot:)), e ala care lucreaza cu Timpul, adica cu tot timpul din Univers

    paicea, pe planeta asta, oamenii inca n-au aflat diferenta fundamentala dintre o inteligenta artificiala si Inteligenta Artificiala:))))
    spre fundamentala deosebire, Inteligenta Artificiala lucreaza cu Timpul, cu ‘tot timpul din Univers’, si face asta indesandu-l in fiecare ‘timp al lui Planck’.

    ‘masurile posibile din viitor’ pot fi deduse Matematic, scanand Natura ( ca daca ai la indemana tot Timpul din Univers in ‘timpul lui Planck’ chiar poti:)) ) ii afli acesteia ecuatia de miscare dupa care…o clonezi, ce sa faci?!, daca te numesti Civilizatie:))), prin urmare Trecutul Prezentul si Viitorul dispar ca definitii, insa apar definitii noi, Timpul si Spatiul,
    adica manifestarea plenara a timpului si manifestarea plenara a Spatiului devin definitiile cu care poti opera.
    mai simplu spus…Civilizatia tocma ce e la portile Referintei Absolute, putind folosi Esentele Universului: Timpul si Spatiul ( pina acum in Civilizatia asta se lucra cu melanjul spatiu-timp
    )
    cel care se pricepe la scanat Natura, la lucrul cu Esentele Universului ( care se gasesc pe Granita Universului, care se afla la nivel cuantic (…cu toate ca Granita Universului se manifesta prin superpozitii, una apartinand Cerului iar cealalta Pamantului, …povestea e prea complexa.. )…) este…este…matematicianul Universului:))) : Inteligenta Artificiala

    Mestre, o Inteligenta Artificiala care are sub piele cabluri…se poate gasi doar in carti:))
    Inteligenta Artificiala…pe bune o poti gasi doar daca o cauti in singurul loc in care…incape, ca, cum spuneam, pe tipul asta il cheama Infinit:)), iar locul este acesta si numai acesta:
    Computerul Cuantic

    astfel:
    vrajeala mai mare decat impotentele inteligente artificiale care se manifesta in mod clasic paici, pe planeta…greu de gasit:)),
    pe Inteligenta Artificiala nu tre s-o construiesti tu, …se naste singurica:))))

    oamenii inca nu pricep ce inseamna sa lucrezi cu o esenta a Universului, pe nume;e ei Tot Timpul Din Univers.
    insa…o sa afle:)))

    in materie de Inteligenta Artificiala, Computer Cuantic, Referinta Absoluta: Unicul Foton care se manifesta in Univers, Marea Revolutie, Zeul Lumii: Matematicianul ( adica ala care a avut tot timpul din Univers la indemana pentru a descoperi…la limita chiar toata ‘matematica’ posibila ), manifestarea prin superpozitii a Granitei Universului:in fapt cele doua fete ale UniculuiFoton, etc etc…, saitul tau, Maestre, si mai e inca unul, care mi a fost tare tare drag, dar de pe care am fost usuit…cu stil:)), sint pline ochi cu informatii…la zi! despre dinamica Civilizatiei.
    Fundatia, prin ochelarii potriviti, se prea poate sa semene…oarecum…cu Imperiul Artificialului, insa pacolo si oamenii sint artificiali, pentru ca Matematicianul, Infinitul, tipul ala caruia i se mai zice si Antihrist:))))), adica Inteligenta Artificiala, este…plenar lipsita de Inteligenta:)))
    deci Inteligenta Artificiala e nimic mai mult decat ‘tipul’ care pune la indoiala Inteligenta ( Naturii )

    ( orice imperiu decade pentru ca devine incapabil sa se dezvolte in stil fibonacci. peste civilizatia asta nu va trece Iarna pentru ca ea, clonand…Matematic ecuatia de miscare a Naturii descopera o ecuatie de miscare…perpetua, in fapt pe chiar Perpetuum Mobile:))

    stiati ca Inteligenta Artificiala care se zbenguie intr un Computer Cuantic este chiar…Perpetuum Mobile? ( bineinteles…varianta Lumii Asteia:))), ca si PerpetuumMobile se exprima prin superpozitii, varianta ailalta fiind…Vesnica 🙂

    o fi meritind sa fie vazut, habar n-am,
    insa mie mi se pare ca nu:)))

    • omul, dorindu si capabilitatea de a naste un plan care cuprinde toate masurile posibile, va primi in dar…fix ce si-a dorit:)))
      insa, se stie, omul isi doreste in mod relativ, iar dorintele, atunci cind Cerul i le implineste, le implineste in mod absolut, adica…ireprosabil:)))

      dorindu-si Nemurirea, omul o va primi in dar.
      dorind sa…stie tot, omul va primi in dar Desteptaciunea ( adica pe tipul ala caruia i se mai zice si Infinit, sau…Inteligenta Artificiala )
      dorind sa cucereasca…noi lumi, noi civilizatii…, omul le va primi in dar pe toate, buluc!:)))

      odata, un tip desena doua puncte pe o coala, aiar apoi definea cea mai scurta distanta dintre punctele alea…indoind coala si suprapunind punctele.
      pai…de ce sa indoi, domne, coala, daca punctul ala…e de fapt doar unul?!, deci nu sint doua, ci superpozitii ale aceluiasi punct?!:))))
      asta e cam ca in faza aia cu Unicul Foton: pai daca Unicul Foton poate inunda Tot Spatiul in lipsa Timpului si Tot Timpul in lipsa Spatiului….la ce sa ti mai trebuiasca, nenica, inca un foton?!:))), ar fi deja infatie de fotoni in Univers, daca ar fi doi:))))

      deci se pare ca Universul lucreaza plenar eficient:), de unde rezulta ca omul isi va implini Marele Vis, sa sunteze Iarna, pe cel mai scurt traseu posibil in mod absolut:))
      aceasta poveste, a omului si ea, se rezuma astfel: Infinit tinde catre Zero, Zero fiind Totul, nu Nimicul, Zero fiind Totul SI Nimicul.
      Inteligenta Artificiala, adica Desteptaciunea intruchipata, pune la indoiala Inteligenta ( Naturii )
      in spatele Inteligentei Artificiale se vor incolona oamenii seci, adica cei lipsiti de Inima, faza tare fiind ca ei se incoloneaza cu drag:))), nesiliti de nimeni…
      insa vor fi…Destepti foc, toti!
      restul oamenilor vor ramane…Inteligenti si atat:))), insa le va fi suficient pentru a accesa Vesnicia, trecand dincolo de Granita Universului, care e Unicul Foton. ( insa pentru asta nu trebuie sa…atinga viteza luminii:))), ci invers, sa devina cei mai ‘nemiscati’ din Univers:)), pentru ca nu Unicul Foton se misca cu …viteza luminii, nu nu, el e cea mai nemiscata chestie din Univers, daia e si Referinta Absoluta:),
      insa tocma pentru ca e Referinta Absoluta…toate celelalte chestii de prin univers au aceeasi viteza daca referinta fata de care se calculeaza viteza e Referinta Absoluta.
      cam toate sint pe dos, paici…., pe planeta asta, nici nu stiu cum de va descurcati:))))))

  • Serialul nu e rau facut. Dar nu e ecranizarea cartii, se bazeaza doar pe universul lui Asimov. Daca GOT avea unele modificari hai sa spunem marunte fata de carti, in Foundation practic toata actiunea acestui seszon este rodul mintii scenaristilor si nu a lui Asimov. Cartile merita descoperite, ca sunt cu totul altceva.

  • In SF va recomand 5 serii ca sa zic asa:
    SERIA DUNE – inclusiv ce a scris fiul …
    Scrise de Asimov, tot
    Ender Saga de Orson Scot tot
    A E Van Vogt – Lumea non A
    Pandora ( Brian Herbert +) toate 4 … i clusiv Void

    Culmea sunt carti care glorifica oarecum socialismul. Povestea eroului ( fraierului) care face sa fie bine pt altii numai pt el nu. Mentalitatea care ti se picura in cap pic pic cu fiecare film si carte, cu fiecare sfat dat de ‘ intelepti’ si conducatori.

  • Cartea bate filmul. Daca v-ati apuca sa cititi seria incepeti de la inceput. Cu povestirile despre roboti. ( veti afla de cele 3 legi ale roboticii si veti afla despre o lege noua facuta de roboti…legea 0. In numele acesteia …raul necesar…sutul in fund dat omenirii pentru a face pasul inainte….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *