Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Uneori frumuseţea este controlată cu hăţuri, hamuri, jug și bice

„Şi era frumoasă”… aşa am auzit la unele predici pe câţiva preoţi referindu-se la muceniţele tinere, sub 20 de ani, omorâte pentru credinţa lor. Dacă am auzit aceste asocieri de câteva ori, cu siguranţă sunt şi alţii – preoţi sau nu- care se folosesc de frumuseţe pentru a-i sensibiliza pe enoriaşi la suferinţele tinerei şi a-i face să fie apropiaţi sufleteşte de muceniţă. E aceeaşi abordare ca şi la reclamele pentru un produs – se folosesc imagini, cuvinte care sensibilizează. Acei preoţi ar fi trebuit să evite aceste asocieri, întrucât creează imagini în mentalul colectiv care leagă frumuseţea fizică de o vârstă foarte tânără (când fata e de regulă nemăritată) şi de suferinţă, violenţe, abuzuri comise de alţii la adresa femeii frumoase. Sunt convinsă că erau muceniţe frumoase şi la patruzeci, cincizeci sau şaizeci de ani. Înţeleg parţial raţiunea acelor preoţi şi ce încercau ei să comunice: tânăra şi-a jertfit tinereţea şi frumuseţea, nu i-au stat în cale. Chestiunea e că ele nu au jertfit nimic. Nu puteau să facă altfel decât ce şi cum au făcut. Alegerea lor a fost firescul lipsit de contorsionările indeciziei, de teama jumătăţilor de măsură. Aşadar, nu puteau fi decât frumoase. Toate. Frumoase fizic, nu doar sufleteşte.

Dar hai să reflectăm puţin la pseudo-mucenicia la care sunt supuse unele femei frumoase de către soţii şi familiile lor extinse, în anumite zone, în anumite situaţii, de pildă atunci când ele sunt orfane sau crescute de alţi membri ai familiei, sau văzute ca neavând pe nimeni. Au doar frumuseţea, poate chiar o educaţie aleasă, dar nu vin cu altă zestre: bani, averi, capital social de relaţii. Dacă mai sunt şi strămutate, rupte din locul lor de obârşie – familiile lor au vrut să scape de ele – frumuseţea lor devine o vulnerabilitate şi mai mare. Trebuie controlată cu hăţuri, hamuri, intratul la jug, bice. Vorba ‘ceea: „dai în calul care trage”. În cel de promenadă nu poţi da. Nu mă refer aici la artficialităţi care, practic, modifică expresivitatea chipului, sau la grosolanul vulgar, pentru că acelea fac subiectul altei discuţii, întrucât nu mai este vorba despre frumuseţe acolo, ci despre altceva.

Cunosc câteva cazuri concrete din trei zone diferite ale României: femei frumoase bătute, abuzate, umilite, controlate la minut pentru simplul motiv că erau frumoase, mai întorceau privirile, iar alţi bărbaţi erau curtenitori cu ele. Soţii lor nu-şi puteau controla instinctul de boss dominator, resentimentul şi teama în raport cu frumuseţea femeilor lor. Nu era vorba nici măcar de gelozie sau de o diferenţă mare de vârstă, ci de o raportare nătângă, barbară la frumuseţea dăruită de mama natură. Asta, mai ales într-o cultură patriarhală intersectată cu cea post-modernă de metropolă, în care femeia frumoasă e privită din conul de umbră al sexualităţii, frivolităţii, aşadar cu neîncredere şi suspiciune când vine vorba de căsătorie, relaţii de durată şi muncă.

Mai e şi grupul celor care refuză să-şi ia nevastă frumoasă, din teamă, nesiguranţă, neîncredere în raport cu categoria frumoaselor. Nu-şi iau, ca să fugă apoi toată viaţa după frumuseţile de pe lângă căruţa lor. Să se rănească reciproc, sau când unul când altul, cu jumătăţi de măsură, fărâme care scapă printre degete.

Lipsesc mai multe, dar unul din lucrurile de bază care lipseşte este educaţia senzorială, de care vorbea J.J. Rousseau în Emile Sau Despre Educaţie, cea care poate crea un om natural care supravieţuieşte în societatea coruptă din toate timpurile şi spaţiile.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Uneori frumuseţea este controlată cu hăţuri, hamuri, jug și bice”

  • BTW, daca aia care dansa cu Pacino in Scent of a woman era vreo nasoala, ce incasari ar fi avut filmul? Zero, nix, nada. Bre, femeile frumoase n-au nevoie de „avocati”. Doar nasoalele!

  • Asta e din categoria „toti barbatii e mitocani”. De ce intotdeauna femeile urate se victimizeaza si plang pe umarul celor frumoase? Se pare ca ultimele nu au, defapt, nici o problema in a se descurca in viata!

  • … 🙂
    emisie in…eter:
    https://youtu.be/7m5scn9Q-TQ

    • De abia acum m-am uitat inapoi pe pagina asta. Si Lorena McKennit Tango to Evora imi place.

  • na, ca am alunecat spre o amintire, ca spre un diamant…
    https://youtu.be/01WukohheHQ
    🙂

    • Aceea e interpretarea cea mai frumoasa de tango. Imi plac aia doi cel mai mult. Chiar vroiam sa-l trimit, daca nu o faceai tu.

  • Simonica…mie-mi place mai mult varianta asta 🙂
    https://youtu.be/s-AV3c5Ygvs

  • Ce pare a se clarifica e ca ‘oamenii’ se limpezesc. Vor fi mai usor de recunoscut…pe zi ce trece.
    Educatia senzoriala..despre care habar n am!:))), sigur ii e predata, omului, il lipsa altora de treaba asta se ocupa chiar Natura, ca omul..natural ii apartine, totusi…:)

  • Si cât de putin protejate sunt bietele fiinte chinuite de barbatii lor într-o societate care se vrea superioara acelor societati în care femeile chiar nu au drepturi!

    • Bey, cand muierea e tare-n clanta, sa se astepte s-o ia pe dupa blocuri. Dar asa e cand compenseaza lipsa frumusetii (nu neaparat fizice) cu dorinta de a fi cocos in casa. Ca asa a fost construita lumea. Dumnezeu intai l-a facut pe Adam si pe urma pe Eva. Daca Dumnezeu era progresist, intai o manufactura pe muiere. Simplu ca vaca!

      • Te prostesti pe zi ce trece! În nimicnicia ta, sigur esti în stare sa gasesti scuze si cocosilor care îsi ucid nevestele, cocosule!
        Ce naiba s-a întâmplat cu tine, ca nu demult erai un personaj inteligent si cu bun-simt?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *