Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Urmașii noștri vor plăti bilet ca să viziteze vilele corupților de azi?

Intrînd în sala de lectură a BAR, îmi amintesc că pe drum, zuruind valiza pe rotile și ducînd în spate rucsacul de TeFeList, mi-am zis că e musai să:

  1. Încep o dată și o dată rubrica Ziua prin care am trecut, înregistrare video a gîndurilor stîrnite de lumea prin care trec în fiecare zi. M-am săturat și eu de cîte ori mi-am jurat c-o încep.
  2. Continui postarea la rubrica Documente a unor fotografii de despre darea peste cap a presei noastre în decembrie 1989 pentru a fi într-un interval de cîteva ore din ceaușiste iliesciste. Pentru asta am nevoie de Scînteia tineretului din 22 decembrie 1989 dimineața, cea cu Apărarea cuceririlor revoluționare ale poporului de acțiunile cercurilor diversioniste. Mă interesez la catedră dacă aș putea primi fără să mai fac fișă colecția din decembrie 1989 a Scînteii tineretului, diferită de colecția Tineretului liber. Da, o pot primi. În așteptarea ei merg la dulapul cu publicații rezervate (cele lăsate de cititori pentru a doua zi, pentru că ei pleacă în oraș), ca să caut ceva de fotografiat cu telefonul mobil. Dau de colecția ziarului Tribuna Hârlăului, indiscutabil, genul de publicație locală, scos de cineva care are ciudă pe altcineva, și rămas pe piață fie pînă cînd nu mai are bani, fie pînă cînd se împacă. Mă amuză textul programatic, din primul număr, pe care-l fotografiez:

„De ce apărem?
S-a mai făcut o încercare în această direcție, de a se scoate o gazetă periodică în orașul nostru.
Nu s-a putut continua cu aparițiunea fostei gazete, fiindcă «cinstea» n-a izbutit să-și facă loc, în drumul pe care cei de la fosta gazetă ni l-au croit.

De astă dată ne vom mărgini la puterile noastre și vom depune toate stăruințele ca începutul să fie încununat de succes.
Avem credința că opinia publică Hârlăuană își va da seama ce însemnează o tribună a Hârlăului și ne va sprijini.
Programul nostru de conducere va fi ca cinstea să triumfe, alungînd cu înverșunare murdăriile și păcatele învechite și nărăvite ale unora.

Cu Dumnezeu înainte.
Tribuna Hârlăului.”

Lesne de dibuit aici legătura organică dintre presă și politică. Asemenea partidelor în debutul campaniei electorale, un ziar la prima apariție pe piață făgăduiește ca va fi biciul lui Dumnezeu în pedepsirea păcatelor învechite și mătura din ceruri în alungarea murdăriilor.

După-amiază, reîntorcîndu-mă în sală, chiar în prima bancă descopăr pe tipul care a rezervat Tribuna Hârlăului. Are deschis pe stativ, peste colecția ziarului America, pe cea a Tribunei Hârlăului. Ca de obicei, în astfel de împrejurări, mă opresc lîngă respectivul cititor și-l întreb ce l-a apucat cu Tribuna Hârlăului. Zice că ne știm, că e de la tv sau că a lucrat la tv, nu-mi dau seama, c-a făcut un film despre Nae Ionescu, ale căror aventuri ale producției au legătură și cu mine. Ieșise scandalul cu emisiunea mea la Eugenia Vodă despre Zelea Codreanu și atunci ea l-a sunat de la Cluj că nu mai dă interviu.

De ce se uită peste Tribuna Hârlăului?
E din Hârlău și a fost curios să vadă ce-i cu publicația asta. Îmi confirmă că e o publicație iorghistă, antisemită la modul blînd al lui Nicolae Iorga și că proprietar e unul Breazu, care ținea în Hârlău și o librărie.

*

Scriam pe 22 aprilie 2014. Peste sute de ani mii de oameni vor plăti bilet ca să viziteze vilele corupților noștri de azi?!

Sincer să fiu, am nimerit la Villa Farnesina din Roma absolut întîmplător. Căutam în Trastevere Casa della Fornarina, unde locuise fiica brutarului, Margherita, iubita lui Rafael. Am găsit-o pînă la urmă sau, mă rog, cred că am găsit-o, dat fiind că nici o placă nu desemnează fosta brutărie de la numărul 20, Via di Santa Dorotea. Mai întîi însă am ajuns la Villa Farnesina, înșelat de indicatoarele care țineau să precizeze: Cu fresce de Rafael. Mă voi fi gîndit, în prostia mea, că Rafael i-a trîntit brutarului niscaiva fresce de patrimoniu numai și numai pentru că era amorezat de fiică-sa. Villa Farnesina poartă acest nume de la ultimul proprietar, cardinalul Alessandro Farnese, care a cumpărat-o în 1577. Ea a aparținut pînă la moarte bogătașului Agostino Chigi, trăitor între 1466-1520. Între 1508-1512, Agostino Chigi își face pe malul Tibrului o vilă somptuoasă. Printre cei plătiți să realizeze frescele interioare se numără și Rafael. În fresca din Loggia di Psyhe poate fi văzută, drept Psyhe, metresa lui Agostino Chigi, venețiana Francesca Ordaschi. Azi, mii de turiști plătesc bilet pentru a putea vedea frescele lui Rafael. Nu e prima dată cînd dau în străinătate peste vile, palate ale unor bogătași de pe vremuri devenite azi, prin operele de artă conținute, obiective turistice. Nu cred că Agostino Chigi, care dădea în grădina din jurul vilei petreceri faimoase, și-a cîștigat pe căi totalmente cinstite banii din care a ridicat vila. Spre deosebire de pești, pe care Iisus i-a înmulțit în chip cinstit, chiar dacă miraculos, banii se înmulțesc în chip necinstit. În România postdecembristă, din banii obținuți în chip necinstit, îmbogățiții tranziției și-au trîntit vile mărețe, unele întrecînd-o pe cea a lui Agostino Chigi. Te pomenești că peste sute de ani sau poate chiar numai peste decenii mii de oameni vor plăti bilet ca să viziteze vilele corupților noștri de azi!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Urmașii noștri vor plăti bilet ca să viziteze vilele corupților de azi?”

  • Plătim tot timpul faptul de a ne fi născut în acest colț de rai numit Romania și de a fi români…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *