Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Vaccinurile” sângeroase din Venezuela

Un militar venezuelean se adăpostește în spatele unui vehicul blindat. Timp de peste 48 de ore, s-a ferit de gloanțe rătăcite. Nu se află pe un câmp de luptă, ci într-o suburbie din Caracas, capitala Venezuelei, o țară plină de violență care, după mărturiile cetățenilor, este ,,o țară în război”. Scene de război au avut loc, luna aceasta, în mahalaua Cota 905, care împarte numele cu banda care o conduce. Este una dintre cele câteva suburbii din Caracas, toate sărace, stăpânite de infractori, nestingheriți de nimeni, care terorizează localnicii, într-o țară aflată într-o situație economică și politică dificilă. În mijlocul tulburărilor, bandele au creat imperii paralele finanțate din traficul de droguri, extorcări și răpiri.

În Caracas, un oraș cu aproximativ două milioane de locuitori, bandele conduc mahalalele cu mână de fier din casele lor relativ luxoase din zonele mai bogate și mai înalte ale cartierelor colinare. Gangsterii își impun propria lege: stabilesc ora limită pentru petreceri, stabilesc orele de vizită pentru cei din afară și rezolvă disputele dintre vecini. Îi execută pe cei pe care îi acuză că sunt informatori ai poliției și îi pedepsesc aspru pe cei care nu plătesc taxele de protecție, numite ,,vaccinuri” în aceste părți.  Dragi cititori, în luna iulie, butoiul cu pulbere a explodat, așa cum se întâmplă din când în când. La primele ore ale dimineții, au răsunat focuri de armă, iar membrii bandei Cota 905 au ieșit în stradă ordonând locuitorilor să rămână acasă și avertizând poliția să nu intervină. Nimeni nu știe cu exactitate ce a declanșat totul. De pe dealurile care domină mahalaua cu drumuri de pământ și case precare, gangsterii, cunoscuți local drept ,,malandros” (tânăr infractor, derbedeu sau bătăuș din Venezuela sau Brazilia, o persoană conștientă de imagine și statut, preocupată de a proiecta o atitudine cool și nonconformistă și dispusă să recurgă la violență pentru a-și stabili statutul social), au tras în clădirile, mașinile și pietonii de jos, din tranșee protejate de saci de nisip.

La intrarea în mahala, reporterii AFP au fost reținuți de un grup de tineri autointitulați „soldați”, în principal adolescenți, înarmați până în dinți cu puști de asalt, mitraliere, pistoale noi și strălucitoare, încărcătoare pline, grenade de mână, binocluri și stații radio cu două căi, deși îmbrăcați în haine civile. Alții vegheau de pe acoperișurile sau de pe terasele clădirilor din apropiere. Tinerii au confiscat echipamentul de înregistrare al AFP, restituindu-l doar după o inspecție amănunțită și după o negociere destul de dificilă. „Noi nu suntem hoți…”, a insistat unul dintre ei.  „Nu vrem poliția aici”, a spus el, explicând blocajul. „Ei comit acte de violență aici… nu ar trebui să vină aici.” La câțiva metri distanță, o persoană însângerată, aparent moartă, zăcea în stradă. Un trecător a verificat dacă dădea semne de viață cu câteva lovituri rapide de picior. Cadavrul a ajuns să zacă acolo timp de 24 de ore. Apoi, poliția a înconjurat patru dintre mahalale, inclusiv Cota 905. „Trebuie să urcăm dealul pentru a-i disloca de acolo… vor fi morți de ambele părți, dar noi suntem mai puternici, vom învinge”, a spus un ofițer de poliție, cu un exemplar din ,,Arta războiului”, de Sun Tzu, pe bordul mașinii sale de patrulare. Un gangster și un polițist s-au confruntat prin sistemul de radio, ofițerul folosindu-se de o poreclă pentru a-l striga pe liderul Cota 905, Carlos Luis Revete, pentru care guvernul a oferit o recompensă de 500.000 de dolari. „Koki, unde ești, monstrule?”, a întrebat ofițerul, folosind pseudonimul. Răspunsul de la celălalt capăt al firului: „Poliția naibii, o să te omorâm”. „Coboară dacă ești suficient de bărbat”, a strigat polițistul. ,,Urcă și vei vedea… tu și familia ta!”, a spus vocea de la celălalt capăt. Amenințările nu au descurajat forțele de securitate care au asaltat dealurile în acea noapte.

O doamnă, care a dorit să-și păstreze anonimatul, locuiește împreună cu familia sa într-un ,,rancho”, așa cum numesc localnicii casele sărace de aici, construite de obicei din lemn și cărămidă, cu acoperișuri din zinc. „Gloanțele trec direct prin rancho”, a spus ea. Ea și familia ei au mers să se adăpostească împreună cu alte persoane într-o casă de cărămidă mai robustă din cartier. „Eram în jur de 50 de persoane: copii, femei și câțiva bărbați. Am așteptat toată noaptea, până când lucrurile s-au liniștit”, a povestit ea. Bilanțul morților după două zile de lupte: 22 de „delincvenți” și patru membri ai forțelor de securitate, potrivit autorităților. Nimeni nu știe câți civili au murit sau au fost răniți. Mulți dintre liderii bandei, inclusiv Koki, au reușit să scape. Din păcate, locuitorii mahalalelor din Caracas sunt de mult timp lăsați de izbeliște. În anul 2013, poliția a acceptat așa-numitele ,,zone de pace”, de unde s-a angajat să se îndepărteze dacă gangsterii promiteau în schimb să renunțe la activitatea lor infracțională. A fost o idee romantică, cel puțin din punctul meu de vedere, dragi cititori! Unul dintre sectoarele controlate de banda lui Koki, spre exemplu, este cunoscut sub numele de ,,Cimitirul”, cocoțat pe un deal de pe care banda aruncă cadavrele într-un cimitir de mai jos. Fără niciun fel de scrupule.

Potrivit Observatorului venezuelean al violenței, numărul de morți violente din această țară este de șapte ori mai mare decât media globală. Anul trecut au fost înregistrate aproape 12.000, o rată de 45,6 la 100.000 de locuitori. Venezuela se află printre primele 20 de națiuni din lume în ceea ce privește traficul de droguri și printre cele 15 cele mai corupte, a declarat Mármol, cu un număr estimat de 18.000 de organizații criminale care acționează în interiorul granițelor sale. Mai mult de 90 la sută dintre infracțiuni nu sunt niciodată urmărite penal.  Noii recruți sunt în principal tineri din zonele sărace, ușor de sedus cu bani, arme și promisiuni de viață bogată, precum cea a liderilor de bandă, cu mașinile lor sport și jacuzzi, chiar și discoteci la domiciliu. Asemănător cu lordul drogurilor Pablo Escobar, care plătește școli, alimente și asistență medicală pentru a se bucura de favorurile columbienilor, se spune că bandele din Caracas ajută și ele comunitățile oferindu-le lucruri pe care statul nu le mai poate oferi, iar cu asta câștigă o anumită simpatie. Dar frica este cea care domnește.
Violențele agravează și mai mult situația dificilă a venezuelenilor prin slăbirea economiei, speriind atât investitorii, cât și turiștii. Ce părere aveți, dragi cititori? Lumea ,,roz” a anului 2021, nu?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „„Vaccinurile” sângeroase din Venezuela”

  • Inca o tara controlata de Crima Organizata,sau Mafie,cancerul societatii moderne.Practic acolo Mafia face legea.Nu este aceeasi violenta in Romania dar Mafia si coruptia este la fel la noi,doar ca noi nu varsam sangele precum confratii nostri latino americani intru Mafie,la noi Mafia prefera sa i cumpere(corupa) pe incomozi,mai degraba decat sa i omoare.In rest coruptia si putreziciunea este la fel.PS Mafiotii nostri sun mai bogati(vezi parcul auto si banii aruncati de mafiotii nostri pe vile ,prin cluburi ,si pe curve ,sumele te sperie,numai oligarhii mafiei ruse cheltuie mai mult).Nu am vazut la mafiotii latino americani masini la fel de luxoase precum ale mafiotilor nostri,aici doar rusii ne depasesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *