În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Vocea de pe Facebook: Cred că întârzierea nu a fost întâmplătoare

La data de 1 mai Comisia Europeană a aprobat relocarea sumei de 1 miliard euro de la alte programe pentru ca, din aceşti bani, Guvernul României să sprijine IMM-urile din România.
Ieri la data de 6 august 2020, adică la peste 3 luni (mai precis 98 de zile) de la data în care Comisia Europeană a aprobat ca Guvernul României să sprijine IMM-urile s-a publicat OUG 130/2020 privind folosirea sumei de 1 miliard euro pentru a acorda GRANTURI IMM-urilor.
Eu cred că întârzierea nu a fost întâmplătoare.

Reţineti faptul că fondurile de 1 miliard de euro sunt NERAMBURSABILE, adică GRANTURI.
Ei bine, începând cu 28 aprilie 2020 a început să funcţioneze IMM INVEST adică programul prin care aceleaşi IMM-uri erau direcţionata să se supraîndatoreze în lipsa de alte solutii.
Programul a mers greoi, practic luna mai si jumatate din iunie au fost slabe.
Important de retinut ca in luna iunie putea deja sa fie adoptata OUG cu GRANTURILE.
Ei bine, nici vorbă, antreprenorii au alergat după credite fiind disperati şi presati de datoriile curente dar si de cheltuielile curente la investiţiile in curs.
Scopul?

Clientela pentru sistemul bancar, credite, adică bani pentru bănci.
Şi dobânzi de la 1 ianuarie 2021.
Credite pe care antreprenorii trebuie să le RAMBURSEZE!!!
Deşi antreprenorii puteau primii fonduri nerambursabile pe care România le are deja alocate!!!
Sa vorbesc acum şi de OUG 130/2020.

55% din acel miliard de euro (550 milioane euro) este destinat investitiilor.
Granturile pentru investiții se acordă pe proiect și beneficiar și au o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse.
35% din acel miliard de euro (350 milioane euro) sunt fonduri pentru capital de lucru pentru companiile care au dificultati si detin certificat de urgenta de la MEEMA si se acorda FORFETAR!!! Adică bani facili!

10% din acel miliard euro (100 milioane euro) sunt acele granturi de 2.000 euro sume forfetare care se acordă microintreprinderilor.
Am facut aceste mentiuni ca sa intelegeti ca nu tot miliardul de euro este pentru companiile in dificultate care trebuie sa se redreseze. Mai mult de jumatate din program este destinat investiţiilor si se adreseaza firmelor care au avut profit.
Deci, doar 45% pentru pierderi adică mai putin de jumatate de miliard euro la pierderi de 50 miliarde euro.

Ok.
Acesti bani încep sa vină din septembrie! Dar de ce nu au început sa vina din iunie?
Pentru ca firmele sa faca datorii şi să fie obligate sa ia credite? Daca nu de la bănci, de la alte companii, adica sa se supraindatoreze?

Asta a fost politica de stat în România!!! Eu aşa o văd!
Supraindatorarea companiilor, garantii pentru banci ca isi recuperează banii şi tergiversarea adoptarii actelor normative privind finanţarea din fonduri europene.

(Sursa: Pagina Adrian Câciu)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *