Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cînd Che Guevara e rentabil în dolari!

17. Ceva profit se scoate, culmea! şi din embargoul american

Lozinci cu şi din Che Guevara îţi sar în ochi peste tot în Havana, dar şi pe autostrada Pinar del Rio-Santiago de Cuba. Peste nemiloasa exploatare a lui Che dăm şi în Tîrgul de vechituri din Havana, spaţiu rezervat exclusiv economiei capitaliste de piaţă. Ceea ce înseamnă că Ernesto Che Guevara e unul dintre cele mai competitive produse cubaneze, înaintea zahărului şi la egalitate cu fetele de pe faleză. Tîrgul se află undeva pe Malecon. Ca să ajungem din Havana Veche, unde ne-am oprit de dimineaţă, trebuie să ocolim. O barieră pe care scrie PNR (Poliţia Naţională Revoluţionară) baricadează drumul neaveniţilor spre Tribuna Abierta Antiimperialista, aşezată dinadins faţă în faţă cu Oficiul de interese al SUA. Fiind duminică dimineaţă, Tribuna Abierta e în toi. Noi nu mergem însă ca să protestăm împotriva imperialismului american. Noi mergem la tîrgul de vechituri. Găseşti în incinta strîmtă, ocrotită de cîteva bare de metal, de toate: de la papuci pînă la bucăţi de gheaţă. Se vînd: galoane din scoici, cu pînzele din intestin de peşte oceanic, statuete din mahon, pantofi din piele de Cuba, hanorace din bumbac, pălării de colonialist alungat pentru totdeauna de Revoluţia biruitoare, macete de defrişat jungla, dar şi de tăiat gîtul ciocoilor, cutii de lemn pentru trabuce, tratate de alchimie, suporturi din lemn pentru Havana Club, imitînd o ramură proaspăt retezată.

Surprinzător, poate, pentru ageamii într-ale Cubei, în acest tîrg de vechituri, marcat de capitalismul adevărat şi de plăţile în dolari, produsul Che Guevara e printre cele mai bogat reprezentante. Uriaşe căni de lemn, al căror mîner e lipit cu clei de palmier, oglindind portretul faimosului bărbat, tabachere revoluţionare din lemn, surprinzîndu-l într-o luntre care stă pe loc, scrumiere avînd pictate pe fund chipul lui Che Guevara şi îndemnul Hasta la victoria siempre!, ceasuri cu Che Guevara, chibrituri cu Che Guevara, ba chiar şi păpuşi ţinînd în gură trabucul de guerillero. Se vînd pe rupte şi T-Shirt-uri cu El Comandante. Un T-Shirt cu poza lui Che costă 15 dolari. Un poster mare, reproducînd profilul de pe faţada Ministerului de Interne, face 20 de dolari.

Ceva profit se scoate, culmea! şi din embargoul american.
Poţi găsi, nu numai aici, T-Shirturi (20 dolari) prin care se protestează împotriva embargoului dar şi bare de protecţie auto (pe care scrie Lăsaţi Cuba să trăiască! Puneţi capăt embargoului!), pentru care trebuie să dai 5 dolari, taşcă (30 dolari).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Cînd Che Guevara e rentabil în dolari!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *