Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de joi, 14 aprilie 2016

Marian Munteanu – un pîrț al lui Klaus Iohannis pe care liderii PNL l-au votat fără să-și ducă mîna la nas!

În cei 26 de ani de gazetărie, rar mi-a fost dat să văd o unanimitate a unui punct de vedere asupra unei decizii politice aşa cum se întîmplă în aceste ore şi în aceste zile după desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat al PNL la Primăria generală a Capitalei.
Cu mici excepţii, date de unul sau doi deliranţi semidocți cu acces la site-urile şi ziarele cît de cît serioase, toţi cei care s-au pronunţat asupra candidaturii şi-au exprimat o singură stare de spirit:
Uluiala!
Acea uluială care te cuprinde văzînd în plină stradă un academician doctor docent cu părul alb spunînd vorbe porcoase unei tinere decente întîlnite întîmplător.

Să ne lămurim.
Nimeni nu l-a contestat pe Marin Munteanu în sine.
Toţi l-au contestat în ipostaza de candidat al PNL.
Şi drept argumente au fost invocate o mie şi una de găuri pete din personalitatea lui Marian Munteanu.
De la ambiguitatea din 1990 pînă la strania legătură cu Virgil Măgureanu.
De la faptul c-a fost scos de la naftalină pînă la faptul că împărtăşeşte o ideologie cu vădite conotaţii legionare.

În sine, aceste pete negre sînt lipsite de importanţă.
Marian Munteanu poate face ce vrea.
Poate împărtăşi orice credinţă.
Poate, de exemplu, să susţină în public că la orele de Fizică, pe lîngă descoperirile ştiinţifice profesorul trebuie să le spună elevilor că ele, acele descoperiri, au fost făcute numai şi numai pentru că autorii l-au avut pe Dumnezeu în suflet.
Poate, de exemplu, să susţină, chiar şi la Realitatea Tv, sub privirile încîntate ale lui Rareş Bogdan, înfăşurat în Tricolor, că un funcţionar trebuie să ţină cont că România e creştină.
E drept, noi ăştia, cei care nu suntem vizitați de Duhul Sfînt, credeam că un funcţionar trebuie să ţină cont că România e o ţară europeană, în care funcţionarul se află în serviciul Publicului şi nu invers.
Repet, libertatea de expresie, unul dintre cele mai mari cîştiguri ale democraţiei, permite afirmarea oricărei opinii, a oricărei teze.

Ceea ce a uluit pînă la buimăcire pe toată lumea a fost desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat al PNL.
Marian Munteanu a vrut să candideze la Preşedinţie, în 2000, din partea PNR, formațiune condusă de Virgil Măgureanu.
N-a tresărit nimeni atunci la decizia luată de PNR.
Au fost tresăriri la acceptarea de către Marian Munteanu a condiţiei de candidat al lui Virgil Măgureanu.
N-a tresărit, deoarece PNR era un partid mic, în căutare disperată de lovituri mediatice şi, în plus, avea o platformă naţionalistă.

Dacă Marian Munteanu ar fi fost desemnat să candideze la Primărie din partea unui partid naţionalist-extremist minuscul sau din partea PRM, n-ar fi tresărit nimeni.
S-ar fi înţeles legătura dintre partidul respectiv şi Marian Munteanu.
Marian Munteanu e practicantul unui naţionalism delirant, a unui naționalism de cădelniță și tămîie, de camilafcă și barbă neîngrijită, altfel spus, un naționalism peste care s-au turnat ciubere de agheasmă: România e Grădina Maicii Domnului; România e o bucățică de Rai; România e ținta străinilor hrăpăreți, care vor s-o stoarcă de bogății; România e Noul Ierusalim.

S-a spus şi s-a scris că Marian Munteanu împărtăşeşte ideologia legionară.
Ca om care a studiat Mişcarea legionară şi pe Corneliu Zelea Codreanu în biblioteci şi arhive, îmi permit să spun că o asemenea afirmaţie jigneşte Mişcarea legionară.
Mişcarea legionară, cel puţin la nivelul scriitorilor și filosofilor care i-au fost teoreticieni, avea o doctrină coerentă.
Din discursul legionar al lui Marian Munteanu lipsesc elementele care au adus succesul politic al Mişcării:
Lupta împotriva corupţiei, promovarea Onoarei, pariul pe tineri, dispreţul faţă de politicianism.

Din doctrina legionară, Marian Munteanu a reţinut doar clișeele repetate papagalicește de legionarul semidoct.
Un asemenea personaj, anti-occidental, anti-democratic, anti-modern, anti-european e desemnat candidatul unui partid care se pretinde modern, european, care vrea să conducă o țară membră a Uniunii Europene și a NATO.

Biroul Politic Național al PNL cuprinde peste o sută de lideri ai partidului.
Unii aparțin PDL, alți PNL.
Amîndouă partidele au fost partide de guvernămînt, au dat candidați la președinție și președinți și premieri.
Marian Munteanu a fost desemnat în unanimitate (cu excepţia lui Mircea Ionescu Quintus, care s-a abţinut) de către cei peste o sută de membri ai Conducerii PNL.
Printre cei care l-a votat s-au aflat foşti miniştri, foşti demnitar, actuali parlamentari.
Într-un cuvînt, oameni care au condus o ţară şi nu un schit.

Cum de n-a întrebat nimeni de ce Marian Munteanu și nu un lider PNL?
Cum de n-a invocat nimeni biografia mai mult decît suspectă a lui Marian Munteanu?
Cum de n-a zis nimeni nimic la propunerea lansată de Alina Gorghiu?
Răspunsul e simplu.
Alina Gorghiu a adus în Biroul Politic ordinul dat de Klaus Iohannis.
Ce l-a apucat pe preşedintele României ca să impună un asemenea personaj unui partid, nenorocindu-l?
E o întrebare al cărui răspuns nu mă interesează.
Pentru că ar fi un răspuns ca şi cel dat întrebărlor:
De ce face Klaus Iohannis voiaje de lux împreună cu consoarta pe banii statului?
De ce pleacă Klaus Iohannis vineri la prînz şi vine la serviciu abia luni la prînz, cînd bugetarii, ca şi el, au făcut deja şase ore de lucru la program?
Vorba lui Stelian Tănase:
De chichi!

Întrebarea, întrebarea care merită luată în seamă, e următoarea:
Ce fel de partid e acela care votează fără să-şi ducă mîna la nas orice pîrţ al lui Klaus Iohannis?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

68 comentarii pentru articolul „Gîndul de joi, 14 aprilie 2016”

  • Frica va bantuie

  • Constitutia Cetățenilor a lui Constantin Cojocaru,pe care vrea să o implementeze Marian Munteanu ,cu ajutorul Pnl,este un manifest de extrema stingă foarte periculos….ea,Constitutia naște o noua Elită nomenclaturistâ…..am ani avut acu 25 de ani Elita Comunista ,bazată pe „puterea poporului”….mai este un imbecil cu o Constiutie Meritocratică,cică….l-a un moment dat cei doi „constiutionalisti” ,Constantin Cojocaru si Lauretiu Primo s-au acuzat reciproc de furt
    Aceste Constitutii sunt făcute de esaloanele 3-4 ale nomenclaturii pcr si securitatii,pentru a accede si ei la putere….gindindu-se ca nu mai apuca să fure,de ăstialalți din esalonul 2

  • Ce multa dreptate aveti. Ce tembel am fost votand neamtu ,nu am cum sa-mi retrag votul,dar am invatat ptr.viitor.D-le Cristoiu va doresc multa sanatate,va stimez mult.

  • Frica de Marian Munteanu a comunistilor vechi si noi

  • *ideile sunt şi ele, într-un fel, arme,* Alex Stefãnescu

  • Marian Munteanu si..comertul ce idei . de Alex Stefãnescu

    *Marian Munteanu duce o viaţã liniştitã, citeşte si scrie, se ocupã de agriculturã undeva, în afara Bucureştiului, se întoarce aproape zilnic în apartamentul Iui de douã camere dintr-un bloc din capitalã. Nu face comerţ cu arme, cum reiese din diverse zvonuri aflate încã în circulaţie. Nu întreţine relaţii cu personaje influente și misterioase. Nu dispune, precum contele de Monte Cristo, de o avere fabuloasã secretã.

    Specialiştii în ştiinţele comunicãrii sau în imagologie ar putea scrie un studiu revelator, luând în considerare exclusiv cazul sãu, despre modul cum alţi specialişti, în dezinformare, ajutaţi involuntar de oameni obişnuiţi cãrora le place sã fabuleze, l-au transformat pe Marian Munteanu, în conştiinţa colectivã, dintr-un patriot şi un anticomunist, într-un personaj exotic, şi dintr-un intelectual de elitã, de formaţie creştinã, format la şcoala lui Petre Ţuţea, într-un individ periculos. Ce falsificare!

    Marian Munteanu face comerţ cu idei, nu cu arme. Numai dacã ne gândim cã ideile sunt şi ele, într-un fel, arme, putem spune cã zvonurile despre el se confirmã. Am terminat de citit de curând cele 1150 de pagini format mare ale cãrţii sale Folclorul detenţiei. Formele privãrii de libertate în literatura poporanã (studiu, tipologie, antologie de texte şi glosar). Existã, într-adevãr, în aceastã carte multã muniţie pentru apãrarea cauzei identitãţii culturale a românilor, susţinute de tot mai puţini români. De ce tot mai puţini? Pentru cã îndeletnicirea de patriot este cu adevãrat periculoasã. Mihai Eminescu plãteşte şi azi pentru vina de a-şi fi iubit ţara. Lucian Blaga a fost redus la tãcere, în ultima parte a vieţii lui, din acelaşi motiv. Iar Grigore Vieru este acuzat şi acum, post-mortem, în unele ziare de peste Prut, cã a fãcut spionaj în favoarea României.

    Sã nu ne închipuim cã Marian Munteanu şi-a umplut cartea de declaraţii patetice pe tema ataşamentului sãu faţã de cultura ţãrii în care s-a nãscut. Este vorba de un studiu etnologic savant, bazat pe o vastã documentaţie şi de o antologie de texte folclorice alese, transcrise şi ordonate cu competenţã. Ca sã nu mai vorbim de aparatul critic, în special de glosarul care adaugã volumului o remarcabilã valoare lexicograficã*

  • Bunicul său pe linie paternă, Teofan Munteanu (1905 – 1957), învățător și ofițer al armatei române, a fost deținut politic (1940-1956) în lagărele de concentrare de la Vorkuta și Norilsk (Siberia).
    Bunicii și părinții săi nu au activat în vreun partid politic înainte de 1989.

  • Marian Munteanu s-a născut într-o familie de intelectuali cu rădăcini moldave și aromâne. Tatăl său, Vladimir Munteanu (1930-1992), de profesie inginer, era originar din sudul Basarabiei (Chilia Nouă, județul Ismail), iar mama sa, Maria Munteanu, profesoară de limba română, este născută în 1940, în Piatra Neamț, județul Neamț, fiind descendentă, pe linie maternă, a unei vechi familii de origine aromână (Moga).

  • *Au trecut anii. Se vorbea tot mai rar de Marian Munteanu. Iar el nu facea nimic ca sa-si valorifice, in folosul sau, imensul capital moral acumulat in 1990. A creat animatie in anul 2000 initiativa lui Mircea Druc de a-l propune drept candidat la presedintia Romaniei din partea PUNR. In scurta vreme s-a aflat insa ca Marian Munteanu a renuntat la candidatura. Apoi au inceput sa circule zvonuri defaimatoare la adresa lui. Cei care au tot incercat (si pana la urma, intr-o oarecare masura, au reusit) sa reconstituie caracatita comunista se simteau incomodati de acest personaj care oricand ar fi reusit sa ridice multimea impotriva lor. Dorind sa-i distruga autoritatea morala, au raspandit informatia falsa ca Marian Munteanu… face comert cu arme! -* See more at: http://www.nasul.tv/adevarul-despre-marian-munteanu…/*

  • cei tineri NU stiu cine este M.M , cei in varsta stiu si se mira de legaturile discutabile in timp dar si in prezent cu acest pnl nastrusnic unde sunt fesenistii ce l-au cotonogit , putea merge sa candideze si din partea PSD ca tot un drac , colo eROMAN dincolo ILIESCU . HAHAHA s-a spart si misterul PIATA UNIVERSITATII , in care noi prostii am crezut . MM ESTE O CARTE PROASTA .

  • Daca Munteanu este un part al lui iohannis, tu,domnule Cristoiu esti o bashina a jurnalisticii romanesti.

  • imi plac comentariile

  • ce vocabular fain ai domnule ziarist nu stiu ce educatie aleasa ai,dar ar fi cazul sa schimbi vocabularul sau atitudinea fata de popor.

  • mm este absolut penibil, jenant!

  • Frumos,etnologul si folcloristele

  • Omule de 26 de ani vorbesti ,esti destept ,da ce ai facut concret pt.tara asta ,vorbe ,vorbe si strambe mereu ,tu si Turcescu.

  • este un articol demential,de pus in rama.felicitari maestre!

  • Bravo, bine le mai spuneti d-le Ion Cristoiu! Cred ca Marian Munteanu asta e tot inventia securitatii, prin aparitia lui s-a facut imposibila aparitia unui adevarat dizident… Iar Iohannis asta, de asemenea securist l-a impus acum dupa 26 de ani! Pai oare tocmai aceasta sustinere din partea securistului de Iohannis nu demonstreaza ca M. Munteanu e ceea ce am scris mai sus? Eu cred ca da.

  • ce jenant, bietul maestru a ajuns paranoic, crede ca poate sa scrie orice , pacat inainte il citeam cu placere.

  • Ma intreb cine e preferatul D-V ??

  • Ultima ntrebare i geniala!!!!

  • Hm, interesant! Chiar asa de disperat era Iohannis, PNL-ul?

  • Se rasucesc Bratienii in mormant .Respect pentru Domnul Quintus .

  • mesterul cristoiu…un part a lu ceasca…de dincolo de mormant…

  • saracul de el e PRAF …credeam pana in seara asta in ,,raul cel mai mic,,…ma refer la prestatia lui la emisiunea lu Gadea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *