Gîndul de marți după-amiază

Cele 25 de întrebări stîrnite de marea enigmă postdecembristă: Klaus Iohannis – președinte!

După ce-am trimis pe e-mail comentariul pentru Evenimentul zilei dedicat Revoluției din noiembrie 2014, la Bibliotecă fiind, m-am cufundat din nou în palpitantul meu obiect de studiu din ultimul timp:
Istoria Operațiunilor clandestine puse desfășurate de CIA în toată lume din 1948 pînă azi. Cu fiecare zi de lectură cu creionul în mînă mă conving tot mai mult de un adevăr pe care l-am mai scris în eseurile mele:
Lumea modernă se definește prin prăpastia dintre ceea ce se vede la televizor și ceea ce este în realitate. Vedem, de exemplu, o Primăvara arabă ca să aflăm peste cîțiva ani, din documentele desecretizate de CIA, că a fost o Operațiune reușită a CIA cu un nume de cod.

Cufundat din nou în lectura documentelor desecretizate ale CIA, m-am trezit bătîndu-mă cu palma peste frunte:
Cum dracu de m-am prostit atît de tare încît să nu mă întreb asupra unor ciudățenii din acest an, 2014, în care un necunoscut de la Sibiu în ianuarie 2014 sfîrșește prin a deveni Președintele României  prin incredibila răsturnare a scorului din primul tur?!

În 23 februarie 1990, la nici două luni de la evenimentele din decembrie 1989, în atmosfera de tămîiere a Maselor care se revoltaseră împotriva Dictatorului, iscăleam în săptămînalul Expres eseul 22 decembrie 1989- O după amiază cu prea multe întrebări, prin care puneam la îndoială tezele oficiale despre caracterul spontan al întîmplărilor care au dus la fuga lui Ceaușescu. Și iată-mă acum scriind patetic despre Revoluția din noiembrie 2014, fără să-mi pun întrebări, mai mult decît îndreptățite acum, cînd vedem pe Klaus Iohannis devenit președinte în ciuda tuturor previziunilor, multe dintre ele puse tot de mine pe acest blog cu mult înaintea  victoriei incredibile a lui Klaus Iohannis:

 1. De ce l-a adus Crin Antonescu pe Klaus Iohannis în februarie 2013 de la Sibiu direct în funcția de prim locțiitor al său la conducerea PNL?
 2. De ce s-a cramponat Crin Antonescu de dubla funcție a lui Klaus Iohannis – cea de ministru de Interne și cea de vicepremier cu finanțele – dacă pînă la urmă Klaus Iohannis i-a luat toate funcțiile?
 3. De ce s-a încăpățînat Victor Ponta să-i refuze lui Klaus Iohannis dubla funcție, deși știa că asta va duce la ruperea USL?
 4. De ce s-a încăpățînat Crin Antonescu să parieze pe procentajul de 20% la europarlamentare, oferind băieților pistolul cu care să tragă în el?
 5. De ce a anunțat Crin Antonescu că nu mai candidează la Președinție, după ce rupsese USL ca să poată candida?
 6. De ce n-a sărit prietenul lui, Klaus Iohannis, să-l roage să revină asupra deciziei?
 7. De ce a lansat Traian Băsescu teza Victor Ponta ofițer acoperit pentru ca pînă la urmă să nu mai spună nimic în această chestiune?
 8. De ce n-a mai suflat o vorbă Traian Băsescu despre ancheta cerută serviciilor secrete privind filarea de la Paris?
 9. De ce a fost atît de activ DNA înaintea primului tur, căpușînd campania electorală, pentru ca între cele două tururi să aibă o singură acțiune mai acătării?
 10. Cine l-a dezinformat pe Victor Ponta în legătură cu prezența la vot în străinătate în primul tur?
 11. Cine a exagerat scandalurile de la votul din primul tur pentru a crea afluența uriașă din al doilea tur?
 12. Ce ambasadori au avut misiunea să blocheze votul în primul tur?
 13. Cine l-a convins pe Victor Ponta să nu mărească numărul de secții de votare din străinătate, gest fatal, asemănător convocării de către Nicolae Ceaușescu a mitingului din 21 decembrie 1989?
 14. Se încălca Legea dacă se mărea numărul secțiilor de votare din străinătate înaintea celui de-al doilea tur prin Ordonanță de urgență? Dacă da, era pregătită CCR să anuleze victoria lui  Victor Ponta?
 15. Cum se explică comportamentul ambiguu al BEC? Prin judecătorii de la Înalta Curte, instanța cea mai puternic penetrată cu ofițeri acoperiți?
 16. A fost sincer Traian Băsescu cînd își exprima neîncrederea în Klaus Iohannis sau juca o comedie regizată împreună cu Klaus Iohannis?
 17. Cum de-au fost organizate atît de bine pe rețele de socializare mitingurile de protest din săptămîna dinainte  celui de-al doilea tur?
 18. Cum de s-au înșelat toate sondajele de opinie în legătură cu prezența la vot, chiar și cele interne ale PSD?
 19. Știa SRI tendința de venire la vot masivă? Dacă da, i-au spus  lui Traian Băsescu?
 20. Vineri, cînd a ieșit să îndemne băsiștii să iasă la vot, știa Traian Băsescu de posibila răsturnare de scor?
 21. Cum se explică prestația ciudată a lui Crin Antonescu din ultimele zile, inclusiv din dimineața votului?
 22. Cîți  dintre jurnaliștii care au întreținut pe televiziuni scandalul votului din străinătate sunt ofițeri acoperiți?
 23. De ce nici un adversar de-al lui Victor Ponta, inclusiv Klaus Iohannis, nu mai suflă o vorbă despre dezastrul din străinătate? Operațiunea a țintit înfrîngerea lui Victor Ponta și, prin urmare, nu mai trebuie căutate responsabilitățile?
 24. De ce  jurnaliștii care frecventează Ambasada americană de la București, pentru a primi sugestii sau chiar indicații, se declară mulțumiți de împărțirea Puterii între Klaus Iohannis și Victor Ponta? Așa a fost înțelegerea impusă de americani pentru a nu se repeta scenariul din Ungaria?
 25. De ce a amînat DNA ancheta în afacerea EADS, în care e vîrît pînă-n gît Vasile Blaga?

Acestea sunt, după mine,  cele  25 de întrebări stîrnite de unul dintre cele mai enigmatice momente postdecembriste:
Pierderea celui de-al doilea tur de scrutin de către Victor Ponta, la o diferență de 9% după ce-l cîștigase pe primul la o diferență de 10%.
Numai cînd voi avea răspunsuri raționale la aceste întrebări, voi accepta c-a fost totul spontan.

Comentarii

Da, interesante toate cele 25 de intrebari. Dar prin ce cititi dumneavoastra, p-acolo, pe la Biblioteca, nu scrie si cine a cotonogit CIA-eul la un an dupa revolutia araba, cand si-au pierdut ambasadorul american in Libia ? Ca poate la astea 25 de intrebari ne da serviciul ala, mai serviciu decat CIA, raspuns !

Guvra Istvan Guvra Istvan says:

Simplu, santem membri NATO,Ucraina nu este. Ne- am fi pus intrebari,daca ar fi castigat Ponta, cu aceasta prezenta. Kgb- ul a fost invins.

“Masa de manevra” declansata de comportamentul domnului Ponta.Al sau dispret a primit drept raspuns un “anti-vot”.Noi,cei care am deschis ochii pentru a vedea dictatura sfârsindu-se,noi care am vazut pentru prima data speranta în ochii parintilor nostri în acel decembrie’89,noi care am vazut cum mor visele,noi care atunci când ne-a venit rândul la vot eram deja scârbiti de politica româneasca,noi care am plecat…pe 16 noiembrie am decis sa nu mai întoarcem si celalalt obraz…

Dar,e bine sa se creada importanti,vin si alte alegeri si trebuie sa iasa iar in strada pt apararea “Binelui”.de prostie si naivitate n-au scos astia niciun medicament

Asa maestre,spuneti-ne cu subiect si predicat ca ,presedintele a fost pus de Inalta Poarta(la fel ca si pana acum)si nu de prostii aia de pe FB care au strigat sloganul”Puie Ponta”.Aia au fost doar masa de manevra…..:-)

Ionel Coman Ionel Coman says:

exagerati cu serviciile,minimalizand aportul tinerilor prin iesirea la vot!

Nu spuneai dumneata maestre ca esti un vechi comunist???Poate de aia crezi mai mult in CIA decat in Dumnezeu.

Sara Rain Sara Rain says:

la intrebarea, cum de au fost atat de bine organizate retelele pe facebook va raspund eu: aici suntem Liberiiii sa ne exprimam si aici ne-am intalnit si imprietenit in idei si dezbateriii…fara a fi platiti, doar partizani si asta din convingere!!!!!

Grecu Aurel Grecu Aurel says:

sunt multe intrebari care probabil nu-si vor gasi niciodata raspunsul, asta in cazul cand chiar nici nu-ti doresti aceasta,iar altele sf-uri.

Intrebarea 26: oare nu vad padurea din cauza a 25 de copaci?

Vlad Ionescu Vlad Ionescu says:

Ati terminat studiul despre Miscarea Legionara si Corneliu Zelea Codreanu?

foarte bun articolul

Ar mai fi si alte intrebari…Ce rol a avut Teodor Melescanu? Cum de Elena Udrea a votat la Paris,iar Monica Macovei la Londra?

Oare se pregateste portavionul de razboi?

Asa a fost si in decembrie 1989: pe fondul unor reale nemultumiri, oamenii au fost imbranciti la mitingul din 21 decembrie si, uite asa, s-a declansat revolta populara spontana. Revolta din noiembrie 2014 (sa nu uitam de 15 noiembrie 1987) avea nevoie de niste gaz pe foc ca sa incendieze spiritele in tara. Una peste alta, solutia cu impartirea puterii cred ca e benefica pentru Romania.

Asa a fost si in decembrie 1989: pe fondul unor reale nemultumiri, oamenii au fost imbranciti la mitingul din 21 decembrie si, uite asa, s-a declansat revolta populara spontana. Revolta din noiembrie 2014 (sa nu uitam de 15 noiembrie 1987) avea nevoie de niste gaz pe foc ca sa incendieze spiritele in tara. Una peste alta, solutia cu impartirea puterii cred ca e benefica pentru Romania.

Vladu Dan Vladu Dan says:

Cineva tot a pus umarul iar eu ii multumesc Ponta merita sa cada pe merit

Marsilia, marele port de Provence – partea I

Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan | 13. Focurile au fost bine ţintite, făceau parte dintr-un scenariu
Am dat mîna cu Ramon Castro, fratele lui Fidel Castro | 7. Fidel, un copil nelegitim, făcut de taică-său cu servitoarea
Cel care merge la Gara de Nord
Sentinela despre Rebeliunea legionară
Un James Bond prea British