Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de vineri, 16 februarie 2018

Miercuri seara, un eveniment: Șefa DNA a murit! S-a născut un om politic!

Miercuri seara, Codruța Kovesi, șefa DNA, ne-a făcut o surpriză de proporții. După ce timp de cîteva zile, a refuzat să răspundă întrebărilor legitime ale opiniei publice provocate de dezvăluirile incredibile privind abuzurile comise de Unitatea de elită a DNA Ploiești (citat din Codruța Kovesi) în instrumentarea unor dosare, iat-o dispusă să se confrunte cu întreaga presă. Mai mult, pentru a ne ului de data asta, șefa DNA a acceptat să stea două ore de vorbă cu jurnaliștii, să răspundă la toate întrebările, chiar și la cele tendențioase, întrebări formulate astfel încît telespectatorilor să le intre în cap acuzațiile și nu replica la acuzații, nu s-a enervat cînd unii dintre jurnaliști lăsaseră impresia că au primit prin retrocedare microfonul, a evitat să răspundă la mai toate întrebările fără a se vedea asta.
Impresia de ansamblu a fost a unei personalități care iubește presa, inclusiv, dacă nu chiar mai ales, cea care o înjură.

Miercuri seara, la România9 de la TVR, luînd în discuție conferința de presă, Bogdan Chiriac a susținut c-a fost un moment de excepție al politicianului Codruța Kovesi.
L-am contrazis în direct, atrăgînd atenția că șefa DNA n-a răspuns la nici una dintre întrebările din spațiul public, că a repetat pînă la constipație sloganele pe care le spune din 2013 încoace.

Conferința de presă a fost un eșec – am concluzionat.
Judecata mea se întemeia pe credința că șefa DNA convocase un asemenea moment pentru a da curs, cum i se cere unui demnitar al statului român, nevoii de răspunsuri încercate de opinia publică de duminică seara încoace, după dezvăluirile lui Vlad Cosma.
Mai ales că reacția DNA de pînă atunci fusese penibilă.

Luni dimineața, DNA a trimis presei un Comunicat în care se încerca să se demonstreze că dezvăluirile fac parte dintr-o campanie împotriva DNA, împotriva Justiției din România. Lăsînd la o parte faptul că documentul cita din înregistrări care erau probe la un dosar în lucru – infracțiune de obstrucţionare a Justiției, că, mai mult seara, s-a livrat Realității Tv și o înregistrare audio, dublă infracțiune, Comunicatul DNA nu răspundea întrebării pe care și-o punea orice om normal. Întrebarea era dacă dezvăluirile despre Grupul Infracțional de la Ploiești se confirmau și dacă, da, ce măsuri are de gînd să ia Codruța Kovesi.

Conferința de presă de luni dimineața a lui Lucian Onea, șeful DNA Ploiești, a fost un dezastru. Mai bine îl închideau într-o magazie și aruncau cheia decît să-l lase să iasă în fața presei.

Văzînd că-i groasă, Codruța Kovesi a decis pe neașteptate, miercuri, pe la prînz ținerea unei conferințe de presă la sediul DNA, premieră în destinul șefei DNA din două puncte de vedere. De luni dimineața, domnia sa a ținut-o întruna că nu răspunde acuzațiilor aduse de penali, pe de o parte. Pe de alta, de cînd e șefă la DNA, cînd a vrut să comunice ceva, Codruța Kovesi a dat fuga la instituțiile de presă care-i întrețin Cultul personalității.

Codruța Kovesi ne-a informat c-a convocat această conferință de presă pentru a face „cîteva precizări” ca „urmare a informaţiilor care au apărut în spaţiul public începînd de duminică seara”. E vorba, desigur, de dezvăluirile de la Antena 3 și România Tv de duminică, de luni și de marți seara. Aceste precizări – a ținut să afirma Codruța Kovesi – se bazează exclusiv pe „un raport scris” despre care ea spune că „l-am solicitat colegilor de la Serviciul Teritorial Ploieşti”.

Evident, Raportul a fost întocmit de Lucian Onea, șeful DNA Ploiești.
Să auzi și să nu crezi!
Dezvăluirile îl vizau în principal pe Lucian Onea, șeful DNA Ploiești. Lucian Onea fusese șeful interlopului Mircea Negulescu, dat afară din magistratură de Inspecția judiciară a CSM pentru acuzații de o rară gravitate. Lucian Onea era cel care nu numai că aprobase falsificarea probelor, dar și participase puternic la infracțiune. În aceste condiții, normal era ca șefa DNA să-i ceară lui Lucian Onea autosuspendarea, pînă inspecția judiciară verifica dezvăluirile și nu un Raport scris. Ca într-o glumă proastă, Codruța Kovesi i-a cerut un Raport scris despre dezvăluiri exact celui prezentat de dezvăluiri ca autor a abuzurilor. Dar nu numai atît. Codruța L. Kovesi și-a bazat întreaga conferință de presă pe cele spuse de Lucian Onea în Raport. După cum era de așteptat, Raportul întocmit de Lucian Onea nega evidența, susținînd că la Unitatea de elită de la Ploiești totul se desfășoară în chip legal.

Conferința i-a dat Codruței Kovesi posibilitatea să repete patetic toate sloganele despre DNA de cînd e ea șefă. Toate criticile și dezvăluirile despre DNA sînt expresia unui asalt asupra Justiției, Procurorii DNA sînt cinstea întruchipată, asistăm la un festival al corupților bla, bla, bla. Conferința de presă a fost convocată pentru răspunsul Codruței Kovesi la două chestiuni punctuale:
Dacă dezvăluirile sînt adevărate?
Dacă Lucian Onea nu trebuia demis pentru abuzurile lui Mircea Negulescu?
La aceste întrebări Codruța Kovesi n-a răspuns.
Acestea erau raționamentele mele pentru teza eșecului.

După emisiune, am revăzut stenograma conferinței de presă, mi-am reamintit imaginile transmise în direct, m-am mai gîndit și mi-am dat seama c-am greșit polemizînd cu Bogdan Chiriac. Judecasem conferința de presă de pe pozițiile unui telespectator căruia trucurile folosite de Codruța Kovesi, minciunile cu ochii larg deschiși, încălcarea Legii (a citat dintr-o înregistrare care e probă într-un dosar), i-au sărit în ochi. Am considerat că șefa DNA a iscălit această premieră absolută în destinul ei de șefă a DNA, pentru a răspunde acuzațiilor aduse DNA după Scandalul de la Ploiești, încercînd să ne convingă de netemeinicia acuzațiilor.

În realitate, Codruța Kovesi a convocat această conferință de presă nu în calitate de șef al DNA, ci în calitate de om politic și, mult mai important, de previzibil candidat la președinția României din partea Dreaptă a eșichierului politic.

Judecată astfel, conferința de presă, un dezastru dacă o raportăm pe Codruța Kovesi la postura de șef al DNA, a fost o lovitură, o mare lovitură.
Ea ne-a făcut cunoștință cu un om politic, desigur, un om politic român, care se adresează românilor, exploatîndu-le cu brio marile slăbiciuni, precum patima paranoică pusă în poziția față de oamenii politici, identificarea scenei politice cu scena unei chelfăneli de mahala, absența totală a spiritului critic, preferința bolnăvicioasă pentru slogane, pentru clișee, pentru repetarea lor papagalicească:

  1. Prin însuși faptul de a ține o conferință de presă, ea a creat un eveniment senzațional, a cărui noutate absolută a făcut ca puțini telespectatori să mai fie atenți la ce spunea și, prin urmare, puțini telespectatori au sesizat că practic ea n-a zis nimic.
  2. A jucat cu brio comedia transparenței, a deschiderii, a respectului față de presă, chiar și față de cea ostilă, manifestă prin întrebări tendențioase sau prin reluarea acelorași întrebări. Lovitura a fost cu atît mai mare cu cît pînă acum Codruța Kovesi a lăsat impresia unei dușmane a presei care o critică și a unei dulcici față de presa care o cîntă. Brusc, pînă și cei mai mari adversari din presă au descoperit un personaj respectuos cu jurnaliștii, scutit de ranchiună, gata să-și scoată pălăria în fața presei. Nimic nu dă gata presa decît impresia că un politician o respectă, că-i face temenele.
  3. Asemenea tuturor politicienilor români, Codruța Kovesi a dovedit că poate să mintă în direct, privindu-te în ochi fără să clipească, să mintă ca și cum ar respira.
  4. A exploatat cu mare talent una dintre slăbiciunile de fond ale românilor. Cea de a urmări un personaj politic nu pentru a-i supune aserțiunile verificării critice, ci pentru a se convinge încă o dată fie de măreția, fie de ticăloșia respectivului. Codruța Kovesi nu s-a adresat cetățeanului român minim lucid. Ea s-a adresat electoratului TeFeList, electoratului anti-PSD, cel care ar fi fost în stare să-l voteze pe Klaus Iohannis și dacă acesta s-ar fi prezentat în campanie sub forma unui cadavru. Acest electorat mestecă sloganele fără noimă, e convins că toți cei considerați de el drept corupți trebuie să fie împușcați fără judecată, că vorba lor, numai așa vom reuși să curățăm țara de hoți! Tot mai dezamăgit de Klaus Iohannis acest electorat și-a găsit în Codruța Kovesi idolul. Luptă pe viață și pe moarte cu corupții, evident, cu cei din PSD, apără Justiția de asaltul Penalilor bla, bla, bla.
  5. S-a preocupat nu de adevăr, cum fac toți politicienii în intervențiile lor publice, ci de satisfacerea propriului electorat. Tot ceea ce voiau să audă TeFeLiștii a zis Codruța Kovesi la conferința de presă. După dezvăluirile din presă, TeFeLiștii erau descumpăniți, mai ales că dinspre forțele anti-PSD nu venea nici un semn de luptă pe viață și pe moarte împotriva a ceea ce Divizia Presă numea Complotul PSD împotriva DNA.
  6. Politicianul român are arta desăvîrșită de a evita concretul, faptul exact, verificabil, atît în promisiunile electorale, cît și în acuzațiile aduse adversarilor. Miecuri seara, ori de cîte ori venea momentul unui răspuns precis la o întrebare precisă Codruța Kovesi trecea imediat la generalități lozincarde.

Trăgînd linie și adunînd, pot spune că, în postura de Istoric al clipei, miercuri seara am fost martorul unui eveniment de excepție:
Șefa DNA a murit! S-a născut un om politic!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 16 februarie 2018”

  • Ce este un ‘penal’ ?
    Este o ‘incintă’, sau … mă rog, o … ‘cutie’, in care parinţii nostri își ţineau sculele, de scris ! Vă pup pe … suflet ! Ţuţu

  • Nea Cernate la un slang, te baji să-l … corectezi ! Correct Challenge ! Just do it !

  • Hai sa va scot din … monotoneala de dinainte de weekend c.o.întâmplare … ‘hazlie’ ! (zic eu !)
    Un client al unui local, ‘vrând’ sa intre in cabina, la wc, era cât pe ce sa se ciocneasca cu chefu’ localului care-i zise :
    Da-te frate la o parte c-am o comanda trăznet ! Fara sa se spele pe ‘mânuri’ , a ecat spre bucătărie ! Când am ieșit eu, tocmai a aparut un hoţpătar care, la-ntrebarea mea … despre… mi-a zis ca :
    Ha, păi noi ne spălăm pe mâni … o dată cu … vasele ! Bagă, maestre !

  • Pt nea cernat-corector- agramat
    Măi nene tu chiar nuti dai seama de ridicoli situatiei in care te pui singur ? Azi nimeni nu mai pu*e virguli punte sau linii dalea de plm unite in cuprinsi posturilor.nici pe feisbuc nicipe titar nici pe nimic așa ca tu te cinui dijaba sai corectezi ! Mai bine stai in banca ta si veziti lungu.nasolului ***

  • Până una-alta manipularea functioneaza !
    Ati uitat și de futulasii, de salariu, și de contributii, si de part-time, si de … tot !
    Toti vorbiti, acum, doar de K, de J, de Porto, Onea, sau de Udrea&Bica !!!
    Deci, … se poate !!! Asteptam, cu interes, discutiile referitoare la creșterea pensiilor !!!

  • Corect articolul doar concluzia e gresita!
    Kovesy nu este potential candidat la presedintie ci partenerul, in calitate de potential prim-ministru, al candidatului la presedintie K. Iohannis.
    Si daca imi spuneti cine ar putea sa bata un asemenea cuplu, sunteti tare Maestre!

  • Pe traseul Sufrageria lui Oprea – Podgoria lui Ghita, via K2, K4, T14,intre un meci de tenis si o taiere de porc, doamna LCK a mai tinut un discurs de aproape doua ore, in care nu a spus nimic si a fentat ziaristii cu raspunsuri evazive.
    Ca si in cazul lui Portocala, inregistrarile le declara contrafacute, fara a proba aceste afirmatii in nici un fel. LCK dixit, asta da proba.
    Discursul distinsei doamne a starnit pasiuni, controverse in spatial public, impartind societatea in tabere pro sau contra. Trecand peste toate acestea, adevarul este ca dictonul – scopul scuza mijloacele este mai adevarat ca oricand. Fabricarea de dosare este sport national, si chiar daca unele din inregistrari pot fi discutate, este trist ca exista.
    Ar fi fosat mai inertesant sa povesteasca despre prescrierea marilor dosare de coruptie: Microsoft, ALRO si in curand EADS.
    De fapt, eu as fi dorit un raport concis: in 2017 am intocmit „N” dosare pe care le-am trimis in instanta. Dintre acestea atatea s-au finalizat cu condamnare, atatea au fost achitate si atatea retrimise de instanta la procuror, precum si cauzele ultimelor doua situatii.
    Restul e apa de ploaie.

  • @ionstanka
    Dacă tot ai adus vorba despre teflemiștii, scoliţi, pe la Oxford, sau Harvard, ai putea sa dai si niste exemple ? Asta, asa, pt a nu rămâne ‘cetitorii’ cu impresia că, în viitorul apropiat, forţele de ordine vor putea fi acuzate c-au reprimat o ‘revoltă a elitelor’ !

  • Johannes ar cam trebui suspendat, fiindcă a … ‘președinţit’, destul ! Ba pe la schi, ba pe la Miami, ba prin Tenerife , ba pe unde nu ne-așteptam, … ! Asta trebuie făcut, chiar cu riscul de-a ieși jegoșii, ăia, de la #rezist, in stradă ! Si sa nu se mire daca atunci vor simti ‘anticorupția’, pe pielea lor !

  • SE pare ca asa este.
    Kovesi o sa fie cel putin candidat la presedentie (asta daca nu castiga. Are mari sanse in Rom)
    Romanii o sa o voteze in primul rand conform proverbului „sa moara capra vecinului”
    Dupa peste 50 de ani de comunism se pare ca in Romania s’a nascut „omul nou” cel care te uraste daca esti mai bine decat el, care „stie sigur” ca daca ai mai multi bani esti hot, care se bucura sa ii vada pe altii in mizerie, mai mult decat daca el ar fi mai bine.
    Cu sloganul „arestam coruptii” (oamenii care au succes in afacerii NUMAI ROMANI, care au o bruma de avere) noua Ana Pauker a Romaniei o sa domneasca peste tara in folosul…CUI? celui/celor care o sprijina, o protejaza o decoreaza. Romanii au avut mereu „inalta poarta” Conducatorii tarii au fost mereu pusi de altii.
    Probabil ca este un mare castig acum cand consiliarii straini de securitate (DNA) vorbesc engleza si nu russa. Agentii straine au si acum offices in DNA.
    Libertatea de a vorbi o sa o pierdem , sper sa ramana aceea de a pleca. Cu un PSD impotent din cauza coruptiei, un PNL care exista numai cu numele, al carui presedinte si’ar vinde si bunica sa scape de inchisoare, cu o societate „civila” manevrata de Servicii si interese ciudate nu ne mai ramane decat sa o votam pe Codruta si sa strigam; DNA sa vina sa NE ia!”

  • Astept sa se supuna scrutinului . Ce-oi mai ride !

  • Oricum, PSD-ul ar trebui s-o propună spre revocare că să-i paseze mingea lui Iohannis, pentru că acesta s-o țină în brațe pe barba lui.

  • Dacă toata anticorupția înseamnă Kovesi, atunci sa stea pe post in continuare. Pentru că atunci când se va prăbuși, se va prăbuși si toată instituția cu toți cei care o țin în brațe. Joc riscant iar sfârșitul va fi un mare dezastru.

    • Cernate ba prapadenie nu mai tot alege curvele ca o s-o prestezi tarifat, cum fac ele. Deocamdata o faci voluntariat, din prostie

  • Nici o problemă ! Oamenii politici ‘mor’ mai repede ! Poate așa scăpăm, mai repede, de ea ! Nimeni nu-i nemuritor, indiferent ce hram poartă !

    • Ba bulgar mancator de calavii,tie iti este gandul numa’ la inmormantari si pomeni,neam de bogdaproste.

      • Păi, poate sunt patron de … cimitir ! A propos, am un cavou liber, de vânzare ! Te interesează !

        • Prefer pamantul si manac mult usturoi,nu ma intereseaza apartamentele strigoilor ce-si baga aredei iuti bagati prin toate orificiile.

          • Ce-și bagă, … aredei ? Iar ţi-au fugit deștele, pe tastatură? Si, cum e aia cu … ‘își bagă arDei iuţi bagati prin tlate orificiile’ ? Și-i bagă… de două ori ?
            Revenind, la oile tale, deja ţi-am rezervat un loc cu vedere spre mall-ul, din apropiere ! 😆 😆 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *