Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

A vrut Dej iniţial să fie mai de treabă cu chiaburii?

Pentru capitolul despre Stabilizare din Istoria literaturii proletcultiste am nevoie de Cuvîntarea ţinută de Gheorghiu Dej la Radio în după-amiaza lui 28 august 1947, trîmbiţată de Scînteia. În mod obişnuit, apelez la scannerul mobil. Şi chiar îl folosesc, amînînd printarea. Azi dimineaţă însă mi-a trecut prin cap o cale mai simplă. Să găsesc broşura şi s-o dau la xeroxat la Bibliotecă. Vreo cîteva zile la rînd, am căutat Cuvîntarea în Biblioteca de acasă. Primul volum al culegerii de articole şi discursuri ale lui Dej face un salt de la Raportul la Conferinţa Naţională a PCR din 1945 la Raportul la Congresul de înfiinţare a PMR. Cele două volume comuniste, Pentru o Românie democrată, se opresc la 1946.

De cum ajung la BAR, după ce-mi las trenciul la garderobă (prilej de a asculta pamfletele garderobierei împotriva şefului ei direct), intru în sala cataloagelor clasor.
Autorul se numeşte Gheorghe-Gheorghiu Dej.

Unde să caut broşura?
La Dej sau la Gheorghiu?
Încep cu Dej, litera D.
Nici vorbă de Dej aici.
Mă mut la Gheorghiu, litera G.
Mă satur de Gheorghiu Constantin Virgil (ăla cu Ora 25), chiriaş al aproape jumătate de sertar, fără să dau peste Gheorghiu-Dej.
Te pomeneşti că ăştia nu-l au pe Dej! îmi trece prin cap. Pentru a îmi spune de îndată că-i absurd, cîtă vreme Nicolae Ceauşescu dispune de un întreg sertar.
În fine, dau peste Gheorghiu-Dej, într-un sertar pus aiurea de cineva care a încurcat borcanele, căutînd ceva la litera G.

Găsesc broşura:
Gheorghe Gheorghiu-Dej, Reforma monetară din 1947, Editura PCR, 1947.

Cum mi se întîmplă cînd caut cartea unui autor, împins de curiozitate merg înainte, preţ de cîteva cartoane.
Dau peste două broşuri:
Precizările Tov. Gh. Gheorghiu-Dej, Secretar General al Partidului Muncitoresc Român asupra cîtorva probleme practice ale alianţei dintre clasa muncitoare şi Ţărănime, 1947
şi
Gheorghe Gheorghiu-Dej, Secretar general al Partidului Muncitoresc Român, Ministrul Industriei şi Comerţului, „Precizări asupra cîtorva probleme practice ale alianţei dintre clasa muncitoare şi ţărănime“, Editura PMR, 1948.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *