Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

ANTI-INTERVIU. Maria Grapini: „Dacă nu se va defini clar la UE ce înseamnă «statul de drept», România nu va avea nicio șansă să fie tratată echitabil în cadrul Uniunii” (partea a doua)

Reporter: Raportorii europeni au ajuns să încurajeze folosirea serviciilor secrete în înfăptuirea actului de Justiție din România, vezi ultimul raport MCV („Mecanismul de  Cooperare și Verificare” pe Justiție, n.n.). Mă întreb: ar fi făcut asta și pentru state ca Polonia, Cehia sau Ungaria?
Maria Grapini:  Da, au încercat și în Polonia, Cehia, Ungaria, numai că aceste țări sunt reprezentate de patrioți în Consiliul European.

Reporter: Care sunt previziunile dvs.: ne așteaptă, ca europeni, supraveghere globală instaurată dinspre Bruxelles?
Maria Grapini:  Nu cred că se va reuși o supraveghere globală, o federalizare (a Europei, n.n.), mai ales cu dubla criză- sanitară și economică și după Brexit. Acordul de ieșire cu Marea Britanie merge greu și presiunea excesivă a instituțiilor europene asupra statelor de a ceda din suveranitate ar duce la posibile alte exit-uri.

Reporter: Când sunt acuzate unele state din Europa de Est și Centrală de „nerespectarea statului de drept”, Parlamentul European și Comisia Europeană invocă invariabil niște enigmatice „valori europene”. Care sunt ele și de ce nu sunt definite foarte clar pentru opinia publică?
Maria Grapini: Da, aveți dreptate. Când s-a votat o Rezoluție în Parlamentul European, prin care s-a cerut o condiționalitate pentru alocarea fondurilor europene de funcționare a statului de drept, am cerut în scris, dar și în audierile miniștrilor germani- fiindcă Germania deține președinția Consiliului UE, să se definească exact sintagma „stat de drept” și care vor fi instrumentele cu care se va măsura funcționarea lui.
Am dat exemple: în România când au fost proteste, când a fost schimbată șefa DNA (Laura Kovesi, n.n.) s-a considerat că nu funcționează statul de drept. În Franța, protestele ”vestelor galbene” la care au fost violențe ale forțelor de ordine și în Germania, când a fost schimbat Procurorul general, nu s-a considerat încălcarea statului de drept. Dacă nu se va defini clar ce înseamnă „statul de drept”, România nu va avea nicio șansă să fie tratată echitabil.

Reporter: Care sunt prioritățile acestui mandat la Parlamentul European pentru dvs?
Maria Grapini: Prioritățile mele nu s-au schimbat. Îmi voi asuma mai departe drumul adevărului, să fiu patriot în Europa, să „deranjez” cerând nediscriminare, fără dublu standard, respectarea deciziilor Parlamentului național și a Curții Constituționale, finanțarea egală a fermierilor, susținerea IMM-urilor prin acces egal la finanțare.

Reporter: Care credeți că ar fi prioritățile acestui mandat la Parlamentul European pentru România?
Maria Grapini: În acest mandat, președintele României ar trebui să impună în Consiliu: intrarea României în spațiul Schengen, alocarea unei Agenții Europene către România-, țara care nu are nicio Agenție Europeană. Reamintesc că am pierdut Agenția medicamentelor, cea a Cercetării, deși avem cel mai mare laser. De asemenea, ar trebui să fructificăm proiectul și bugetul european pentru conectivitate, „al patrulea pachet feroviar”, să refacem rețeaua de cale ferată din România, rămasă pe ultimul loc în România.

Reporter: Are capacitatea, în acest moment, un parlamentar european să ridice o propunere legislativă?
Maria Grapini: Statutul unui eurodeputat este clar stipulat în Regulamentul de funcționare a Parlamentului.
Poate propune o Rezoluție dacă are semnături din partea altor colegi- minimum 38 de semnături, poate interpela Comisia Europeană, poate propune Comisiei modificări legislative sau noi Directive, poate propune proiecte-pilot și bugete adecvate.
De exemplu, în mandatul trecut am reușit să inițiez modificarea a patru directive, împreună cu colegi din Croația, Cehia și Italia, privind eliminarea dublului standard al produselor alimentare- sub aceeași etichetă și brand, același conținut. De asemenea, am propus mai multe proiecte-pilot pentru turism și IMM-uri.

Reporter: Ce faceți în timpul liber?
Maria Grapini:  Aici răspunsul e simplu: nu am timp liber.
De regulă, ajung acasă vineri noaptea, sâmbăta am activități la cabinetul de europarlamentar din țară și duminică seară mă reîntorc la Bruxelles.
Stau cu nepoții, gătesc și organizez acțiuni sociale. Acum am început, cu Fundația mea numită „Speranță pentru Voi”, un proiect de construire a unui cămin pentru persoane în vârstă.

Reporter: O amintire amuzantă dintr-o ședință a Parlamentului european la care ați participat?
Maria Grapini: Sunt multe amintiri amuzante, din mandatul trecut, acum funcționăm mai mult online.
Domnul Farage făcea deliciul dezbaterilor în dialogul cu amuzantul Președinte Juncker (Jean Claude, ex-președinte Comisia Europeană, n.n.).
O glumă făcută la adresa doamnei Angela Merkel a fost sugestivă: domnul Farage (Nigel, fost europarlamentar, Marea Britanie, n.n.) a explicat, în plen, cum nu a înțeles doamna Merkel fenomenul migrației, comparând cu dopul scos de la o șampanie, care o dată scos nu mai poate fi pus la loc.

Reporter: Credeți că la nivel de Parlament european vom ajunge să alegem între dizolvarea națiunilor europene sau solidarizarea lor? 
Maria Grapini: Nu, eu cred că proiectul UE va exista și cred că este nevoie de UE în lumea globală.

Reporter: Există senzația că Parlamentul European, partea lui mai „progresistă”, se ocupă în principal, doar cu facilitarea migrației ilegale spre Uniunea Europeană. Lumea nu înțelege. Cum credeți că s-a ajuns ca la PE o faptă ilegală să ajungă o „urgență” pentru legislativul european?
Maria Grapini: Migrația a fost tratată greșit după părerea mea de la început. Cred că greșeala majoră a fost că s-a acceptat migrația fără a avea reguli clare și distincte pentru refugiați și migranții economici și fără un program negociat cu statele membre privind condițiile de azil. Este uman să salvezi vieți, dar punctul meu de vedere este că nu se poate impune o cotă obligatorie unei țări (solidaritatea trebuie înțeleasă, dar nu impusă peste deciziile unui stat suveran) și ar trebui găsite mecanisme de către instituțiile mondiale nu numai de UE, de a-i ajuta la ei acasă.

Reporter: Un cuvânt de încurajare pentru români.
Maria Grapini: Pentru români am avut întotdeauna îndemnul de a iubi România, de a lupta pentru drepturile individuale și colective, de a se implica în mecanismul democratic, să aleagă patrioți și profesioniști. Le doresc tuturor sănătate și unitate.

(https://pestiriciudate.blogspot.com/)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *