Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Arghezi despre cercul închis al Politicii Românești

Roman modern. Deşi l-am terminat cu ceva timp în urmă, despre volumul Le Roman du Conquérant de Nedim Gürsel, scris şi publicat pentru limba franceză de prozatorul turc (Éditions du Senil, 1996) mi-a fost imposibil să scriu.
Întîrzierea mă văduveşte de ideile ivite spontan, după criteriul scînteilor născute din bătaia ciocanului în nicovală.
Încerc, totuşi, cîteva concluzii, nu neapărat necesare.

Aşa cum am mai scris, nu întîmplător titlul e Romanul Cuceritorului. Autorul pune la lucru formula modernă a romanului care se prepară sub ochii noştri, asemenea omletei cu miros preparate în direct de bărbaţii-bucătari la emisiunile tv de Gastronomie. Partitura consacrată lui Mehmet al II-lea se defineşte astfel ca exprimînd punctul de vedere al unui scriitor turc din vremurile contemporane (apare şi o lovitură de stat militară, septembrie 1980), ambiţionat să întocmească un roman despre Mehmet Cuceritorul pornind de la construirea fortăreței Rumeli Hisari.

Conceperea romanului are loc într-o yali (vilă din lemn ridicată pe malul Bosforului) situată peste strîmtoare, faţă-n faţă cu Cetatea. Cum Cetății i se mai spune şi Bogazkesen (Taie-Strîmtoare sau Taie-Gîtul), producţia urmează să poarte titlul Bogazkesen.

O parte a romanului e consacrată facerii romanului Bogazkesen. Amănunte privind documentarea, transcrierea trăirilor de autor, notaţii despre actualitate, relaţia erotică cu o femeie. Din cînd în cînd, cititorul ia cunoştinţă şi de paginile deja scrise ale romanului, veritabile reuşite ale romanului istoric:

Construirea lui Rumeli Hisari, scufundarea corăbiilor veneţiene care vor să treacă prin strîmtoare fără a da socoteală turcilor, sfîrşitul lui Halil Paşa, rugăciunea lui Mehmet în curtea moscheii care-i poartă numele, asediul şi luarea Constantinopolului.

Aproape 100 de pagini se vor jurnalul lui Nicola, tînăr veneţian căzut prizonier la scufundarea corăbiilor, convertit la Islam sub numele de Selim şi devenit unul dintre amanţii lui Mehmet al II-lea. Graţie acestui jurnal beneficiem de perspectiva asediatorilor otomani ai Constantinopolului în momente ştiute pînă acum doar din perspectiva asediaţilor: bătălia de spargere a blocadei navale de către navele bizantine, utilizarea Turnului de asalt, atmosfera premergătoare asaltului, jefuirea Constantinopolului.

Fiind vorba de o proză modernă, autorul romanului Bogazkesen se întreabă preţ de cîteva pagini, dacă să-l omoare sau nu pe Nicola. Şi-l omoară pînă la urmă. Tînărul visa să violeze o bizantină după intrarea în Constantinopol. E pe cale s-o facă, dar femeia îi înfige un pumnal în spate.

Obişnuit cu formula romanului care se prepară sub ochii cititorului dau deoparte paginile despre cum s-a scris romanul Bogazkeren, pentru a mă opri şi a lua în serios paginile de roman istoric despre Mehmet al II-lea.

*

Cerc închis. Scriam mai demult, citînd o tabletă argheziană, că marele publicist se arăta îngrijorat de cercul închis pe care-l reprezentau partidele politice din vremea sa. O dată constituită, clasa politică îşi închide porţile, pune lacătul şi trage obloanele. Nu se mai poate parveni înăuntru din afară nici pe fereastră. Chestiunea fusese abordată de Arghezi în tableta Epistola către Tit, din Bilete de papagal, 1 august 1928.

Peste cinci luni, în 6 decembrie 1928, scriitorul pune din nou problema pe tapet prin bucata Generalul Alevro din Bilete de papagal.
De data asta, Tudor Arghezi se opreşte asupra unui aspect aparte al clasei politice autohtone semănînd cu o eprubetă cu dop:
Numărul mic al oamenilor politici, efecte ale folosirii şi refolosirii ca pe nişte materiale dispuse recondiţionării, aceleaşi persoane în toate demnităţile:

„Abţinerea de la manifestarea cetăţenească a presei, împiedică la un examen al situaţiilor grele, calculul de probabilităţi favorabile şi obligă publicul care gîndeşte şi caută să se resemneze, la reluarea oamenilor şi la reîntrebuinţarea lor. Jocul politic, dar într-un circ închis, pentru bucuria cailor şi a lacheilor, este aşa întocmit încît în toată ţara, cu o populaţie de şaptesprezece milioane, oamenii politici să fie număraţi pe degete şi reduşi la două, trei grupări de cîte cîţiva.”

Dar chiar în lăuntrul unui partid, selecţionarea pentru şefi, după accederea la putere vizează doar o grupare, o fracţiune, o gaşcă, am zice noi:

„Adevărul este că selecţionarea se face numai în interiorul partidelor politice, şi nici acolo din cantitate ci din fracţiuni. O fracţiune dă pe toţi demnitarii, cea mai apropiată de şef, şi cum şeful e simţitor mai ales la meritele destinate să-i facă plăcere, calitatea selecţionată nu e întotdeauna de rangul întîi. Aşa s-au petrecut lucrurile în mai toate guvernele trecute”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Arghezi despre cercul închis al Politicii Românești”

  • ‘lumea politicienilor’ e o cu totul si cu totul alta lume decit aia ‘in care misuna poporul’

    politicienii sint alesi din lumea lor, …ca doar n or fi alesi din lumea in care poporul isi face veacul?!:))

    faza tare e ca ‘lumea politicienilor’, departindu se de radacina, care e ‘poporul si lumea lui’, s a departat de Natura. bineinteles ca or nu s a prins ce face, or nu l a interesat, or nu i pasa:))

    cu toate astea, odata initiata dinamica, de departare de popor, adica de departare de Natura, ‘lumea politicienilor’ s a indreptat fix catre o lume Artificiala:)), fapt pe care si daca l ai detalia, tot nu l ar lua in seama :))
    surpriza surpizelor apare abia acum, pentru ca tot departindu se de popor, tot departinduse de Natura, tot apropiindu se de Artificial, s au apropiat de propria groapa, pe care si au sapat o singuri cu un talent …greu de regasit:)), pentru ca Artificialul are ‘politicieni’ dupa chipul si asemanarea ‘acestei lumi’, or …daca tot ai invitat acest potential in propria ograda …politica, uite ca el te va da afara cu fulgi cu tot, pe motiv ca politica ta e expirata, cel care te da afara de nu te vezi fiind, …oricit si oricum le ai explica nu vor crede o iota!:))), politicianul-IA :)))

    • te ai departat de popor, te ai departat de Natura, …cum sa mai speri, concomitent, ca esti la brat cu Natura?! :)))) :)))))))
      nu nenica, vei vedea ca esti la Brat cu Antinatura, care te tine de brat doar pentru a te indruma, politician-om fiind, afara pe usa politicii, cu sistemul tau politic cu tot :))))))))
      de ce e haios? cum sa nu fie?!, daca politicienii-oameni sint fix cei care pun la cale …disparitia politicienilor-oameni?:))) …si isi fac treaba temeinic, nu gluma:))

      • tocmai daia pe Vremurile astea nici politica la nivelul planetei, doar, nu mai poti face.
        povestea a ajuns ‘la Granita’
        politica se face la nivelul Creatiei:)
        daca Inteligenta Artificiala e …deja in discutie, cum sa rezi ca cea care va fi pusa la indoiala nu va fi fix Inteligenta…Naturii?!

        deci pe de o parte e Natura, iar pe de alta parte …cineva…pune o pune la indoiala.

        jocul nu mai e ‘in Sistem
        cel pus la indoiala, Tura asta, e chiar Sistemul, in fapt Natura.
        Natura, nenica, fix ea.
        daca fix Natura e pusa la indoiala,…cam ce fel de politica credeti ca se face, in acest sens?!
        nu cumvaaa…una care se ridica la nivelul…Creatiei? :))))

      • Editions du Seuil, cu „u”, nu cu „n”! Ca să vezi ce poate face o literă scrisă aiurea și nebăgată-n seamă la corectură. Rezultatul, aici, e ilar: „Senil”. Honi soit qui mal y pense…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *