Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Bombănelile domnului căpitan pe margine de carte

Pentru un eseu despre Charlotte Corday, asasina lui Marat, am citit mai multe cărţi franţuzeşti.
Una dintre ele am găsit-o la Biblioteca Academiei, iscodind fişierul vechi, alcătuit din cartoane, spre deosebire de cel nou, pus pe calculator.

E o biografie a legendarei tinere prostite de cărţile şi gazetele citite.
Charlotte Corday (1768-1793)“, tipărită la Libraire Hachette, în 1941, sub semnătura lui René Trintzius.

Ca şi Robespierre, Danton, Mirabeau, Marat şi alte personaje ale telenovelei sîngeroase care a fost Revoluţia Franceză, Charlotte Corday împarte istoricii în două părţi distincte, de o tendenţiozitate de chibiţ de galerie: pro şi contra.

René Trintzius se numără printre admiratorii necondiţionaţi ai junei din Normandia.
Înscris între autorii care-şi iubesc personajul istoric despre care scriu, el ne propune o Charlotte Corday dată cu bidineaua culorilor entuziaste, amintind izbitor de cea folosită mai tîrziu, în anii stalinismului românesc, de autorii realismului socialist, în conturarea eroului pozitiv.

Perspectiva tendenţioasă e, de altfel, mărturisită de autor chiar din Prefaţă:
În momentul în care o anume demagogie democratică e pe cale să fie ţintuită la stîlpul Istoriei, a venit momentul să-i înapoiem lui «Marie» Corday omagiul pe care i-l datorăm“.

Un autor care o iubeşte pe Charlotte Corday nu poate decît să-l urască pe Marat.
René Trintzius are şi un motiv politico-ideologic s-o facă:
Ce-i drept, Marat este strămoşul şi precursorul celor care vor face mai tîrziu ca socialismul francez să se poticnească pe terenul celei mai joase demagogii“.

Am scris, pe vremuri, fără a reuşi s-o public, din cauza cenzurii, un cărţoi de Istorie a proletcultismului românesc.

Nu e de mirare că m-am distrat pe cinste, regăsind în portretul făcut Charlottei de acest fan al normandei şi duşman al lui Marat văzut ca precursor al socialismului francez, duioşia lăcrimoasă tipică personajului pozitiv din proza proletcultistă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3 4

Un comentariu pentru articolul „Bombănelile domnului căpitan pe margine de carte”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *