Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Caragiale despre huiduielile de azi

Duminică, 23 mai 1893, soseşte la Iaşi, pentru a pune piatra de temelie a noii clădiri a Universităţii, Alteţa Sa Regală Moştenitorul Tronului, Ferdinand.
Viitorul Rege al României e însoţit de premierul Conservator Lascăr Catargiu şi de Take Ionescu, ministrul Instrucţiei Publice.
Programul vizitei se remarcă prin densitatea momentului, cerută de grămădirea acţiunilor în cuprinsul unei singure zile. Seara, la ora 20.25, cînd e tren spre Bucureşti, Înaltul Oaspete urmează să părăsească Iaşul.

După sosirea la 8,30 în gara Iaşi, unde e întîmpinat de autorităţile civile şi militare ale, Ferdinand participă la solemnitatea de punere a pietrei de temelie, programată să înceapă la ora 11.
Două ore mai tîrziu, la 13, are loc, în Sala Mare a Primăriei, un banchet, cu participarea reprezentaţilor locali ai corpului didactic şi ai tineretului universitar din Iaşi.
La ora 15, Înaltul oaspete face o vizită Mitropolitului Moldovei şi Sucevei, după care poposeşte la o serie de clădiri publice din Capitala Moldovei.
Plecarea spre gară – la ora 18 – se face din grădina Copou.

Popasul ieşean al Prinţului Moştenitor are loc într-un moment tensionat din punct de vedere politic. Partidul Conservator se afla la Putere din 23 martie 1888. Se înţelege că Partidul Naţional Liberal era de cinci ani în Opoziţie.

Pe vremea lui Carol I, după cîţiva ani de stat în Opoziţie, un partid – Liberal sau Conservator – prindea să se agite. Ţinta clocotului în care da partidul din Opoziţie o constituia Carol I. Regele avea prerogativa de a demite pe premier şi a desemna drept succesor pe liderul partidului din Opoziţie.

La început, Regele era luat cu binişorul.
Dacă însă nu răspundea cererii de a-l demite pe premier, Opoziţia se năpustea asupra Lui:
Injurii în presă, discursuri ameninţătoare, prin cluburile de partide, ba chiar şi tulburări de stradă.

În mai 1893, supărarea Liberalilor pe Carol I şi, prin asta, şi pe Prinţul Moştenitor, atinsese un grad maxim.
În acest context, are loc vizita lui Ferdinand la Iaşi, unde activa o filială puternică a Opoziţiei, condusă de G.A. Scorţescu, directorul ziarului Evenimentul,fruntaş PNL.
Să mai spună cineva că I.L. Caragiale nu e cel mai mare analist politic al vremurilor de azi!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Un comentariu pentru articolul „Caragiale despre huiduielile de azi”

  • Corect.
    Acei „cetateni reputati” s-au intrupat ,in zilele noastre, in cateva babute, pe care le-am tot vazut, ba ,prin 2012 ,revoltate in Piata Univesitatii ,ba, in fata spitalului , cerand eliberarea lui Nastase ,ba ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *