Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cele două mari trucuri prin care Traian Băsescu a ajuns președinte în 2004

Diversiunea Fraudării. Alexandru Radu m-a căutat pentru a-mi da ultima sa carte. De fapt, pentru a participa la lansarea cărții. Cum numai de sindrofii inutile (urăsc lansările de cărți, potop de vorbe mari și laude ipocrite) nu am timp, îl rog la telefon să-mi trimită cartea, pentru ca eventual să scriu despre ea. Într-una din camerele apartamentului am un dulap întreg cu scrieri despre postdecembrism. Lîngă memorii mai mult sau mai puțin avantajoase pentru imaginea autorului stau lucrări dedicate liderilor politici, partidelor, coalițiilor, epocii în ansamblu. Cîteva dintre aceste lucrări sînt terminate și semnate de Alexandru Radu. Pe politolog îl știu de pe vremea rebeliunii mele față de dictatura tulbure a lui Traian Băsescu. Una dintre diversiunile meșterite de forțele interesate în propulsarea lui Traian Băsescu s-a numit Fraudarea primului tur al prezidențialelor din 2004.

Mare șmecherie!
Primul tur fusese cîștigat de Adrian Năstase. Staful lui Traian Băsescu – a mărturisit mai tîrziu Elena Udrea – era la pămînt. Pentru a recupera handicapul, Traian Băsescu a convocat două trucuri strategice:

  1. Deși parlamentarele fuseseră cîștigate de PSD în alianță cu Partidul lui Dan Voiculescu, el a proclamat că-l va numi premier pe Călin Popescu Tăriceanu dacă va ajunge președinte. Protocolul dintre PD și PNL împărțea cele două funcții, de premier și de președinte, între cele două formațiuni. Pentru ca alesul PNL să devină premier, trebuia să fi fost cîștigătoare la parlamentare Alianța DA. Cum Alianța pierduse, chiar dacă Traian Băsescu ar fi ajuns președinte, guvernarea era deja pierdută. Cele două partide, asta voiau, guvernarea, președinția fiind, ca de obicei, în folosul persoanei fizice a președintelui. Traian Băsescu dibuie încercarea celui de-al doilea tur pentru alianță. Dublu dezamăgiți – atît după parlamentare, cît și după primul tur – alegătorii Alianței ar fi rămas acasă. Se cerea un bobîrnac, o speranță că nu e pierdut totul. Traian Băsescu găsește acest bobîrnac. Anunță peste tot că ajungînd președinte îl va face pe Călin Popescu Tăriceanu premier. Alegătorii DA simt cum le umflă vîntul speranței pînzele electorale. Traian Băsescu învinge în al doilea tur. După ce ajunge la Cotroceni procedează la ruperea frontului de la parlamentare prin ceea ce a numit el ulterior, pentru a se salva în ochii electoratului taliban, soluția imorală.
    Scapă de PUR, administrîndu-i un picior în dinți lui Dan Voiculescu. Nu numai că l-a scos de la guvernare, dar mai mult l-a făcut și securist.
  2. Diversiunea cu fraudarea alegerilor. O diversiune în care se vîră pînă-n gît ONG-ul Pro Democrația, condus de plumburiul Cristian Pîrvulescu, avînd drept victimă Biroul Electoral Central. Din Birou, dacă nu mă înșel ca vicepreședinte, face parte Alexandru Radu. Luat prin surprindere, Adrian Năstase, anunțîndu-l pe un alt descumpănit, Victor Ponta în 2014, se bîlbîie. Diversiunea Fraudării sporește emoția cerută de participarea Dreptei la al doilea tur al prezidențialelor. Experiența din toiul diversiunii a fost descrisă de Alexandru Radu într-o carte – Cum am fraudat alegerile –, despre care am avut o emisiune. De atunci ne cunoaștem și asta explică de ce m-a invitat la lansare. A venit la BAR cu ea, și în hol, asaltați de mirosul de mîncare urcat de la subsol, unde s-a amenajat un restaurant, mă uit peste carte. E volumul 2 al unei cărți despre PSD, surprins în momentele sale de răscruce. Pentru documentare, Anne Jugănaru a făcut interviuri cu principalii actori ai principalelor scene. Observ cu acest prilej că avem nevoie de astfel de cărți. Comentariul politic e la noi un fel de păreri somnambule de tip Conul Leonida în pat cu consoarta. Lipsesc trimiterile la ansamblu. Lipsesc rememorările. Adaug acestei observați solicitarea de a publica pe cristoiublog.ro un fragment din interviul dat de Ion Iliescu despre Victor Ponta. De ce? Pentru că în interviu Ion Iliescu spune că Victor Ponta a fost liderul Pieții Universității. Din cîte știu eu, Victor Ponta doar se laudă c-a fost în Piața Universității.

*

Scriam pe 5 martie 2014: Mai mult decît Breaking news: Valeriu Zgonea scrie!

Azi, 5 martie 2014, a doua zi după împlinirea a 37 de ani de la Marele Cutremur, la ora 13.43, a avut loc un alt Mare Cutremur. De data asta pe scena noastră politică: Valeriu Zgonea a susținut o Declarație de presă!

Am mai scris că, alături de Eugen Nicolicea, Valeriu Zgonea îndeplinește în regimul Ponta rolul de Prostul satului. Cînd Victor Ponta n-are chef să se facă de rîs zicînd o prostie cu moț, unul dintre cei doi se oferă să-i țină locul.

Declarația de presă a lui Valeriu Zgonea s-a referit la cererea Președintelui ca Victor Ponta să-și asume în Parlament un nou program de Guvernare. Distinsul președinte al Camerei Deputaților a respins categoric această exigență declarînd că ea nu se va îndeplini în veci: „Guvernul Ponta a anunţat că păstrează acelaşi program de guvernare, astfel încât obligaţiile constituţionale sunt îndeplinite.

Mai mult, Valeriu Zgonea a anunțat că va păși pe scena europeană într-o acțiune ieșită din comun:

„Sunt dezamăgit şi regret – voi scrie tuturor preşedinţilor parlamentelor din Uniunea Europeană cu privire la acest fapt şi această atitudine incalificabilă a preşedintelui statutului român care ne pune pe noi într-o situaţie delicată, într-o zonă instabilă, într-un moment în care România are nevoie de stabilitate, are nevoie de încredere si pe pieţele financiare naţionale şi internaţionale. (…). Reporter: Când veţi informa preşedinţii tuturor parlamentelor? Valeriu Zgonea: Astăzi! Lucrez la scrisoare şi o voi trimite, l-am informat si pe primul ministru de dimineaţă, o să-l informez şi pe domnul preşedinte acum. ”

Asta s-a petrecut la 13.43. La 17.30, șeful lui Valeriu Zgonea, Victor Ponta a ieșit la televizor pentru a anunța că va îndeplini cererea lui Traian Băsescu.
Nu v-am spus eu că Valeriu Zgonea e folosit de Victor Ponta pe post de Prostul satului?!

N.B. La 13.43 Valeriu Zgonea ne dădea o știre de Breaking news: Scria! Credeți că scrie și acum, după ce Guvernul Ponta 3 a depus Jurămîntul la Cotroceni?

Alte titluri din 5 martie 2014:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *