Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Centrul ELI-NP de la Măgurele în atenția comunității științifice internaționale

Peste 200 de cercetători din Statele Unite, Europa, Coreea și Japonia, specializați în laser cu lumină intensă, au participat marți, 17 noiembrie 2020, la un simpozion inaugural online organizat la Centrul de la Măgurele. Scopul simpozionului a fost prezentarea laserului de mare putere construit în cadrul Centrului, inclusiv o demonstrație a capacității laserului, care poate ajunge până la 10 PW (PetaWați).

ELI-NP a primit deja 70 de scrisori de manifestare a interesului pentru obținerea de timp de utilizare a laserului cu lumină intensă de la Măgurele. Atribuirea timpului de cercetare pentru cele 107 entităţi avansate, reprezentate ieri la simpozion, se va face exclusiv pe bază de merit științific. Directorul centrului ELI-NP, academicianul Nicolae Victor Zamfir, a spus că laserul a fost construit și testat, iar ELI-NP va fi parte a reţelei infrastructurii mondiale de cercetare.

Directorul științific, profesorul Kazuo Tanaka din Japonia, a confirmat aplicarea celor mai bune practici internaționale de selecție a proiectelor de către un comitet internațional de savanţi și a anunțat programul începerii experimentelor. Confirmarea acestor opinii a venit de la doi laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică din 2018, profesorul Gérard Mourou de la École Polytechnique din Paris şi doctor Donna Strickland, acum profesor la Universitatea Waterloo din Canada. Amândoi sunt convinși că la Măgurele, în următorii zece ani, vor apărea rezultate științifice și tehnologice uluitoare. Calitatea vieții pe pământ se va îmbunătăți substanțial pe baza acestor rezultate științifice.

(Știre preluată de la Agenția de știri RADOR)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *