Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cînd Preşedintele ţării e un fel de şef de trib

Escală tehnică la Dakar, capitala Senegalului. E primul meu contact cu Africa tropicală. Din avionul cu aer condiţionat coborîm direct în aerul cald şi jilav. Într-o clipă cămăşile se umezesc de parcă ar fi fost luate de pe sîrmă înainte de a se fi uscat bine. Soarele strălucitor, vegetaţia bogată sporesc senzaţia de vacanţă. Avionul e tras în faţa clădirii de protocol. Înconjurată de palmieri, departe de aerogara propriu-zisă, clădirea pare reşedinţa de vară a unui proaspăt milionar. Un covor roşu îl aşteaptă pe oaspetele român. De o parte şi de alta stau înşiraţi, în poziţie de drepţi zvîcnită, oştenii îmbrăcaţi sofisticat:
Chivăre, pelerine roşii, săbii de muzeu.

În ţările Africii şi ale Americii Latine, protocolul pompos e la mare cinste.
Amintirea unei glorii pierdute?
Bucuria copilărească faţă de mărgelele colorate?

Cred mai degrabă că-i vorba de o grandoare a neputinţei. Ne aflăm în împărăţia dictaturilor spectaculoase, a loviturilor de stat date peste noapte. Lumea occidentală a făurit, în secole de trudă, conştiinţa că demnitarul e un simplu cetăţean. Omul de stat, aprig supravegheat de opinia publică, născut în aerul diversităţii de opinii, n-are o clipă impresia unei superiorităţi divine. Puterea e un moment către care te duci din condiţia de cetăţean pentru a te întoarce la loc. Ai fost preşedintele S.U.A. Ai fost cel mai puternic om din lume. Nimic nefiresc acum, cînd ţi s-a terminat mandatul, să duci o viaţă de paşnic fermier sau chiar de pensionar.

În ţările înapoiate Puterea e un moment de magie. Cel ce a dobîndit-o – şi nu o dată prin vărsare de sînge – se crede deasupra muritorilor de rînd. Lumea din jur e săracă şi analfabetă. Ea trebuie impresionată prin bogăţii de basm, prin veşminte pompoase, prin ceremonialuri complicate. Preşedintele ţării e un şef de trib. N-are acesta din urmă penele cele mai bogate!? Ca şi divinităţile păgîne, oamenii de stat trebuie să le apară muritorilor de rînd într-un huruit de proporţii. Prostimea înfricoşată urmează să-şi plece capetele în pulberea drumului. Ceea ce a trecut fulgerător prin faţa ei, ca într-o nălucire, aparţine altei lumi. O dată pierit totul, o dată aşezat la loc praful stîrnit de roţile limuzinelor şi de cele ale motocicletelor, mulţimea se întoarce la sărăcia sa elementară. Vă mai amintiţi, în Bordeienii lui Sadoveanu, scena sosirii boierului cu viitoarea soţie? Căciularii rămîn cu gura căscată la trupul fragil al tinerei femei. Totul, de la caleaşcă pînă la făptura graţioasă, venea dintr-o lume de vis. Adevărata realitate o dădeau noroiul, vînturile aspre şi bordeiele săpate în humă.

Cam aşa ceva se petrece în ţările înapoiate.
Cu cît e mai sărac, mai sărman poporul, cu atît cei din fruntea lui se înconjoară de ceremonialuri pompoase, de lux şi bogăţie.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

2 comentarii pentru articolul „Cînd Preşedintele ţării e un fel de şef de trib”

  • *** Ooo BLANDA ENEADA – UNIFICARE A CELOR NOUA ZEI INTR-UNUL
    ************** SACRU SI VESNIC SFANT
    *** CE-AI FAURIT CERIUL SI PAMANTUL,MAREA SI IZVOARELE
    Si PE NOI OAMENII

    Foarte bun materialul si merita sa comentez pe indelete ! ATI ATINS COARDA SENSIBILA DIN SOCIETATEA UMANA … FIE EA MODERNA SAU NU … SUBIECTUL CHIAR ESTE FULMINANT … AICI INTRA INCLUSIV CHESTIUNEA RELIGIOASA … DAR SI CHESTIUNEA COMPETENTEI SI A MERITOCRATIEI ! Felicitari Maestre … chiar imi dorea nespus un asemenea subiect ! Toti ghiftuitii regimurilor dictatoriale – comuiste cu gramezi de bani jefuiti de pe spatele si carca poporului subjugat dau navala in statele occidentale moderne in societati care si-au depasit inclusiv noima devenite societati post-moderniste … DAR HABAR NU AU DE A ISI INDREPTA ATENTIA CATRE „POPOARELE FOCARE DE CULTURA SI CIVILIZATIE” CARE AU DETERMINAT INFLORIREA SI TRANSFORMAREA CIVILIZATIEI UMANE !

    FOARTE FOARTE PUTINI VIZITEAZA ELADA , VECHEA ELADA UNDE S-A NASCUT SI A COPILARIT DEMOCRATIA IN NUMELE CAREIA SI AZI ALTE POPOARE LUPTA SI-SI VARSA SANGELE … SAU EGIPETUL , NEPRETUITUL EGIPET ASUPRA CARUIA DESI A CAZUT ANII MILENIILOR NEINDURATOARE … MANDRUL EGIPET SE;NALTA SI AZI PRIN „PRISMA PIRAMIDELOR” CUCERITOARE OCHIULUI IN PROPRIA LOR SORGINTE A GENIULUI INGINERIEI UMANE SAU CINE STIE CUI !
    EGIPETUL , VESNICUL EGIPET CANTAT DE POETI , DE CUCERITORII TRUFASI … RADE IN SOARELE TORID AL DESERTULUI SI-N VALURILE SEMETE ALE MEREU TANARULUI FLUVIU NIL STRIGAND CATRE CELE PATRU VANTURI : kEOPS , KEFREN … MIKERINOS … OFFF DOAMNE ASKLEPIOS … SAU TU TRISMEGISTUL … SAU BLANDA ENEADA A VEACURILOR CE-AU TRECUT PESTE CARE CEI NOUA ZEI UNITI INTR-UNUL … DESCHIDE SFANTA ENEADA CU CHEILE TALE SACRE SI TAINICE … CERURILOR !
    Cum va explicati maestre ca ghiftuitii habar nu au … si nici voiesc a vizita in calatoriile lor mandrul Egipet al inteleptilor faraoni ???
    Ca nu vor a vedea meleagurile peste care au calatorit israelitii , acei ebraici din a caror povesti s-au nascut credinte care si azi sunt povestite sau scrise si rescrise ??? Nu-mi pot explica … dar voi reveni intrucat bucuria subiectului ce l-ati deschis m-a fermecat si m-a cucerit incat nici n-am apucat sa vad ca ati scris doua pagini … iar eu nici n-am ajuns a o parcurge nici pe prima !

    Cu drag,onoare si consideratie …
    *MultaViata*
    *Lupul*Alb*GetoDac*
    *Vicentiu*I*Voiculescu*
    *Zamolxienii*Zegetini*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *