Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cînd Preşedintele ţării e un fel de şef de trib

Negrese supradezvoltate cară pe cap poveri inimaginabile

La întoarcere facem din nou escală la Dakar. De astădată se intenţionează ca escala tehnică să dea posibilitatea unei vizite de lucru. Socotelile din avion nu se potrivesc însă cu cele de la Dakar. Primul ministru urma să se întîlnească cu preşedintele ţării. Dar preşedintele are probleme. Chiar în dimineața asta, se întruneşte Parlamentul ţării pentru un amendament la Constituţie. Senegalul ar urma să aibă nu numai preşedinte, ci şi prim-ministru. Preşedintele ar fi vrut să-l numească el. Parlamentul va hotărî – se şopteşte printre oficialităţile venite la aeroport – un premier din rîndurile Opoziţiei. Vîltoarea democraţiei a cuprins, pare-se, întreaga lume. Toţi au nostalgia bunăstării occidentale, pe care o pun exclusiv pe seama democraţiei. Nimeni nu înţelege că democraţia nu aduce automat bunăstarea. Că pentru aceasta din urmă trebuie să munceşti de dimineaţă pînă seara, să munceşti pînă ţi se subţie oasele.

Noua situaţie impune o altă decizie.
Primul ministru va deschide de la Ministerul de Externe reuniunea de lucru a celor două delegaţii oficiale. Va fi dus, apoi, într-un raid prin Dakar, un fel de a pierde timpul pînă la plecarea avionului.
Profităm şi noi de această favoare.

Dakarul e un oraş în curs de dezvoltare. Dacă alte oraşe văzute pînă acum se remarcau prin aerul lor nord-american, chiar dacă baza o dădea sărăcia, capitala Dakarului surprinde prin sărăcăciozitate. În filmele dedicate vieţii africane monotonia de verde şi flori a junglei e întreruptă uneori de cîte o înjghebare urbană. Cîteva magazine, o stradă care le desparte, un mic aeroport şi, gata! Dincolo de ultimele căsuţe în stil colonial, se desfăşoară, triumfătoare, agresivă, concentrarea de vitalitate care e jungla. Pe străzile Dakarului foiesc negri, căruţe, animale de povară, limuzine luxoase. Poliţiştii par de operetă. Băştinaşi care ies dimineaţa din colibe şi-şi pun uniforma pompoasă, croită să sperie caii. Măriţi acest orăşel de vreo cîteva sute de ori! Veţi avea în faţa ochilor Dakarul, capitala Senegalului. Evident trecerea coloanei oficiale duce la blocarea circulaţiei. Poliţiştii zvîcnesc spre drepţi înlemnit la ivirea motociclistului de escortă. La întersecţii aşteaptă liniştite căruţe trase de vaci sau de măgăruşi. Negrese supradezvoltate cară pe creştet poveri inimaginabile:
Găleţi, ciubere, legături demne de un camion decît de o reprezentată a sexului slab.

Peste tot sărăcie, sărăcie lucie, uscată. Peste tot, multe asemănări cu Bucureştiul. Carosabil mîncat de vreme şi neglijenţă, mulţimi aşteptînd prin staţii, lume pestriţă. Diferă, poate, de Bucureşti, eleganţa femeilor. La Dakar şi nu la Rio am văzut cele mai frumoase femei ale acestei călătorii. Înalte, bine făcute, dar mai ales elegante. Cochetăria franţuzească îşi spune cuvîntul. Din tradiţionalele veşminte viu colorate şi alambicate ale Africii, negresele de aici şi-au tras o înfăţişare de rafinament parizian.

În rest, lehamite de ţară în curs de dezvoltare. Uşa sălii unde se desfăşoară ceremonia de deschidere a reuniunii rămîne mereu deschisă. Reporterii televiziunii senegaleze cară după ei cabluri şi scule preistorice. Totul e sărăcuţ, improvizat, făcut la repezeală. Automobilele par cumpărate de la mîna a doua. Domină Renault-ul, cum stă bine unei foste colonii a Franţei.

Raidul prin Dakar nu ne dezvăluie prea mari surprize. Un litoral stîncos, lăsat în paragină. Clădiri pitice, despărţite de vaste paragini. Pe trotuar şi-a început cursurile o şcoală în aer liber. Bazarul, faimosul bazar din Dakar, aminteşte izbitor de Muzeul satului din Bucureşti. Căsuţe şi colibe în care băştinaşii lucrează spre văzul vizitatorilor. Un negru ascute vînjos un soi de ţepuşe. Foloseşte drept menghină două degete de la picioare.

În rest, banalităţi tipice tîrgurilor de tradiţii din toată lumea:
Poşete, curele, fluiere, bile înflorite artistic, pînze ţipătoare, prosoape cu „Fiţi binevenit la Dakar!“, palmieri lăbărţîndu-se pe batiste.

Singurul lucru deosebit: ghida. O negresă mică de statură, sveltă, cochetă pînă la Dumnezeu, ştiindu-se frumoasă.
Unul dintre agiotanţi îmi face semn discret să-l fotografiez lîngă ea.
Mă execut deși nu înțeleg la ce-i va folosi poza.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

2 comentarii pentru articolul „Cînd Preşedintele ţării e un fel de şef de trib”

  • *** Ooo BLANDA ENEADA – UNIFICARE A CELOR NOUA ZEI INTR-UNUL
    ************** SACRU SI VESNIC SFANT
    *** CE-AI FAURIT CERIUL SI PAMANTUL,MAREA SI IZVOARELE
    Si PE NOI OAMENII

    Foarte bun materialul si merita sa comentez pe indelete ! ATI ATINS COARDA SENSIBILA DIN SOCIETATEA UMANA … FIE EA MODERNA SAU NU … SUBIECTUL CHIAR ESTE FULMINANT … AICI INTRA INCLUSIV CHESTIUNEA RELIGIOASA … DAR SI CHESTIUNEA COMPETENTEI SI A MERITOCRATIEI ! Felicitari Maestre … chiar imi dorea nespus un asemenea subiect ! Toti ghiftuitii regimurilor dictatoriale – comuiste cu gramezi de bani jefuiti de pe spatele si carca poporului subjugat dau navala in statele occidentale moderne in societati care si-au depasit inclusiv noima devenite societati post-moderniste … DAR HABAR NU AU DE A ISI INDREPTA ATENTIA CATRE „POPOARELE FOCARE DE CULTURA SI CIVILIZATIE” CARE AU DETERMINAT INFLORIREA SI TRANSFORMAREA CIVILIZATIEI UMANE !

    FOARTE FOARTE PUTINI VIZITEAZA ELADA , VECHEA ELADA UNDE S-A NASCUT SI A COPILARIT DEMOCRATIA IN NUMELE CAREIA SI AZI ALTE POPOARE LUPTA SI-SI VARSA SANGELE … SAU EGIPETUL , NEPRETUITUL EGIPET ASUPRA CARUIA DESI A CAZUT ANII MILENIILOR NEINDURATOARE … MANDRUL EGIPET SE;NALTA SI AZI PRIN „PRISMA PIRAMIDELOR” CUCERITOARE OCHIULUI IN PROPRIA LOR SORGINTE A GENIULUI INGINERIEI UMANE SAU CINE STIE CUI !
    EGIPETUL , VESNICUL EGIPET CANTAT DE POETI , DE CUCERITORII TRUFASI … RADE IN SOARELE TORID AL DESERTULUI SI-N VALURILE SEMETE ALE MEREU TANARULUI FLUVIU NIL STRIGAND CATRE CELE PATRU VANTURI : kEOPS , KEFREN … MIKERINOS … OFFF DOAMNE ASKLEPIOS … SAU TU TRISMEGISTUL … SAU BLANDA ENEADA A VEACURILOR CE-AU TRECUT PESTE CARE CEI NOUA ZEI UNITI INTR-UNUL … DESCHIDE SFANTA ENEADA CU CHEILE TALE SACRE SI TAINICE … CERURILOR !
    Cum va explicati maestre ca ghiftuitii habar nu au … si nici voiesc a vizita in calatoriile lor mandrul Egipet al inteleptilor faraoni ???
    Ca nu vor a vedea meleagurile peste care au calatorit israelitii , acei ebraici din a caror povesti s-au nascut credinte care si azi sunt povestite sau scrise si rescrise ??? Nu-mi pot explica … dar voi reveni intrucat bucuria subiectului ce l-ati deschis m-a fermecat si m-a cucerit incat nici n-am apucat sa vad ca ati scris doua pagini … iar eu nici n-am ajuns a o parcurge nici pe prima !

    Cu drag,onoare si consideratie …
    *MultaViata*
    *Lupul*Alb*GetoDac*
    *Vicentiu*I*Voiculescu*
    *Zamolxienii*Zegetini*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *