Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cînd Sadoveanu declara că în România „Comunismul nu a prins rădăcini niciodată”

Interviu mai puțin cunoscut. Adevărul din 13 iulie 1937 publică la pagina a 3-a grupajul Un sfert de oră cu d. Mihail Sadoveanu, directorul politic al ziarelor noastre. Un interview apărut în Vittel Jurnal.

Rostul interviului îl aflăm din aceste precizări:

„«În Vittel Jurnal» a apărut un interview luat directorului nostru politic, care se află în cură în renumita staţiune franceză. Interview-ul – pe care-l reproducem mai jos – este precedat de următoarea introducere:
«Avem norocul ca d. Mihail Sadoveanu, distins scriitor român, fost preşedinte al Senatului României, să fie oaspetele izvoarelor noastre. Cu siguranţa că vom răspunde dorinţei cititorilor noştri, am rugat pe strălucitul nostru oaspe să ne împărtășească impresiile sale asupra Franţei în primul rînd, apoi asupra Vitell-ului şi să ne spuie cîteva cuvinte despre ţara lui, pe care o iubim şi pe care d-sa a slujit-o atît de bine în viaţa publică şi în viaţa literară.
D. Sadoveanu este acum directorul politic al Adevărului și Dimineții, două mari ziare care-și fac o datorie din a sluji democrația și cultura românească.»”

Din interviu desprind aceste rînduri ce ar putea să surprindă pe cei care au citit Mitrea Cocor, nu însă și pe noi, care știm cît de bine s-a orientat politic marele scriitor:

„– Care e politica dominantă a României?
– Politica țării mele se orientează spre liberalism şi democraţie.
Partidele de guvernămînt cele mai puternice, cu toate dificultățile vremii, continuă să aibă încredere în instituţiile care au prezidat la stabilirea şi progresul statului român.
M. S. Regele Carol, care e foarte iubit, se găseşte în fruntea tuturor bunelor iniţiative economice şi mai ales culturale.

– Şi comunismul?
– Comunismul nu a prins rădăcini niciodată într’o populaţie ţărănească în proporţie de 80 la sută, individualistă şi care are un puternic instinct de proprietate.”

*

Binecuvîntare. Experiența transformării peste noapte a celui proțăpit în funcție am avut-o mulți dintre noi, ziariștii. Politicianul devenit ministru sau chiar prim ministru, pînă atunci om ca toți oamenii și față de noi amic sau doar cunoscut devine de nerecunoscut. Tudor Arghezi vorbește de experiența asta în Cuvîntare la Ateneul Român cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de activitate literară, Rampa, 1 ianuarie 1947:

„Vă rog să suportaţi şi de la mine un discurs.
O grupare de tineri, care pretind că cincizeci de ani de activitate literară însemnează în mişcarea vieţii un soroc şi un destin, au luat, fără ştirea mea, iniţiativa unei sărbătoriri a ficţiunilor mele. Această petrecere cu vorbe, cu muzică şi cu balet are loc astă-seară la Ateneu, la ora cinci.

Vineri dimineaţa, adică alaltăieri, am primit acasă vizita domnului Ion Pas. Pot să-i vorbesc deschis domnului ministru al Artelor despre domnul Pas, fiindcă nu-i este prea străin.

Cu domnul Pas mă ştiu de vreo douăzeci şi cinci de ani pe ministrul Artelor l-am cunoscut abia de două zile. Intrînd în căminul meu, am cutezat să-l întreb: «Sînt foarte încurcat, că nu ştiu cum să vă zic. Să vă zic domnule ministru, ori să-ţi zic domnule Pas?…»

Dintr-o lungă şi repetată experienţă învăţasem că un prieten ori un camarad cînd e atins de binecuvîntarea guvernamentală se transformă brusc, în cincisprezece minute. Ochii lui nu mai privesc, buzele nu mai surîd, fizicul şi moralul capătă o legănare distrată, absorbit adînc în lucrul în tine. Lucrul în sine se găseşte situat cam pe la răspîntia supraomului cu eternitatea.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Cînd Sadoveanu declara că în România „Comunismul nu a prins rădăcini niciodată””

  • schengenul asta e despre …cum ne baricadam?
    ca asta e impresia, cita vreme granita cu bulgaria si ungaria se intaresc, ba …mai vin si straini prin zona, in control, pe post de doamna diriginta, ca sa ne dea peste deste.
    va mai amintiti mcv ul…pe care ni l am dorit si dupaia nu mai stiam cum sa scapam de el?
    chestia asta suna …cam fix la fel
    daca am scapat de mcv …trebuia sa fim monitorizati cumva …si iauite ca sintem
    ce bucurie!

    • schengenul asta e despre cum ne varam mai adinc in ue? sau despre cum iesim mai cu talent din ea?! :))

      • povestea asta suna casi cum noi sintem de o parte a baricadei, alaturi de moldova si ucraina, de partea ailalta fiind …restul, inclusiv bulgaria

  • ‘Politicianul devenit ministru sau chiar prim ministru, pînă atunci om ca toți oamenii și față de noi amic sau doar cunoscut devine de nerecunoscut.’

    mai intai a fost identificata putinta de a deveni …de nerecunoscut si abia dupaia a fost pus cu mana pe pozitia de ministru, de prim ministru, de presedinte, etc…
    daca i lipsea aceasta putinta, de a deveni de nerecunoscut, n ar fi ajuns nici ministru, nici prim ministru si nici presedinte.

    • ce i drept …se mai intampla si minuni, citeaodata

    • daca lipseste putinta de a suferi transformarea, caz in care subiectul devine compatibil cu Lumea Politicienilor ( care n are nicio treaba cu lumea in care misuna poporul ), atunci accesul in aceasta lume iti este interzis.

      tocmai de asta accesule pavat cu …beton, atunci cind compatibilitatea se manifesta, si tocmai dasta si auzim pe un politician sau pe altul, despre care mare lucru nu stiam ieri, ca e sigur …beton!, nu alta, ca maine va fi presedinte.

      aceasta stare de fapt, a autostrazii betonate care ti se intinde in fata catre tron, indiferent pe ce nivel e tronul, face din ‘alegeri’ un instrument de masura. participind …devi complice la ‘betonat’.
      orice ‘vehicul’ care urmeaza acest tip de traseu …il poate urma si singur, fara complici, poporului, in acest caz, barim nemaipunindu i se si ‘complicitatea’

      alegerile au devenit un demers de compliitate la urcarea pe tron a unui ‘vehicul’ definit din start ca fiind castigator.

      • *incompatibil

      • in Lumea Politicienilor ai acces daca si numai daca ai ….suficiente gaici.
        de care sa ti fie agatate atele care ulterior vor face din tine o biata marioneta…

        Lumea Politicienior se aseamana cu un papusar. ii ‘proiecteaza’ poporului o piesa de teatru, in principiu un teatru matematic, doar ca poporului sa i se bifeze faza cu circul. pentru faza cu painea au gasit solutia ‘traiului pe datorie’, caz in care poporul mananca, insa pina si da el seama ca mananca …vanzandu se pe sine insusi …e deja cumparat cu totul.

    • daca auzi pe unul care zice ca are de gind sa arunce la gunoi Lumea Politicienilor, atunci omu’ …merita ceva atentie.
      oricum altfel atentia e doar o tendinta de complicitate, iar atentia sporita e complicitate de a dreptul. complicitate la demersul prin care poporul e facut din vorbe, folosind …materialul clientului. daca mai devi si actor in piesa de teatru …

      • in 89 ingerii l au impuscat pe dumnezeu, devenind ei dumnezei, astfel.
        din ingeri ce erau au devenit ingeri cazuti. deci daca a fost vorba despre o revolutie, atunci a fost vorba despre revolutia ingerilor cazuti.
        de atunci Lumea Politicienilor e o lume a ingerilor cazuti ( si s a marit, ca prin lumea mare au aparut tot mai multi ingeri cazuti, care au prin definitie tendinta de a intra in armonie )

      • si devi actor …invartind stampila ca pe un palos ( palos…zici tu!, biet actor de …cam doua parale, in fapt fiind vorba despre o stampila din recuzita, deci cam fake ) )

        • daca vine unu sa ti vanda gogosi …intreaba l care e faza cu revolutia ingerilor cazuti, din 89
          daca incepe s o scalde, atunci asculta l …tot asa.

  • Zaharia Stancu-Radacinile sunt amare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *