România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Corespondență din Istanbul. Orice drum are un final, iar finalul poate fi chiar fericit

„Poate că cei vârstnici au dreptate. Nimeni nu se schimbă, oricâți ani ar fi să treacă, nu facem decât să devenim tot mai mult polițiști”. ( Daniel Sur- Polițistul lui Dumnezeu)

Aici am rămas cu cititul aseară. E o carte pe care mi-a trimis-o un prieten  să o citesc. O carte scrisă de el.  Pentru asta îi sunt recunoscătoare tehnologiei, pentru că am primit-o pe mail.

Era 3 și 20 noaptea. Aici, unde locuiesc eu, a început Ramadamul sau Ramazanul, luna sfântă a islamului. Diferit de postul nostru, pentru că se ține un post negru de la răsăritul soarelui până la apusul soarelui, iar mesele, pe care le iau, sunt în număr de două și se numesc  –  Sahur, masa din zori și Iftar masa de seară. În timpul acestei perioade a Ramadamului, musulmanii se trezesc cu mult înainte de zori pentru a mânca, iar pentru a-i ajuta pe oameni să se trezească, se folosesc niște toboșari care străbat străzile din cartiere. Nu vreți să știți cât e de plăcut să sari din somn când bate toba  și propagă un sunet atât de puternic  după care toboșarul  își înalță glasul  strigând că e momentul  ca toți să se trezească, pentru a lua masa de dimineață.  Iar eu am uitat de ritualul experimentat anul trecut, iar  în prima zi de Ramadan, buimacă de somn, am fugit la fereastră pentru că nu știam ce se întâmplă. Am râs după ce am înțeles că 30 de zile o să fie la fel.

Apoi, pentru că mi-a sărit somnul, m-am așezat pe fotoliul de la fereastră și am luat cartea în mână. Nu știam dacă vreau să citesc sau să mă ostoiesc pentru a mă reîntoarce în pat. Eram obosită și ochii oricum îmi  erau împăienjeniți  de somn.

Mi-au căzut ochii pe fraza pe care am scris-o în partea de început.  Mintea a început să îmi umble printr-un milion de cotloane, să mă inunde de gânduri, să fac asocieri, să conchid că are atât de multă dreptate în aceste rânduri. Nu am  continuat să citesc. Am pus cartea pe brațe și am privit în gol.

M-am gândit la viață, la ce este ea, la asumare, la durere, la trădare, la ipocrizie și falsitate, și cine mai știe pe unde mi-a umblat mintea.

Mă gândeam  că totul  în viață e rezultatul unor decizii. Fiecare decizie are o consecință. Fiecare decizie e o acțiune. Dacă ceea ce trăiesc azi nu e așa cum îmi doresc, nu este decât suma consecințelor  deciziilor mele  din trecut. M-am gândit că viața nu e ca o jucărie pe care o stricăm și asemeni  unui  copil, cu lacrimi în ochi, i-o dăm  lui Dumnezeu  să ne-o repare, iar Dumnezeu o repară  și  ne-o returnează pentru a o lua de la capăt cu joaca.  Viața este un lucru serios, care presupune de la bun început asumarea consecințelor propriilor noastre  acțiuni și e nevoie să înțelegem că unele lucruri sunt chiar ireparabile.

Omul  trebuie să-și  perceapă  greșeala, nu să se considere nevinovat sau să  caute justificări la propria greșeală. Greșeala e greșeală.  Deci nu contează  ce crezi tu. Ceea ce contează e că propriile acțiuni  îți creionează viața. Indiferent de ce ai crede tu, indiferent de ce religie ești, că ești ortodox, catolic, protestant, musulman, sau ateu, propriile acțiuni te formează ca om și îți influențează  viața. Toate aceste gânduri aveau legătură cu ceea ce citisem în cartea ce  îmi zăcea pe brațe. Eram asemeni eroului  romanului, un om măcinat de trăiri, un om chinuit de emoții, înfrigurată de gândurile mele. Mă gândeam cât e de frumos  să oferi, dar că trebuie să înțeleg că nu întotdeauna mai mult decât primesc, pentru că tendința mea de a oferi mai mult decât primesc  a fost  contraproductivă în cele mai multe cazuri. Uneori, poate, depinde  și de context.  Sunt momente când e bine să oferi mai mult decât primești, totul este să  poți sufletește, pentru că dacă nu poți, dacă nu găsești  suficiente resurse în tine, emoțional  vei  suferi  foarte mult.  Eu, când dăruiesc  simt o mare bucurie. Iar mintea mi-a plecat mai departe și mai departe. Mă gândeam că fiind foarte drăguță, oferind și tot oferind  voi  vedea la un moment dat simpatia, dragostea, sau bunătatea celorlalte persoane, dar abordarea e greșită. Încercările mele repetate mi-au  demonstrat  că nu e așa. Și m-am gândit că nu trebuie să am așteptări, că trebuie să lupt cu mine, că oamenii sunt egoiști, că nu fac altceva decât să îți vâneze greșelile, să te simtă vulnerabil, că oamenii, asemeni unor polițiști, te pândesc  ca pe o pradă să te poată devora. Că nimeni nu își dorește să te vadă fericit, pentru că nu poate trăi cu sentimentul ăsta.  M-am mai gândit că viața poate fi privită  ca propria mea gradină, în care tot ce am sădit  și am  îngrijit voi culege la timpul potrivit. Și chiar am convingerea asta atunci când îmi privesc copiii. M-am gândit și că îmi pot compara  sufletul  cu un câmp, pe care, dacă am grijă să  îl curăț, va înflori.

Apoi gândurile au zburat în altă zonă  și am judecat că atunci  când simt că viața mă nedreptățește, să fac o fapta bună, pentru că pentru mine fac acel bine, nu pentru altcineva.

Sunt oameni pentru care, orice le-am  oferit, nu am  fost  suficient de bună, de atrăgătoare, de orice altceva. Sunt oameni pe care pur și simplu nu am putut să îi mulțumesc.  Sunt  oameni  care mi-au stârnit  sentimentul că trebuie să mă ridic până la cer pentru a le capta atenția.  Și uite așa mă trezesc dezamăgită.  Dezamăgirea doare. Iar  când sunt și mai multe, dor și mai mult. Însă trebuie să mă ridic rapid și să merg  înainte, pentru că nu am de ales.

Mulțumesc pentru carte, am citit-o și m-am implicat. Am simțit că în multe paragrafe mă regăsesc sau că mă privesc într-o oglindă.  Am simțit că evoluez mereu pe o scenă, de unde vreau să dovedesc  celor din jur că mă  ridic la nivelul lor spre a le primi validarea. Ce vis obositor!  Am înțeles că  nu trebuie să renunț la standardele mele ca să încap acolo unde nu e locul meu, să nu micșorez ceea ce sunt, doar ca să îi fac pe alții să se simtă confortabil. Cu siguranță sunt oameni care mă plac așa cum sunt și care mă  încurajează să evoluez.

Trecuseră vreo douăzeci de minute și încă auzeam, parcă vag, sunetul tobei și acel strigăt de trezire. M-am ridicat din fotoliu, mă cuprinsese un soi de răcoare în tot corpul și m-am întors în pat. Cu siguranță am obosit, dar mă gândesc că la un moment dat, asemenea personajului  complex creionat de prietenul meu, orice drum are un final, iar finalul poate fi chiar fericit.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Corespondență din Istanbul. Orice drum are un final, iar finalul poate fi chiar fericit”

  • atunci când simt că viața mă nedreptățește

    Viata ne gradinareste …Drept.
    deci nu ne nedreptateste. ne implineste dorintele, insa in mod absolut ( pe care mod se prea poate sa l vedem ca pe ceva nedrept, insa el tot o exprimare absoluta ramane, deci Dreapta )

  • Sunt momente când e bine să oferi mai mult decât primești

    oare?!
    oare nu cumva totul se reduce la …a implini dorinte?!, alea care or fi de implinit?
    prin urmare nu cumva totul se reduce la a gradinari dorinte, astfel incat ele sa poata fi implnite in mod natural?
    orice dorinta implinita e un vas umplut pina n buza, nici mai mult nici mai putin. ma gandesc ca de asta ii si intreba Isus pe cei pe care ii ajuta …’vrei?’
    oare nu cumva datinile, traditiile si obiceiurile gradinareau dorinte astfel incat ele sa se sau sa poata fi implinite in mod natural?, caz in care se ajungea usor la ‘suficienta’, spre deosebire de vremuile astea, cind cu toate ca ai, poate, mai mult si mai multe decit pe ‘vremurile suficientei;, totusi cea care se manfesta la tot pasul pare a fi …insuficienta intruchipata?!

  • M-am mai gândit că viața poate fi privită ca propria mea gradină

    in tinerete am citit despre diverse religii. le am cernut pe toate prin sita ortodoxiei, asa cum am vazut o eu folosindu mi ochii din dotare. in final ce a rezulta e un ..mix, care ‘prin ochii mei’ se vede ca e armonios, tocmai daia modific zicerea de mai sus astfel:
    M-am mai gândit că vietile imi pot fi privite ca pe propria mea gradină, Viata …ne gradinareste ea pe noi, dintr o viata intr alta ajungem in starea de echilibru, din care am iesit …actionind, adica ne intoarcem la suficienta care ne defineste si care mai e poreclita …’instincte’, …care din ce mi dau seama raman ruginite prin cine mai stie ce cotloane ale …gradinii noastre, ale gradinii care sintem

  • ceea ce contează e că propriile acțiuni îți creionează viața.

    intrbarea e …care e momentul dincolo de are actionezi?
    ce inseamna, prin urmare, sa nonactionezi?

    propriile actiuni genereaza reactiuni, vazute sau nevazute. abia reactiunile sint cele care iti creioneaza viata.

    am ajuns la concluzia ca manifestindu te dupa cum tie felul, indiferent care ti o fi felul!, nonactionezi. oricum altfel …actionezi, te departezi de ‘starea de echilibru’ care e definita de ‘ceea ce esti’, de talantii pe care o porti …inca din nastere, indiferent ca sint ‘buni’ sau ‘rai’, pentru ca poti fi un exemplu fiind si un exemplu negativ. prin urmare …sint complicate caile prin care iti inmultesti talantii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *